SSC GD 12 January 2023 1st Shift Questions and Answers

SSC GD 12 January 2023 1st Shift Questions and Answers

SSC GD 12 January 2023 1st Shift Questions and Answers

SSC GD 12 January 2023 1st Shift Questions and Answers SSC (Staf Selection Service) recruit candidates for the General Duty post of BSF, CISF, ITBP, CRPF, NIA, SSF, SSB, Rifleman. SSC GD is Paramilitary jobs youth very interested to join in this jobs but they don’t have awareness fully that’s reason we provide full details of SSC GD. in this Website we provide General Knowledge and English Exam Review with answers so this is very important so don’t Neglect this questions and answers.

Computer Man

1) What is the tenure of Lok Sabha members?

Ans: D

5 years is the tenure of Lok Sabha members.

  • Lok Sabha is composed of representatives of the people chosen by direct election on the basis of adult suffrage

2) Where is taken by shastriya dance

Ans: Sattriya is the traditional dance –drama of Assam. Sattriya was recognized in 2000 as Classical Dance by Sangeet Natak Akademi. It is influenced by Vaishnavism and the modern form of Sattriya is attributed to the 15th century Bhakti Movement Scholar and Saint Srimanta Sankaradev.

3) The Indira Gandhi Peace Prize is given for?
A) The best work in the field of politics

B) Environment Conservation

C) Peace, disarmament and development.

D) None of the above

Ans: C

The Indira Gandhi Peace Prize:

  • It is awarded for peace, disarmament, and development.
  • It was named after the former Prime Minister Indira Gandhi.
  • It was started in 1986 by Indira Gandhi Memorial Trust.
  • The award consisted of a monetary award of Rs 25 lakhs.

4) Who was known as ‘Devanampriya Priyadarshi’?

A) Ashoka Maurya

B) Bindusara Maurya

C)Chandragupta Maurya

D) Mahapadma Nanda

Ans: A

  • Ashoka Maurya was known as ‘Devanampriya Priyadarshi’.
  • Asoka himself assumed the title “Devanampiya Priyadarshi”

5) The city of Vijayawada in Andhra Pradesh is situated on the banks of which river?

A) Kaveri

B) Godavari

C) Mahanadi

D) Krishna

Ans: D

6) Which of the following instruments is used for measuring electrical resistance?

A) Ammeter

B) Voltmeter

C)Ohmmeter

D) Galvanometer

Ans: C

Instruments Quantity Measured
Ammeter Electric Current
Voltmeter Electric potential, voltage
Galvanometer Electric Current
Altimeter Altitudes
Bolometer Electromagnetic Radiation
Barometer Air Pressure
Hygrometer Humidity

7) How many Fundamental Duties are mentioned in Indian constitution?

A) Five

B)Seven

C) Nine

D) Eleven

Ans: D

8) ​Bar is a unit of __________.

A) Length

B) Pressure

C) Mass

D) Force

Ans: B

9) International Women’s Day is celebrated on

A) 5th August

B) 14th February

C) 8th March

D) 18th March

Ans: 

10) Who is the author of “Abhigyan Shakuntala”?

A) Tulsidas

B) Vishnu Sharma

C)Soordas

D) Kalidas

Ans: D

  • The Great Sanskrit Maestro, Mahakavi Kalidas wrote Abhigyan Shakuntalam nearly 2,500 years ago.

11) Who was the leader of the revolt of 1857 in Kanpur?

A) Tatya Tope

B) Kunwar Jagdish Singh

C) Nana Saheb

D) Vazid Ali Shah

Ans: C

  • Nana Sahib led the revolt of 1857 in the city of Kanpur.
  • He was the 14th Peshwa of the Maratha Empire.

12) Who founded the dynasty of Tuluva?

A) Narasa Nayka

B)Krishnadeva Raya

C) Achyuta Raya

D) Vir Narsingh

Ans: D

13) The weight of an object will be minimum when it is placed

A) at the North Pole
B) at the South Pole
C) at the Center of the Earth
D) None of the above

Ans: C

14) Which of the following is called ‘Blood bank’ of human body ?

A) Heart

B) Kidney

C) Spleen

D) Bone marrow

Ans: C

15) Who came to India during the time of Chandragupta Maurya?

