Army Most Important GK Questions and Answers

Army Most Important GK Questions and Answers

Army Most Important GK Questions and Answers

1.The First modern warship built in India in 1952 was

A) INS Goa
B) INS Nilgiri
C) INS Kailash
D) Ins Vikram

Answer: B) INS Nilgiri

2.What is the name of Sweden’s Parliament ?

A) Storting
B) Knesset
C) Riksdag
D) Sejm

Answer: C) Riksdag

3.In which of the following fields Prof. Malcolm Adiseshiah earned worldwide distinction?

A) Literature
B) Medicine
C) Economics
D) Nuclear physics

Answer: C) Economics

4.India’s First Rural Telephone Exchange is located in

A) Karnataka
B) Andhra Pradesh
C) Kerala
D) Uttar Pradesh

Answer: A) Karnataka

5.The European Union has adopted which of the following as common currency?

A) Dollar
B) Dinar
C) Yen
D) Euro

Answer: D) Euro

6.The largest man made canal in the world is

A) Suez Canal
B) The Grand
C) Panama Canal
D) Rhine Canal

Answer: A) Suez Canal

7.Who prepares the topographical maps of India?

A) Defence Ministry
B) Geological Survey of India
C) Survey of India
D) Geographical Survey of India

Answer: C) Survey of India

8.The Reserve Bank of India does NOT decide the ………

A) Rate of Repo and Reverse Repo
B) Marginal Standing Facility Rates
C) Statutory Liquidity Ratio
D) Rate of Dearness Allowance to Govt. Employees

Answer: D) Rate of Dearness Allowance to Govt. Employees

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-1

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-2

SSC GD English Previous Questions Part-1

SSC GD English Previous Questions Part-2

9.Who was the only Secretary General of the UNO to have died while in office ?

A) Dag Hammarskjold
B) Trygve Lie
C) Kurt Waldhiem
D) U Thant

Answer: A) Dag Hammarskjold

10.Who is known as Punjab Kesari?

A) Bhagat Singh
B) Dada Saheb Phalke
C) Lala Lajpat Rai
D) Bal Gangadhar Tilak

Answer: C) Lala Lajpat Rai

11.The Trans-Siberian Railway(8960 km) connects ____ in the west to ____ in the East.

A) Moscow, Tashkent
B) St. Petersburg, Omsk
C) Moscow, Irkutsk
D) St. Petersburg, Vladivostok

Answer: D) St. Petersburg, Vladivostok

12.Which state government has launched e-health program “Jeevan Rekha” to provide a centralised database of healthcare information?

A) Assam
B) Kerala
C) Madhya Pradesh
D) Chhattisgarh

Answer: B) Kerala

13.Which state/UT recently ended 149-year-old practice of ‘darbar move’?

A) Ladakh
B) Jammu and Kashmir
C) Uttar Pradesh
D) Madhya Pradesh

Answer: B) Jammu and Kashmir

14.Father of Modern Western Education in India?

A) Lord Aucland
B) William Bentick
C) Lord Dalhousie
D) Lord Hardinge

Answer: B) William Bentick

15.Germany signed the Armistice Treaty on ____ and World War I ended

A) January 19, 1918
B) May 30, 1918
C) November 11, 1918
D) February 15, 1918

Answer: C) November 11, 1918

16.The Essar group of companies has been promoted by _____

A) Ambanis
B) Kanorias
C) Ruias
D) Goenkas

Answer: C) Ruias

17.DRDO full form is

A) Delhi Research and Development Organisation
B) Defence Research and Deployment
C) Delhi Rail Development Organisation
D) Defence Research and Development Organisation

Answer: D) Defence Research and Development Organisation

18.Which union minister has launched a mobile app “Celebrating Yoga” for scientific healthy living ?

A) Narendra Modi
B) Arun Jaitley
C) M. Venkaiah Naidu
D) Harsh Vardhan

Answer: D) Harsh Vardhan

19.Telegrahic code was introduced by

A) Lipman
B) Macmillan
C) Thomas Moore
D) Cockrell

Answer: C) Thomas Moore

20.In which of the following wars, the French were completely defeated by the English?

A) Battle of Wandiwash
B) Battle of Buxar
C) Battle of Plassey
D) Battle of Adyar

Answer: A) Battle of Wandiwash

General Knowlwdge Questions Part-I

General Knowlwdge Questions Part-II

General Knowlwdge Questions Part-III

General Science Previous Questions

21._________ has successfully created the country’s first smart grid project, which will generate power from renewable sources of energy.

A) Indian Institutes of Technology
B) Indian Institutes of Engineering Science Technology
C) Indian Institutes of Space Science and Technology
D) Indian Institutes of Management

Answer: B) Indian Institutes of Engineering Science Technology

22.Nepal Government announces public holidays during Nepalese President’s visit to _____

A) India
B) China
C) Japan
D) Russia

Answer: A) India

23.Which element is used for the shiny trim on cars?

A) Silicon
B) Aluminium
C) Chromium
D) Carbon

Answer: C) Chromium

24.Which Indian athlete was the flag bearer for the Indian contingent in the 22nd Asian Athletics Championship (AAC)-2017 ?

