Indian Army General Duty Previous Exam Paper-10

Indian Army General Duty Previous Exam Paper-10

Indian Army General Duty Previous Exam Paper-10  Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge and General Science and School Maths and All trades Selection process also given below.

Indian Army General Duty Previous Exam Paper-10

01. When was the Arjuna Award started 

a. 1952

b. 1961

c. 1965

d. 1951

Ans:B

02. The number of Union Territories in India is 

a. 7

b. 8

c. 9

d. 5

Ans:A

03. Who drafted the Indian Constitution? 

a. Pandit Jawaharlal Nehru

b. Dr. Bhim Rao Ambedkar

c. Sarojini Naidu

d. bankim chandra Chatterjee

Ans:B

04. Which river is called ‘Salt River’? 

a. The Godavari

b. The Luni

c. The Krishna

d. None of these

Ans:B

05. Under the Government of India,Provincial Legislatures consisted of two chambers, except in the case of 

a. Assam

b. Bihar

c. Madras

d. Punjab

Ans:D

06. The book ‘Raghuvansham’ was written by 

a. Tulsidas

b. Kalidas

c. Soordas

d. Valmiki

Ans:B

07. Which two countries signed the Panchsheel agreement 

a. India-Pak

b. India-china

c. India-Nepal

d. Pak-China

Ans:B

08. Where the famous Hazratbal Mosque (Dargah) is situated 

a. Shimla

b. Srinagar

c. Chandigarh

d. None of these

Ans:B

09. Which City is known as the ‘Queen of Arabian Sea’ 

a. Cochin

b. Bangalore

c. Mumbai

d. Pune

Ans:A

10. Where is the Tomb of Humayun 

a. Agra

b. Delhi

c. Bhatinda

d. Ludhiana

Ans:B

11. A red ribbon placed in green light will look 

a. Black

b. Green

c. Orange

d. None of these

Ans:B

12. Heat is transmitted from higher to lower temperature through actual mass motion of the molecules in 

a. Conduction

b. Convection

c. Radiation

d. All of these

Ans:B

13. ………. Absorbs the harmful UV radiation from the Sun and prevents it from reaching the earth 

a. Ozone layer

b. Exosphere

c. Magnetosphere

d. All of these

Ans:A

14. The SI unit of current is 

a. Ampere

b. Coulomb

c. Ohm

d. Mho

Ans:B

15. The central point of the surface of the mirror is known as ………… 

a. Focus

b. Pole

c. Radius

d. All of these

Ans:A

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

16. What is the name of the fuel specially used in rockets? 

a. Propellant

b. Special Oil

c. Solar

d. petrol

Ans:A

17. A pendulum is undergoing simple harmonic motion. The velocity of the bob in mean position is ‘v’. If now its amplitude is doubled, keeping length same, its velocity in mean position will be  