A) Faxian (Fa Hien)

B) Xuanzang (Hiuen Tsang)

C) Megasthenes

D) Strabo

Ans: C

  • Megasthenes was an ancient Greek historian, diplomat and Indian ethnographer, and explorer in the Hellenistic period.
  • Megasthenes wrote the book “Indica

16) According to the Census of India 2011 which one of the following Union Territories had the highest sex ratio?

A) Chandigarh

B) Puducherry

C) Lakshdweep

D) Daman and Diu

Ans: D

 

17) Who amongst the following is a renowned Indian classical dancer?

A) Palghat Mani Iyer

B) Madhumati

C) Sonal Mansingh

D) Siddheshwari Devi

Ans: C

18) Select the letter-cluster from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series.

NZK, MBH, LDE, KFB, ?

A) HIY
B) JHY
C) JHZ
D) JHX

Ans: B

Subtract 1 from first letter of each word.

Add 2 in second letter of each word and subtract 3 from third letter of each word.

F1 PujaT Madhuri 11.01.2022 D24

SSC GD 11 January 2023 1st Shift Questions and Answers

19) If in a certain coding language, ‘COVAXIN’ is written as ’14-9-24-1-22-15-3′. How will ‘SPUTNIK’ be written in that code language?

Ans: B

The logic follows here is:

Place values of the alphabets are written in reversed order.

F1 Puja Madhu 04.08.21 D13

Similarly,

F1 Puja Madhu 04.08.21 D14

Thus, SPUTNIK will be written as 11-9-14-20-21-16-19

Hence, the correct answer is “11-9-14-20-21-16-19”.

20)

20) Direction: Determine the missing number. 1, 2, 6, 24, 120, (…)

A) 720
B) 711
C) 715
D) 725

Ans: 720

The pattern follows here is,

1 × 2 = 2

2 × 3 = 6

6 × 4 = 24

24 × 5 = 120

120 × 6 = 720

21) Which two signs need to be interchanged to make the following equation correct?

189 ÷ 27 − 3 + 29 × 2 = 48

A) − and ×

B) + and ×

C) ÷ and −

D) − and +

Ans: A

22) Statements:

I. All A are B.

II. All B are C.

Conclusions:

I. All A are C.

II. Some C are A.

Ans:

23) If ‘@’ means ‘addition’, ‘%’ means ‘multiplication’, ‘$’ means ‘division’ and ‘#’ means ‘subtraction’, then find the value of the following expression.

29 @ 128 $ 16 % 7 # 22

A) 47                         B) 58

C) 63                         D) 23

Ans: 

Given:

29 @ 128 $ 16 % 7 # 22

After replacing the signs from left to right and using the BODMAS rule,

= 29 + 128 ÷ 16 × 7 – 22

= 29 + 8 × 7 – 22

29 + 56 – 22

85 – 22

= 63

Hence, “63” is the correct answer.

SSC GD 10 January 2023 All Shifts Questions and Answers

SSC GD General Studies 2022 Analysis- 11th Jan
Some Memory-based Questions of Shift-1

  1. Third battle of Panipat
  2. Current Affairs
  3. Smallest bone
  4. National sports of Afghanistan
  5. Right of Equality
  6. Who won 2003 Padma Bhushan
  7. Present Governer of Meghalaya
  8. First-year plan of India
  9. kaziranga national park
  10. Smallest border of India
  11. Article 14/ 61
  12. Dance Of Gujarat
  13. Gandhi-Irwin Pact

Some Memory-based Questions of Shift-2

  1. Static GK
  2. National Dance
  3. Education Minister of 2019
  4. First-year plan of India
  5. Present Governer of Meghala
  6. Article 370
  7. Dance of Uttar Pradesh
  8. Prime Minister Jan Dhan Yojna

Some Memory-based Questions of Shift-3

  1. Current Affair Of April Month
  2. Fundamental Rights
  3. When did Chngez khaan Die
  4. Festival of Jharkhand
  5. Modhera Sun Temple
  6. Syed Modi Tournament 2022
  7. Lakshya Sen
  8. Water Treaty

SSC GD 11 January 2023 1st & 2nd Shifts Questions and Answers Given Below

1) Who is the present Governor of Meghalaya?

