SSC GD 12 January 2023 All Shifts Questions and Answers

SSC GD 12 January 2023 All Shifts Questions and Answers

SSC GD 12 January 2023 All Shifts Questions and Answers

SSC GD 12 January 2023 All Shifts Questions and Answers SSC (Staf Selection Service) recruit candidates for the General Duty post of BSF, CISF, ITBP, CRPF, NIA, SSF, SSB, Rifleman. SSC GD is Paramilitary jobs youth very interested to join in this jobs but they don’t have awareness fully that’s reason we provide full details of SSC GD. in this Website we provide General Knowledge and English Exam Review with answers so this is very important so don’t Neglect this questions and answers.

Computer Man

1) In a certain code language ‘CASTLE’ is written as ‘DCVXQK’. How is ‘ORANGE’ in that code language?

A) PDTKLR

B) PTDKLR

C) PDTRLK

D) PTDRLK

Ans: D

The pattern for the code is as follows:

F1 Shraddha Sagar 21.12.2020 D27

The addition of the consecutive numbers in the letters.

Similarly,

F1 Shraddha Sagar 21.12.2020 D28

Hence, ‘ORANGE’ is coded as ‘PTDRLX‘.

2) Where is taken by shastriya dance

Ans: Sattriya is the traditional dance –drama of Assam. Sattriya was recognized in 2000 as Classical Dance by Sangeet Natak Akademi. It is influenced by Vaishnavism and the modern form of Sattriya is attributed to the 15th century Bhakti Movement Scholar and Saint Srimanta Sankaradev.

3) What is the missing number in the given series?

0, 2, 6, 12, 20, 30, ?

A) 40
B) 42
C) 44
D) 48

Ans: 42

The pattern followed is,

0 + 2 = 2

2 + 4 = 6

6 + 6 = 12

12 + 8 = 20

20 + 10 = 30

30 + 12 = 42

4) If A denotes ÷ , B denotes ×, C denotes + and D denotes – , then

18 B 12 A 4 C 5 D 6

A) 56
B) 63
C) 36
D) 53

Ans: D

letter

Symbols

A

÷

B

×

C

+

D

If we apply Bodmas rule to the given equation :-

18 B 12 A 4 C 5 D 6

= 18 × 12 ÷ 4 + 5 – 6

= 54 – 1

= 53

Hence 53 is the correct answer.

4) Which two signs need to be interchanged to make the following equation correct?

63 ÷ 21 – 7 + 28 × 3 = 144

A) + and ÷

B) × and +

C) ÷ and –

D) + and –

Ans: C

5) Select the combination of letters that when sequentially placed in the blanks of the given series will complete the series.

L_UA_Z_N_AP_L_U_PZ

A) N, L, P, A, N, U, Z

B) P, N, L, Z, U, A, N

C) P, L, U, Z, N, A, N

D) N, P, L, U, Z, N, A

Ans: D

6) If a mirror is placed on the line AB, then which of the given answer figures will be the correct image of the question figure?

A)

Ans: D

7) Select the correct combination of mathematical signs to sequentially replace the * signs and to balance the following equation

11 * 15 * 78 * 6 * 18 * 160

A) +, ×, ÷, -, =

B) ×, +, -, ÷, =

C) ×, +, ÷, -, =

D) +, ×, -, ÷, =

Ans: C

8) ​Which of the following numbers will replace the question mark (?) in the given series?

9, 18, 15, ?, 55, 330

A) 62

B) 68

C) 60

D) 71

Ans: C

Ans: B

9)In a certain code language, ‘TOMATO’ is coded as 40-30-26-2-40-30 and ‘GINGER’ is coded as 14-18-28-14-10-36. How will ‘GARLIC’ be coded in that language?

A) 14-2-36-24-18-6

B) 7-2-18-24-18-3

C) 7-1-36-12-9-6

D) 14-1-18-24-18-3

Ans: 

The logic followed here is:

  • F1 Savita SSC 12-8-22 D7

Similarly,

  • F1 Savita SSC 12-8-22 D9
  • Hence, ‘14-2-36-24-18-6‘ is the correct answer.

10) Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series.

27, 30, 37, 50, ?, 98

A) 82

B) 69

C) 62

D) 78

Ans: B

The logic is:

Prime numbers at even position are added in the sequence to get the next term in the series – 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29

F2 Puja Madhuri 22.10.2021 D12

Hence, ‘69’ is the correct answer.

