General Knowledge Famous Places Part-1

General Knowledge Famous Places Part-1

General Knowledge Famous Places Part-1

1) The International Rice Research Institute is located in

A. Indonesia
B. Malaysia
C. Philippines
D. Thailand

Ans: C. Philippines 

2) Vijay Stambha is situated in

A. Agra
B. Jaipur
C. Delhi
D. Chittor

Ans: D. Chittor

3. The Central Scientific Instruments Organisation is situated at

A. Chennai
B. Bangalore
C. New Delhi
D. Chandigarh

Ans: D. Chandigarh

4. Where is the National Institute of Virology situated?

A. Pune
B. Kolkata
C. Madras
D. Delhi

Ans: A. Pune

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-1

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-2

SSC GD English Previous Questions Part-1

SSC GD English Previous Questions Part-2

5. The Indian Institute of Science is situated at

A. Bombay
B. Bangalore
C. Ahmedabad
D. Hyderabad

Answer : B. Bangalore

6. The central Scientific Instruments Organisation is situated at

A. Chennai
B. Bangalore
C. Chandigarh
D. New Delhi

Answer : C. Chandigarh

7. The centre for Cellular and Molecular Biology is situated at

A. Jaipur
B. New Delhi
C. Hyderabad
D. Patna

Answer : C. Hyderabad

8. The longest dam of India is the

A. Nangal Dam
B. Bhakra Dam
C. Maithon Dam
D. Hirakud Dam

Answer : D. Hirakud Dam

9. Smallest country in the world is

A. Vatican City
B. Tonga
C. Naura
D. Monaco

Answer : A. Vatican City

10. Which places is said to be the Cathedral City of India?

A. Benaras
B. Kancheepuram
C. Madurai
D. Bhubaneswar

Answer : D. Bhubaneswar

11. Which of the following cities is known as Electronic City of India?

A. Mumbai
B. Gurgaon
C. Bangalore
D. Hyderabad

Answer : C. Bangalore

General Knowlwdge Questions Part-I

General Knowlwdge Questions Part-II

General Knowlwdge Questions Part-III

General Science Previous Questions

12. The largest Indian State by area is

A. Maharashtra
B. Rajasthan
C. Andhra Pradesh
D. Madhya Pradesh

Answer : B. Rajasthan

13. Central Road Research Institute is in

A. Delhi
B. Bangalore
C. Roorkee
D. Hyderabad

Answer : A. Delhi

Answer : A. Delhi
14. The world famous Ajanta caves are situated in the state of

A. Orissa
B. Karnataka
C. Maharashtra
D. Madhya Pradesh

Answer : C. Maharashtra

15. Vikram Sarabhai Space centre is located at

A. Pune
B. Ahmedabad
C. Sriharikota
D. Thiruvananthapuram

Answer : D.  Thiruvananthapuram

16. Who is the largest serving Chief Minister in India?

A. Chimanbhai Patel
B. Bhajan Lal
C. Hiteshwar Saikia
D. Jyoti Basu

Answer : D.  Jyoti Basu17. Hawa Mahal is in which of the following cities?