Ans: Brig. (Dr.) Mishra (Retd.) took oath as the Governor of Arunachal Pradesh on 3rd October 2017 and was also given an additional charged as the Governor of Meghalaya and took oath as the Governor of Meghalaya on the 04th October, 2022.

2) Which of the following is not the member of G20?
A) Chile
B) Argentina
C) Mexico
D) South Africa

Ans: A

  • G20 is an international forum for global economic cooperation.
  • It has 20 members, and these countries are as follows-Argentina, Australia, Brazil, Canada, China, France, Germany, India, Indonesia, Italy, Japan, Republic of Korea, Mexico, Russia, Saudi Arabia, South Africa, Turkey, United Kingdom, United States, and the European Union.
  • G20 was formed in 1999
  • India is hosting the G-20 Leaders’ Summit in 2023.
  • ADB – Asian Development Bank Established on 19 December 1966 Nd ADB now has 68 members.
  • G7 – Canada, France, Germany, Italy, Japan, UK and USA.
  • SCO– founded in 2001, f China, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Russia, Tajikistan, Pakistan, India and Uzbekistan.
  • BBIN Initiative- Bangladesh, Bhutan, India and Nepal, it was founded in 2016.
  • BIMSTEC– Bangladesh, Bhutan, India, Myanmar, Nepal, Sri Lanka and Thailand

3) In which country FIFA 2022 held?

Ans: Qatar

The 2022 FIFA World Cup was an international football tournament contested by the men’s national teams of FIFA’s member associations and 22nd edition of the FIFA World Cup.

4) what is the formula of calcium carbonate

Ans: CaCO3

5) How many articles are there in Indian Constitution today?

Ans: 448

Originally, the constitution adopted on November 26, 1949, contained a Preamble, 395 articles in 22 parts and eight schedules. Currently, the number of articles has since increased to 448 due to 104 amendments since its enactment in 1950.

SSC GD Constable General Awareness Questions PDF

SSC GD Constable General Awareness Questions PDF – 2

SSC GD Number and Letter Series 100 Bits

SSC GD Top 100 Physics Questions and Answers

SSC GD Top 100 Chemistry Questions and Answers

6) Which of the following Articles of the Constitution of India provides the procedure for impeachment of the President?

A) Article 78           B) Article 73
C) Article 61            D) Article 88

Ans: C

  • Article 61 of the Constitution of India provides the procedure for the impeachment of the President.

7) What is Article 312 of Indian Constitution?

Ans: The superintendence, direction and control of the preparation of the electoral rolls for, and the conduct of, all elections to Parliament

8) What is the scientific name of vitamin B2

Ans: Riboflavin

 

9) With which dance form was the classical dancer Srimanta Sankardev associated?

A) Kuchipudi           B) Kathak
C) Sattriya             D) Bharatnatyam

Ans: C

10) Find the missing term in the series.

7, 10, 15, 22, ?, 42, 55

A) 30                      B) 31

C) 29                      D) 32

Ans:

Given: 7, 10, 15, 22, ?, 42, 55

The logic follows here is:

Hence, the correct answer is “31”.

11) If a mirror is placed on the shaded line, then which of the following options in the mirror image of the given figure?

A)

Ans: D

12) Select the Venn diagram that best illustrates the relationship between the following classes.

Gold, Silver, Jewellery

A)

Ans: A

The Venn diagram that best illustrates the relationship between silver, gold, Jewellery  is shown below:

Some jewellery are made of silver and some are made of gold.

Hence, “Option 1” is the correct answer.

13) Which letter-cluster will replace the question mark (?) in the following series?UYBD, ZDGI, ?, JNQS

A) DHKM

B) FJMO

C) CGJL

D) EILN

Ans: D

On continuing the same pattern, we get,

Hence, ‘EILN’ is the correct answer.

14)  Who is the present education minister in India?

Ans: Shri Dharmendra Pradhan

15) If Raghu buys a book for Rs 800 and sells it for Rs. 1,000, then what will be his gain percentage?

