Indian Army Clerk Previous Exam Paper-5

Indian Army Clerk Previous Exam Paper-2

Indian Army Clerk Previous Exam Paper-5 Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge and General Science and School Maths and Computer Science All trades Selection process also given below.

Indian Army Clerk Previous Exam Paper-5

01. In which of the following states, is Child Sex Ratio as per the provisional result of the 2011 Census, the lowest?

a. Punjab
b. Haryana
c. Bihar
d. Uttar Pradesh

Ans:B

02. ‘ Bulls and Bears ‘ is a term used in

a. Bullfight
b. Politics
c. Stock Exchange
d. None of these

Ans:C

03. Besides Delhi, Akshardham Temple is situated in the state of ……………?

a. Maharashtra
b. Gujarat
c. Haryana
d. None of these

Ans:B

04. Which Religion was started by the great Akbar

a. Muslim
b. Buddhism
c. Deen-E-ilahi
d. Sufi

Ans:C

05. Which river is called ‘Salt River’?

a. The Godavari
b. The Luni
c. The Krishna
d. None of these

Ans:B

06. Dispur City is located on the bank of which river?

a. The Brahmaputra
b. The Krishna
c. The Ganga
d. The Narmada

Ans:A

07. Arthritis is the disease of

a. Inflammation of joints
b. Kidney
c. Liver
d. None of these

Ans:A

08. Cirrhosis of liver is caused by ………….

a. Cocaine
b. Alcohol
c. LSD
d. Morphine

Ans:B

09. The largest gland in the human body is …………

a. Pancreas
b. Thyroid
c. Liver
d. Pituitary

Ans:C

10. Bamboo is classified as

a. Bush
b. Tree
c. Grass
d. Weed

Ans:C

11. The title ‘Devanam priya’ was given to 

a. Harsha
b. Kanishka
c. Ashoka
d. Chandragupta Maurya

Ans:C

12. Who was the first sultan of Delhi to introduce the practice of ‘Sijda’ 

a. Firoz Tughlaq
b. Alauddin Khilji
c. Balban
d. Muhammad Tughlaq

Ans:C

13. The court language of Mughals was 

a. Arabic
b. Hindi
c. Persian
d. Urdu

Ans:C

14. Akbar defeated Rana Pratap in the Battle of Haldighati in the year 

a. 1570
b. 1576
c. 1588
d. 1596

Ans:B

15. In which Session of congress, this organization splatted?

a. Surat, 1907
b. Gaya, 1922
c. Madras, 1927
d. Lahore, 1929

Ans:A

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

Army Clerk Syllabus and Pattern

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

16. Find the biggest number comprising of four digits, which is a perfect square

a. 9999
b. 8880
c. 9801
d. 4444

Ans:C

17. The internal radius of a hemispherical bowl is 9 cm. This is filled with a liquid. This liquid is to be filled is small cylindrical bottles. Each having base diameter 3 cm and height 4 cm. How many such bottles are needed?

a. 27
b. 54
c. 63
d. None of these

Ans:B

18. Solve it 0.05/0.05

a. 1
b. .05
c. .04
d. 2

Ans:A

19. Find the greatest number which will divide 729 and 901 leaving remainder 9 and 5 respectively

a. 13
b. 12
c. 16
d. 6

Ans:C

20. In any triangle if the value of one angle is equal to other two angles, then what is the name of this triangle?

a. Equilateral triangle
b. Obtuse triangle
c. Right angle triangle
d. None of these

Ans:D

21. What is the least number which must be subtracted from 438867 to make it a perfect square?

a. 633
b. 500
c. 623
d. None of these

Ans:C

22. Software designed for a specific purpose is called as?

a. Application Program
b. System Program
c. Assembly Program
d. None of these

Ans:A

23. In the mail merge option, user …………..

a. cannot create new data source
b. can create a new or use an existing address list
c. All of the above
d. None of the above