A. Jaipur
B. Indore
C. Bhopal
D. Hyderabad

Answer : A.  Jaipur

18. Indian Cancer Research Institute is located at

A. Calcutta
B. Chennai
C. Mumbai
D. New Delhi

Answer : C. Mumbai

19. National Archives is located at

A. New Delhi
B. Bombay
C. Calcutta
D. Dehradun

Answer : A.  New Delhi

20. Buland Darwaza is located in

A. Delhi
B. Bijapur
C. Hyderabad
D. Fatehpur Sikri

Answer : D. Fatehpur Sikri

21. The state with the smallest Population is

A. Goa
B. Mizoram
C. Sikkim
D. Meghalaya

Answer : C. Sikkim

22. Indira Gandhi Centre for Atomic Research is located at

A. Trombay
B. Talcher
C. Kalpakkam
D. Kothagudam

Answer : C. Kalpakkam

23. Where is the National Defence Academy situated?

A. Dehra Dun
B. New Delhi
C. Wellington
D. Khadak Vasla

Answer : D.  Khadak Vasla

24. Central Mining Research Institute is located at

A. Cuttack
B. Dhanbad
C. Bhavnagar
D. Jamshedpur

Answer : B. Dhanbad

25. Vijayghat is situated on the banks of

A. Ganga
B. Yamuna
C. Cauveri
D. Ghagra

Answer : B. Yamuna

26. Niagara Falls are in

A. Australia
B. South Africa
C. U.S.A
D. U.K.

Answer : C. U.S.A

27. The National Design Institute is located at

A. Hyderabad
B. Ahmedabad
C. Dehradun
D. Pune

Answer : B.  Ahmedabad

28. National Science Centre is located at

A. Mumbai
B. Bangalore
C. Kolkatta
D. Delhi

Answer : D.  Delhi

29. Central Mining Research Institute is located at

A. Dhanabad
B. Cuttack
C. Bhavnagar
D. Jamshedpur

Answer : A. Dhanabad

30. The largest Indian state by area is

A. Rajasthan
B. Madhya Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Maharashtra

Answer : A. Rajasthan

31. The Indian Institute of Science is located at

A. Madras
B. New Delhi
C. Kanpur
D. Bangalore

Answer : D. Bangalore

32. The largest and the oldest museum of India is located in the state/union territory of

A. New Delhi
B. West Bengal
C. Uttar Pradesh
D. Andhra Pradesh

Answer : B. West Bengal

Most Important International Boundary Lines PDF Download

33. Lakshmibai National College of Physical Education is located at

A. Bhopal
B. Karnal
C. Patiala
D. Gwalior

Answer : D. Gwalior

34. Where is the Railway Staff College located?

A. Delhi
B. Vadodara
C. Pune
D. Allahabad

Answer : B. Vadodara

35. Sun Temple is situated at which of the following places?

A. Haridwar
B. Konark
C. Kanyakumari
D. Vrindavan

Answer : B. Konark

36. The first Financial Service Park for industry is being set up at

A. Pune
B. Surat
C. Gurgaon
D. New Delhi

Answer : C. Gurgaon

Army Tradesman Previous Exam papers

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

Army Clerk Previous Exam Papers

Army Technical Previous Exam Papers

37. Whose Samadhi in Delhi is called Vijay Ghat?

A. Jawaharlal Nehru
B. Rajiv Gandhi
C. Jagjiwan Ram
D. Lal Bahadur Shastri

Answer : D. Lal Bahadur Shastri

38. The famous Dilwara Temples are situated in

A. Rajasthan
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Madhya Pradesh

Answer : A. Rajasthan

39. World Resources Institute is located in which city?

A. New York
B. Brussels
C. Madrid
D. None of these

Answer : D. None of these

40. Waterloo is located in

A. France
B. Belgium
C. England
D. Switzerland

Answer : B. Belgium

41. The Yellow Stone National Park is in

A. China
B. France
C. U.S.A.
D. Maldives

Answer : C. U.S.A.

42. National Gallery of Modern Art and Museum is in

A. Lucknow
B. Kolkatta
C. Hyderabad
D. New Delhi

Answer : D. New Delhi

43. The centre for Cellular and Molecular Biology is situated at

A. Jaipur
B. Patna
C. Hyderabad
D. New Delhi

Answer : C. Hyderabad

44. Famous Somanth Temple is in which of the following states?

A. Orissa
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Gujarat

Answer : D. Gujarat

45. The first person of Indian origin to be appointed as a judge in U.S. is

A. P.A. Sangma
B. Basava Rajeswari
C. Ridhi Desai
D. R.C. Bhardwaj

Answer : C. Ridhi Desai

46. Largest mint in India is located at

A. Nasik
B. Kolkatta
C. Mumbai
D. Hyderabad

Answer : B. Kolkatta

47. National Institute of Nutrition is located at which of the following places?

A. Pune
B. Bangalore
C. Thiruvanantapuram
D. Hyderabad

Answer : D. Hyderabad

48. The highest airfield in India is

A. Chushul
B. Parapani
C. Pantnagar
D. Bhuntar

Answer : A. Chushul

49. Which of the following monuments is the oldest?

A. Qutab Minar
B. Taj Mahal
C. Khajurah
D. Ajanta Caves

Answer : D. Ajanta Caves

50. National School of mines is located in which of the following cities?

A. Udaipur
B. Pune
C. Kavalpur
D. Hyderabad

Answer : B. Pune

Download PDF Here CLICK HERE>>
Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*