Indian Army Nursing Previous Exam paper-5

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-5 Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge, Chemistry,Biology and total given All trades Selection process also given below.

Indian Army Nursing Previous Exam paper-5

01. Sarnath Lion Capital is attributed to

a. Kanishka
b. Harsha
c. Ashoka
d. Chandragupta

Ans:C

02. Shuddhi movement was started by

a. Swami Vivekananda
b. Swami Dayanand Saraswati
c. Mahatma Gandhi
d. Raja Ram Mohan Roy

Ans:C

03. Kanchipuram is in which of the following States?

a. Kerala
b. Tamil Nadu
c. Andhra Pradesh
d. Karnataka

Ans:B

04. Which of the following is the most important factor in soil formation?

a. Relief
b. Climate
c. Natural Vegetation
d. Rock cover

Ans:B

05. Who was the first Air Chief to receive the honor of ‘Marshal’?

a. S.K. Mehra
b. Yashwant Tipnis
c. Satish Kumar Sarin
d. Arjan Singh

Ans:D

06. The official language of Lakshadweep, a Union Territory of India is

a. Hindi
b. Tamil
c. Malayalam
d. Telugu

Ans:C

07. The oldest monarchy in the world is that of

a. Nepal
b. Japan
c. Saudi Arabia
d. UK

Ans:B

08. The world famous ‘Khajuraho’ sculptures are located in

a. Gujarat
b. Maharashtra
c. Orissa
d. Madhya Pradesh

Ans:D

09. Kalinga Award is given for

a. Art
b. Science
c. Literature
d. Sport

Ans:B

10. Cannes Film Festival is held in

a. Switzerland
b. England
c. France
d. Italy

Ans:C

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

Army Nursing Syllabus and Pattern 

Army GD 10Years Previous Exam Papers

16. Which of the following is the largest public sector organization in India

11. The court language of Mughals was 

a. Hindi
b. Persian
c. Arabic
d. Urdu

Ans:B

12. ‘Mahatma’ was added before Gandhi’s name during

a. Amritsar Session of INC 1919
b. Rowlatt Satyagraha
c. Champaran Satyagrah
d. Initial stage of Khilafat Movement

Ans:C
13. The Tropic of Cancer does not pass through

a. Orissa
b. West Bengal
c. Rajasthan
d. Madhya Pradesh

Ans:A

14. The world’s highest waterfall is in

a. Brazil
b. USA
c. Venezuela
d. Zambia

Ans:C

15. Which of the Banks is Nationalized in 1969

a. Punjab and Sind Bank
b. Corporation Bank
c. Oriental Bank of Commerce
d. Punjab National Bank

Ans:D

16. Who wrote the book ‘Planned Economy for India’?

a. M. Visvesvaraya
b. Mahatma Gandhi
c. Sardar Vallabh Bhai Patel
d. Jawaharlal Nehru

Ans:A

17. The number of the State Legislative Council are elected for what period?

a. 2 years
b. 4 years
c. 6 years
d. 8 years

Ans:C

18. The Nobel Prize for Economics was instituted in 1967, but was first awarded in

a. 1967
b. 1969
c. 1970
d. 1988

Ans:B

19. Under the constitution, the residuary powers vest with the 

a. President
b. Supreme Court
c. Union Government
d. State Government

Ans:A

20. Which monument in India is the memorial to the unknown soldier

a. Victoria Memorial
b. Shaktisthal
c. India Gate
d. None of these

Ans:C

21. Kidney stones are mainly formed by which of the following compound?

a. Calcium bicarbonate
b. Calcium Oxalate
c. Sodium chloride
d. Silicates

Ans:B

22. Potatoes are borne on?

a. Primary roots
b. Stem branches
c. Lateral roots
d. Adventitious roots

Ans:B

23. Which one among the following is known as ‘animal starch’?

a. Cellulose
b. Glycogen
c. Pectin
d. Chitin

Ans:B

24. The vitamin which is generally excreted by human in urine is?

a. Vitamin – A
b. Vitamin – D
c. Vitamin – C
d. Vitamin – E

Ans:C

25. Which of the following organism does not obey the ‘Cell Theory’?

a. Bacteria
b. Virus
c. Fungi
d. Plants

Ans:B

26. Which are among the following organs is involved in the conversion of ammonia, the main end product of protein digestion to excretory product urea?