A) Rs. 956
B) Rs. 877.50
C) Rs. 787.50
D) Rs. 900

Ans: D

Given:-

First S.P. = 1100

Second SP. = 700

Formula used:-

%Profit = [(S.P – CP)/CP] × 100

Calculation:-

Let CP of the article be x

According to the question

(1100 – x) = 3 (x – 700)

1100 – x = 3x – 2100

3x + x = 2100 + 1100

4x = 3200

x = 800

∴ SP of the article = 800 × (9/8) = Rs. 900

Shortcut Trick Calculation:-

F1 Sharad.C 27-02-2020 Savita D3

4 unit = 400

1 unit = 100

3 unit = 300

CP = 800

∴ SP of the article = 800 × (9/8) = Rs. 900

16) A sum of 10,000 was lent partly at 10% and partly at 20%. The simple interest received after 3 years is 4,500. Find the money lent at 20%?

A) 4,000
B) 5,000
C) 6,000
D) 4,500

Ans: B

Given:

Principal = 10,000

Interest = Simple interest

3 years interest = 4,500

Lent partly at = 10% and 20%

Formula:

Simple interest = principal × rate/100 × time

Simple interest = Amount — Principal

Calculation:

Let the sum lent at 10% = p

Sum lent at 20% = (10,000 — p)

∴ (p × 10/100 × 3) + [(10,000 — p) × 20/100 × 3] = 4,500

⇒ 3/100 [(10p) + (2,00,000 — 20p)] = 4,500 (3/100 taken common)

⇒ 10p + 2,00,000 — 20p = 4,500 × 100/3

⇒ 2,00,000 — 1,50,000 = 20p — 10p

⇒ 10p = 50,000

⇒ p = 5,000

∴ Sum lent at 10% = p ⇒ 5,000

Sum lent at 20% = (10,000 — p) ⇒ (10,000 — 5,000) ⇒ 5,000

Alternate solution:

Partly lent at = 10% and 20%

Total SI for 3 years = 4,500

∴ SI for 1 year = 4,500/3 ⇒ 1,500

∴ Rate for 1 year = 1,500/10,000 × 100 ⇒ 15%

F1 Ashish.S 26-10 20 Savita D1

∴ Sum lent at 10% = 10,000/2 × 1 ⇒ 5,000

Sum lent at 20% = 10,000/2 × 1 ⇒ 5,000

17) LCM of two prime numbers x and y, (x > y), is 161. The value of 3y – x is

A) 2
B) -2
C) -5
D) 62

Ans:

Given:

LCM of two prime number x and y is 161

where x > y

Concept:

Prime number: 

  • The numbers other than 1 whose only factors are 1 and the number itself are called Prime numbers.
  • 2 is the smallest prime number which is even.
  • Every prime number except 2 is odd.

The least common multiple (LCM):

  • It is the “smallest non-zero common number” which is a multiple of both the numbers.
  • For example, consider two numbers x and y, whose prime factors are,

x = a × a × b × c

y = a × b × b × b

Then,

LCM of x and y will be = a × a × b × b × b × c

Calculation:

Prime factors of 161 are 7 and 23 only. Therefore we can say that LCM of 7 and 23 will be 161.

Hence, we can write,

161 = 7 × 23

Hence,

x = 23 and y = 7 (as x > y)

Now the value of 3y – x is

3 × 7 – 23 = -2

Hence, the value of 3y -x is -2.

20) When was the first census in India?

1) 1861

2) 1872

3) 1881

4) 1882

Ans:  beginning in the year 1872 when the first census was conducted non-synchronously in different parts of India.

21) Who won double gold at the 65th National Shooting Championship on 2 December 2022?

A) Chirag Shetty

B) Sarabjot Singh

C) Sagar Dangi

D) DP Manu

Ans: The Indira Col has an altitude of 5,764 metres is a mountain pass located on the Indira Ridge in the Siachen Muztagh in the Karakoram Range.

Key Points

  • Haryana’s Sarabjot Singh won double gold at the 65th National Shooting Championship on 2 December 2022.
  • Sarabjot defeated Gaurav Rana of the Air Force 16-4 in the gold medal match for the individual crown and also partnered with Sumit Raman and Anmol Jain to pick up the team gold in the event.
  • The championship is being held at the MP Shooting Academy range in Bhopal.

