Indian Army Tradesman Previous Exam Paper-3

Army Technical Job Full Selection Process

Indian Army Tradesman Previous Exam Paper-2 Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge and General Science and School Maths and All trades Selection process also given below.

Indian Army Tradesman Previous Exam Paper-3

01. Mohenjodaro is situated in 

a. Sindh
b. Lothal
c. Rangpur
d. Nalanda

Ans:A

02. The Renaissance movement started in

a. England
b. France
c. Italy
d. Spain

Ans:C

03. By which motion of the earth, seasons are changed

a. Rotation
b. Revolution
c. Evolution
d. Equinox

Ans:B

04. Which of the following is a landlocked country

a. Egypt
b. Bangladesh
c. Afghanistan
d. Sudan

Ans:C

05. Varanasi is situated on the bank of which river

a. Yamuna
b. Ganga
c. Sangam
d. Tapti

Ans:B

06. Which country has the largest Constitution 

a. India
b. America
c. Nepal
d. Japan

Ans:A

07. The United Nation was founded on

a. 6 June, 1994
b. 7 Dec, 1941
c. 24 Oct, 1945
d. 2 Oct, 1962

Ans:C

08. The first Indian lady to scale Everest was

a. Santosh Yadav
b. Rajwinder Kaur
c. Bachendri Pal
d. Medha Patkar

Ans:C

09. The supreme commander of Armed forces is 

a. President
b. Prime Minister
c. Field Marshal
d. General

Ans:A

10. Which of the following pair about Air Lines and their country is wrong

a. Pan-American-U.S.A
b. Lufthansa-Germany
c. Jal-China
d. Jal-Japan

Ans:C

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

Army Tradesman Syllabus and Pattern

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

Army Clerk Previous Exam Papers

Army Technical Previous Exam Papers

11. Nobel Prize which was started in 1901 by a scientist Alfred Nobel, belonged to the country

a. Germany
b. Sweden
c. Norway
d. England

Ans:B

12. The first Olympic game were held in Greek at Mount Olympus in the year 

a. 1904
b. 1890
c. 1896
d. 1892

Ans:C

13. Who was popularly known as the “Nightingale of India” 

a. Vijaya Laxmi Pandit
b. Sarojini Naidu
c. Lata Mangeshkar
d. Nurjahan

Ans:B

14. ‘Satyamev Jayate’ is adopted from the book 

a. Anand Math
b. Geetanjali
c. Rigveda
d. Mundaka Upanishad

Ans:D

15. ‘Operation Flood’ refer to 

a. Use of preventive measure for flood devastation
b. Dairy development for increased milk production
c. A study of flood in India
d. Military operation in Kargil (1999) area of J & K

Ans:B

16. Who made the first computer program

a. Bill Gate
b. Newman
c. Einstein
d. Ada Loveless

Ans:D

17. Which of the following pair is wrongly matched 

a. White Flag – Unconditional Surrender
b. Black Flag – Protest
c. Red Flag – Danger
d. Green Flag – Danger

Ans:D

18. World Environment Day is celebrated on

a. 05 June
b. 2 October
c. 15 December
d. None of these

Ans:A

19. Which of the following is known as Pink City

a. Jaipur
b. Agra
c. Bangalore
d. Chenna

Ans:A

20. Dyne * cm/sec is the unit of

a. Power
b. Force
c. Energy
d. Work

Ans:B

21. At present an Indian do not require visa for visiting which of the following country?

a. Bangladesh
b. Bhutan
c. Sri Lanka
d. None of these

Ans:B

22. The Kinetic energy of two bodies of same masses are in the ratio 1 : 4. The ratio of linear momentum of these bodies is

a. 1 : 2
b. 1 : 4
c. 1 : 8
d. 1 : 16

Ans:A

23. On which factor buoyancy depends for a given body

a. Weight
b. Density
c. Volume
d. None of these

Ans:B

24. Cream get separated out of milk when it is churned because of 

a. Centrifugal force
b. Fractional force
c. Centripetal force
d. Gravitational force

