SSC GD GK Previous Exam Questions and Answers

SSC GD GK Previous Exam Questions and Answers

                                           GENERAL KNOWLEDGE/GENERAL AWARENESS

1. Which one of the following is not a computer language?

(a) Cobol

(b) Visual Basic

(c) HTML

(d) Netscape

Ans:(d)

The term programming language usually refers to high-level languages, such as BASIC, C, C++, COBOL, Java, FORTRAN, Ada, and Pascal. Each programming language has a unique set of keywords (words that it understands) and a special syntax for organizing program instructions.

2. Who among the following was the first Governor General of India?

(a) Wollen Hastings

(b) Lord William Bentinck

(c) Sir Charles Metcalfe

(d) Robert Clive

Ans:(a)

The first governor-general in India( of Bengal) was Warren Hastings, the first official governor-general of British India was Lord William Bentinck, and the first governor-general of the Dominion of India was Lord Mountbatten.

3. Which one of the following is not a constituent of biogas?

(a) Methane

(b) Carbon dioxide

(c) Hydrogen

(d) Nitrogen dioxide

Ans:(d)

Biogas mainly comprises of three main gases. It is a mixture of methane, hydrogen, and carbon dioxide. It can be produced by agricultural waste, food waste, animal dung, manure, and sewage. The process of biogas production is also known as anaerobic digestion.

4. In which one of the following sessions was the Indian National Congress split into moderates and extremists?

(a) Nagpur

(b) Allahabad

(c) Surat

(d) Calcutta

Ans:(c)

The Surat Split was the splitting of the Indian National Congress into two groups – the Extremists and the Moderates – at the Surat session in 1907.

5. Bar is a unit of which one of the following?

(a) Force

(b) Energy

(c) Pressure

(d) Frequency

Ans:(c)

The bar is a metric unit of pressure, but not part of the International System of Units (SI). It is defined as exactly equal to 100,000 Pa (100 kPa), or slightly less than the current average pressure at sea level (approximately 1.013 bar).

6. Which of the following metals are present in haemoglobin and chlorophyll, respectively?

(a) Fe and Mg

(b) Fe and Zn

(c) Mg and Zn

(d) Zn and Mg

Ans:(a)

Magnesium metal present in chlorophyll absorbs light energy during the photosynthesis process. Thus, chlorophyll contains Mg. So, haemoglobin and chlorophyll contain Fe, Mg respectively.

7. A mother of blood group O has a group O child. What could be the blood group of father of the child?

(a) Only O

(b) A or B or O

(c) A or B

(d) Only AB

Ans:(b)

A mother who is blood type O can only pass an O allele to her son or daughter. A father who is blood type AB could pass either an A or a B allele to his son or daughter. This couple could have children of either blood type A (O from mother and A from father) or blood type B (O from mother and B from father).

8. Who among the following was the founder of the Muslim League?

(a) Muhammad Ali Jinnah

(b) Shaukat Ali

(c) Nawab Salimullah

(d) Aga Khan

Ans:(c)

Nawab Salimullah of Dacca proposed the formation of a Muslim political party and on 30th December 1906, a new party was launched at the Dacca Educational Conference. This party was known as the All India Muslim League.

One Lakh SSC Notification 2021 Full Details

Click Here For 75,000 Jobs Notification Full Details

9. Which one among the following is not a source of tax revenue for the Central Government in India?

(a) Income tax

(b) Customs duuties

(c) Service tax

(d) Motor Vehicle tax

Ans:(d)

This largest non-tax source of Central Government’s revenue receipts is the interest it earns mainly on the loans it has advanced to State Governments, to financial and industrial enterprises in the public sector.

10. Which one of the following causes the chikungunia disease?

(a) Bacteria

(b) Helrminthic worm

(c) Protozoan

(d) Virus

Ans:(d)

Chikungunya is a viral disease transmitted to humans by infected mosquitoes. It is caused by the chikungunya virus (CHIKV). A CHIKV infection causes fever and severe joint pain. Other symptoms include muscle pain, joint swelling, headache, nausea, fatigue and rash.

11. Which one of the following vitamins helps in clotting of blood?

(a) Vitamin-A

(b) Vitamin-B6

(c) Vitamin-D

(d) Vitamin-K

Ans:(d)

Vitamin K is a nutrient that the body needs to stay healthy. It’s important for blood clotting and healthy bones and also has other functions in the body. If you are taking a blood thinner such as warfarin (Coumadin®), it’s very important to get about the same amount of vitamin K each day.

SSC GD English Previous Questions

12. The ‘Thomas Cup is associated with

(a) Table Tennis

(b) Lawn Tennis

(c) Badminton

(d) Billiards

Ans:(c)

The Thomas Cup, sometimes called the World Men’s Team Championships, is an international badminton competition among teams representing member nations of the Badminton World Federation (BWF), the sport’s global governing body.

13. What is the purpose of adding baking soda to dough?

(a) To generate moisture

(b) To give a good flavour

(c) To give good colour

(d) To generate carbon dioxide

Ans:(d)

Baking soda is 100 percent bicarbonate of soda and it’s a prime ingredient in baking powder. It is alkaline in nature and creates carbon dioxide bubbles when it’s combined with an acid, giving rise to dough and batters—it acts as a leavening agent. Baking soda and baking powder are not interchangeable in recipes.

