SSC GD English Most Important Previous Papers

SSC GD English Most Important Previous Papers

                                                                         ENGLISH LANGUAGE

DIRECTIONS (Qs. 1-3) : In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

1. Loquacious

(a) Talkative

(b) Slow

(c) Content

(d) Unclear

Ans:(a) The word Loquacious (Adjective) means : talking a lot;talkative. Option (a) is the right synonym while others have different meanings.

2. Vindictive

(a) Imaginative

(b) Accusative

(c) Spiteful

(d) Aggressive

Ans:(c) The word Vindictive (Adjective) means : trying to harm or upset somebody or showing that you want t0, because you think that they have harmed you; spiteful; revengeful. Option (c) spiteful is the correct synonym as it means-having or showing a desire to harm, anger or defeat someone.

3. Inclement

(a) Selfish

(b) Active

(c) Unfavourable

(d) Inactive

Ans:(c) The word Inclement (Adjective) means: not pleasant; unfavourable; cold, wet etc.

DIRECTIONS (Qs. 4-6): In the following questions, out of the four alternatives, choose the word opposite in meaning to the given word.

4. Accord

(a) Disagreement

(b) Welcome

(c) Disrespect

(d) Conformity

Ans:(a) The word Accord (Noun) means : a formal agreement between two organisations, countries etc. Its antonym should be disagreement

5. Feasible

(a) Useful

(b) Impractical

(c) Uneven

(d) Important

Ans:(b) The word Feasible (Adjective) means : that is possible and likely to be achieved; practicable. Its antonym should be impractical.

6. Synthetic

(a) Natural

(b) Plastic

(c) Cosmetic

(d) Apathetic

Ans:(a) The word Synthetic (Adjective) means : artificial; man- made.
Its antonym should be natural.

DIRECTIONS (Qs. 7-10) : In the following questions, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate word. Our alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

7. The housewife ________the cakes burning, and ran to switch off the oven.

(a) smell

(b) smells

(c) smelt

(d) smelling

Ans:(c) Correct use of past participle

8. ______you leave now, you will be late.

(a) Until

(b) Till

(c) Unless

(d) Although

Ans:(c) Unless the conjunction is correctly used here for saying that if something does not happen, something else will happen.

9. The _______were arrested for illegally hunting the bears.

(a) poachers

(b) rangers

(c) soldiers

(d) villagers

Ans:(a) Poachers are those people who catch and kill animals illegally and thus, it is the right option in the given context.

10. If you had followed the rules, you_______ disqualified.

(a) will not be

(b) would not be

(c) will not have been

(d) would not have been

Ans:(d) Correct use of typel conditional.

DIRECTIONS (Qs. 11-13) : Some part of the sentences have errors and some are correct. Find out which part of a sentence has an error and blacken the circle corresponding to the appropriate correct option. If a sentence is free from error, blacken the circle corresponding to “No Error”.

11. It is better to stay at home than go to market when it is raining.

(a) when it is raining

(b) No error

(c) It is better to stay at home

(d) than go to market

Ans:(d) Replace ‘ than go to market’ by’ than going to market’.

12. All the girls students are advised to attend the meeting positively.

(a) attend the meeting positively

(b) No error

(c) All the girls students

(d) are advised to

Ans:(c) Write ‘girl students’ instead of ‘girls student’.

13. The thief had hardly put the cash in his pocket then the owner woke up.

(a) No error

(b) The thief had hardly

(c) then the owner woke up.

(d) put the cash in his pocket

Ans:(c) Replace ‘then’ by ‘when’.

DIRECTIONS (Qs. 14-16) In the following Ten Questions, a part of the sentence is underlined. Below are given alternatives to the underlined part which may improve the sentence. Choose the correct alternative. In case, no improvement is required, choose “No Improvement” option. Mark your answer in the Answer Sheet.

14. Saibal has got an extensive to finish writing his thesis.

(a) an extension

(b) No Improvement

(c) an extended

(d) an extention

Ans:(a)

SSC GD General Knowledge Questions and Answers

15. She stood by him under all conditions and undaunted by anything

(a) through thick and thin

(b) No Improvement

(c) without reserve

(d) without hesitation

Ans:(a) ‘Through thick and thin’ is a phrase which means under all circumstances, no matter how difficult the situation is.

16. Sheela was reprimanded by the school Marshall for coming lately to school.

(a) to school later

(b) No Improvement

(c) to school lately

(d) late to school

Ans:(d)

DIRECTIONS (Qs. 17-19) : In the following questions, out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentence.

17. A post with little work but high salary

(a) Director

(b) Trustee

(c) Sinecure

(d) Ombudsman

Ans:(c) Sinecure is a position with no work but with financial benefit.

10th Based Defence Jobs
ITI Based Defence Jobs
Diploma Based Defence Jobs
Inter Based Defence Jobs

18. Something that causes death

(a) Dangerous

(b) Fatal

(c) Brutal

(d) Horrible

Ans:(b) Fatal

19. A person who writes decoratively

(a) Calligrapher

(b) Collier

(c) Choreographer

(d) Cartographer

Ans:(a)

DIRECTIONS (Qs. 20-22): In the following questions, groups of four words are given. In each group, one word is correctly spelt.

Find the correctly spelt word.

20. (a) agnostik

(b) accomplice

(c) advercity

(d) acrimonous

Ans: (b) accomplice (agnostic; adversity; acrimonious).

21. (a) ebulient

(b) jubilant

(c) iminent

(d) tolerent

Ans:(b) jubilant (ebullient; imminent; tolerant).

22. (a) malaign

(b) arraign

(c)A and B

(d)None

Ans:(b) arraign (malign; assign; design).

DIRECTIONS (Qs. 23-25) : In the following questions, four alternatives are given for the given Idiom/Phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/ Phrase.

23. To take someone for a ride

(a) to give a ride to someone

(b) to deceive someone

(c) to be indifferent

(d) to disclose a secret

Ans:(b) Idiom ‘To take someone for a ride’ means: to trick or
cheat somebody.

24.To move heaven and earth

(a) to cause an earthquake

(b) to try everything possible

(c) to pray to all Gods

(d) to travel in a rocket

Ans:(b) Idiom ‘To move heaven and earth’ means: to try
everything possible, to exert the utmost effort.

25. To smell a rat

(a) to smell foul

(b) to see a rat

(c) to chase a rat

(d) to be suspicious

Ans:(d) Idiom ‘To smell a rat’ means: to believe that something
is wrong in a particular situation, to be suspicious.

CRPF General Knowledge Previous Questions-I

CRPF General Knowledge Previous Questions-II

CRPF General Awareness Previous Questions

Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*