Navy General Awareness Important Questions and Answers

Navy General Awareness Important Questions and Answers

Navy General Awareness Important Questions and Answers

1.  Which state government has inaugurated the upgraded version of police helpline Namma 100, where police officials will be deputed within 15 minutes to the spot of emergency ?

A) Karnataka
B) Telangana
C) Tamil Nadu
D) Madhya Pradesh

Answer: A) Karnataka

2. The number of pincode postal regions in india is

A) 5
B) 6
C) 7
D) 8

Answer: D) 8

3. 6 months day and 6 months night – Country Name?

A) Nepal
B) Tibet
C) Norway
D) Iceland

Answer: C) Norway

4. What is the India’s rank in the 2017 global Multi-dimensional Poverty Index (MPI) ?

A) 38th
B) 37th
C) 36th
D) 35th

Answer: B) 37th

5. Who became the first woman Director of an IIM ?

A) Deena Mehta
B) Neelu Rohmetra
C) Bhimaraya Metri
D) None

Answer: B) Neelu Rohmetra

6. Israel’s Rafael Defense Systems ltd has formed a joint venture with ________ to produce anti-tank guided missiles for the Indian armed forces.

A) Goa Shipyard
B) Hindustan Aeronautics Limited
C) Kalyani Group
D) Hindustan Aeronautics Limited

Answer: C) Kalyani Group

7. Greek Roman art has found a place in

A) Buddhist Art
B) Ellora
C) Kalinga
D) Gandhara

Answer: A) Buddhist Art

8. Name the first e-commerce company that will become the member of Advertising Standards Council of India (ASCI)?

A) Amazon
B) Snapdeal
C) Paytm
D) Flipkart

Answer: C) Paytm

9.The Green Revolution in India was the outcome of the efforts of who amongst the following?

A) Dr MS Swaminathan
B) Dr C Rangarajan
C) KV Kamath
D) Dr Rakesh Mohan

Answer: A) Dr MS Swaminathan

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-1

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-2

SSC GD English Previous Questions Part-1

SSC GD English Previous Questions Part-2

10. Elisa test is employed to diagnose

A) HIV
B) Cancer
C) Tuberculosis
D) Polio

Answer: A) HIV

11. Buying and selling goods over the internet is called

A) Digital Marketing
B) E – Commerce
C) Net Banking
D) Onine Shopping

Answer: B) E – Commerce

12. Who among the following leaders, did not believe in the drain theory of Dadabhai Naoroji?

A) Harillal M. Kania
B) S. Varadachari
C) M Patanjali Sastri
D) Sir Maurice Gwyer

Answer: A) Harillal M. Kania

13. What is the name of the online discovery platform for the most promising start-ups of the country?

A) Start-up India Finder
B) Start-up India Showcase
C) Start-up India Lens
D) Startup India Discovery

Answer: B) Start-up India Showcase

14. Richest Municipal Corporation in India?

A) Hyderabad
B) Mumbai
C) Delhi
D) Ludhiana

Answer: B) Mumbai

15. Which of the following states High Court has recently restored the power of the RBI to decide the period after which the bad loan can be called as a non-performing asset(NPA)?

A) Tamil Nadu
B) Maharashtra
C) Gujarat
D) Rajasthan

Answer: C) Gujarat

16. Which one of following developments took place because of the Kansas Nebraska Act of 1854?

A) The Missouri Compromise was repealed and people of Kansas and determine whether they should own slaves or not.
B) The Act did not permit the territories the right to voter over the question of slavery
C) The voice of the majority in regard to the issue of slavery was muzzled.
D) The Federal Government had the sole authority to decide on slavery.

Answer: A) The Missouri Compromise was repealed and people of Kansas and determine whether they should own slaves or not.

17. What did the Bhore committee deal with ?

A) Economic development in India
B) Health development in India
C) Development of airports in India
D) Rural development in India

Answer: B) Health development in India

18. The Home Rule Movement in India was started by

A) S.N. Banerjee and W.C Banerjee
B) Annie Besant and Tilak
C) Mahatma Gandhi and Motilal Nehru
D) Annie Besant and Gokhale

Answer: B) Annie Besant and Tilak

19. Who had introduced yoga first time to western world in a religion conference Chicago, America in 1893?

A) Baba Ramadev
B) Maharshi Patanjali
C) Swami Vivekananda
D) Narendra Modi

Answer: C) Swami Vivekananda

20. What position did Babe Ruth play

A) Only 1st base
B) Both pitcher and out fielder
C) Only out fielder
D) Only pitcher

Answer: B) Both pitcher and out fielder

General Knowlwdge Questions Part-I

General Knowlwdge Questions Part-II

General Knowlwdge Questions Part-III

General Science Previous Questions

21. The much-awaited “Extradition Treaty” between India and Bangladesh came into effect from

A) October 2012
B) December 2012
C) October 2013
D) December 2013

Answer: C) October 2013

22. Which Indian city has been ranked the world’s second most densely populated city with 31,700 people per sq km, by the World Economic Forum (WEF) citing UN Habitat Data ?