a. Kidney
b. Lung
c. Liver
d. Intestine

Ans:C

27. Increase in atmospheric temperature due to Co2is called

a. Pasteur effect
b. Greenhouse effect
c. Blackman effect
d. Emerson effect

Ans:B

28. The smallest taxon is called 

a. Class
b. Order
c. Genus
d. Species

Ans:D

29. Which hormone level reaches peak during luteal phase of menstrual cycle? 

a. Luteinizing hormone
b. Progesterone
c. Follicle stimulating hormone
d. Estrogen

Ans:B

30. The enzyme that cuts DNA is

a. DNA-polymerase
b. DNA-ligase
c. DNA-lyase
d. Restriction endonuclease

Ans:D

31. Which among the following elements are generally find in free state? 

a. Group 11 elements
b. Group 12 elements
c. Group 13 elements
d. Group 14 elements

Ans:A

32. Which among the following would cause the bright red color due to bursting of crackers?

a. Strontium
b. Sodium
c. Sulphur
d. Magnesium

Ans:A

33. Which among the following scientists had discovered Radium?

a. Marie Sklodowska-Curie and Pierre Curie
b. Andre-Louis Debierne
c. Kasimir Fajans
d. Oswald Helmuth Gohring

Ans:A`

34. Which among the following oxides cause the Acid rain? 

a. Carbon monoxide and carbon dioxide
b. Nitrous oxide and sulphur dioxide
c. Carbon dioxide and nitrous oxide
d. Sulphur dioxide and carbon monoxide

Ans:B

35. Which among the following element is an essential constituent of acids?

a. Nitrogen
b. Hydrogen
c. Oxygen
d. Helium

Ans:B

36. Highest percentage of nitrogen is found in which among the following fertilizers among the given options?

a. Calcium ammonium nitrate
b. Ammonium nitrate
c. Calcium nitrate
d. Urea

Ans:D

37. Which among the following is popularly called Hypo? 

a. Silver bromide
b. Silver nitrate
c. Sodium thiosulphate
d. Sodium phosphate

Ans:C

38. Which among the following is responsible for depletion of Ozone?

a. Carbon monoxide
b. Carbon dioxide
c. Chlorofluorocarbon
d. Mercuric oxide

Ans:C

39. Which among the following is a Noble Gas? 

a. Nitrogen
b. Hydrogen
c. Oxygen
d. Helium

Ans:D

40. Which among the following are constituents of Brass?

a. Zinc and Copper
b. Iron and Zinc
c. Copper and Nickel
d. Iron and Copper

Ans:A

41. A train is 180 m long. If it runs at a speed of 90 km/h. How long will it take to pass an electric pole?

a. 0.2 h
b. 0.02 h
c. 2 h
d. 7.5 s

Ans:D

42. The number 453453 is divisible by

a. 11
b. 8
c. 5
d. 2

Ans:A

43. Which of the following fraction is not equal to the other three?

a. 9/15
b. 4/5
c. 6/10
d. 3/5

Ans:B

44. The least number which must be subtracted from 2361 to make it a perfect square, is

a. 40
b. 48
c. 57
d. 88

Ans:C

45. Express 63 km/h into m/s

a. 16.5
b. 17.5
c. 19.5
d. 18.5

Ans:B

46. The HCF of 185, 333 and 481 is

a. 37
b. 38
c. 74
d. 78

Ans:A

47. The average age of 30 boys of a class is equal to 14 years. When the age of the class teacher is included the average becomes 15 years. The age of the class teacher is

a. 40 years
b. 42 years
c. 45 years
d. 48 years

Ans:C

48. Two numbers are in the ratio 2 : 3. If 9 is added to each, they will be in the ratio 3 : 4, the numbers are 

a. 8, 12
b. 10, 15
c. 12, 28
d. 18, 27

Ans:D

49. The length of a tunnel, which a train 90 m long, travelling at 48 km/h, can cross in 21 s is 

a. 180 m
b. 290 m
c. 280 m
d. 190 m

D

50. If 36% of pupils in a school are girls and the number of boys in the school is 816, how many girls are there in the school

a. 459
b. 464
c. 810
d. 816

Ans:A

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-1

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-2

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-3

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-4

Download PDF for More Questions

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*