SSC GD 10 January 2023 All Shifts Questions and Answers

SSC GD 10 January 2023 All Shifts Questions and Answers

SSC GD 10 January 2023 All Shifts Questions and Answers

SSC GD 10 January 2023 All Shifts Questions and Answers SSC (Staf Selection Service) recruit candidates for the General Duty post of BSF, CISF, ITBP, CRPF, NIA, SSF, SSB, Rifleman. SSC GD is Paramilitary jobs youth very interested to join in this jobs but they don’t have awareness fully that’s reason we provide full details of SSC GD. in this Website we provide General Knowledge and English Exam Review with answers so this is very important so don’t Neglect this questions and answers.

Computer Man

 

1) Who have written Malgudi Days?

Ans: R.K. Narayan
The book Malgudi Days is a collection of short stories written by R.K. Narayan and published by Indian Thought Publications in India in the year 1943.

2) Which colour is 50 rupees note?

Ans: fluorescent blue
The new 50 denomination banknotes in the Mahatma Gandhi (New) Series bear signature of the Governor, Reserve Bank of India. The note has motif of ‘Hampi with Chariot’ on the reverse, depicting the country’s cultural heritage. The base colour of the note is fluorescent blue.

 

3) What is the folk dance of Andhra Pradesh

Ans: Kuchipudi is indigenous to the state of Andhra Pradesh and differs from the other five classical styles by the inclusion of singing. Kuchipudi originated in the 17th century with the creation by Sidhyendra Yogi of the dance-drama Bhama Kalapam, a story of Satyabhāma, the charming but jealous wife of the god Krishna.

 

4) What does Article 17 says?

Ans: Article 17. Abolition of Untouchability. -“Untouchability” is abolished and its practice in any form is forbidden. The enforcement of any disability arising out of “Untouchability” shall be an offence punishable in accordance with law.

5) Who is known as indian napoleon

Ans: Samudragupta, the ruler of the Gupta Empire is known as the Napoleon of India.

SSC GD Constable General Awareness Questions PDF

SSC GD Constable General Awareness Questions PDF – 2

SSC GD Number and Letter Series 100 Bits

SSC GD Top 100 Physics Questions and Answers

SSC GD Top 100 Chemistry Questions and Answers

6) Who is the lieutenant governor of delhi

Ans: Vinai Kumar Saxena will be the new Lieutenant Governor (L-G) of Delhi

7) What is Article 312 of Indian Constitution?

Ans: The superintendence, direction and control of the preparation of the electoral rolls for, and the conduct of, all elections to Parliament

 

8) Who won Most time Vijay Hazare Trophy?

Ans: Tamil Nadu, the inaugural champions, have won five titles, the most in Vijay Hazare Trophy history. Karnataka and Mumbai are joint-second with four titles.

  • Vijay Hazare Trophy is also known as the Ranji One Day Trophy.
  • It was started in 2002-03 as a limited-overs cricket domestic competition involving state teams from the Ranji Trophy plates.
  • It is named after the famous Indian cricketer Vijay Hazare.

 

9) Which option represents the correct order of the given words as they would appear in an English dictionary ?

1. Settlement                      2. Settings

3. Settle                             4. Settee

5. Senile

Ans: C

 

10) If red is called yellow, yellow is called blue, blue is called white, white is called green, green is called pink and pink is called purple, then what is the colour of sky?

1) Red                       2) Blue
3) White                 4) Pink

Ans: C

11)‘Europe’ is related to ‘Switzerland’ in the same way as ‘Asia’ is related to ‘________’….
1) Japan               2) France

3) Continent      4) World

Ans: A 

12) Select the number that will replace the question mark (?) in the following series.    75, 76, 84, 111, 175, ?

1) 265                  2)300

3)290                  4)308

Ans: B

13) Select the option that is related to the third term in the same way as the second term is related to the first term.

MERGE : FNQFH : : LANCE : ?

1) BMOFE                           2)BNMFD

3) CMMGD                         4)BMMFD

Ans: D

14)  Select the letter cluster that will replace the question mark (?) in the following series.

