Defence General science Important Questions

Defence General science Important Questions

Defence General science Important Questions

1. Which of the following is a large blood vessel that carries blood away from the heart?

A. Vein

B. Artery

C. Capillary

D. Nerve

Ans. B

Explanation: The pulmonary artery carries blood from the right side of the heart to the lungs to pick up a fresh supply of oxygen.

2. Which of the following is not a member of the vitamin B complex?

A. Thiamine

B. Riboflavin

C. Folic acid

D. Ascorbic acid

Ans. D

Explanation: Vitamin B complex consists of 8 vitamins namely B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 and B12. Vitamin B1 is Thiamine, Vit B2 is Riboflavin, Vit B3 is Niacin, Vit B5 is pantothenic acid, Vit B6 is pyridoxine, biotin, folic acid, and Vit B12 is cyanocobalamin.

3. Fungi are plants that lack……..

A. Oxygen

B. Carbon dioxide

C. Chlorophyll

D. None of these

Ans. C

Explanation: We know plants prepare their own food and so are known as autotrophs. With the help of photosynthesis, they make food in which they produce glucose from carbon dioxide and sunlight. Oxygen is released by plants which are further used by humans and other animals. But Fungi lack chlorophyll and do not engage in photosynthesis.

4. What makes a reptile a reptile?

A. Cold blooded

B. Warm Blooded

C. Non-Hearing

D. Egg-laying

Ans. D

Explanation: Reptiles’ skin is covered with hard, dry scales and most reptiles lay eggs. Those animals which are cold-blooded don’t automatically maintain a constant body temperature. They have to lay out their eggs in the sun to keep their body warm.

5. Which blood vessels have the smallest diameter?

A. Capillaries

B. Arterioles

C. Venules

D. Lymphatic

Ans. A

Explanation: Blood is carried through the body by Blood Vessels. With the help of perfusion process capillaries supply blood to the tissues. The diameter of the capillary ranges from 5-10 micrometers. The diameter of the arteriole is approx. 30 micrometer.

6. Which of the following is an air-borne disease?

A. Measles

B. Typhoid

C. Pink eye

D. None of the above

Ans. A

Explanation: Airborne diseases are the infections spread by airborne transmissions including Chickenpox, Anthrax, Influenza, Measles, Smallpox, Cryptococcosis and Tuberculosis.

7. A yellow dust appears on the fingers, whenever we touch the middle of a flower. These tiny yellow grains are one of the most precious substances in nature because they contain the secret of plant life. What is this dust called?

A. Pollen

B. Sperm

C. Spore

D. Sporocyst

Ans. A

Explanation: The yellow powder is called pollen and the stick that holds it is known as stamen.

8. Which organ of the body produces the fluid known as bile?

A. Liver

B. Pancreas

C. Gall bladder

D. Kidney

Ans. A

Explanation: Liver produces a digestive fluid known as bile. Liver releases Bile into Gall Bladder, a small, pear-shaped organ located just below your liver in the upper right side of your abdomen.

9. Which of the following hormones is a steroid?

A. Estrogen

B. Glucagon

C. Insulin

D. Oxytocin

Ans. A

Explanation: Steroid hormone is produced by three endocrine organs. The testes produce testosterone; the ovaries produce estrogen, and the adrenal cortex produces steroid hormones such as cortisol and aldosterone. Steroid hormones are derived from cholesterol and are lipid-soluble molecules.

10. Which one of the following is not a function of the liver?

A. Regulation of blood sugar

B. Enzyme activation

C. Detoxification

D. Reproduction

Ans. D

Explanation: The liver is the body’s largest internal organ. It has many functions in the body as it helps in protein synthesis and blood clotting, manufacturing triglycerides and cholesterol, glycogen synthesis, and bile production. It also detoxifies chemicals and metabolizes drugs.

