Airforce General Awareness Questions and Answers

Airforce General Awareness Questions and Answers

Airforce General Awareness Questions and Answers

1.What is the rank of India in the Human Development Index 2019?

A) 89th
B) 130th
C) 128th
D) 129th

Answer: D) 129th

2. What is the share of small savings collection from all states through Post Office in India’s GDP?

A) 2 percent
B) 3 percent
C) 7 percent
D) 8 percent

Answer: B) 3 percent

3. A person who writes decoratively

A) Choreographer
B) Cartographer
C) Calligrapher
D) Collier

Answer: C) Calligrapher

4. Five boys are sitting in a circle. Ajay is between Ramesh and Damanik. Suleman is left to Vikas.Ramesh is left to Suleman. Who is sitting immediate right to Ajay?

A) Suleman
B) Damanik
C) Vikas
D) Ramesh

Answer: D) Ramesh

5. The branch of agriculture science which deals with principles and practices of soil, water and crop management is called ______ ?

A) Agronomy
B) Crop Farming
C) Horticulture
D) Home Science

Answer: A) Agronomy

6. Who among the following was elected unanimously as the Secretary General of the UNO for the second term?

A) Nelson Mandela
B) Hillary R Clinton
C) Jacob Mathew
D) Bank-Ki moon

Answer: D) Bank-Ki moon

7. The oldest Monarchy in the world is that of

A) UK
B) Nepal
C) Saudi Arabia
D) Japan

Answer: D) Japan

8. Which of the following organisations has taken the responsibility to raise about US $ 2 billion to build a rail link from china to Singapore connecting eight nations?

A) ASEAN
B) SAARC
C) EU
D) NATO

Answer: A) ASEAN

9. The vitamin that helps in blod clotting is

A) Vitamin C
B) Vitamin D
C) Vitamin E
D) Vitamin K

Answer: D) Vitamin K

10. India’s first smartcard-based Public Bicycle Sharing (PBS) initiative “Trin Trin” has launched in which city ?

A) Chennai
B) Mysuru
C) Bangalore
D) Goa

Answer: B) Mysuru

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-1

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-2

SSC GD English Previous Questions Part-1

SSC GD English Previous Questions Part-2

11. Which of the following is India’s first indigenously developed nuclear powered submarine ?

A) INS Arihant
B) INS Vikrant
C) INS Sindhurakshak
D) INS Trikhand

Answer: A) INS Arihant

12. Leading communication app Truecaller has tied up with _________ to integrate the tech giant’s video calling app Duo within the Truecaller app.

A) Infosys
B) Facebook
C) TCS
D) Google

Answer: D) Google

13. The main function of a school board is to

A) manage public schools in accordance with state and federal law.
B) raise revenue for public schools through local taxes and fees.
C) propose and legislate state laws that affect the public schools.
D) serve as a school’s principals, teachers, and administrators.

Answer: A) manage public schools in accordance with state and federal law.

14. What is the Logo and mascot of Asian Athletics Championships that is scheduled to be held from 6 to 9 july 2017 ?

A) Fishing cat
B) Olive Ridley turtles.
C) Sanderlings
D) Irrawaddy Dolphins

Answer: B) Olive Ridley turtles.

15. Which of the folowing will never get the vertical rays of the sun?

A) Mumbai
B) Thiruvananthapuram
C) srinagar
D) kolkata

Answer: B) Thiruvananthapuram

16. The Deccan Agriculturalists ‘Relief Act of 1879 was enacted with which one of the following objectives?

A) Restore lands to the dispossessed peasants
B) Ensure financial assistance to peasants during social and religious occasions
C) Restrict the sale of land for indebtedness to outsiders
D) Give legal aid to insolvent peasants

Answer: D) Give legal aid to insolvent peasants

17. Who has become First Hindu to be a Pakistan Cabinet Minister in 20 years ?

A) Parash Kumar
B) Raghav Verma
C) Darshan Lal
D) Manik Patel

Answer: C) Darshan Lal

18. Name the mobile manufacturing company that has recently partnered withAirtel and BSNL to set up 5G internet speed in India to introduce a fast internet ecosystem in the country.

