SSC GD English Previous Exam Paper Test-2

SSC GD English Previous Exam Paper Test-2

SSC GD English Previous Exam Paper Test-2 SSC (Staf Selection Service) recruit candidates for the General Duty post of BSF, CISF, ITBP, CRPF, NIA, SSF, SSB, Rifleman. SSC GD is Paramilitary jobs youth very interested to join in this jobs but they dont have awareness fully that’s reason we provide full details of SSC GD. in this Website we provide General Knowledge and English previous questions with answersso this is very importnt so dont neglect this questions and answers.

ENGLISH LANGUAGE

SSC GD English Previous Exam Paper Test-2

DIRECTIONS (Qs. 1-3) : In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

1. Barren

(a) Good

(b) Wholesome

(c) Unproductive

(d) Profitable

Ans:(c) The word Barren (Adjective) means: not good enough for plants to grow on it; infertile unproductive.

2. Infamy

(a) Notoriety

(b) Glory

(c) integrity

(d) Familiarity

Ans:(a) The word Infamy (Noun) means: the state of being well known for something bad or an evil act notoriety.

3. Intrepid

(a) Hesitant

(b) Fearless

(c) Extrovert

(d) Rash

Ans:(b) The word Intrepid (Adjective) means : very brave not afraid of danger or difficulties fearless.

DIRECTIONS (Qs. 4-6) : In the following questions, choose the word opposite in meaning to the given word.

4. Liberty

(a) Serenity

(b) Slavery

(c) Serfdom

(d) Subordination

Ans:(b) The word Liberty (Noun) means : freedom to live as you choose without too many restrictions from government or authority .The word slavery (Noun) means : state of being a slave: a system of legally owning another person and forcing to work for them.

5. Disorderly

(a) Chaotic

(b) Organized

(c) Adjusted

(d) Arranged

Ans:(d) The word Disorderly (Adjective) means : showing lack of control untidy deranged. Its antonym should be arranged.

10th Based Defence Jobs
ITI Based Defence Jobs
Diploma Based Defence Jobs
Inter Based Defence Jobs

6. Appropriate

(a) Dissimilar

(b) Incomparable

(c) Unsuitable

(d) Disparate

Ans:(c) The word Appropriate (Adjective) means : suitable acceptable or correct for the particular circumstances. Its antonym should be unsuitable.

DIRECTIONS (Qs. 7-10) : In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word(s).Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

7. The company let me_______ time off work.

(a) take

(b) taking

(c) to take

(d) took

Ans:(a) correct use of zero infinitive

8. _______the rain forests is very important, if we do not want the flora and fauna found there to become extinct.

(a) Reserving

(b) Destroying

(c) Preserving

(d) Maintaining

Ans:(c) Preserving is the right option in the given context.

9. If I had helped him, he_______.

(a) will not be drowned

(b) would not be drowned

(c) will not have drowned

(d) would not have drowned

Ans:(d) Correct use of conditional

10. When will you head _____your assignment?

(a) in

(b) back

(c) down

(d) into

Ans:(a) Head in the phrasal verb here means to begin.

DIRECTIONS (Qs. 11-13) : In the following Ten Questions, some parts of the sentence shave errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error. If a sentence is free from error, mark (d) “No error” as your answer.

11. She has been complaining about headache from morning.

(a) from morning

(b) No error

(c) She has been

(d) complaining about headache

Ans:(a)

12. The children left the playground one after one.

(a) one after one

(b) No error

(c) The children left

(d) the playground

Ans: (a)

13. I knew the town well so I was able to advice him where to go.

(a) to advice him where to go.

(b) No error

(c) I knew the town well

(d) sol was able

Ans:(a)

DIRECTIONS (Qs. 14-16) In the following Ten Questions, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case, no improvement is required, choose “No Improvement” option. Mark your answer in the Answer Sheet.

14. Kunal looked very manliness in his police uniform.

(a) manly

(b) No Improvement

(e) menliness

(d) man-like

Ans:(a)

15. The school was very co-operation when we made a documentary film there.

(a) very co-operated

(b) No Improvement

(c) very co-operator

(d) very co-operative

Ans: (d)

16. “I would like to tell you about this my friend.” said John.

(a) this friend

(b) No Improvement

(c) this friend of mine

(d) the friend of mine

Ans:(c)

CRPF General Knowledge Previous Questions-I

CRPF General Knowledge Previous Questions-II

CRPF General Awareness Previous Questions

DIRECTIONS (Qs. 17-19) : In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

17. An inscription on a tomb

(a) espionage

(b) epilogue

(c) epitaph

(d) elegy

Ans:(c) epitaph.

18. Loss of memory

(a) Ambrosia

(b) Amnesia

(c) Insomnia

(d) Forgetting

Ans:(b) Amnesia

19. To struggle helplessly

(a) Flounder

(b) Founder

(c) Fumble

(d) Finger

Ans:(a) Flounder

DIRECTIONS (Qs. 20-22): In the following questions, groups of four words are given. In each group. one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word and mark.

20. (a)gestalt

(b) imbrolios

(c) ampasse

(d) recondite

Ans:(d) recondite (imbroglios, impasse, gestalt)

21. (a) adversery

(b) adultary

(c) advisory

(d) arbitary

Ans:(c) advisory (adversary, adultery, arbitrary)

22. (a) rogeu

(b) colleague

(c) diluge

(d) atege

Ans:(b) colleague (rogue, dialogue, allege)

DIRECTIONS (Qs. 23-25): In the following questions, four alternatives are given for the idiom / phrase Underlined in the sentence. Choose the alternative which best express the meaning of the idiom/phrase as your answer.

23. Ram is very calculative and always has an axe to grind.

(a) has no result

(b) works for both sides

(c) has a private agenda

(d) fails to arouse interest

Ans:(c) Idiom have an axe to grind means : to have private reasons for being involved in something or for arguing for a particular cause.

24. The police looked all over for him but drew a blank.

(a) did not find him

(b) put him in prison

(c) arrested him

(d) took him to court

Ans:(a) Idiom draw a blank means : to get no response or result.

25. On the issue of marriage, Sarita put her foot down.

(a) stood up

(b) was firm

(c) got down

(d) walked fast

Ans:(b)Idiom put your foot down means : to be very strict in opposing what somebody wishes to do; to drive faster.

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-1

SSC GD English Previous Questions Part-1

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*