A) Mumbai
B) New Delhi
C) Kolkata
D) Hyderabad

Answer: A) Mumbai

23. Which award the Electronic Vaccine Intelligence Network (EVIN) app won in 2017 ?

A) Padma Award
B) GSMA Asia Mobile Award
C) Best app of the year
D) National Award

Answer: B) GSMA Asia Mobile Award

24. The Good Governance Day (GGD) is observed on which day in India?

A) December 22
B) December 25
C) December 21
D) December 24

Answer: B) December 25

25. Which state has become the first Indian state to shift to to January to December financial year ?

A) Telangana
B) Haryana
C) Madhya Pradesh
D) Uttar Pradesh

Answer: C) Madhya Pradesh

26. Which city’s name means ‘The Town of Boiled Beans’ ?

A) Boston
B) Bosnia
C) Bangalore
D) Bareilly

Answer: A) Boston

27. What was the symbol of death of gautama buddha?

A) Stupa
B) Bodhi tree
C) Lion
D) Chaitya

Answer: A) Stupa

28. What is formed by all the ecosystems of the earth?

A) Biosphere
B) Troposphere
C) Stratosphere
D) Ionosphere

Answer: A) Biosphere

29. Frederick Sanger is a twice recipient of the Nobel Prize for

A) Chemistry in 1958 and 1980
B) Physics in 1956 and 1972
C) Chemistry in 1954 and Peace in 1962
D) Physics in 1903 and Chemistry in 1911

Answer: A) Chemistry in 1958 and 1980

Most Important International Boundary Lines PDF Download

30. _______has conferred the ‘Best Performance Award’ for 2015-16 and 2016-17 to Karnataka VIKAS GRAMEEN Bank (KVGB) for its work in the field of credit-linking joint liability groups (JLGs).

A) RBI
B) RRB
C) NABARD
D) SBI

Answer: C) NABARD

31. Dr. Linus Carl Pauling is the only person to have won two Nobel prizes individually for

A) Chemistry in 1954, Peace Prize in 1962
B) Peace Prize in 1954, Chemistry in 1962
C) Physics in 1954, Medicine in 1962
D) Medicine in 1954, Physics in 1962

Answer: A) Chemistry in 1954, Peace Prize in 1962

32. Asia’s biggest milk brand Amul has recently announced to set up a dairy processing plant with the investment of 200 crore rupees in which of the following cities?

A) Varanasi
B) Kanpur
C) Lucknow
D) All of above

Answer: D) All of above

33. Which Wins Patent for Flying Warehouse to Deliver Parcels via Drones ?

A) Flipkart
B) Snapdeal
C) Amazon
D) Paytm

Answer: C) Amazon

34. Which is the first Indian company to be listed on NASDAQ ?

A) Reliance
B) TCS
C) HCL
D) Infosys

Answer: D) Infosys

35. Which of the following software firm will acquire Brilliant Basics, Product Design and Customer Experience (CX) company ?

A) Infosys
B) Nautics Technology
C) Google
D) Source code software co.

Answer: A) Infosys

36. “Good Samaritan Policy” has been launched by which state / union territory government?

A) Delhi
B) Karnataka
C) Telangana
D) Gujarath

Answer: A) Delhi

37. A 16th Century Indian Jurist has stated that ‘land is the property of its owner, and kings have only the right to tax it’. His Name?

A) Yajnavalkya
B) Nilakantha
C) Hemadri
D) Vijnaneswara

Answer: B) Nilakantha

38. What does the acronym CTBT stand for?

A) Continued Test Ban Treaty
B) Commercial Test Based Traiff
C) Continue Test Based Treatment
D) Comprehensive Test Ban Treaty

Answer: D) Comprehensive Test Ban Treaty

39. Netherlands is hosting a festival of India at which cities in 2017 ?

A) Hague
B) Amsterdam
C) Groningen
D) All the above

Answer: D) All the above

40. As per a UNESCO report released in october 2013, how many internal migrants are there in India?

A) 200 million
B) 400 million
C) 600 million
D) 750 million

Answer: D) 750 million

Army Tradesman Previous Exam papers

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

Army Clerk Previous Exam Papers

Army Technical Previous Exam Papers

41. Pure Banking, Nothing Else – is a slogan of

A) YES Bank
B) SBI Bank
C) Axis Bank
D) HDFC Bank

Answer: B) SBI Bank

42. Uncontrolled railroad crossing warning signs include

A) gates
B) red lights
C) warning signs
D) None of the above

Answer: D) None of the above

43. What is another name for the governor of a state?

A) Chief Executive
B) Attorney General
C) Secretary of the State
D) Vice Pesident

Answer: A) Chief Executive

44. Who is the newly elected president of Belarus?

A) Ranjith Nagpal
B) Alexander Lukashenka
C) APJ Abdhul kalam
D) Herculus ivan

Answer: B) Alexander Lukashenka

45. Which organization conducts the TOEFL and GRE tests?

A) IIT Bombay
B) NTA
C) Cambridge University
D) ETS

Answer: D) ETS

46. Africa is seperated from Europe by

A) Red Sea
B) Mediterranean Sea
C) Atlantic Ocean
D) Persian Gulf

Answer: B) Mediterranean Sea

47.Which of the following is/ are credit rating agency/agencies in India?

A) CRISIL
B) CARE
C) ICRA
D) All of the above

Answer: D) All of the above

48. India’s first-ever Rural LED Street Lighting Project will be set up in which state ?

A) Telangana
B) Andhra Pradesh
C) Gujarat
D) Uttar Pradesh

Answer: B) Andhra Pradesh

49. Which state government has launched “Mahaswayam portal” for job seekers and employers ?

A) Andhra Pradesh
B) Assam
C) Telangana
D) Maharashtra

Answer: D) Maharashtra

General Knowledge Famous Places Part-1

General Knowledge Famous Places Part-2

SSC GD GK Previous Questions and Answers

SSC GD General Awareness Questions and Answers

General Awareness Important Questions and Answers

Army Most Important GK Questions and Answers

50. India has launched Mahatma Gandhi Pravasi Suraksha Yojana Scheme in which of the following countries?

A) US
B) UAE
C) Bhutan
D) Bangladesh

Answer: B) UAE

Download PDF Here CLICK HERE>>
Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*