22) Select the most appropriate SYNONYM of the given word.

Seize

1) Catch

2) Offer

3) Shut

4) Lose

Ans: grab ,grasp,snatch

23) Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number.

6 : 16 ∷ 20 : ? ∷ 11 : 81

1) 91                 2) 324
3) 120               4)361

Ans: 324

24) Find the next term in the given series.

320, 328, 338, 350, 364, ?

Ans: 380

25) What will come in the place of the question mark (?) in the following equation, if ‘+’ and ‘-‘ are interchanged and also ‘×’ and ‘÷’ are interchanged?

160 × 8 + 12 – 6 ÷ 180 × 6 – 4 = ?

A) 202

B) 172

C) 192

D) 182

Ans: 192

⇒ 160 × 8 + 12 – 6 ÷ 180 × 6 – 4

When signs are interchanged,

⇒ 160 ÷ 8 – 12 + 6 × 180 ÷ 6 – 4

⇒ 20 – 12 + 6 × 30 + 4

⇒ 8 + 180 + 4 = 192

26) Rama is taller than Saho. Manoj is shorter than Dinesh. Dinesh is taller than Tara but shorter than Saho. Kailash is shorter than Tara but taller than Manoj. Tara is shorter than Saho. Who is the shortest?

1) Dinesh
2) Kailash
3) Tara
4) Manoj

Ans: Manoj

From the given information,

1) Rama is taller than Saho.

Rama > Saho

2) Tara is shorter than Saho.

Rama > Saho > Tara

3) Dinesh is taller than Tara but shorter than Saho.

Rama > Saho > Dinesh > Tara

4) Manoj is shorter than Dinesh.

5) Kailash is shorter than Tara but taller than Manoj.

Rama > Saho > Dinesh > Tara > Kailash > Manoj

So, the final arrangement is:

Rama > Saho > Dinesh > Tara > Kailash > Manoj

So, Manoj is the shortest.

Hence, the correct answer is “Manoj”.

27) In a code language, ‘DENT’ is written as ’51’ and ‘LOAD’ is written as ’40’. How will ‘COST’ be written in that language?

1) 57
2) 65
3) 75
4) 62

Ans: 65

DENT → 51

4 + 5 + 14 + 20 + 8 = 51

LOAD → 40

12 + 15 + 1 + 4 + 8 = 40

Similarly,

code for COST will be:

3 + 15 + 19 + 20 + 8 = 65

Hence, 65 is correct.

28) Seven people A, B, C, D, E, F and G are sitting in a straight row, facing north. Only five people are sitting in between G and E. F is an immediate neighbour of both G and A. Only four people are sitting to the right of A. Who is sitting on the extreme left?

A) D

B) G

C) B

D) E

Ans: B

  • Seven people A, B, C, D, E, F and G are sitting in a straight row, facing north.

  • Only five people are sitting in between G and E.
  • F is an immediate neighbour of both G and A.
  • Only four people are sitting to the right of A.

According to the arrangement,

G is sitting to the extreme left of a line.

Hence, the correct answer is ‘G’.

29) Identify the classes that best represents the relationship among the given diagram.

A) Factory, product, Machinery

B) Men, Fathers, Engineer

C) Author, lawyer, singer

D) Pigeon, Bird, Dog

Ans:

The possible Venn diagram of the given options:

1. Factory, product, Machinery→

2. Men, Fathers, Engineer→

3. Author, lawyer, singer→

4. Pigeon, Bird, Dog→

Hence, the correct answer is “Option (2)”.

30) Select the correct combination of mathematical signs that can sequentially replace ‘@’ and balance the given equation.