CUG, ?, ESI, FRJ, GQK

1) DRH            2)DTI
3) DVH            4) DTH

Ans: D

15) Buddha’s delivered his first sermon at

1) Rajgriha             2) Sanchi

3) Kapilvastu        4) Sarnath

Ans: 

16) Recently,Sri Lanka’s President Gotabaya Rajapaksa has resigned. What is the capital of Sri Lanka?

1) Sri Jayawardenepura Kotte               2) Manila

3) Jakarta                                                  4) Trincomale

Ans: 

17) Which of the following article is/are never suspended during emergency?

1) 19 and 20                        2) 20 and 21

3) 21 and 22                       4) 19 and 22

Ans: Therefore Articles 20 and 21 cannot be suspended even in case of an emergency.

20) When was the first census in India?

1) 1861

2) 1872

3) 1881

4) 1882

Ans:  beginning in the year 1872 when the first census was conducted non-synchronously in different parts of India.

21) The Northern most point of India is-

1) Indira Point

2) Indira Col

3) Kibithu

4) Sir Creek

Ans: The Indira Col has an altitude of 5,764 metres is a mountain pass located on the Indira Ridge in the Siachen Muztagh in the Karakoram Range.

22) Select the most appropriate SYNONYM of the given word.

Seize

1) Catch

2) Offer

3) Shut

4) Lose

Ans: grab ,grasp,snatch

23) Select the option that is related to the third number in the same way as the second number is related to the first number and the sixth number is related to the fifth number.

6 : 16 ∷ 20 : ? ∷ 11 : 81

1) 91                 2) 324
3) 120               4)361

Ans: 324

24) Find the next term in the given series.

320, 328, 338, 350, 364, ?

Ans: 380

25) What will come in the place of the question mark (?) in the following equation, if ‘+’ and ‘-‘ are interchanged and also ‘×’ and ‘÷’ are interchanged?

160 × 8 + 12 – 6 ÷ 180 × 6 – 4 = ?

A) 202

B) 172

C) 192

D) 182

Ans: 192

⇒ 160 × 8 + 12 – 6 ÷ 180 × 6 – 4

When signs are interchanged,

⇒ 160 ÷ 8 – 12 + 6 × 180 ÷ 6 – 4

⇒ 20 – 12 + 6 × 30 + 4

⇒ 8 + 180 + 4 = 192

26) Rama is taller than Saho. Manoj is shorter than Dinesh. Dinesh is taller than Tara but shorter than Saho. Kailash is shorter than Tara but taller than Manoj. Tara is shorter than Saho. Who is the shortest?

1) Dinesh
2) Kailash
3) Tara
4) Manoj

Ans: Manoj

From the given information,

1) Rama is taller than Saho.

Rama > Saho

2) Tara is shorter than Saho.

Rama > Saho > Tara

3) Dinesh is taller than Tara but shorter than Saho.

Rama > Saho > Dinesh > Tara

4) Manoj is shorter than Dinesh.

5) Kailash is shorter than Tara but taller than Manoj.

Rama > Saho > Dinesh > Tara > Kailash > Manoj

So, the final arrangement is:

Rama > Saho > Dinesh > Tara > Kailash > Manoj

So, Manoj is the shortest.

Hence, the correct answer is “Manoj”.

27) In a code language, ‘DENT’ is written as ’51’ and ‘LOAD’ is written as ’40’. How will ‘COST’ be written in that language?

1) 57
2) 65
3) 75
4) 62

Ans: 65

DENT → 51

4 + 5 + 14 + 20 + 8 = 51

LOAD → 40

12 + 15 + 1 + 4 + 8 = 40

Similarly,

code for COST will be:

3 + 15 + 19 + 20 + 8 = 65

Hence, 65 is correct.

28) Seven people A, B, C, D, E, F and G are sitting in a straight row, facing north. Only five people are sitting in between G and E. F is an immediate neighbour of both G and A. Only four people are sitting to the right of A. Who is sitting on the extreme left?

A) D

B) G

C) B

D) E

Ans: B

  • Seven people A, B, C, D, E, F and G are sitting in a straight row, facing north.

  • Only five people are sitting in between G and E.
  • F is an immediate neighbour of both G and A.
  • Only four people are sitting to the right of A.

According to the arrangement,

G is sitting to the extreme left of a line.