14. The ‘Arthasastra’ is a treatise on which one of the following?

(a) Economics

(b) Environment

(c) Political Philosophy

(d) Religion in Administration

Ans:(c)

The Arthashastra is the title of a handbook for running an empire, written by Kautilya (also known as Chanakya). It prescribes the duty of a king. It talks about manufacturing, trade, etc. It also lays down the primciples of politics and foreign policies.

15. Which one of the following glands in the human body stores iodine?

(a) Parathyroid

(b) Thyroid

(c) Pituitary

(d) Adrenal

Ans:(b)

Iodine is mostly concentrated in thyroid gland(2). A healthy adult body contains 15-20 mg of iodine, 70-80% of which is stored in the thyroid gland.

10th Based Defence Jobs
ITI Based Defence Jobs
Diploma Based Defence Jobs
Inter Based Defence Jobs

16. Which national highway connects Delhi and Kolkata via Mathura and Varanasi?

(a) NH4

(b) NH2

(c) NH 10

(d) NH6

Ans:(b)

National Highway (NH2) connects 6 states of North India i.e. Delhi, Haryana, U.P. Bihar, Jharkhand & West Bengal constituting a portion of Grand Trunk Road.

17. Frontal cyclones occur characteristically in

(a) Equatorial region

(b) Tropical region

(c) Mid-latitudinal region

(d) Polar region

Ans:(c)

18. As of now, how many countries are members of Nuclear Suppliers Group (NSG)?

(a) 48

(b) 56

(c) 64

(d) 96

Ans:(a)

48 supplier states: Argentina, Australia, Austria, Belarus, Belgium, Brazil, Bulgaria, Canada, China, Croatia, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Ireland, Italy, Japan, Kazakhstan, Republic of Korea, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Malta, Mexico, Netherlands, New Zealand, Norway, Poland, Portugal, Romania, Russian Federation, Serbia, Slovakia, Slovenia, South Africa, Spain, Sweden, Switzerland, Turkey, Ukraine, United Kingdom, and United States.

Permanent Observer: European Commission.

19. The device used for measuring the wavelength of X-rays is

(a) Bragg Spectrometer

(b) Mass Spectrometer

(c) G M. Counter

(d) Cyclotron

Ans:(a)

This X-ray photoelectron spectrometer uses the principles of X-ray spectroscopy to measure the elemental composition of materials. X-ray spectroscopy is a technique that detects and measures photons, or particles of light, that have wavelengths in the X-ray portion of the electromagnetic spectrum.

20. Who has won the 2018 men’s singles Malaysian Open Badminton tournament?

(a) Srikanth Kidambi

(b) Tommy Sugiarto

(c) Kento Momota

(d) Lee Chong Wei

Ans:(d)

Kuala Lumpur: Malaysian veteran Lee Chong Wei beat young Japanese shuttler Kento Momota 21-17, 23-21 on Sunday to grab the Malaysia Open title for a historic twelfth time. The home favourite Lee executed a sensational attack strategy that left the rising star Momota confused and flat footed.

21. The International Asteoid Day (IAD) is observred on which date?

(a) June 27

(b) June 30

(c) June 28

(d) June 29

Ans:(b)

June 30
International Asteroid Day is observed on June 30. The day is observed to spread awareness among people about the intensity and impact that an asteroid can have when it crashes on planet Earth.

22. Who has been conferred with the National Kalidas Samman in visual arts by the Madhya Pradesh government?

(a) Kalamandalam Gopi

(b) Anjolie Ela Menon

(c) Satish Gujral

(d) Puttaraj Gavai

Ans:(b)

Anjolie Ela Menon awarded Kalidas Samman for visual arts Madhya Pradesh Government has conferred prestigious National Kalidas Samman on noted artist Anjolie Ela Menon (78) for her contribution to visual arts.

23. Which country’s team has won the 2018 Men’s Hockey Champions Trophy?

(a) Belgium

(b) Argentina

(c) Australia

(d) India

Ans:(c)

Australia
It was held from 23 June to 1 July 2018 in Breda, Netherlands. The tournament will be replaced by the Hockey Pro League (HPL) in 2019. Australia won their 15th title by defeating India in the final after penalties.

24. Which Indian journalist has become the new president of Delhi and Districts Cricket Association (DDCA)?

(a) Prannoy Roy

(b) Sudhir Chaudhary

(c) Rajat Sharma

(d) Vikram Chandra

Ans:(c)

Rohan Jaitley
Rohan Jaitley, the 31-year-old son for of former finance minister late Arun Jaitley, has been elected unopposed as the new president of Delhi and District Cricket Association (DDCA). Rohan is slated to remain in the post till June 30, 2021.

25. Which of these consists carbon?

(a) Lignite

(b) Tin

(c) Silver

(d) Iron

Ans:(a)

CRPF General Knowledge Previous Questions-I

CRPF General Knowledge Previous Questions-II

CRPF General Awareness Previous Questions

Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*