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-1

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-2

SSC GD English Previous Questions Part-1

SSC GD English Previous Questions Part-2

11. Which of the following is/are the main functions of Lymphocytes?

1. Produce antibodies

2. Produce antigens

3. Produce White Blood Cells

A. Only 1

B. Both 2 and 3

C. Both 1 and 3

D. 1, 2 and 3

Ans. A

Explanation: Globulins are secreted by Lymphocytes and are known as antibodies. These antibodies help to fight against pathogens that attack the body.

12. Consider the following statements:

1. Insulin is a fat-storage hormone that is released by the pancreas and regulates metabolic processes.

2. Melatonin is produced by the pineal gland in the brain which controls sleep and wake cycles.

Choose the correct answer

A. Only 1

B. Only 2

C. Both 1 and 2

D. Neither 1 nor 2

Ans. C

Explanation: Insulin is a fat-storage hormone that is released by the pancreas and regulates metabolic processes. Melatonin is produced by the pineal gland in the brain which controls sleep and wake cycles.

13. Greatest number of Sweat glands are present in which part of the human body?

A. Forehead

B. Forearm

C. Palm of the hand

D. Back

Ans: C

14. Vaccination was started by…….

A. Jonas E. Salk

B. Paul Muller

C. Edward Jenner

D. Robert Frost

Ans: C

15. Proteins are made up of …….

A. Sugars

B. Amino acids

C. Fatty acids

D. Nucleic acids

Ans: B

16. Mention the source of Liver, milk, egg yolk, fish liver oil?

A. Vitamin A

B. Vitamin B2

C. Vitamin D

D. Vitamin C

Ans: C

17. Which of the following name of scientist and their field of work is correctly matched?

A. DNA/Double helix: F. Crick J. Watson, M. Wilkins

B. Modern classification of plants and animals based on a system: Harvey

C. Bacteria: Linnaeus

D. Blood travels in a continuous circuit: Leuwenhock

Ans: A

18. Heart is made up of

A. Non-striated muscle

B. Cardiac muscle

C. Adipose tissue

D. Striated muscle

Ans: B

19. Hargobind Khorana had researched on …..

A. Synthesis of simple DNA

B. Understanding the genetic code

C. Reduction of mutation

D. Synthesis of RNA from bacterial cell

Ans: B

20. Name the corona virus that kills human?

A. AIDS

B. FAIDS

C. SARS

D. HIV

Ans: C

General Knowlwdge Questions Part-I

General Knowlwdge Questions Part-II

General Knowlwdge Questions Part-III

General Science Previous Questions

21. In which part of the body digestion of protein starts?

A. Mouth

B. Stomach

C. Duodenum

D. Intestine

Ans: B

22. Name the acid that is secreted in the stomach?

A. HCl

B. H2S04

C. H2C03

D. HNO3

Ans: A

23. Which vitamin is needed to prevent Xero-phthalmia?

A. A

B. B

C. C

D. D

Ans: A

24. Why the white blood corpuscles are popularly called “soldiers of the body”?

A. March at a regular pace

B. Appear uniform

C. Defend the body

D. Disciplined

Ans: C

25. Hepatitis is a general term for a disease that is caused by:

A. Viruses

B. Bacteria

C. Parasites

D. All the above

Ans: A

26. Which among the following is not an example of carbohydrate?

A. Maltose

B. Fructose

C. Glycogen

D. Glycine

Ans: D

27. Which one of the following is not correctly matched?

A. Haemoglobin: Skin

B. Vitamin C: Scurvy

C. Carbohydrate: Potato

D. Fat: Butter

Ans: A

28. Which is a communicable disease?

A. Asthma

B. Scurvy

C. Measles

D. Diabetes

Ans: C

29. Which one of the following is not correctly matched?

A. Tuberculosis: Lungs

B. Filaria: Lymph nodes

C. Encephalitis: Heart

D. Leukaemia: Blood cells

Ans: C

30. Which of the following has the highest protein content per gram?

