GK Top Important Questions and Answers

GK Top Important Questions and Answers

GK Top Important Questions and Answers

1. The Finance Commission is constituted under article…… of the constitution of India.

A. 270

B. 280

C. 226

D. 245

Answer- B

2. Who built The Taj Mahal?

A. Shahjahan

B. Sher shah

C. Nadir shah

D. Jahangir

Answer- A

3. The Nalanda University was founded by-

A. Samudra Gupta

B. Chandra Gupta

C. Kumara Gupta

D. Harsh Vardhana

Answer- C

4. Bleaching powder is used in drinking water as a/an-

A. Coagulant

B. Disinfectant

C. Anticeptic

D. Antibiotic

Answer- B

5. The ph of lemon juice is expected to be-

A. Equal to 7

B. nothing can be predicted

C. more than 7

D. less than 7

Answer- D

6. Washing soda is also known as-

A. Sodium caloride

B. Calcium bicarbonate

C. Sodium carbonate

D. Phosphorus

Answer- C

7. Baking soda is also is known as-

A. Sodium Bicarbonate

B. Calcium Bicarbonate

C. Carbon Monoxide

D. Bromide

Answer- A

8. What is the ratio of RBC to WBC-

A. 1:600

B. 600:1

C. 1:900

D. 500:1

Answer – B

9. Which city is the Silicon valley of India?

A. Mumbai

B. Delhi

C. Hyderabad

D. Bengaluru

Answer- D

10. In which year Delhi became the capital of India?

A. 1911

B. 1912

C. 1910

D. 1905

Answer- A

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-1

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-2

SSC GD English Previous Questions Part-1

SSC GD English Previous Questions Part-2

11. Which disease is caused by the bite of a mad dog?

A. Lukoderma

B. Hydrophobia

C. Hypertension

D. Arthritis

Answer- B

12. Which metal is used for generation of Nuclear Power?

A. Thorium

B. Uranium

C. Water

D. Fossils

Answer- B

13. By whom is the speaker of Lok Sabha elected?

A. All the members of Rajya Sabha

B. All the members of Lok Sabha and Rajya Sabha

C. People of India

D. All the members of Lok Sabha

AnswerD

14. Which planet is known as the Earth’s twin?

A. Jupiter

B. Mars

C. Venus

D. Saturn

Answer- C

15. Which article is related to the special status of Jammu and Kashmir?

A. 270

B. 300

C. 110

D. 248

Answer- A

16. Which gland is both exocrine and endocrine?

A. Pituitary gland

B. Thyroid gland

C. Pancreas

D. Small intestine

Answer- C

17. Which soil is best suited for cotton?

A. Red soil

B. Regur

C. Alluvial soil

D. Loam

Answer- B

18. Which state has the largest waste land area?

A. UP

B. Bihar

C. Jammu Kashmir

D. Punjab

Answer- C

19. Colour of the Urine is yellow because of-

A. Urochrome

B. Potassium

C. Endorphin

D. Insulin

Answer- A

20. Who has been called Napoleon of India?

A. Samudragupta

B. Chandragupta

C. Kumargupta

D. Harsha Vardhana

Answer- A

21. Which is the largest river basin in India?

A. Godavari Basin

B. Narmada Basin

C. Yamuna Basin

D. Ganga Basin

Answer- D

22. Which river originates at Amarkantak?

A. Mahanadi

B. Godavari

C. Narmada

D. Krishna

Answer- C

23. Largest fresh water lake of the world is-

A. Lake Superior

B. Lake Michigan

C. Lake Malawi

D. Great Bear Lake

Answer- A

24. Which day is celebrated as Worls Environment Day?

A. 5TH June

B. 8TH June

C. 5TH April

D. 21ST April

Answer- A

25. Which is a land locked sea?

A. Caribbean Sea

B. Aral Sea

C. Red Sea

D. South China Sea

Answer- B

26. Maximum strength of Rajya Sabha-

A. 260

B. 250

C. 210

D. 150

Answer- B

General Knowlwdge Questions Part-I

General Knowlwdge Questions Part-II