Ans:C

24. Which of the following is not an application protocol in TCP/IP suit?

a. FTP
b. SMTP
c. SNMP
d. MRTP

Ans:D

25. Storing same data in many places is called ……….

a.Iteration
b. Redundancy
c. Enumeration
d. None of these

Ans:A

26. What is responsible for starting up OS?

a. ROM BIOS
b. Boot Strap Program
c. Boot Sector
d. None of these

Ans:B

27. Which one is not an impact printers?

a. Laser Printer
b. Dot Matrix
c. Daisy Wheel
d. None of these

Ans:A

28. In MS Excel pressing Ctrl + A does the following 

a. Deletes the cell
b. Selects the entire worksheet
c. Delete the entire row
d. None of the above

Ans:B

29. The first network that planted the seeds of internet was 

a. ARPANET
b. NFS Net
c. V Net
d. I Net

Ans:A

30. A set of interrelated components that collect, process, store and distribute information to support decision, making and control in an organization best defines.

a. Communication technology
b. Information System
c. Hardware
d. None of these

Ans:B

S.no Free Online Test Click
01 Airforce Group-Y Click Here
02 Airforce Group-X Click Here
03 Navy MR Click Here
04 Navy AA/SSR Click Here
05 General Knowledge Click Here

31. Who developed the first mechanical calculator 

a. Charles Babbage
b. Blaise Pascal
c. Leibnitz
d. Per Georg Scheutz

Ans:B

32. Storage of 1kb means which of the following numbers of bytes

a. 1000
b. 964
c. 1024
d. 1064

Ans:A

33. OCR stands for 

a. Optical Character Reader
b. Only Card Reader
c. Opening Card Reader
d. Oval Card Reader

Ans:A

34. RAM is used as small memory since it is ………… 

a. Volatile
b. very costly
c. of low capacity
d. None of these

Ans:A

35. A man gets a 10% increase in his salary. His new salary is Rs10285. What was his original salary? 

a. 9530
b. 9350
c. 9000
d. None of these

Ans:B

36. A football team won 40% of the total number of matches it played during a year. If it lost 6 matches in all and no match was drawn, find the total number of match played by the team during the year 

a. 30
b. 15
c. 20
d. 10

Ans:D

37. When CP = Rs 325 and SP = Rs 305.50,cthen the gain or loss percent is

a. gain, 12%
b. gain, 6%
c. loss, 6%
d. gain, 12%

Ans:C

38. The rate of per cent per annum at which CI will increase from Rs 2000 to Rs 2315.25 in 3 yr, is

a. 4%
b. 5%
c. 6%
d. 7%

Ans:B

39. 24 men can complete a given job in 40 days. The number of men required to complete the job in 32 days’ is

a. 30
b. 35
c. 25
d. 40

Ans:A

40. The ratio of copper and zinc in brass is 11: 6, How much zinc is there in 850 kg of brass

a. 510 kg
b. 200 kg
c. 300 kg
d. 550 kg

Ans:C

41. I always ……… school in time
a. goes to
b. go to
c. will go to
d. not go to

Ans:B

42. He ………. you, doesn’t he
a. will help
b. helps
c. can help
d. helped

Ans:B

43. He ………. sixty next year
a. is going to be
b. will be
c. goes
d. will go

Ans:B

44. I have no objection ……… your living here
a. in
b. on
c. to
d. With

Ans:C

45. He is junior ………. all his colleagues 

a. in
b. of
c. between
d. To

Ans:D

46. He was elected Chairman ………. the Board 

a. to
b. of
c. in
d. for

Ans:B

47. You must do the work
a. The work must be done by you
b. You must have done the work
c. You might have done the work
d. The work must been done by you

Ans:A

48. Always speak the truth
a. You should told the truth
b. The truth should be spoken by you
c. You are requested to speak the truth
d. Let the truth be always spoken

Ans:D

49. None helps the poor
a. The poor are not helped by anyone
b. The poor are not helped by someone
c. None is helping the poor
d. The poor are being helped by none

Ans:A

50. Mona was writing a letter to her father

a. A letter was written to her father by Mona
b. A letter has been written to her father by Mona
c. A letter was being written by Mona to her father
d. A letter was written by Mona to her father

Ans:C

Army Clerk Previous Exam Paper-1

Army Clerk Previous Exam Paper-2

Army Clerk Previous Exam Paper-3

Army Clerk Previous Exam Paper-4

Download PDF for More Questions

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*