General Knowledge Famous Places Part-2

General Knowledge Famous Places Part-2

General Knowledge Famous Places Part-2

1. National Science Centre is located at

A. Mumbai
B. Bangalore
C. Kolkatta
D. Delhi

Answer : D. Delhi

2. The highest airfield in India is

A. Bhuntar
B. Parapani
C. Pantnagar
D. Chushul

Answer : D. Chushul

3. The International Rice Research Institute is located in

A. Thailand
B. Malaysia
C. Philippines
D. Indonesia

Answer : C. Philippines

4. Largest mint in India is located at

A. Nasik
B. Kolkatta
C. Mumbai
D. Hyderabad

Answer : B. Kolkatta

5. Niagara Falls are in

A. Australia
B. South Africa
C. U.K.
D. U.S.A

Answer :  U.S.A

6. National Institute of Nutrition is located at which of the following places?

A. Pune
B. Bangalore
C. Hyderabad
D. Thiruvanantapuram

Answer : C. Hyderabad

7. Famous Somanth Temple is in which of the following states?

A. Orissa
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Gujarat

Answer : D. Gujarat

8. Vijay Stambha is situated in

A. Agra
B. Jaipur
C. Chittor
D. Delhi

Answer : C. Chittor

9. National School of mines is located in which of the following cities?

A. Udaipur
B. Hyderabad
C. Kavalpur
D. Pune

Answer : D. Pune

10. The National Design Institute is located at

A. Hyderabad
B. Ahmedabad
C. Dehradun
D. Ahmedabad

Answer : D. Ahmedabad

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-1

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-2

SSC GD English Previous Questions Part-1

SSC GD English Previous Questions Part-2

11. National Institute of Rural Development is located at

A. Kanpur
B. Hyderabad
C. Darjeeling
D. Udaipur

Answer : B. Hyderabad

12. Which city is called ‘White City’ of Rajasthan?

A. Jaipur
B. Rajasthan
C. Jodhpur
D. Udaipur

Answer : D. Udaipur

13. C.D.R.I is located at

A. Nagpur
B. Madras
C. Mysore
D. Lucknow

Answer : D. Lucknow

14. National Gallery of Modern Art and Museum is in

A. New Delhi
B. Lucknow
C. Hyderabad
D. Lucknow

Answer : A. New Delhi

15. In which of the following cities Lal Bahadur Stadium is located?

A. Kolkata
B. Cuttack
C. Lucknow
D. Hyderabad

Answer : D. Hyderabad

16. The Central Rice Research Institute is located at

A. Cochin
B. Cuttack
C. Rajamundry
D. Madras

Answer : B. Cuttack

17. Indian Institute of Sugar Technology is located at

A. Delhi
B. Kanpur
C. Bombay
D. Pimpri

Answer : B. Kanpur

18. The famous Eiffel Tower is in

A. France
B. Italy
C. Paris
D. Germany

Answer : C. Paris

19. Who was the first Indian to go into space?

A. Ravi Malhotra
B. Rakesh Sharma
C. Satish Dhawan
D. None of these

Answer : B. Rakesh Sharma

20. The famous Rock Garden is located in which city?

A. Jaipur
B. Simla
C. Lucknow
D. Chandigarh

Answer : D. Chandigarh

General Knowlwdge Questions Part-I

General Knowlwdge Questions Part-II

General Knowlwdge Questions Part-III

General Science Previous Questions

21. India’s first satellite launching station is located at

A. Sriharikota
B. Ahmedbad
C. Thumba
D. Chennai

Answer : C. Thumba

22. Where is the Learning Tower of Pisa?

A. France
B. Italy
C. America
D. Switzerland

Answer : B. Italy

23. Which was the first Indian satellite launched from Soviet Cosmodrome?

A. Rohini–I
B. Bhaskara
C. Aryabhatta
D. Bharat

Answer : C. Aryabhatta

24. The first nuclear reactor in India is

A. Harsha
B. Vipula
C. Apsara
D. Dhurva

Answer : C. Apsara

25. The National Physical Laboratory is located in

A. New Delhi
B. Bangalore
C. Calcutta
D. Hyderabad

Answer : A. New Delhi

26. The Famous Meenakshi temple is in

A. Orissa
B. Maharashtra
C. Tamil Nadu
D. Gujarat

Answer : C. Tamil Nadu

27. The National Institute of Community Development is located at

A. Bangalore
B. Chennai
C. Hyderabad
D. Pant Nagar

Answer : C. Hyderabad

28. The Survey of India has its headquarters located in

A. Kolkata
B. Pune
C. Mumbai
D. New Delhi

Answer : A. Kolkata

Most Important International Boundary Lines PDF Download

29. In which of the following places is India’s first Open University located?

A. New Delhi
B. Mysore
C. Hyderabad
D. Chennai

Answer : C. Hyderabad

30. The largest dry dock in India is situated at

A. Mumbai
B. Cochin
C. Kolkata
D. Marmugao

Answer : D.  Marmugao