General Knowlwdge Questions Part-III

General Science Previous Questions

27. Who was the first chairman of Planning Commission?

A. Sardar vallabh bhai Patel

B. Rajender Prasad

C. Jwahar Lal Nehru

D. Moti Lal Nehru

Answer- C

28. Who was the first woman to scale the Mount Everest?

A. Bachhendri Pal

B. Arunima Sinha

C. Premlata Aggarwal

D. Malavath Purna

Answer- A

29. Who appoints the chairman of UPSC?

A. Chief Minister of India

B. President

C. Members of both the houses

D. Election Commissioner of India

Answer- B

30. Who pioneered Khilafat Movement?

A. Sayyed Brothers

B. Mahatama Gandhi

C. Ali Brothers

D. Maulana Azad

Answer- C

31. First general elections were held in which year?

A. 1921

B. 1942

C. 1950

D. 1951

Answer- D

32. Gobar gas contains mainly-

A. Methane

B. Ethane

C. Butane

D. Propane

Answer- A

Most Important International Boundary Lines PDF Download

33. Which gland is responsible for the secretion of Insulin?

A. Pancreas

B. Thyroid

C. Adrenal Gland

D. Pineal Gland

Answer- A

34. In which state was the Panchayati Raj first introduced?

A. Bihar

B. Rajasthan

C. Punjab

D. Haryana

Answer- B

35. Which is the warm ocean current?

A. Labrador current

B. Oyashio current

C. Canary current

D. Gulf Stream

Answer- D

36. Which country is the leading producer of Uranium?

A. Australia

B. Canada

C. USA

D. Japan

Answer- B

37. Arya Samaj was funded by-

A. Swami Dayanand Saraswati

B. Swami Vivekanand

C. Sachidanand

D. Swami Narayan

Answer- A

38. Which state has smallest land area?

A. Kerala

B. Madhya Pradesh

C. Goa

D. Assam

Answer- C

39. Which Governor General was associated with Doctrine of Lapse?

A. Lord Dalhousie

B. Lord Lytton

C. Lord Hastings

D. Lord Cornwallis

Answer- A

40. Who was the first Woman President of Congress?

A. Annie Besant

B. Sarojini Naidu

C. Usha Mehta

D. Madam Cama

Answer- A

41. Which animal breathes through the skin?

A. Snake

B. Frog

C. Tortoise

D. Dolphin

Answer- B

42. Who is called Father of Economics?

A. Aristotle

B. Einstein

C. Adam Smith

D. Geoffrey Chaucer

Answer- C

Army Tradesman Previous Exam papers

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

Army Clerk Previous Exam Papers

Army Technical Previous Exam Papers

43. Which element is the highest conductor of electricity?

A. Gold

B. Copper

C. Steel

D. Silver

Answer- D

44. Who is known as Father of Indian Constitution?

A. B.R Ambedkar

B. Rabindernath Tagore

C. Sardar Vallabh Bhai Patel

D. Jawahar Lal Nehru

Answer- A

45. Which state has the largest coastline in India?

A. Andhra Pradesh

B. Gujrat

C. Tamil Nadu

D. Maharashtra

Answer- B

46. Who written the book “India of my dreams”?

A. Jawahar Lal Nehru

B. Lala Hardyal

C. Mahatma Gandhi

D. Bhagat Singh

Answer- C

47. World’s largest desert-

A. Great Basin Desert

B. Sahara Desert

C. Great Victoria Desert

D. Gobi Desert

Answer- B

48. What is the maximum gap between two sessions of a Parliament?

A. 8 months

B. 5 months

C. 6 months

D. 1 year

Answer- C

49. In which year Bengal was reunited?

A. 1912

B. 1911

C. 1909

D. 1905

Answer- B

General Knowledge Famous Places Part-1

General Knowledge Famous Places Part-2

50. Who was the first Indian to receive Nobel Prize?

A. Rabinder Nath Tagore

B. C.V Raman

C. Mother Teresa

D. Amartya Sen

Answer- A

Download PDF Here CLICK HERE>>
Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*