Ans:A

25. What is the natural and largest source of heat?

a. Sun
b. Coal
c. Moon
d. Wood

Ans:A

26. The nucleus of deuterium contains

a. 1p
b. 1p, 2n
c. 1p, 1n
d. 1p, 3n

Ans:C

27. Water can exist in 

a. Solid
b. Liquid
c. Gas
d. All the above

Ans:D

28. Which metal is stored in kerosene oil 

a. Potassium
b. Sodium
c. Calcium
d. Aluminum

Ans:B

29. The atomic weight of water is 

a. 2
b. 16
c. 18
d. 20

Ans:C

30. Pure water is a bad conductor of electricity because it is

a. only feebly ionized
b. a very good solvent
c. highly associated by hydrogen bonds
d. Appreciable volatile

Ans:A

31. The green color of the plant is due to the presence o 

a. Carotene
b. Plasma
c. Xanthophyll
d. Chlorophyll

Ans:D

32. How many bones are there is human body?

a. 206
b. 208
c. 210
d. None of these

Ans:A

33. Heart of a frog has how many chambers

a. One
b. Two
c. Three
d. Four

Ans:C

34. AIDS disease is not transmitted by

a. Sexual contact
b. Blood transfusion
c. Contaminated injection needles
d. Hand Shake

Ans:D

35. A man with blood group A can receive blood from person having blood groups

a. A, O
b. A, B, O
c. A, AB, B
d. A, B

Ans:A

36. 70% of a sum is 49, than the sum is

a. 70
b. 72
c. 75
d. 80

Ans:A

37. The expression ?? + ??is equivalent to

a. (a + b) (a + b)
b. (a + b) (a – b)
c. (a + b) (a + b) – 2ab
d. (a + b) (a – b) – 2ab

Ans:C

38. 8.5 ÷ .17 =? 

a. 40
b. 50
c. 60
d. 70

Ans:B

39. The value of 0.01 x 0.03 – 0.0003

a. 0
b. .027
c. .0027
d. .00027

Ans:A

40. If a + b = 7, ab = 10 then a – b = ?

a. 7
b. 5
c. 4
d. 3

Ans:D

41. Find the value of ‘k’ for which the system of equation kx + 2 y = 5 and 3x + y = 1 has no solution

a. 3
b. 6
c. 9
d. 12

Ans:B

42. If x3 = 6 then the value of x is

a. 2
b. 4
c. 8
d. 18

Ans:A

43. If log x = -2 , then what is the value of x 

a. -6
b. 1/9
c. -9
d. -5

Ans:B

44. An angle more than ??? is called

a. Obtuse angle
b. Acute angle
c. Right angle
d. Small angle

Ans:A

45. If a parallelogram has an area of 128 square cm, with a base of 16 cm. What will the altitude be?

a. 4 cm
b. 6 cm
c. 8 cm
d. 10 cm

Ans:C

46. ABC is an isosceles triangle with AB = AC = 5 and BC = 6. If G is the centroid of ∆ABC, then AG is equal to

a. 1/3
b. 2/3
c. 4/3
d. 8/3

Ans:D

47. Which one of the following statement is not correct 

a. If the exterior angle of a regular polygon is 300, it has 12 sides
b. If the interior and exterior angles of a regular polygon are all equal, it is a rectangle
c. If the exterior angle of a regular polygon is greater than its interior angle, it is an equilateral angle
d. In a regular pentagon, the exterior angle is half of the interior angle

Ans:D

48. The two diagonals of a rhombus are 24 cm and 10 cm long. Then length of each side of the rhombus is

a. 13
b. 14
c. 16
d. 17

Ans:A

49. If D is such a point on the side MN of ∆ LMN that LM/LN = MD/DN then LD must be 

a. median of ∆ LMN
b. bisector of ∆ LMN
c. altitude of ∆ LMN
d. None of these

Ans:D

50. The median of data 50, 48, 47, 48.5, 50.5, 52, 48.8, 46 is 

a. 48
b. 48.65
c. 50
d. 50.65

Ans:B

Army Tradesman Previous Exam Paper-1

Army Tradesman Previous Exam Paper-2

For more Information Go to Ofiicial Website Click Here

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*