SSC GD General Knowledge Previous Papers Part-2

SSC GD General Knowledge Previous Papers Part-2

SSC GD General Knowledge Previous Papers Part-2 SSC (Staf Selection Service) recruit candidates for the General Duty post of BSF, CISF, ITBP, CRPF, NIA, SSF, SSB, Rifleman. SSC GD is Paramilitary jobs youth very interested to join in this jobs but they dont have awareness fully that’s reason we provide full details of SSC GD. in this Website we provide General Knowledge and English previous questions with answersso this is very importnt so dont neglect this questions and answers.

GENERAL KNOWLEDGE/GENERAL AWARENESS

SSC GD General Knowledge Previous Papers Part-2

1. Which one of the following is a programme that converts high level language to machine language?

(a) Linker

(b) Assembler

(c) Interpreter

(d) Compiler

Ans:(d)

Compiler. A Compiler is a computer program that translates code written in a high level language to a lower level language, object/machine code. The most common reason for translating source code is to create an executable program (converting from a high level language into machine language).

2. Which one of the following glands produces the growth hormone (somatotrophin)?

(a) Adrenal

(b) Pancreas

(c) Pituitary

(d) Thyroid

Ans:(c)

the pituitary gland
Growth hormone (GH), also called somatotropin or human growth hormone, peptide hormone secreted by the anterior lobe of the pituitary gland. It stimulates the growth of essentially all tissues of the body, including bone.

3. Which one of the following Indian states does not have a common international border with Bangladesh?

(a) Manipur

(b) Paschim Banga

(c) Tripura

(d) Assom

Ans:(a)

Manipur Indian states does not have a common international border with Bangladesh. India enjoys close relations with Bangladesh and shares a 4,096-km-long border which touches Assam, Tripura, Mizoram, Meghalaya and West Bengal.

4. Who among the following is the author of the book. ‘The Namesake’?

(a) Arundhati Roy

(b) Amitava Ghosh

(c) Jhumpa Lahiri

(d) Kiran Desai

Ans:(c)

Jhumpa Lahiri
The Namesake (2003) is the first novel by American author Jhumpa Lahiri. (Not to be confused with The Namesake (1964), a children’s novel by artist and writer C. Walter Hodges). The Namesake was originally published in The New Yorker and was later expanded to a full-length novel.

5. Who among the following was not a member of the Constituent Assembly?

(a) Sardar Vallabhbhai Patel

(b) Acharya JB Kriplani

(c) Lok Nayak Jayprakash

(d) K M Munshi

Ans:(c)

Mahatma Gandhi
Mahatma Gandhi was not really sidelined from the constitution framing. He chose not to be part of any form of government. In fact he was a strong advocate of dissolution of the Congress after independence. He was also not present when Nehru made his first speech to the Constituent Assembly.

6. Carbon dioxide is called a greenhouse gas because

(a) its concentration remains always higher than Other gases

(b) it is used in photosynthesis

(c) it absorbs infrared radiation .

(d) it emits visible radiation

Ans:(c)

Greenhouse gases (GHG) include carbon dioxide, water vapor, methane, ozone, nitrous oxide and fluorinated gases. These molecules in our atmosphere are called greenhouse gases because they absorb heat. … Thus, greenhouse gases trap heat within the surface-troposphere system.

7. Laser is a device to produce

(a) a beam of white light

(b) coherent light

(c) microwaves

(d) X-rays

Ans:(b)

Laser, a device that stimulates atoms or molecules to emit light at particular wavelengths and amplifies that light, typically producing a very narrow beam of radiation. The emission generally covers an extremely limited range of visible, infrared, or ultraviolet wavelengths.

8. In the human body, Cowper’s glands form a part of which one of the following system?

(a) Digestive system

(b) Endocrine system

(c) Reproductive system

(d) Nervous system

Ans:(c)

The bulbourethral glands are part of the male reproductive system.

9. Mist is a result of which one of the following

(a) Condensation

(b) Evaporation

(c) Sublimation

(d) Saturation

Ans:(a)

Mist is a thin fog resulting from condensation in the air near the earth’s surface.

10. `Dyarchy’ was first introduced in India under

(a) Morley-Minto reforms

(b) Montford reforms

(c) Simon Commision plan

(d) Government of India Act, 1935

Ans:(a)

Dyarchy, also spelled diarchy, system of double government introduced by the Government of India Act (1919) for the provinces of British India. It marked the first introduction of the democratic principle into the executive branch of the British administration of India.

11. Fiscal Policy in India is formulated by

(a) the Reserve Bank  of India

(b) the Planning Commission

(c) the Finance Ministry

(d) the Securities and Exchange Board of India

Ans:(c)

In India, fiscal policy is formulated by the Ministry of Finance through its budget proposals. RBI formulates monetary policy.