11) Which Five Year Plan had the primary goal to establish India as a self-reliant and self-generating economy?

A) First five year plan

B) Second five year plan

C) Third five year plan

D) Fourth five year plan

Ans: C

12) Who is the only Prime Minister to have served as the Governor of RBI?

A) P.V. Narsimha Rao

B) Manmohan Singh

C) Lal Bahadur Shastri

D) Indira Gandhi

Ans: B

13) When is the World Braille Day celebrated?

A) 1 January

B) 2 January

C) 3 January

​D) 4 January

Ans: D

14) Who was the captain of the winning team of FIFA world cup 2022?

A) Harry Kane

B) Andres Guadardo

C) Lionel Messi

D) Hugo Lloris

Ans: C

15) Which country has the longest written constitution in the world?

A) USA

B) Russia

C) China

D) India

Ans: D

  • There were 395 articles originally in the Constitution of India.
  • Presently 448 articles are there in Constitution.
  • The Indian Constitution was originally written in English.
  • Prem Behari Narain Raizada wrote the Indian constitution by hand.
  • Dr. BR Ambedkar is known as the father of the Indian Constitution.
  • Indian Constitution was adopted by the Constituent Assembly of India on 26 November 1949 and became effective on 26 January 1950.

16) The full term of a Lok Sabha is_______.

A) 6 years

B) 5 years

C) 7 years

D) 8 years

Ans: B

17) As per Census 2011, the female literacy rate in India was

A) 60.0 percent

B) 63.0 percent

C) 65.5 percent

D) 68.5 percent

Ans: C

18) Who among the following is NOT a cricketer?

A) Syed Abid Ali

B) Sardara Singh

C) R.P. Singh

D) Dilip Doshi

Ans: B

Extra facts:

Player  Description
Syed Abid Ali Syed Abid Ali is a former all-rounder Indian cricketer.

He was a lower-order batsman and a medium pace bowler.

R.P. Singh Rudra Pratap Singh, commonly as RP Singh, is a former Indian cricketer, who has represented India in Test, One Day Internationals, and Twenty20 International cricket as a left-arm fast-medium bowler.
Dilip Doshi Dilip Rasiklal Doshi is a former Indian cricketer of Gujarati origin who played in 33 Tests and 15 ODIs from 1979 to 1983.

SSC GD 11 January 2023 1st Shift Questions and Answers

19) The reaction of sodium sulphate and barium chloride solution is an example of ________.

A) Double displacement reaction

B) Endothermic reaction

C) Single displacement reaction

D) Exothermic reaction

Ans: A

  • Double displacement reactions generally take place in aqueous solutions in which the ions precipitate and there is an exchange of ions.
  • Example: Na2SO4 + BaCl→ BaSO4+ 2NaCl

20) ‘NITI’ in NITI Aayog stands for :

A) National Index of Transcending Indian

B) National Institute of Transforming India

C) National Institution for Tracking Indians

D) National Institution for Transforming India

Ans: D

  • NITI Aayog:
    • NITI Aayog is not a constitutional body.
    • It was established on January 1, 2015.
    • It is formed in place of the Planning Commission.
    • The ex-officio president of this is the Prime Minister.
    • It is the premier policy ‘Think Tank’ of the Government of India, providing both directional and policy inputs.

Important Points

  • ​The NITI Aayog:
    • Formed: 1 January 2015
    • Headquarters: New Delhi

21) Which two signs need to be interchanged to make the following equation correct?

189 ÷ 27 − 3 + 29 × 2 = 48

A) − and ×

B) + and ×

C) ÷ and −

D) − and +

Ans: A

22) Statements:

I. All A are B.

II. All B are C.

Conclusions:

I. All A are C.

II. Some C are A.

Ans:

23) If ‘@’ means ‘addition’, ‘%’ means ‘multiplication’, ‘$’ means ‘division’ and ‘#’ means ‘subtraction’, then find the value of the following expression.

29 @ 128 $ 16 % 7 # 22

A) 47                         B) 58

C) 63                         D) 23

Ans: 

Given:

29 @ 128 $ 16 % 7 # 22

After replacing the signs from left to right and using the BODMAS rule,

= 29 + 128 ÷ 16 × 7 – 22

= 29 + 8 × 7 – 22

29 + 56 – 22

85 – 22

= 63

Hence, “63” is the correct answer.

