SSC GD General Awareness Questions and Answers

SSC GD General Awareness Questions and Answers

SSC GD General Awareness Questions and Answers

1.  Fathometer is used to measure

A) Earthquakes
B) Rainfall
C) Ocean depth
D) Sound intensity

Answer: C) Ocean depth

2. Epsom(England) is the place associated with

A) Snooker
B) Shooting
C) Polo
D) Horse racing

Answer: D) Horse racing

3. Fastest Shorthand Writer was

A) Dr. G. D. Bist
B) J.R.D. Tata
C) J.M. Tagore
D) Khudada Khan

Answer: A) Dr. G. D. Bist

4. Golf player Vijay Singh belongs to which country?

A) USA
B) Fiji
C) India
D) UK

Answer: B) Fiji

5. One People, One State, One leader” was the policy of

A) Stalin
B) Hitler
C) Lenin
D) Mussolin

Answer: B) Hitler

6. DRDL stands for

A) Defence Research and Development Laboratory
B) Department of Research and Development Laboratory
C) Differential Research and Documentation Laboratory
D) None of the above

Answer: A) Defence Research and Development Laboratory

7.Exposure to sunlight helps a person improve his health because

A) the infrared light kills bacteria in the body
B) resistance power increases
C) the pigment cells in the skin get stimulated and produce a healthy tan
D) the ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D

Answer: D) the ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D

8. FFC stands for

A) Foreign Finance Corporation
B) Film Finance Corporation
C) Federation of Football Council
D) None of the above

Answer: B) Film Finance Corporation

9. Which statement about PFD’s is true?

A) PFDs are difficult to put on in the water
B) Use gasoline to clean a PFD coated with oil or grease
C) PFDs do not float well in shallow water
D) Children’s PFDs should fit loosely

Answer: A) PFDs are difficult to put on in the water

10. An astronaut in outer space will observe sky as

A) White
B) Black
C) Blue
D) Red

Answer: B) Black

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-1

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-2

SSC GD English Previous Questions Part-1

SSC GD English Previous Questions Part-2

11. Bats can fly in the dark because

A) they have a better vision in the dark
B) the light startles in them
C) they produce high pitched sounds called ultrasonics
D) none of the above

Answer: C) they produce high pitched sounds called ultrasonics

12. Who is known as ‘the father of Indian missile technology’?

A) Dr. U.R. Rao
B) Dr. A.P.J. Abdul Kalam
C) Dr. Chidambaram
D) Dr. Homi Bhabha

Answer: B) Dr. A.P.J. Abdul Kalam

13. Which is a green planet in the solar system?

A) Pluto
B) Venus
C) Uranus
D) Mars

Answer: C) Uranus

14. Which is considered as the biggest port of India?

A) Kolkata
B) Cochin
C) Chennai
D) Mumbai

Answer: D) Mumbai

15. The most important small scale industry in india is the

A) Textile Industry
B) Paper Industry
C) Handloom Industry
D) Jute industry

Answer: C) Handloom Industry

16. Name the plant important in sericulture

A) Pea
B) Legumes
C) Mulberry
D) Cassia

Answer: C) Mulberry

17. Name the continent where ‘Tundra’ type of climate is not found

A) Europe
B) Asia
C) Africa
D) North America

Answer: C) Africa

18. he biggest public sector undertaking in the country is

A) Iron and steel Plants
B) Roadways
C) Railways
D) Airways

Answer: C) Railways

19. G-15 is an economic grouping of

A) First World Nations
B) Second World Nations
C) Third World Nations
D) Fourth World Nations