12. Fat can be separated from milk in a cream separation because of

(a) cohesive force

(b) gravitational force

(c) centrifugal force

(d) centripetal force

Ans:(c)

Centrifugal force forces the fat to come on the side.

13. The average fixed cost curve will always be

(a) a rectangular hyperbola

(b) a downward sloping convex to the origin curve

(c) a downward sloping straight line

(d) a U-shaped curve

Ans:(a)

The average fixed costs AFC curve is downward sloping because fixed costs are distributed over a larger volume when the quantity produced increases. AFC is equal to the vertical difference between ATC and AVC. Variable returns to scale explains why the other cost curves are U-shaped.

14. Malaria in the human body is caused by which one of the following organisms?

(a) Bacteria

(b) Virus

(c) Mosquito

(d) Protozoan

Ans:(d)

Malaria is caused by the Plasmodium parasite. The parasite can be spread to humans through the bites of infected mosquitoes. There are many different types of plasmodium parasite, but only 5 types cause malaria in humans.

15. The focal length of convex lens is

(a) the same for all colours

(b) shorter for blue light than for red

(c) shorter for red light than for blue

(d)maximum for yellow light

Ans:(b)

For a converging lens (for example a convex lens), the focal length is positive, and is the distance at which a beam of collimated light will be focused to a single spot.

10th Based Defence Jobs
ITI Based Defence Jobs
Diploma Based Defence Jobs
Inter Based Defence Jobs

16. The Name of Ram Prasad Bismil is associated with

(a) Kanpur Conspiracy Case

(b) Alipore Conspiracy Case

(c) Kakori Conspiracy Case

(d) Meerut Conspiracy Case

Ans:(c)

In popular perception, the name of Ramprasad Bismil is associated with the famous patriotic song “sarfaroshi ki tammna”. His name is also associated and etched into public memory with the famous Kakori Dacoity; an act of daredevilry which changed the course of revolutionary movement in North India.

17. The Indian Research Station ‘Himadri’ is located at

(a) Siachen

(b) Darjeeling

(c) Arctic Region

(d) Antarctica

Ans:(c)

HIMADRI ‘the abode of snow’ is India’s first research station located at the International Arctic Research base, NyÅlesund, Svalbard, Norway. It is located at a distance of 1,200 kilometres from the North Pole. It was inaugurated on the 1st July, 2008 by Shri.

18. Which one of the following endocrine gland is situated in the neck?

(a) Pancreas

(b) Thyroid

(c) Pituitary

(d) Adrenals

Ans:(b)

The thyroid gland and parathyroid glands are located in front of the neck, below the larynx (voice box). The thyroid plays an important role in the body’s metabolism. The parathyroid glands play an important role in the regulation of the body’s calcium balance. Thymus.

19. Mohammad Shahid is associated with which sports?

(a) Hockey

(b) Badminton

(c) Wrestling

(d) Boxing

Ans:(a)

Mohammad Shahid is associated with which sports?

CRPF General Knowledge Previous Questions-I

CRPF General Knowledge Previous Questions-II

CRPF General Awareness Previous Questions

20. Soil erosion can be prevented by

(a) Increasing bird population

(b) Afforestation

(c) Removal of vegetation

(d) Overgrazing

Ans:(a)

Maintaining a healthy, perennial plant cover. Mulching. Planting a cover crop – such as winter rye in vegetable gardens.

21. Earth received heat from the sun is known as:

(a) Insolation

(b) Infrared heat

(c) Solar radiation

(d) Thermal radiation

Ans:(a)

The energy received by the earth is known as incoming solar radiation which in short is termed as insolation. As the earth is a geoid resembling a sphere, the sun’s rays fall obliquely at the top of the atmosphere and the earth intercepts a very small portion of the sun’s energy.

22. Who is the founder of quantum theory of radiation?

(a) Einstein

(b) Bohr

(c) Plank

(d) S.N. Bose

Ans:(c)

Niels Bohr and Max Planck, two of the founding fathers of Quantum Theory, each received a Nobel Prize in Physics for their work on quanta.

23. The first-ever UN’s International Day of Parliamentarism is celebrated on which date?

(a)June 30

(b) June 26

(c) June 25

(d) June 29

Ans:(a)

June 30
The chosen date i.e. June 30, coincides with day in 1889, close to 130 years ago, that Inter-Parliamentary Union (IPU)—the global organization of parliaments was founded.

One Lakh SSC Notification 2021 Full Details

Click Here For 75,000 Jobs Notification Full Details

24. Which Indian cricketer has recently inducted into ICC Cricket Hall Of Fame?

(a) Sachin Tendulkar

(b) Saurav Ganguly

(c) V V S Laxman

(d) Rahul Dravid

Ans:(d)

25. In which of the following country, the 4th BIMSTEC Summit will be held?

(a) Myanmar

(b) Nepal

(c) Bangladesh

(d) India

Ans:(b)

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-1

SSC GD English Previous Questions Part-1

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*