SSC GD 10 January 2023 All Shifts Questions and Answers

SSC GD General Studies 2022 Analysis- 11th Jan
Some Memory-based Questions of Shift-1

  1. Third battle of Panipat
  2. Current Affairs
  3. Smallest bone
  4. National sports of Afghanistan
  5. Right of Equality
  6. Who won 2003 Padma Bhushan
  7. Present Governer of Meghalaya
  8. First-year plan of India
  9. kaziranga national park
  10. Smallest border of India
  11. Article 14/ 61
  12. Dance Of Gujarat
  13. Gandhi-Irwin Pact

Some Memory-based Questions of Shift-2

  1. Static GK
  2. National Dance
  3. Education Minister of 2019
  4. First-year plan of India
  5. Present Governer of Meghala
  6. Article 370
  7. Dance of Uttar Pradesh
  8. Prime Minister Jan Dhan Yojna

Some Memory-based Questions of Shift-3

  1. Current Affair Of April Month
  2. Fundamental Rights
  3. When did Chngez khaan Die
  4. Festival of Jharkhand
  5. Modhera Sun Temple
  6. Syed Modi Tournament 2022
  7. Lakshya Sen
  8. Water Treaty

SSC GD 11 January 2023 1st & 2nd Shifts Questions and Answers Given Below

1) Who is the present Governor of Meghalaya?

Ans: Brig. (Dr.) Mishra (Retd.) took oath as the Governor of Arunachal Pradesh on 3rd October 2017 and was also given an additional charged as the Governor of Meghalaya and took oath as the Governor of Meghalaya on the 04th October, 2022.

2) Which of the following is not the member of G20?
A) Chile
B) Argentina
C) Mexico
D) South Africa

Ans: A

  • G20 is an international forum for global economic cooperation.
  • It has 20 members, and these countries are as follows-Argentina, Australia, Brazil, Canada, China, France, Germany, India, Indonesia, Italy, Japan, Republic of Korea, Mexico, Russia, Saudi Arabia, South Africa, Turkey, United Kingdom, United States, and the European Union.
  • G20 was formed in 1999
  • India is hosting the G-20 Leaders’ Summit in 2023.
  • ADB – Asian Development Bank Established on 19 December 1966 Nd ADB now has 68 members.
  • G7 – Canada, France, Germany, Italy, Japan, UK and USA.
  • SCO– founded in 2001, f China, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Tajikistan, Pakistan, India and Uzbekistan.
  • BBIN Initiative- Bangladesh, Bhutan, India and Nepal, it was founded in 2016.
  • BIMSTEC– Bangladesh, Bhutan, India, Myanmar, Nepal, Sri Lanka and Thailand

3) In which country FIFA 2022 held?

Ans: Qatar

The 2022 FIFA World Cup was an international football tournament contested by the men’s national teams of FIFA’s member associations and 22nd edition of the FIFA World Cup.

4) what is the formula of calcium carbonate

Ans: CaCO3

5) How many articles are there in Indian Constitution today?

Ans: 448

Originally, the constitution adopted on November 26, 1949, contained a Preamble, 395 articles in 22 parts and eight schedules. Currently, the number of articles has since increased to 448 due to 104 amendments since its enactment in 1950.

SSC GD Constable General Awareness Questions PDF

SSC GD Constable General Awareness Questions PDF – 2

SSC GD Number and Letter Series 100 Bits

SSC GD Top 100 Physics Questions and Answers

SSC GD Top 100 Chemistry Questions and Answers

6) Which of the following Articles of the Constitution of India provides the procedure for impeachment of the President?

A) Article 78           B) Article 73
C) Article 61            D) Article 88

Ans: C

  • Article 61 of the Constitution of India provides the procedure for the impeachment of the President.

7) What is Article 312 of Indian Constitution?

Ans: The superintendence, direction and control of the preparation of the electoral rolls for, and the conduct of, all elections to Parliament

8) What is the scientific name of vitamin B2

Ans: Riboflavin

 

9) With which dance form was the classical dancer Srimanta Sankardev associated?

A) Kuchipudi           B) Kathak
C) Sattriya             D) Bharatnatyam

Ans: C

10) Find the missing term in the series.

7, 10, 15, 22, ?, 42, 55

A) 30                      B) 31

C) 29                      D) 32

Ans:

Given: 7, 10, 15, 22, ?, 42, 55

The logic follows here is:

Hence, the correct answer is “31”.

11) If a mirror is placed on the shaded line, then which of the following options in the mirror image of the given figure?