A. Groundnut

B. Soyabean

C. Apple

D. Wheat

Ans: B

31. Which of the following have Alpha-keratin as protein?

A. Blood

B. Eggs

C. Skin

D. Wool

Ans: D

Most Important International Boundary Lines PDF Download

32. Mushrooms are/can be:

A. A variety of fungus

B. Fleshy, fruiting bodies of the fungus

C. Grown in small sheds or plots

D. All the above

Ans: D

33. Which one of the following pairs is not correctly matched?A. Becquerel: Radioactivity

B. Alexander Fleming: Penicillin

C. Louis Pasteur: Blood groups

D. William Harvey: Blood circulation

Ans: C

34. Which of the following is a sexually transmitted disease?

A. Leukaemia

B. Hepatitis

C. Colour Blindness

D. All of the above

Ans: C

35. Which one of the following systems of the body is primarily attacked by the HIV?

A. Cardiovascular

B. Immune

C. Respiratory

D. Reproductive

Ans: B

36. In the human body, the blood enters the aorta of the circulatory system from the:

A. Left atrium

B. Left ventricle

C. Right atrium

D. Right ventricle

Ans: B

37. Which one of the following plant nutrients is not supplemented in the soil for growing legumes?

A. Nitrogen

B. Potassium

C. Phosphorus

D. None of these

Ans: B

38. Which of the following are known as the suicide bags of cells?

A. Ribosomes

B. Golgi bodies

C. Lysosomes

D. Nucleoli

Ans: C

39. Chromosome complement in Turner’s syndrome is

A. 47; XXY

B. 45; XO

C. 46; XX

D. 47; XYY

Ans: B

40. Excess of amino acids is broken down to form urea in:

A. Kidney

B. Liver

C. Spleen

D. Rectum

Ans: A

Army Tradesman Previous Exam papers

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

Army Clerk Previous Exam Papers

Army Technical Previous Exam Papers

41. If a person can see an object clearly when it is placed at about 25cm away from him, he is suffering from:

A. Myopia

B. Hyper- myopia

C. Astigmatism

D. None of the above

Ans: D

42. Who among the following discovered the anti-rabies vaccine?

A. Edward Jenner

B. James Lind

C. Louis Pasteur

D. Robert Koch

Ans: C

43. Which of the following teeth of child (3-4 Years) is not a part of the milk teeth?

A. Incisors

B. Canines

C. Molars

D. Premolars

Ans: C

44. Who said this statement? “I flatter myself having discovered the method that nature employs to purify air. It is vegetation.”

A. Antonine Laurent Lavoisier

B. Joseph Priestley

C. Louis Pasteur

D. William Harvey

Ans: B

45. Why it is not advisable to sleep under a tree at night?

A. Release of less oxygen

B. Release of more oxygen

C. Release of carbon dioxide

D. Release of carbon monoxide

Ans: C

46. What is the averages rate of the heart beats (per minute) in an adult?

A. 60

B. 72

C. 84

D. 96

Ans: B

47. Which of the following is the volume of the urine produced in an adult human every 24 hours?

A. 1 litre

B. 1.5 litres

C. 3.0 litres

D. 5.0 litres

Ans: B

48. Which of the following pigment causes eye colour of person (brown eyes, blue eyes or black eyes)?

A. Cornea

B. Choroid

C. Iris

D. Vitreous body

Ans: C

49. Which of the following led to the expulsion of milk from the breast during suckling?

A. Prolactin

B. Oxytocin

C. Vasopressin

D. Estrogen and Progesterone

Ans: B

General Awareness Important Questions and Answers

Army Most Important GK Questions and Answers

Navy General Awareness Important Questions and Answers

Airforce General Awareness Questions and Answers

Top 70 General Science Questions and Answers

50. Where does fertilization occurs in the female?

A. Fallopian tube

B. Uterus

C. Cervix

D. Vagina

Ans: A

Download PDF Here CLICK HERE>>
Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*