31. Jawaharlal Nehru Pattan is located in which of the following states?

A. Goa
B. Karnataka
C. Maharashtra
D. Gujarat

Answer : C. Maharashtra

32. Where is the National Remote Sensing Agency situated?

A. Chennai
B. Shadnagar
C. Dehradun
D. Bangalore

Answer : B. Shadnagar

33. Golden Temple is situated in

A. Punjab
B. Chandigarh
C. Amristar
D. Haryana

Answer : C. Amristar

34. The headquarters of the National Power Training Institute is located in

A. Bhopal
B. Pune
C. Faridabad
D. Lucknow

Answer : C. Faridabad

35. Whose Samadhi in Delhi is called Vijay Ghat?

A. Rajiv Gandhi
B. Jawaharlal Nehru
C. Lal Bahadur Shastri
D. Jagjiwan Ram

Answer : C. Lal Bahadur Shastri

36. Where is the National Institute of Virology situated?

A. Kolkata
B. Pune
C. Madras
D. Delhi

Answer : B. Pune

37. Which of the following monuments is the oldest?

A. Taj Mahal
B. Qutab Minar
C. Khajurah
D. Ajanta Caves

Answer : D. Ajanta Caves

38. The first Financial Service Park for industry is being set up at

A. Pune
B. Surat
C. Gurgaon
D. New Delhi

Answer : C. Gurgaon

39. Waterloo is located in

A. Switzerland
B. France
C. England
D. Belgium

Answer : D. Belgium

40. Headquarters of the newly created South Western Railway Zone is located at

A. Bangalore
B. Jabalpur
C. Bhopal
D. Hubli

Answer : D. Hubli

Army Tradesman Previous Exam papers

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

Army Clerk Previous Exam Papers

Army Technical Previous Exam Papers

41. The first person of Indian origin to be appointed as a judge in U.S. is

A. P.A. Sangma
B. Basava Rajeswari
C. Ridhi Desai
D. R.C. Bhardwaj

Answer : C. Ridhi Desai

42. World Resources Institute is located in which city?

A. New York
B. Oslo
C. Brussels
D. None of these

Answer : D. None of these

43. The Indian Institute of Science is situated at

A. Bombay
B. Hyderabad
C. Bangalore
D. Ahmedabad

Answer : C.  Bangalore

44. National Gallery of Modern Art and Museum is in

A. Lucknow
B. Kolkatta
C. Hyderabad
D. New Delhi

Answer : D. New Delhi

45. The famous Dilwara Temples are situated in

A. Rajasthan
B. Uttar Pradesh
C. Maharashtra
D. Madhya Pradesh

Answer : A. Rajasthan

46. The Yellow Stone National Park is in

A. France
B. China
C. Maldives
D. U.S.A

Answer : D. U.S.A

47. Famous ‘Somnath Temple’ is in which of the following states?

A. Orissa
B. Gujarat
C. Maharashtra
D. Uttar Pradesh

Answer : B. Gujarat

48. The first railway line in India was started in

A. 1828
B. 1835
C. 1853
D. 1883

Answer : C. 1853

49. Where Advanced Centre for Marine Biology Research is located?

A. Chennai
B. Tuticorin
C. Kanyakumari
D. Parangipettai

Answer : B. Tuticorin

50. National Institute of Aeronautical Engineering is located at

A. Bangalore
B. Kanpur
C. Lucknow
D. Dehradun

Answer : D. Dehradun

51 National Science Centre is located at

(A) Bangalore

(B) Bombay

(C) Kolkata

(D) Delhi

Ans . (D) Delhi

52 Central Road Research Institute is in

(A) Delhi

(B) Bangalore

(C) Roorkee

(D) Hyderabad

Ans .(A) Delhi

53 The world famous Ajanta caves are situated in

(A) Orissa

(B) Andhra Pradesh

(C) Kerala

(D) Maharashtra

Ans . (D) Maharashtra

54 Where is Chitrakut situated?

(A) Maharashtra

(B) Uttar Pradesh

(C) Bihar

(D) Madhya Pradesh

Ans . (B) Uttar Pradesh

55 Which city is called ‘White City’ of Rajasthan?

(A) Bihar

(B) Jaipur

(C) Udaipur

(D) Jodhpur

Ans . (C) Udaipur

56 Vikram Sarabhai Space Centre is located at

(A) Pune

(B) Ahmedabad

(C) Sriharikota

(D) Thiruvananthapuram

Ans . (D) Thiruvananthapuram

57 ‘Mandi House’ is a

(A) the office of the P.M.

(B) the office of Director General of Doordarshan

(C) the office of NFDC

(D) the Doordarshan C.P.C

Ans . (B) the office of Director General of Doordarshan

58 The National Institute of Community Development is located at

(A) Chennai

(B) Pant Nagar

(C) Hyderabad

(D) Bangalore

Ans . (C) Hyderabad

59 The famous Rock Garden is located in which city?

(A) Jaipur

(B) Lucknow

(C) Simla

(D) Chandigarh

Ans . (D) Chandigarh

60 Sanchi Stupa is located near

(A) Gaya

(B) Bhopal

(C) Varanasi

(D) Bijapur

Ans . (B) Bhopal

General Knowledge Famous Places Part-1

Download PDF Here CLICK HERE>>
Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*