A)

Ans: D

12) Select the Venn diagram that best illustrates the relationship between the following classes.

Gold, Silver, Jewellery

A)

Ans: A

The Venn diagram that best illustrates the relationship between silver, gold, Jewellery  is shown below:

Some jewellery are made of silver and some are made of gold.

Hence, “Option 1” is the correct answer.

13) Which letter-cluster will replace the question mark (?) in the following series?UYBD, ZDGI, ?, JNQS

A) DHKM

B) FJMO

C) CGJL

D) EILN

Ans: D

On continuing the same pattern, we get,

Hence, ‘EILN’ is the correct answer.

14)  Who is the present education minister in India?

Ans: Shri Dharmendra Pradhan

15) If Raghu buys a book for Rs 800 and sells it for Rs. 1,000, then what will be his gain percentage?

A) Rs. 956
B) Rs. 877.50
C) Rs. 787.50
D) Rs. 900

Ans: D

Given:-

First S.P. = 1100

Second SP. = 700

Formula used:-

%Profit = [(S.P – CP)/CP] × 100

Calculation:-

Let CP of the article be x

According to the question

(1100 – x) = 3 (x – 700)

1100 – x = 3x – 2100

3x + x = 2100 + 1100

4x = 3200

x = 800

∴ SP of the article = 800 × (9/8) = Rs. 900

Shortcut Trick Calculation:-

F1 Sharad.C 27-02-2020 Savita D3

4 unit = 400

1 unit = 100

3 unit = 300

CP = 800

∴ SP of the article = 800 × (9/8) = Rs. 900

16) A sum of 10,000 was lent partly at 10% and partly at 20%. The simple interest received after 3 years is 4,500. Find the money lent at 20%?

A) 4,000
B) 5,000
C) 6,000
D) 4,500

Ans: B

Given:

Principal = 10,000

Interest = Simple interest

3 years interest = 4,500

Lent partly at = 10% and 20%

Formula:

Simple interest = principal × rate/100 × time

Simple interest = Amount — Principal

Calculation:

Let the sum lent at 10% = p

Sum lent at 20% = (10,000 — p)

∴ (p × 10/100 × 3) + [(10,000 — p) × 20/100 × 3] = 4,500

⇒ 3/100 [(10p) + (2,00,000 — 20p)] = 4,500 (3/100 taken common)

⇒ 10p + 2,00,000 — 20p = 4,500 × 100/3

⇒ 2,00,000 — 1,50,000 = 20p — 10p

⇒ 10p = 50,000

⇒ p = 5,000

∴ Sum lent at 10% = p ⇒ 5,000

Sum lent at 20% = (10,000 — p) ⇒ (10,000 — 5,000) ⇒ 5,000

Alternate solution:

Partly lent at = 10% and 20%

Total SI for 3 years = 4,500

∴ SI for 1 year = 4,500/3 ⇒ 1,500

∴ Rate for 1 year = 1,500/10,000 × 100 ⇒ 15%

F1 Ashish.S 26-10 20 Savita D1

∴ Sum lent at 10% = 10,000/2 × 1 ⇒ 5,000

Sum lent at 20% = 10,000/2 × 1 ⇒ 5,000

17) LCM of two prime numbers x and y, (x > y), is 161. The value of 3y – x is

A) 2
B) -2
C) -5
D) 62

Ans:

Given:

LCM of two prime number x and y is 161

where x > y

Concept:

Prime number: 

  • The numbers other than 1 whose only factors are 1 and the number itself are called Prime numbers.
  • 2 is the smallest prime number which is even.
  • Every prime number except 2 is odd.

The least common multiple (LCM):

  • It is the “smallest non-zero common number” which is a multiple of both the numbers.
  • For example, consider two numbers x and y, whose prime factors are,

x = a × a × b × c

y = a × b × b × b

Then,

LCM of x and y will be = a × a × b × b × b × c

Calculation:

Prime factors of 161 are 7 and 23 only. Therefore we can say that LCM of 7 and 23 will be 161.

Hence, we can write,

161 = 7 × 23

Hence,

x = 23 and y = 7 (as x > y)

Now the value of 3y – x is

3 × 7 – 23 = -2

Hence, the value of 3y -x is -2.

20) When was the first census in India?

1) 1861

2) 1872

3) 1881

4) 1882

Ans:  beginning in the year 1872 when the first census was conducted non-synchronously in different parts of India.