Hence, the correct answer is ‘G’.

29) Identify the classes that best represents the relationship among the given diagram.

A) Factory, product, Machinery

B) Men, Fathers, Engineer

C) Author, lawyer, singer

D) Pigeon, Bird, Dog

Ans:

The possible Venn diagram of the given options:

1. Factory, product, Machinery→

2. Men, Fathers, Engineer→

3. Author, lawyer, singer→

4. Pigeon, Bird, Dog→

Hence, the correct answer is “Option (2)”.

30) Select the correct combination of mathematical signs that can sequentially replace ‘@’ and balance the given equation.

52 @ 12 @ 15 @ 3 @ 6 @ 5 @ 15

A) −, +, ÷, =, ×, +

B) −, +, ×, =, ÷, +

C) −, +, ÷, ×, =, +

D) +, −, ÷, ×, =, +

Ans: A

BODMAS rule;

Given:

52 @ 12 @ 15 @ 3 @ 6 @ 5 @ 15

Now, checking the options and solve equation using BODMAS rule;

1) −, +, ÷, =, ×, +

⇒ 52 – 12 + 15 ÷ 3 = 6 × 5 + 15

⇒ 52 – 12 + 5 = 6 × 5 + 15

⇒ 52 + 5 – 12 = 30 + 15

⇒ 57 – 12 = 45

⇒ 45 = 45

LHS = RHS

2) −, +, ×, =, ÷, +

⇒ 52 – 12 + 15 × 3 = 6 ÷ 5 + 15

⇒ 52 – 12 + 15 × 3 = 1.2 + 15

⇒ 52 + 45 – 12 = 1.2 + 15

 97 – 12 = 16.2

⇒ 85 ≠ 16.2

LHS ≠ RHS

3) −, +, ÷, ×, =, +

⇒ 52 – 12 + 15 ÷ 3 × 6 = 5 + 15

⇒ 52 – 12 + 5 × 6 = 5 + 15

⇒ 52 + 30 – 12 = 5 + 15

⇒ 82 – 12 = 20

⇒ 70 ≠ 20

LHS ≠ RHS

4) +, −, ÷, ×, =, +

⇒ 52 + 12 – 15 ÷ 3 × 6 = 5 + 15

⇒ 52 + 12 – × 6 = 5 + 15

⇒ 52 + 12 – 30 = 20

⇒ 64 – 30 = 20

⇒ 34 ≠ 20

LHS ≠ RHS

Hence, the correct answer is “option (1)”.

31) In a certain code language, ‘PRAISES’ is written as ‘KIXFHBH’ and ‘LIGHTS’ is written as ‘OFTSGH’. How will ‘CRUCIFIX’ be written in that language?

A) FUFCXIRX

B) XIRXFUFC

C) CIFCUSDR

D) MAKSITCH

Ans: B

Step 1 – Consonants are changed to their opposite letters.

Step 2 – Vowels are moved by -3 in the positional value.

‘PRAISES’ is written as ‘KIXFHBH’

And,

‘LIGHTS’ is written as ‘OFTSGH’

Similarly,

‘CRUCIFIX’ is written as ‘?’

Hence, the correct answer is “XIRXFUFC”.

32) In a certain code language, BROKE is coded as 84 and DANCE is coded as 108. How will be EQUAL coded in that language?

A) 89

B) 69

C) 79

D) 80

Ans: C

The logic followed here is :-  Sum of the opposite letter’s position value is written order according to English alphabetic series.

​So,

  • BROKE is coded as :​

  • DANCE is coded as :

Similarly,

  • EQUAL is coded as :

Hence, “79” is the correct answer.

33) Select the number from among the given options that can replace the question mark (?) in the following series.

1, 3, 17, 55, ?, 179, 265, 375

A) 169

B) 157

C) 91

D) 105

Ans: D

The logic followed here is:

Hence, option 4) is the correct answer.

34) Select the word that is OPPOSITE in meaning to the word given in the sentence:

The rock band was at the zenith of its creative powers.

A) under

B) nadir

C) root

D) top

Ans: B

35) Pick out the correctly spelt word from the given words.

