General Science Previous Questions Army All Trades

General Science Previous Questions Army All Trades

General Science Previous Questions Army All Trades

General Science Previous Questions Army All Trades General Science is most important for All competitive exams Majorly we discuss Defence Jobs GS is very important role in the Exam for example Indian Army All trades written exam and Navy MR/NMR and Civilian exam and Airforce Group-Y and Coastguard All Trades and DRDO and Nowadays you will find varieties of conceptual questions based on basic concepts of Physics, Chemistry & Biology. Questions based on daily life phenomena are more important for all competitive exams.

1) The atomic weight of water is 
a) 16

b) 2

c) 18

d) 20

Ans:C

2)What is the molecular formula of heavy water? 
a) D3O

b)D2O

c) DO

d)DO2

Ans:B

3)Oxidation is defined as 
a) Loss of electrons

b) Gain of electrons

c) Gain of protons

d) Loss of protons

Ans:A

4)An organic cpmpound must contain which of the following 
a) Carbon

b) Hydrogen

c) Oxygen

d) Nitrogen

Ans:A

5) Hydrogen bomb has been prepared by the fusion of
a) Hydrogen

b) Tritium

c) Duterlum

d) Nitrogen

Ans:B

6) The element which is found in abundance in universe- 
a) Hydrogen

b) Oxygen

c) Chlorine

d) Sulphur

Ans:A

7) In which organ the blood is purifide 
a) kidney

b) livers

c) lungs

d) heart

Ans:A

 

8) Which of the following is fossilfuel 
a) petrolium

b) west of animal

c) wood

d) atomic reactor

Ans:A

 

9) The main constituent of bio gas is….. 
a) butane

b) propane

c) methane

d) hydrogas

Ans:C

10) L.P.G gas is mixture of butane, ethane, adn…… 
a) iso butene

b) hudrogen

c) methane

d) none of these

Ans:C

Army General Knowlwdge Questions Part-I

Army General Knowlwdge Questions Part-II

Army General Knowlwdge Questions Part-III

Download PDF for More Questions

11) We get vitamin_____from lemon and orange 
a) vitamin-d

b) vitamin-c

c) vitamin-b

d) vitamin-k

Ans:B

12) The excretory organ of human body is 
a) lives

b) heart

c) small intestine

d) kidney

Ans:D

13) The deficiency of protein causes 
a) beri-beri

b) marasmus

c) kwashiorkar

d) rickets

Ans:C

14) The person of which blood group is called universal donar 
a) o

b) b

c) a

d) ab

Ans:A

15) We get the vitamin by sunlight 
a) Vitamin-a

b) vitamin-b

c) vitamin-c

d) vitamin-d

Ans:D

16) Which gland is called master gland_______ 
a) thyroid

b) adrenalin

c) pitutary

d) gondas

Ans:C

17) The virus of AIDS is______ 
a) hiv

b) variola virus

c) rabies virus

d) polio virus

Ans:A

18) _____times a healthy man takes breath in one minute 
a) 20

b) 22

c)18

d) 17

Ans:C

19) Atmospheric pressure is measured by_____ 
a) barometer

b) lactometer

c) thermometer

d) hygrometer

Ans:A

20) _____are known as power houses of the cell 
a) chloroplast

b) mitochondria

c) nucleus

d) dna

Ans:B

S.no Mock Test Click
01 Airforce Click Here
02 General Knowledge Click Here

Army Tradesman Previous Exam papers

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

Army Clerk Previous Exam Papers

Army Technical Previous Exam Papers

21) Carbohydrates are digested in 
a) lives

b) large intestine

c) small intestine

d) stomach

Ans:C

22) Name the vitamin which is responsible for blood clotting 
a) vitamin-c

b) vitamin-d

c) vitamin-k

d) vitamin-e

Ans:C

23) In which organ bile juice is stored 
a) neck

b) stomach

c) gallbladder

d) hump

Ans:C

24) Which of the following is an insulator ? 
a) graphite

b) aluminium

c) diamond

d) none of these

Ans:C

25) Urea is which type of fertilizer ? 

a) Nitrogenous Fertilizer

b) Phosphate Fertilizer

c) Potash Fertilizer

d) None of these

Ans:A

26)DNA is present within the_____
a) RNA

b) nucleus

c) plasma

d) nucleicacid

Ans:B

27) Disease caused by vitamin “C” is 
a) rickets

b) beri-beri

c) scurvey

d) pellagra

Ans:C

28)Purity of milk is measured by _____ 
a) hydrometer

b) barometer

c) lactometer

d) voltmeter

Ans:C

29) Botanical name of ladies finger is 
a) pisum sativum

b) Abelmoschus esculentus

c) brassica rigra

d) betavulganis

Ans:B

30)Hardest part in the human body is 
a) dentine

b) Tooth Enamel

c) keratin

d) bore

Ans:B

NDA Mathematics Previous Questions Click Here

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*