21) Who won double gold at the 65th National Shooting Championship on 2 December 2022?

A) Chirag Shetty

B) Sarabjot Singh

C) Sagar Dangi

D) DP Manu

Ans: The Indira Col has an altitude of 5,764 metres is a mountain pass located on the Indira Ridge in the Siachen Muztagh in the Karakoram Range.

Key Points

  • Haryana’s Sarabjot Singh won double gold at the 65th National Shooting Championship on 2 December 2022.
  • Sarabjot defeated Gaurav Rana of the Air Force 16-4 in the gold medal match for the individual crown and also partnered with Sumit Raman and Anmol Jain to pick up the team gold in the event.
  • The championship is being held at the MP Shooting Academy range in Bhopal.

22) Select the most appropriate SYNONYM of the given word.

Seize

1) Catch

2) Offer

3) Shut

4) Lose

Ans: grab ,grasp,snatch

23) Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number.

6 : 16 ∷ 20 : ? ∷ 11 : 81

1) 91                 2) 324
3) 120               4)361

Ans: 324

24) Find the next term in the given series.

320, 328, 338, 350, 364, ?

Ans: 380

25) What will come in the place of the question mark (?) in the following equation, if ‘+’ and ‘-‘ are interchanged and also ‘×’ and ‘÷’ are interchanged?

160 × 8 + 12 – 6 ÷ 180 × 6 – 4 = ?

A) 202

B) 172

C) 192

D) 182

Ans: 192

⇒ 160 × 8 + 12 – 6 ÷ 180 × 6 – 4

When signs are interchanged,

⇒ 160 ÷ 8 – 12 + 6 × 180 ÷ 6 – 4

⇒ 20 – 12 + 6 × 30 + 4

⇒ 8 + 180 + 4 = 192

26) Rama is taller than Saho. Manoj is shorter than Dinesh. Dinesh is taller than Tara but shorter than Saho. Kailash is shorter than Tara but taller than Manoj. Tara is shorter than Saho. Who is the shortest?

1) Dinesh
2) Kailash
3) Tara
4) Manoj

Ans: Manoj

From the given information,

1) Rama is taller than Saho.

Rama > Saho

2) Tara is shorter than Saho.

Rama > Saho > Tara

3) Dinesh is taller than Tara but shorter than Saho.

Rama > Saho > Dinesh > Tara

4) Manoj is shorter than Dinesh.

5) Kailash is shorter than Tara but taller than Manoj.

Rama > Saho > Dinesh > Tara > Kailash > Manoj

So, the final arrangement is:

Rama > Saho > Dinesh > Tara > Kailash > Manoj

So, Manoj is the shortest.

Hence, the correct answer is “Manoj”.

27) In a code language, ‘DENT’ is written as ’51’ and ‘LOAD’ is written as ’40’. How will ‘COST’ be written in that language?

1) 57
2) 65
3) 75
4) 62

Ans: 65

DENT → 51

4 + 5 + 14 + 20 + 8 = 51

LOAD → 40

12 + 15 + 1 + 4 + 8 = 40

Similarly,

code for COST will be:

3 + 15 + 19 + 20 + 8 = 65

Hence, 65 is correct.

28) Seven people A, B, C, D, E, F and G are sitting in a straight row, facing north. Only five people are sitting in between G and E. F is an immediate neighbour of both G and A. Only four people are sitting to the right of A. Who is sitting on the extreme left?

A) D

B) G

C) B

D) E

Ans: B

  • Seven people A, B, C, D, E, F and G are sitting in a straight row, facing north.

  • Only five people are sitting in between G and E.
  • F is an immediate neighbour of both G and A.
  • Only four people are sitting to the right of A.

According to the arrangement,

G is sitting to the extreme left of a line.

Hence, the correct answer is ‘G’.

29) Identify the classes that best represents the relationship among the given diagram.

A) Factory, product, Machinery

B) Men, Fathers, Engineer

C) Author, lawyer, singer

D) Pigeon, Bird, Dog

Ans:

The possible Venn diagram of the given options:

1. Factory, product, Machinery→

2. Men, Fathers, Engineer→

3. Author, lawyer, singer→

4. Pigeon, Bird, Dog→

Hence, the correct answer is “Option (2)”.

30) Select the correct combination of mathematical signs that can sequentially replace ‘@’ and balance the given equation.