Answer: C) Third World Nations

20. Heavy Water Project (Talcher) and Fertilizer plant (Paradeep) are famous industries of

A) Andhra Pradesh
B) Tamil nadu
C) Kerala
D) Orissa

Answer: D) Orissa

21. At which particular place on earth are days and nights of equal length always?

A) Prime Meridian
B) Poles
C) Equator
D) No where

Answer: C) Equator

General Knowlwdge Questions Part-I

General Knowlwdge Questions Part-II

General Knowlwdge Questions Part-III

General Science Previous Questions

22. Who was appointed as new Brand Ambassador for Swachh Bharat Mission in 2017 ?

A) Priyanka Chopra
B) Shilpa Shetty
C) Kangana Ranaut
D) Anushka Sharma

Answer: B) Shilpa Shetty

23. Which country has “This is the root of all evil” written on its coins?

A) Italy
B) Vatican City
C) Cuba
D) Russia

Answer: B) Vatican City

24. The study of Heavenly bodies is called

A) Astronomy
B) Astrology
C) Astrophysics
D) Astronautics

Answer: A) Astronomy

25. Kempegowda Festival was organized in which city ?

A) Hyderabad
B) Delhi
C) Mumbai
D) Chennai

Answer: B) Delhi

26. Fedaration cup,World cup, Allwyn international trophy and challenge cup are awarded to winners of

A) Tennis
B) Volleyball
C) Basketball
D) Cricket

Answer: B) Volleyball

27. Who said, “Inflation is unjust but deflation is inexpedient. Of the two, deflation is worse “?

A) J.M Keynes
B) Amartya Sen
C) J.G Gurlay
D) J.N Bhagwati

Answer: A) J.M Keynes

28. What is the Study of human beauty called?

A) Argology
B) Kalology
C) Agrostology
D) Oncology

Answer: B) Kalology

29. Yellow colour of papaya is due to

A) Caricaxanthin
B) Carotene
C) Lycopene
D) Papain

Answer: A) Caricaxanthin

30. What is the saddest fruit?

A) Blackberries
B) Strawberries
C) Blueberries
D) Pineapples

Answer: C) Blueberries

31. Which one of the following rivers is recharged by subsoil water?

A) Godavari
B) Damodar
C) Narmada
D) Krishna

Answer: C) Narmada

Most Important International Boundary Lines PDF Download

32. The Computer size was very large in

A) Fourth Generation
B) Third Generation
C) Second Generation
D) First Generation

Answer: D) First Generation

33. First Indian woman to win Man Booker Prize?

A) Kiran Desai
B) V.S. Naipaul
C) Salman Rushdie
D) Arundhati Roy

Answer: D) Arundhati Roy

34. The articles 17 and 18 of Constitution provide

A) Social Equality
B) Economic Equality
C) Political Equality
D) Religious Equality

Answer: A) Social Equality

35. Which of the following names is NOT associated with the insurance business in India?

A) Bajaj Allianz
B) LIC
C) GIC
D) GE Money

Answer: D) GE Money

36. The largest fresh water lake in India is

A) Pulicat Lake
B) Veeranam Lake
C) Chilka Lake
D) Kolleru Lake

Answer: D) Kolleru Lake

37. In which of the following cases, the Supreme Court held that fundamental rights are unamendable?

A) A.K.Gopalan’s case
B) Keshvananda Bharati’s case
C) M.C Mehta’s case
D) Golak Nath’s case

Answer: D) Golak Nath’s case

38. According to WHO, the bird flu virus cannot be transmitted through food cooked beyond

A) 60 degrees celsius
B) 70 degrees celsius
C) 90 degree celsius
D) 100 degree celsius

Answer: B) 70 degrees celsius

39. The Study of Ancient Societies is called

A) Anthropology
B) Archaeology
C) History
D) Ethnology

Answer: B) Archaeology

Army Tradesman Previous Exam papers

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

Army Clerk Previous Exam Papers

Army Technical Previous Exam Papers

40. Telecom company Nokia belongs to which country?

A) Denmark
B) USA
C) Sweden
D) Finland

Answer: D) Finland

41. First Indian woman to participate in Olympics?

A) Karnam Malleswari
B) Mary Kom
C) P.V. Sindhu
D) Geeta Phogat

Answer: A) Karnam Malleswari

42. What part of a check is the least important?

A) Memo line
B) The check number
C) Routing number
D) Signature line

Answer: A) Memo line

43. IRDP stands for

A) International Rural Development Programme
B) Integrated Rural Development Programme
C) Indian Rural Development policy
D) None of these

Answer: B) Integrated Rural Development Programme

44. Film and TV institute of india is located at

A) Pune (Maharashtra)
B) Rajkot (Gujarat)
C) Pimpri (Maharashtra)
D) Perambur (Tamilnadu)

Answer: A) Pune (Maharashtra)

45. First China War was fought between

A) China and Britain
B) China and France
C) China and Egypt
D) China and Greek

Answer: A) China and Britain

46. People from which state celebrate their harvest festival around Makar Sankranti?

A) Kerala
B) Punjab
C) Karnataka
D) Tamil Nadu

Answer: C) Karnataka

47. Full form of BCG is

A) Bacillus Cholera Germ
B) Bacillus Calmette Guerin
C) Bacillus Curative Gene
D) Bacillus Cholera Guerin

Answer: B) Bacillus Calmette Guerin

48. The Basic Architecture of Computer was developed by

A) Charles Babbage
B) Blaise Pascal
C) Garden Moore
D) John Von Neumann

Answer: D) John Von Neumann

49. The oldest type of energy known to man is _____?

A) Geothermal Energy
B) Solar Power
C) Wind Power
D) Tidal Power

Answer: A) Geothermal Energy

General Knowledge Famous Places Part-1

General Knowledge Famous Places Part-2

SSC GD GK Previous Questions and Answers

50. A scientist who studies water is called a

A) Geographer
B) Herpetologist
C) Archeologist
D) Hydrologist

Answer: D) Hydrologis

Download PDF Here CLICK HERE>>
Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*