52 @ 12 @ 15 @ 3 @ 6 @ 5 @ 15

A) −, +, ÷, =, ×, +

B) −, +, ×, =, ÷, +

C) −, +, ÷, ×, =, +

D) +, −, ÷, ×, =, +

Ans: A

BODMAS rule;

Given:

52 @ 12 @ 15 @ 3 @ 6 @ 5 @ 15

Now, checking the options and solve equation using BODMAS rule;

1) −, +, ÷, =, ×, +

⇒ 52 – 12 + 15 ÷ 3 = 6 × 5 + 15

⇒ 52 – 12 + 5 = 6 × 5 + 15

⇒ 52 + 5 – 12 = 30 + 15

⇒ 57 – 12 = 45

⇒ 45 = 45

LHS = RHS

2) −, +, ×, =, ÷, +

⇒ 52 – 12 + 15 × 3 = 6 ÷ 5 + 15

⇒ 52 – 12 + 15 × 3 = 1.2 + 15

⇒ 52 + 45 – 12 = 1.2 + 15

 97 – 12 = 16.2

⇒ 85 ≠ 16.2

LHS ≠ RHS

3) −, +, ÷, ×, =, +

⇒ 52 – 12 + 15 ÷ 3 × 6 = 5 + 15

⇒ 52 – 12 + 5 × 6 = 5 + 15

⇒ 52 + 30 – 12 = 5 + 15

⇒ 82 – 12 = 20

⇒ 70 ≠ 20

LHS ≠ RHS

4) +, −, ÷, ×, =, +

⇒ 52 + 12 – 15 ÷ 3 × 6 = 5 + 15

⇒ 52 + 12 – × 6 = 5 + 15

⇒ 52 + 12 – 30 = 20

⇒ 64 – 30 = 20

⇒ 34 ≠ 20

LHS ≠ RHS

Hence, the correct answer is “option (1)”.

31) In a certain code language, ‘PRAISES’ is written as ‘KIXFHBH’ and ‘LIGHTS’ is written as ‘OFTSGH’. How will ‘CRUCIFIX’ be written in that language?

A) FUFCXIRX

B) XIRXFUFC

C) CIFCUSDR

D) MAKSITCH

Ans: B

Step 1 – Consonants are changed to their opposite letters.

Step 2 – Vowels are moved by -3 in the positional value.

‘PRAISES’ is written as ‘KIXFHBH’

And,

‘LIGHTS’ is written as ‘OFTSGH’

Similarly,

‘CRUCIFIX’ is written as ‘?’

Hence, the correct answer is “XIRXFUFC”.

32) In a certain code language, BROKE is coded as 84 and DANCE is coded as 108. How will be EQUAL coded in that language?

A) 89

B) 69

C) 79

D) 80

Ans: C

The logic followed here is :-  Sum of the opposite letter’s position value is written order according to English alphabetic series.

​So,

  • BROKE is coded as :​

  • DANCE is coded as :

Similarly,

  • EQUAL is coded as :

Hence, “79” is the correct answer.

33) Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series.

1, 3, 17, 55, ?, 179, 265, 375

A) 169

B) 157

C) 91

D) 105

Ans: D

The logic followed here is:

Hence, option 4) is the correct answer.

34) Select the word that is OPPOSITE in meaning to the word given in the sentence:

The rock band was at the zenith of its creative powers.

A) under

B) nadir

C) root

D) top

Ans: B

35) Pick out the correctly spelt word from the given words.

A) Glosary

B) Glossery

C) Glossary

D) Glosery

Ans: C

Exp: Glossary(noun): An alphabetical list, with meanings, of the words or phrases in a text that are difficult to understand.

    • Example: glossary of technical terms.
      There is a glossary and a bibliography, each with more than 300 items.
  • Synonym: Dictionary, Lexicon .

36) Which of the following best expresses the idiom given in capital words in the sentence.

Akash gave his friend a PIECE OF HIS MIND on his career.

A) Gave good advice

B) Scolded him

C) Convinced him

D) Admired him

Ans: B

  • The idiom ‘to give somebody a piece of one’s mind’ means ‘to criticise someone very angrily; to scold’.
    • Example: When the student repeated his mistakes, the teacher gave him a piece of her mind.
    • Synonyms: bring to book, take to task, call on the carpet, tongue lash
  • According to the context of the given sentence, Akash scolded his friend on his career probably because his friend made a bad career choice.
  • So, the meaning given in option 2) agrees with the meaning of the idiom.

37) One who performs daring gymnastic feats.

A) Pugilist

B) Conjurer

​C) Juggler

D) Acrobat

Ans: D

Acrobat: an entertainer who performs spectacular gymnastic feats.