52 @ 12 @ 15 @ 3 @ 6 @ 5 @ 15

A) −, +, ÷, =, ×, +

B) −, +, ×, =, ÷, +

C) −, +, ÷, ×, =, +

D) +, −, ÷, ×, =, +

Ans: A

BODMAS rule;

Given:

52 @ 12 @ 15 @ 3 @ 6 @ 5 @ 15

Now, checking the options and solve equation using BODMAS rule;

1) −, +, ÷, =, ×, +

⇒ 52 – 12 + 15 ÷ 3 = 6 × 5 + 15

⇒ 52 – 12 + 5 = 6 × 5 + 15

⇒ 52 + 5 – 12 = 30 + 15

⇒ 57 – 12 = 45

⇒ 45 = 45

LHS = RHS

2) −, +, ×, =, ÷, +

⇒ 52 – 12 + 15 × 3 = 6 ÷ 5 + 15

⇒ 52 – 12 + 15 × 3 = 1.2 + 15

⇒ 52 + 45 – 12 = 1.2 + 15

 97 – 12 = 16.2

⇒ 85 ≠ 16.2

LHS ≠ RHS

3) −, +, ÷, ×, =, +

⇒ 52 – 12 + 15 ÷ 3 × 6 = 5 + 15

⇒ 52 – 12 + 5 × 6 = 5 + 15

⇒ 52 + 30 – 12 = 5 + 15

⇒ 82 – 12 = 20

⇒ 70 ≠ 20

LHS ≠ RHS

4) +, −, ÷, ×, =, +

⇒ 52 + 12 – 15 ÷ 3 × 6 = 5 + 15

⇒ 52 + 12 – × 6 = 5 + 15

⇒ 52 + 12 – 30 = 20

⇒ 64 – 30 = 20

⇒ 34 ≠ 20

LHS ≠ RHS

Hence, the correct answer is “option (1)”.

31) In a certain code language, ‘PRAISES’ is written as ‘KIXFHBH’ and ‘LIGHTS’ is written as ‘OFTSGH’. How will ‘CRUCIFIX’ be written in that language?

A) FUFCXIRX

B) XIRXFUFC

C) CIFCUSDR

D) MAKSITCH

Ans: B

Step 1 – Consonants are changed to their opposite letters.

Step 2 – Vowels are moved by -3 in the positional value.

‘PRAISES’ is written as ‘KIXFHBH’

And,

‘LIGHTS’ is written as ‘OFTSGH’

Similarly,

‘CRUCIFIX’ is written as ‘?’

Hence, the correct answer is “XIRXFUFC”.

32) In a certain code language, BROKE is coded as 84 and DANCE is coded as 108. How will be EQUAL coded in that language?

A) 89

B) 69

C) 79

D) 80

Ans: C

The logic followed here is :-  Sum of the opposite letter’s position value is written order according to English alphabetic series.

​So,

  • BROKE is coded as :​

  • DANCE is coded as :

Similarly,

  • EQUAL is coded as :

Hence, “79” is the correct answer.

33) Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series.

1, 3, 17, 55, ?, 179, 265, 375

A) 169

B) 157

C) 91

D) 105

Ans: D

The logic followed here is:

Hence, option 4) is the correct answer.

34) Select the word that is OPPOSITE in meaning to the word given in the sentence:

The rock band was at the zenith of its creative powers.

A) under

B) nadir

C) root

D) top

Ans: B

35) Pick out the correctly spelt word from the given words.

A) Glosary

B) Glossery

C) Glossary

D) Glosery

Ans: C

Exp: Glossary(noun): An alphabetical list, with meanings, of the words or phrases in a text that are difficult to understand.

    • Example: glossary of technical terms.
      There is a glossary and a bibliography, each with more than 300 items.
  • Synonym: Dictionary, Lexicon .

36) Which of the following best expresses the idiom given in capital words in the sentence.

Akash gave his friend a PIECE OF HIS MIND on his career.

A) Gave good advice

B) Scolded him

C) Convinced him

D) Admired him

Ans: B

  • The idiom ‘to give somebody a piece of one’s mind’ means ‘to criticise someone very angrily; to scold’.
    • Example: When the student repeated his mistakes, the teacher gave him a piece of her mind.
    • Synonyms: bring to book, take to task, call on the carpet, tongue lash
  • According to the context of the given sentence, Akash scolded his friend on his career probably because his friend made a bad career choice.
  • So, the meaning given in option 2) agrees with the meaning of the idiom.

37) One who performs daring gymnastic feats.

