Indian Army Technical Pervious Exam Paper-5

Indian Army Technical Pervious Exam Paper-5

Indian Army Technical Pervious Exam Paper-5 Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge and General Science and School Maths and All trades Selection process also given below.

Indian Army Technical Pervious Exam Paper-5

01. The oldest composition in Punjabi are devotional composition by

a. Guru Arjun Dev
b. Guru Nanak
c. Baba Farid
d. Vidyapati

Ans:C

02. On which river, the Nagarjuna Sagar Dam located?

a. Krishna
b. Godavari
c. Cauvery
d. Mahanadi

Ans:A

03. Lakshadweep Islands are the product of

a. Volcanic activity
b. Wave action
c. Sea floor expansion
d. Reef formation

Ans:D

04. Which of the following is the largest public sector organization in India?

a. Bharat petroleum
b. Steel Authority of India
c. Indian Oil Corporation
d. Oil and Natural Gas Commission

Ans:D

05. At present, number of members consist in Rajya Sabha is

a. 250
b. 245
c. 238
d. 240

Ans:B

06. The Arjuna Award is related to which field?

a. Sports
b. Cinema
c. Literature
d. Bravery

Ans:A

07. Which country is the largest producer of wind energy in the world?

a. China
b. India
c. Pakistan
d. Iran

Ans:C

08. Who was awarded Nobel Peace Prize in 2004? 

a. Yasser Arafat

b. Shirin Abadi

c. Nelson Mandela

d. Wangari Maathai

Ans:D

09. Who is considered as ‘the father of sitar’

a. Tansen
b. Baiju Bawara
c. Amir Khusrow
d. Ghulam Ali

Ans:C

10. The total number of permanent members in Security Council are

a. 5
b. 10
c. 15
d. 20

Ans:A

11. The number 666666 is divisible by

a. 5
b. 8
c. 4
d. 7

Ans:D

12. Which of the following fraction is not vequal to other three?

a. 4/5
b. 9/15
c. 3/5
d. 6/10

Ans:A

13. The square root of 73.96 is

a. 8.6
b. 86
c. 0.86
d. None of these

Ans:A

14. If logx = -2, then the value of x is

a. 1/9
b. -1/9
c. 1/8
d. -⅛

Ans:A

15. L.C.M of 42, 70, 98 and 126 is

a. 126
b. 2205
c. 4410
d. 8820

Ans:C

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

Army Technical Syllabus and Pattern

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

Army Clerk Previous Exam Papers

16. Sachin Tendulkar in his 17th inning makes a score of 85 and there by increase his average by 3. What is his average after the 17th inning?

a. 37
b. 35
c. 33
d. 39

Ans:A

17. Two numbers are in the ratio 2:3. If 9 is added to each, they will be in the ratio 3: 4, the numbers are

a. 12, 28
b. 18, 27
c. 8, 12
d. 10, 15

Ans:B

18. Convert 3/8 into percentage

a. 75/2%
b. 37%
c. 75%
d. 37/2%

Ans:A

19. The market price of a shirt is Rs.1260 and the shopkeeper allows a discount of 15 % on it. The discount is

a. 189
b. 189.15
c. 190
d. None of these

Ans:A

20. A sum of money invested at compound interest to Rs. 800 in 3 years and to Rs 840 in 4 years. The rate on interest per annum is.

a. 4%
b. 5%
c. 6%
d. 7%

Ans:B

21. A and B can do a job in 2 days. If A alone can do the same job in 6 days. How many days will be taken by B to do the same job alone? 

a. 1 day
b. 2 days
c. 3 days
d. 4 days

Ans:C

22. A car is travelling at a speed of 50km/h. The distance it will cover in 12 minutes is

a. 10 km
b. 8 km
c. 12 km
d. 4.16 km

Ans:A

23. An isosceles triangle has a base 118 mm long and two equal sides, each is 143mm long. The area of the triangle is

a. 7785.8
b. 7800
c. 7685.42
d. None of these

Ans:C

24. The dimensions of a metal block are 9m, 6.25m and 0.76m. It is melted and then cubical blocks are made. The number of cubical block which can be made from it, if the edge of a block is 0.75 m is

a. 100
b. 110
c. 104
d. 120

Ans:C

25. The exterior angles of a regular polygon is one-third of its interior angles. Then the number of sides of the polygon is

a. 6
b. 7
c. 8
d. 9

Ans:C

26. The scientific principle involved in Radio and Television is

a. Superconductivity
b. Propagation of electromagnetic waves
c. Electromagnetic induction
d. Amplification of population inversion