A) Srabani Nanda
B) Jitu Rai
C) Tintu Luka
D) Dipa Karmakar

Answer: C) Tintu Luka

25.What is the currency of Indonesia?

A) rupiah
B) dinar
C) rangit
D) riyal

Answer: A) rupiah

26.Which company briefly touched $800 billion market valuation, making it the world’s first ever company to hit the milestone ?

A) Google
B) Microsoft
C) Facebook
D) Apple

Answer: D) Apple

27.The world smallest country is

A) Canada
B) Australia
C) Maldives
D) Vatican City

Answer: D) Vatican City

28.The International Kite Festival (Uttarayan) will be started from which of the following states?

A) Telangana
B) Karnataka
C) Odisha
D) Gujarat

Answer: D) Gujarat

29.Which animal gives both milk and eggs?

A) Echidna
B) Platypus
C) Wombat
D) All of the above

Answer: B) Platypus

Most Important International Boundary Lines PDF Download

30.Which instrument has keys, pedals and strings?

A) Guitar
B) Piano
C) Violin
D) Tumbra

Answer: B) Piano

31.To buy goods on credit means to

A) promise to pay for goods later.
B) pay only a discount price.
C) promise to pay only a sale price.
D) pay cash for goods.

Answer: A) promise to pay for goods later.

32.What is the currency of cuba?

A) Kuna
B) Peso
C) Dollar
D) None

Answer: B) Peso

33.Which Asian country has passed a bill criminalising torture and custodial deaths?

A) Pakistan
B) China
C) India
D) Sri Lanka

Answer: A) Pakistan

34.In which atmospheric layer are the communication satellites located?

A) Thermosphere
B) Troposphere
C) Mesosphere
D) Stratosphere

Answer: A) Thermosphere

35.With which Sport is the Jules Rimet Trophy associated?

A) Hockey
B) Badminton
C) Golf
D) Football

Answer: D) Football

36.The angle between the geographical meridian and magnetic meridian is called as ______.

A) Angle of declination
B) Angle of dip
C) Angle of inclination
D) Azimuth

Answer: A) Angle of declination

37.Rangaswamy Cup is associated with

A) Football
B) Badminton
C) Cricket
D) Hockey

Answer: D) Hockey

38.Who of the following scientists is named after ISRO in sriharikota ?

A) APJ Abdul Kalam
B) Vikram Sarabhai
C) Homi J Baba
D) Satish Dhawan

Answer: D) Satish Dhawan

39.Which country is building LingLong One, the world’s 1st commercial small modular reactor?

A) Japan
B) China
C) South Korea
D) Russia

Answer: B) China

40.Largest cricket stadium in the world by boundary

A) Rajiv Gandhi International Stadium
B) Melbourne Cricket Stadium
C) Eden Gardens
D) Greenfield International Stadium

Answer: B) Melbourne Cricket Stadium

Army Tradesman Previous Exam papers

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

Army Clerk Previous Exam Papers

Army Technical Previous Exam Papers

41.Which day was declared as the ‘Direct Action Day’ by the Muslim League ?

A) 3rd September 1946
B) 16th August 1946
C) 16th may 1946
D) 4th December 1946

Answer: B) 16th August 1946

42.In the context of stock Market, the abbreviation IPO stands for

A) Immediate Payment Order
B) Internal Policy Obligation
C) Initial Public Offering
D) None of these

Answer: C) Initial Public Offering

43.Which country going to introduce its own Encyclopaedia by 2018 ?

A) Iran
B) India
C) Iraq
D) China

Answer: D) China

44.Spalling hammer is used for

A) Rough dressing of stones
B) Breaking small projection of stones
C) Driving wooden headed chisels
D) Carving of stones

Answer: A) Rough dressing of stones

45.Which one of the following rivers is recharged by subsoil water?

A) Godavari
B) Damodar
C) Narmada
D) Krishna

Answer: C) Narmada

46.Which one of the following canons of taxation was not advocated by Adam Smith?

A) Canon of equity
B) Canon of certainty
C) Canon of convenience
D) Canon of fiscal adequacy

Answer: D) Canon of fiscal adequacy

47.What is the full form of GSLV ?

A) Ground Satellite Launching Vehicle
B) Geosynchronous Satellite Launching Vehicle
C) Gravity synchronous Launching Vehicle
D) Group satellite Launching vehicle

Answer: B) Geosynchronous Satellite Launching Vehicle

48.Country that was called as Land of Rising Sun

A) Russia
B) Japan
C) Korea
D) Holland

Answer: B) Japan

49.Which is the first country in the world to use drones for national mail service?

A) Russia
B) France
C) Sweden
D) China

Answer: B) France

General Knowledge Famous Places Part-1

General Knowledge Famous Places Part-2

SSC GD GK Previous Questions and Answers

SSC GD General Awareness Questions and Answers

General Awareness Important Questions and Answers

50.The boring of India’s first underwater rail tunnel has completed under which river ?

A) Hooghly River
B) Kaveri River
C) Godavari River
D) Krishna River

Answer: A) Hooghly River

Download PDF Here CLICK HERE>>
Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*