A) Pugilist

B) Conjurer

​C) Juggler

D) Acrobat

Ans: D

Acrobat: an entertainer who performs spectacular gymnastic feats.

38) Directions: Select the word that is OPPOSITE in meaning to the word given in the sentence:

Community workers are trying to defuse tension in the area.

A) control

B) understand

C) aggravate

D) decelerate

Ans: C

To defuse something means to remove or reduce the danger or tension associated with it.

39) Select the word segment that substitutes (replaces) the bracketed word segment correctly and completes the sentence meaningfully. Select the option ‘no correction required’ if the sentence is correct as given.

We will have (to dispose the mice in the attic).

A) to dispose of the mice in the attic

B) to dispose off the mice in the attic

C) No correction required

D) to dispose off the mice in attic

Ans: The phrasal verb ‘dispose of’ means to get rid of something; throw out or destroy

40) Directions: Each item in this section has a sentence with three underlined parts labelled as (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response. on the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

This treatment regimen involves(A)/ taking medication twice a day(B)/ at 12-hour intervals.(C)/ No error(D)

A) D

B) A

C) C

D) B

Ans: D

  • There are no errors in this sentence. All three underlined parts are grammatically correct and the sentence is properly constructed.
  • The verb “involves” is in the present tense and correctly describes the action of the treatment regimen.
  • The verb “taking” is in the present participle form and correctly describes the action that is being performed twice a day.
  • The phrase “at 12-hour intervals” correctly describes the frequency of the medication doses.

41) Directions: Select the word that is most SIMILAR in meaning to the word given in the sentence-

The aim of the report is to elucidate the main points of the new regulations.

A) inscribe

B) annotate

C) explain

D) complicate

Ans: C

To elucidate something means to make it clear or easier to understand.

42)Select the correct spelling of the underlined word.

Dogs are descendents of early wolves.

A) Desendents

B) Decendents

C) Descendants

D) Disendants

Ans: C

Among the given options, the correctly spelt word is ‘Descendants’.
It means ‘a person who belongs to the same family as somebody who lived a long time ago; a person, plant, or animal that is descended from a particular ancestor’.

43) Fill in the blank with appropriate words from the options given below :

I decided to _______ organic farming.

A) take about

B) take of

C) take up

D) take in

Ans: C

  • From the given options, the most appropriate answer is “take up”.
  • Take up means to begin to pursue.Eg. He has taken up MBA course after graduation.
  • Let us see the meanings of the other options – Take In – to deceive
  • Eg. He was taken in by the crook.
  • Take about – is not any phrasal verb.
  • Take of – is incorrect phrasal verb.
  • Thus, Option 3 is correct option.

44) Directions: Select the word that is most SIMILAR in meaning to the word given in the sentence-

We had to move to a house in a less salubrious area.

A) convenient

B) warm

C) healthy

D) chilly

Ans: C

Salubrious means promoting health or well-being. It can also refer to a place that is conducive to good health, especially because of its clean air and water.

45) DIRECTIONS: Complete the sentence using the word or set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

Due to a conflict of interest, the judge had to _______ herself from hearing the case.

A) Remove

B) Recuse

C) Indulge

D) Quell

Ans: B

In the given options the correct option to fill in the blank is Recuse.
Recuse refers to the idea that a judge or jury member shouldn’t take part in a trial because they have a specific stake in the outcome.Example: She had to recuse herself from that hearing.
The complete sentence is: Due to a conflict of interest, the judge had to recuse herself from hearing the case

46) Directions: In the following question, an idiomatic expression/a proverb has been given, followed by four alternatives. Choose the one that best expresses the meaning of the given idiom/proverb.

Like a red rag to a bull

A) Caution against dangers

B) A cause of irritation

C) A straw before an elephant

D) To do a job at high speed

Ans: B

The meaning of the idiom “Like a red rag to a bull” is to be certain to produce an angry or violent reaction. (Idiom “Like a red rag to a bull”

SSC GD 10 January 2023 1’st Shift Questions and Answers

SSC GD 17 November 2021 2’nd Shift Questions and Answers

SSC GD 17 November 2021 3’rd Shift Questions and Answers

SSC GD 16 November 2021 1’st Shift Questions and Answers

SSC GD 16 November 2021 2’nd Shift Questions and Answers

SSC GD 16 November 2021 1’st Shift Questions and Answers

Download UFJ APP CLICK HERE>>
Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*