Ans:B

27. Swimming becomes possible because of Newton’s which law of motion?

a. First
b. Second
c. Third
d. None of these

Ans:C

28. A loaded truck and a car are running at the same speed. Which will have more kinetic energy?

a. Car
b. Truck
c. They will have equal energy
d. Energy of car will be twice than the truck

Ans:D

29. At a given temperature, the speed of sound in moist air as compared to that in dry air is

a. Less
b. More
c. Same
d. Sound does not travel through moist air

Ans:B

30. The weight of our body is lesser at the surface of the moon than on the earth, because

a. Moon has no atmosphere
b. Moon is far away from the earth
c. Moon is far away from the sun
d. The value of g is less on moon

Ans:D

31. Rate of doing work is called

a. Work
b. Power
c. Energy
d. Momentum

Ans:B

32. Which one of the following possess highest elasticity?

a. Rubber
b. Copper
c. Steel
d. Quartz

Ans:C

33. In which of the following media, sound waves cannot travel, while light waves travel through them with maximum speed?

a. Glass
b. Air
c. Water
d. Vacuum

Ans:D

34. Water is not used in place of mercury in a thermometer, because of its

a. Wetting
b. Abnormal
c. Low range characteristics
d. All of the above

Ans:D

35. Two cubes of ice of distilled water and ordinary tap water of equal degree are put in a room, which will melt earlier?

a. Water
b. Tap water
c. Both equal
d. None will melt

Ans:B

36. A blue glass when heated and placed in a dark room, will glow predominantly of which color?

a. Blue color
b. Red color
c. White color
d. Black color

Ans:B

37. Efficiency of the petrol engine is approximately

a. 25 %
b. 40 %
c. 35 %
d. 60 %

Ans:A

38. Which of the following can be classified as a musical sound?

a. Humming of bees
b. Chirping of birds
c. Both (a) and (b)
d. None of these

Ans:C

39. The pitch of women voice …. As compared to that of man

a. Is more
b. Is less
c. Is same
d. Can be more or less

Ans:A

40. With the increase in temperature the speed of sound in air

a. Decrease
b. Increase
c. Remains unchanged
d. Increases by 0.61 meter/second

Ans:B

41. Which of the following is not a chemical change

a. Rusting of iron
b. Carbon Dioxide turns lime water milky
c. Glowing of platinum wire in a nonluminous bunsen flame
d. Darkening of silver chloride in light

Ans:C

42. Neutron can be found in atom of all element except

a. Carbon
b. Helium
c. Hydrogen
d. Neon

Ans:C

43. Avogadro’s number represents the number of molecules present in

a. 1 cc of a gas at STP
b. 22.4 L of a gas at NTP
c. 1 L of gas at NTP
d. 14.6 L of a gas at NTP

Ans:B

44. Which of the following statement is wrong?

a. All alloys are mixture
b. Petrol is a mixture
c. Paints are mixture
d. Bleaching powder is mixture

Ans:D

45. Which of the following has largest number of atoms

a. g atom of CU
b. g of CU
c. 0.635 g atom of CU
d. Binding energy

Ans:A

46. Which of the following is not an element

a. Aluminium
b. Mercury
c. Gold
d. Water

Ans:D

47. Which of the following is not a mixture

a. Sea water
b. Gun powder
c. Honey
d. Alcohol

Ans:D

48. Which of the following substance is not pure?

a. Element
b. Compound
c. Mixture
d. Matter

Ans:B

49. Water is a compound because

a. it exists as a solid, a liquid or a gas
b. it contains hydrogen and oxygen
c. it contains two different elements joined by chemical bonds
d. it cannot be split up into simpler substance by chemical means

Ans:C

50. Normal atmospheric pressure is

a. 760 mm
b. 75 mm
c. 72 cm
d. 73 cm

Ans:A

Army Technical Previous Exam Paper-1

Army Technical Previous Exam Paper-2

Army Technical Previous Exam Paper-3

Army Technical Previous Exam Paper-4

For More Information Go to Offiial Website Click Here

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*