A) Micromax
B) Samsung
C) Nokia
D) Vivo

Answer: C) Nokia

19. Which Bank has bagged the ‘Best Bank’ award among small banks ?

A) Karur Vysya Bank
B) Kotak Mahindra Bank
C) BOI Bank
D) Karnataka Bank

Answer: D) Karnataka Bank

General Knowlwdge Questions Part-I

General Knowlwdge Questions Part-II

General Knowlwdge Questions Part-III

General Science Previous Questions

20. During which decade did the population of India record a negative growth rate?

A) 1921 – 31
B) 1911 – 21
C) 1941 – 51
D) 1931 – 41

Answer: B) 1911 – 21

21. Which of the following was not a purpose for building Farakka Barrage?

A) Checking water flowing into Bangladesh
B) Checking silting of Kolkata Port
C) Preventing erosion of Kolkata Port
D) Facilitating navigation in Ganga river

Answer: D) Facilitating navigation in Ganga river

22. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) has approved how much loan amount for power project in Andhra Pradesh ?

A) $185 million
B) $220 million
C) $210 million
D) $160 million

Answer: D) $160 million

23.  Sagarmatha friendship is between which two countries ?

A) Pakistan & China
B) Nepal & India
C) India & China
D) China & Nepal

Answer: D) China & Nepal

24.”Welcome Each Rebuff” is the autobiography of

A) MC Chagla
B) Khushwant Singh
C) Saleem Peeradina
D) Maudi Ali Mirza

Answer: D) Maudi Ali Mirza

25. Which is the biggest air carrier in Saudi Arabia?

A) Emirates Airlines
B) Saudi Arabian Airlines
C) Etihad Airways
D) Qantas Airlines

Answer: B) Saudi Arabian Airlines

26. ICRA Refers to

A) Indian Credit Rating Agency
B) Investment Creation Rationing Authority
C) Investment Credit Rating Agency
D) Indian Cricket Renaissance Association

Answer: C) Investment Credit Rating Agency

27. Which state has ranked top among the states in the country in terms of manufacturing excellence in 2017 ?

A) Telangana
B) Tamilnadu
C) Haryana
D) Karnataka

Answer: D) Karnataka

28. The G-7 is a group consisting of ?

A) the heads of the states of US, UK, France, Germany, Italy, Canada and Japan
B) the heads of the states of US, UK, France, Germany, Russia, Italy and Japan
C) the finance ministers of US, UK, France, Germany, Italy, Canada and Japan
D) the heads of the states of US, UK, France, Germany, Russia, Canada and Japan

Answer: C) the finance ministers of US, UK, France, Germany, Italy, Canada and Japan

29. The First Indian city to get ” Electric Radio Cabs ” is ?

A) Goa
B) Delhi
C) Hyderabad
D) Nagpur

Answer: D) Nagpur

30. Phoenix India Research and Development Group launched the first bio-gas fuelled bus in which of the following Indian cities keeping a flat fare of just Rs 1 ?

A) Kolkata
B) Bengaluru
C) Chennai
D) Mumbai

Answer: A) Kolkata

31. Australian state government has approved the world’s biggest single tower solar thermal power plant a _______ structure to be built in South Australia by 2020.