38) Directions: Select the word that is OPPOSITE in meaning to the word given in the sentence:

Community workers are trying to defuse tension in the area.

A) control

B) understand

C) aggravate

D) decelerate

Ans: C

To defuse something means to remove or reduce the danger or tension associated with it.

39) Select the word segment that substitutes (replaces) the bracketed word segment correctly and completes the sentence meaningfully. Select the option ‘no correction required’ if the sentence is correct as given.

We will have (to dispose the mice in the attic).

A) to dispose of the mice in the attic

B) to dispose off the mice in the attic

C) No correction required

D) to dispose off the mice in attic

Ans: The phrasal verb ‘dispose of’ means to get rid of something; throw out or destroy

40) Directions: Each item in this section has a sentence with three underlined parts labelled as (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response. on the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

This treatment regimen involves(A)/ taking medication twice a day(B)/ at 12-hour intervals.(C)/ No error(D)

A) D

B) A

C) C

D) B

Ans: D

  • There are no errors in this sentence. All three underlined parts are grammatically correct and the sentence is properly constructed.
  • The verb “involves” is in the present tense and correctly describes the action of the treatment regimen.
  • The verb “taking” is in the present participle form and correctly describes the action that is being performed twice a day.
  • The phrase “at 12-hour intervals” correctly describes the frequency of the medication doses.

41) Directions: Select the word that is most SIMILAR in meaning to the word given in the sentence-

The aim of the report is to elucidate the main points of the new regulations.

A) inscribe

B) annotate

C) explain

D) complicate

Ans: C

To elucidate something means to make it clear or easier to understand.

42)Select the correct spelling of the underlined word.

Dogs are descendents of early wolves.

A) Desendents

B) Decendents

C) Descendants

D) Disendants

Ans: C

Among the given options, the correctly spelt word is ‘Descendants’.
It means ‘a person who belongs to the same family as somebody who lived a long time ago; a person, plant, or animal that is descended from a particular ancestor’.

43) Fill in the blank with appropriate words from the options given below :

I decided to _______ organic farming.

A) take about

B) take of

C) take up

D) take in

Ans: C

  • From the given options, the most appropriate answer is “take up”.
  • Take up means to begin to pursue.Eg. He has taken up MBA course after graduation.
  • Let us see the meanings of the other options – Take In – to deceive
  • Eg. He was taken in by the crook.
  • Take about – is not any phrasal verb.
  • Take of – is incorrect phrasal verb.
  • Thus, Option 3 is correct option.

44) Directions: Select the word that is most SIMILAR in meaning to the word given in the sentence-

We had to move to a house in a less salubrious area.

A) convenient

B) warm

C) healthy

D) chilly

Ans: C

Salubrious means promoting health or well-being. It can also refer to a place that is conducive to good health, especially because of its clean air and water.

45) DIRECTIONS: Complete the sentence using the word or set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

Due to a conflict of interest, the judge had to _______ herself from hearing the case.

A) Remove

B) Recuse

C) Indulge

D) Quell

Ans: B

In the given options the correct option to fill in the blank is Recuse.
Recuse refers to the idea that a judge or jury member shouldn’t take part in a trial because they have a specific stake in the outcome.Example: She had to recuse herself from that hearing.
The complete sentence is: Due to a conflict of interest, the judge had to recuse herself from hearing the case

46) Directions: In the following question, an idiomatic expression/a proverb has been given, followed by four alternatives. Choose the one that best expresses the meaning of the given idiom/proverb.

Like a red rag to a bull

A) Caution against dangers

B) A cause of irritation

C) A straw before an elephant

D) To do a job at high speed

Ans: B

The meaning of the idiom “Like a red rag to a bull” is to be certain to produce an angry or violent reaction. (Idiom “Like a red rag to a bull”

SSC GD 10 January 2023 1’st Shift Questions and Answers

SSC GD 17 November 2021 2’nd Shift Questions and Answers

SSC GD 17 November 2021 3’rd Shift Questions and Answers

SSC GD 16 November 2021 1’st Shift Questions and Answers

SSC GD 16 November 2021 2’nd Shift Questions and Answers

SSC GD 16 November 2021 1’st Shift Questions and Answers

Download UFJ APP CLICK HERE>>
Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*