a. v/2

b. 2v

c. 4v

d. 2/v

Ans:B

18. What is the escape velocity from the earth surface  

a. 11.2 km/sec

b. 12.2 km/sec

c. 16 km/sec

d. None of these

Ans:A

19. Which property do all bodies have while falling 

a. Gravity

b. Acceleration

c. Speed

d. Momentum

Ans:A

20. The lightest metal is ………. 

a. Na

b. Li

c. Mg

d. Cl

Ans:B

21. An electric bulb is rated 220v-100w. If it is operated at 110v, then power consumed by it will be  

a. 100w

b. 25w

c. 400

d. 50w

Ans:B

22. Dyne/cm is the unit of  

a. Surface Tension

b. Work

c. Force

d. Momentum

Ans:C

23. The instrument for the accurate measurement of emf of a cell is 

a. Voltmeter

b. Potentiometer

c. A slide with bridge

d. None of these

Ans:B

24. Two resistances 1 ohm and 2ohm are connected in parallel. The equivalent resistance of the combination is equal to  

a. 1 * 2/1 + 2

b. 1 + 2/1 +2

c. 1-2

d. 1/2 + 1/2

Ans:A

25. Nuclear fusion occurs in 

a. Hydrogen bomb

b. Neutron bomb

c. Nuclear reactor

d. None of these

Ans:A

26. The radius and height of a cylinder are in the ratio 5 : 7 and its volume is 550 cm3. Find its radius 

a. 3 cm

b. 4 cm

c. 5 cm

d. 6 cm

Ans:C

27. The common root of the equation x2 – 5x + 6 = 0 or x2 – 6x + 8 = 0 is x2 – 5x + 6 = 0 or x2 – 6x + 8 = 0  

a. x + 3

b. x – 2

c. x + 4

d. x + 5

Ans:B

28. The perimeter of a rhombus is 100 cm. If one of its diagonals is 14 cm, then the area of the rhombus is 

a. 144 cm2

b. 225 m2

c. 336 cm2

d. 226 cm2

Ans:C

29. Find the value of 𝒔𝒊𝒏𝟐 𝟔𝟎.𝒄𝒐𝒔𝟐𝟑𝟎 + 𝒕𝒂𝒏 𝟒𝟓.𝒄𝒐𝒔 𝟔𝟎.𝒔𝒊𝒏 𝟑𝟎 

a. 13/16

b. 5

c. 1

d. −1 /2

Ans:A

30. A polygon has 44 diagonals, the number of its sides is 

a. 9

b. 10

c. 11

d. 12

Ans:C

31. If the radius of a cylinder is doubled, then how many times the volume will increase 

a. 2

b. 3

a. 8

b. None of these

Ans:D

32. A bicycle is purchased at Rs. 800/- and sold at a profit of 12%. Its selling price is  

a. Rs. 896/-

b. Rs. 704/-

c. Rs. 788/-

d. None of these

Ans:A

33. What is the value of 70% of 449  

a. 314.3

b. 333.3

c. 349.3

d. 339.3

Ans:A

34. Solve 8 * 6(2/3 ÷ 4/9) * 2/3=? 

a. 42

b. 38

c. 43

d. None of these

Ans:D

35. 2 cubes each of volume 64 cm3 are joined end to end. Find the surface area of the resulting cuboid 

a. 160 cm2

b. 192 cm2

c. 224 cm2

d. None of these

Ans:A

36. If a + 𝟏 𝟐= 6, then 𝒂𝟒is equal to 

a. 1154

b. 1158

c. 1160

d. 1164

Ans:A

37. The value of (Cos 700 Cos 400 + Sin 700 Sin 400) is 

a. √3/2
b. 1
c. Cos 800
d. Sin 800

Ans:A

38. The angle of elevation to the top of a tower from a point on the ground, which is 30 m away from the foot of the tower, is 300. Find the height of the tower  

a. 30 m

b. 17.32m

c. 15 m

d. 20 m

Ans:B

39. If simple interest is Rs. 36 @ of 3% per annum and time is 3 years, then find the Principal 

a. Rs. 400

b. Rs. 500

c. Rs. 600

d. Rs. 300

Ans:A

40. Find the value of (25/81)1/2

a. 9/25

b. 5/9

c. 9/5

d. 25/9

Ans:B

41. Isotopes are atoms showing same  

a. Atomic Number

b. Atomic mass

c. Number of Neutrons,

d. P2O2

Ans:A

42. The most stable configuration of n-butane is 

a. Skewed

b. Eclipsed

c. Staggered or anti

d. None of these

Ans:C

43. A crystal which is hard and has high melting point is  

a. Covalent

b. Ionic

c. Metallic

d. Molecular

Ans:B

44. The compressibility factor for an ideal gas is 

a. 1.5

b. 1.0

c. 2.0

d. 1.2

Ans:B

45. In which orbital region is the probability for finding electron in nucleus finite  

a. 1s

b. 2p

c. 2s

d. 3d

Ans:A

46. Zinc oxide is called 

a. Philosopher’s wool

b. Epsom salt

c. Tartar emetic

d. Gobar gas

Ans:A

47. In a chemical equation what does the symbol (↑) signify 

a. Gas State

b. Liquid State

c. Solid State

d. Colloidal State

Ans:A

48. Which gas is used in extinguishing fire 

a. CO2

b. NH3

c. O2

d. None of these

Ans:A

49. Considering the elements B, C, N, F and Si, the correct order of their non-metallic character is  

a. B > C > Si > N > F

b. Si > C > B > N > F

c. F > N > C > B > Si

d. None of these

Ans:C

50. Among metals, the poorest conductor of heat is 

a. Lead

b. Tin

c. Bismuth

d. Mercury

Ans:A

Army GD Exam Previous Question Paper -1

Army GD Exam Previous Question Paper -2

Army GD Exam Previous Question Paper -3

Army GD Exam Previous Question Paper -4

Army GD Exam Previous Question Paper -5

Army GD Exam Previous Question Paper -6

Army GD Exam Previous Question Paper -7

Army GD Exam Previous Question Paper -8

Army GD Exam Previous Question Paper -9

2 Comments

  1. It is not a previous question paper fake i know that because I have attended the privious exam and I got job now I am in rajasthan semi field area

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*