A) 150-megawatt
B) 200-megawatt
C) 250-megawatt
D) 300-megawatt

Answer: A) 150-megawatt

Most Important International Boundary Lines PDF Download

32. Which of the following is a legal requirement for PFDs?

A) PFDs must be properly sized for the intended wearer.
B) Must be in good, serviceable condition.
C) Sizing for PFDs is based on body weight and chest size.
D) All the above

Answer: D) All the above

33. Who has been appointed as new Chairman of Indian Railway Board in August 2017 ?

A) Ashwani Lohani
B) S. K. Bhagat
C) Akhil Agarwal
D) A. K. Mittal

Answer: A) Ashwani Lohani

34. ISRO has successfully launched GSAT-19 communication satellite through which launch vehicle ?

A) GSLV Mark I
B) GSLV Mark II
C) GSLV Mark III
D) GSLV Mark IV

Answer: C) GSLV Mark III

35. Which country has passed the ‘Holocaust property bill’?

A) Israel
B) Germany
C) Sweden
D) Poland

Answer: D) Poland

36. The Central Excise Day (CED) is celebrated on which date in India ?

A) February 24
B) February 22
C) February 21
D) February 27

Answer: A) February 24

37. Which Bank has made online transactions through RTGS and NEFT free of cost from November 1?

A) HDFC Bank
B) Karur Vysya Bank
C) ICICI Bank
D) SBI Bank

Answer: A) HDFC Bank

38. Which Metro becomes world’s first 100 per cent ‘green’ metro ?

A) Hyderabad
B) Mumbai
C) Kolkata
D) Delhi

Answer: D) Delhi

39. Which of the following fibres is considered as the strongest natural fibre?

A) Cotton
B) Jute
C) Wool
D) Silk

Answer: D) Silk

40. Which of the following is/are ‘rain cloud’?

1. Cirrus
2. Nimbostratus
3. Cumulonimbus
4. Altocumulus

A) 1 and 2 only       B) 2 and 3 only
C) 3 and 4 only      D) 1 and 4 only

Answer: B) 2 and 3 only

Army Tradesman Previous Exam papers

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

Army Clerk Previous Exam Papers

Army Technical Previous Exam Papers

41. Which one of the following is notan Air Defence Missile system?

A) Akash
B) Trishul
C) Tatra
D) Astra

Answer: C) Tatra

42. 12 year old Padmalaya Nanda from _________has created history by becoming the youngest girl to bag the “Little Miss Universe Internet 2017”.

A) Haryana
B) Gujarat
C) Karnataka
D) Odisha

Answer: D) Odisha

43.  Indian Naval Ship _________is on an overseas deployment to the South East Asia and Southern Indian Ocean.

A) INS Shivalik
B) INS Talwar
C) INS Sahyadri
D) INS Kamotra

Answer: C) INS Sahyadri

44. Which country has built the world’s largest amphibian aircraft ?

A) Japan
B) Russia
C) China
D) India

Answer: C) China

45.  Which Indian city is the most polluted city in the world as per a study recently released by WHO?

A) Delhi
B) Mumbai
C) Pune
D) Chennai

Answer: A) Delhi

46. Which planet is known as “Bright Wandering Star”?

A) Saturn
B) Jupiter
C) Earth
D) Venus

Answer: B) Jupiter

47. Who of the following appointed as head of Punjab National Bank ?

A) Dinabandu Mohapatra
B) Usha Ananthasubramanian
C) R A Narayan
D) Sunil Mehta

Answer: D) Sunil Mehta

48. Saraswat Bank, the largest lender in the co-operative space has appointed ______________ as its Managing Director (MD), in 2017 ?

A) Smita Sandhane
B) Shikha Pandey
C) Kavitha Chander
D) Laxmi Sadhana

Answer: A) Smita Sandhane

SSC GD GK Previous Questions and Answers

SSC GD General Awareness Questions and Answers

General Awareness Important Questions and Answers

Army Most Important GK Questions and Answers

Navy General Awareness Important Questions and Answers

49. A person, who draws or makes maps or charts, is called ________.

A) Hydrographer
B) Cartographer
C) Seismographer
D) Cartogrammer

Answer: B) Cartographer

50. Which of the following bank has recently launches a special edition ‘ Cricket Credit Card’ in association with IPL franchise Delhi Daredevils?

A) Yes Bank
B) Federal Bank
C) Ratnakar Bank Limited
D) Kotak Mahindra Bank

Answer: C) Ratnakar Bank Limited

Download PDF Here CLICK HERE>>
Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*