A) Glosary

B) Glossery

C) Glossary

D) Glosery

Ans: C

Exp: Glossary(noun): An alphabetical list, with meanings, of the words or phrases in a text that are difficult to understand.

    • Example: glossary of technical terms.
      There is a glossary and a bibliography, each with more than 300 items.
  • Synonym: Dictionary, Lexicon .

36) Which of the following best expresses the idiom given in capital words in the sentence.

Akash gave his friend a PIECE OF HIS MIND on his career.

A) Gave good advice

B) Scolded him

C) Convinced him

D) Admired him

Ans: B

  • The idiom ‘to give somebody a piece of one’s mind’ means ‘to criticise someone very angrily; to scold’.
    • Example: When the student repeated his mistakes, the teacher gave him a piece of her mind.
    • Synonyms: bring to book, take to task, call on the carpet, tongue lash
  • According to the context of the given sentence, Akash scolded his friend on his career probably because his friend made a bad career choice.
  • So, the meaning given in option 2) agrees with the meaning of the idiom.

37) One who performs daring gymnastic feats.

A) Pugilist

B) Conjurer

​C) Juggler

D) Acrobat

Ans: D

Acrobat: an entertainer who performs spectacular gymnastic feats.

38) Directions: Select the word that is OPPOSITE in meaning to the word given in the sentence:

Community workers are trying to defuse tension in the area.

A) control

B) understand

C) aggravate

D) decelerate

Ans: C

To defuse something means to remove or reduce the danger or tension associated with it.

39) Select the word segment that substitutes (replaces) the bracketed word segment correctly and completes the sentence meaningfully. Select the option ‘no correction required’ if the sentence is correct as given.

We will have (to dispose the mice in the attic).

A) to dispose of the mice in the attic

B) to dispose off the mice in the attic

C) No correction required

D) to dispose off the mice in attic

Ans: The phrasal verb ‘dispose of’ means to get rid of something; throw out or destroy

40) Directions: Each item in this section has a sentence with three underlined parts labelled as (a), (b) and (c). Read each sentence to find out whether there is any error in any underlined part and indicate your response. on the Answer Sheet against the corresponding letter i.e., (a) or (b) or (c). If you find no error, your response should be indicated as (d).

This treatment regimen involves(A)/ taking medication twice a day(B)/ at 12-hour intervals.(C)/ No error(D)

A) D

B) A

C) C

D) B

Ans: D

  • There are no errors in this sentence. All three underlined parts are grammatically correct and the sentence is properly constructed.
  • The verb “involves” is in the present tense and correctly describes the action of the treatment regimen.
  • The verb “taking” is in the present participle form and correctly describes the action that is being performed twice a day.
  • The phrase “at 12-hour intervals” correctly describes the frequency of the medication doses.

41) Directions: Select the word that is most SIMILAR in meaning to the word given in the sentence-

The aim of the report is to elucidate the main points of the new regulations.

A) inscribe

B) annotate

C) explain

D) complicate

Ans: C

To elucidate something means to make it clear or easier to understand.

42)Select the correct spelling of the underlined word.

Dogs are descendents of early wolves.

A) Desendents

B) Decendents

C) Descendants

D) Disendants

Ans: C

Among the given options, the correctly spelt word is ‘Descendants’.
It means ‘a person who belongs to the same family as somebody who lived a long time ago; a person, plant, or animal that is descended from a particular ancestor’.

43) Fill in the blank with appropriate words from the options given below :

I decided to _______ organic farming.

A) take about

B) take of

C) take up

D) take in

Ans: C

  • From the given options, the most appropriate answer is “take up”.
  • Take up means to begin to pursue.Eg. He has taken up MBA course after graduation.
  • Let us see the meanings of the other options – Take In – to deceive
  • Eg. He was taken in by the crook.
  • Take about – is not any phrasal verb.
  • Take of – is incorrect phrasal verb.
  • Thus, Option 3 is correct option.

44) Directions: Select the word that is most SIMILAR in meaning to the word given in the sentence-

We had to move to a house in a less salubrious area.

A) convenient

B) warm

C) healthy

D) chilly

Ans: C

Salubrious means promoting health or well-being. It can also refer to a place that is conducive to good health, especially because of its clean air and water.

45) DIRECTIONS: Complete the sentence using the word or set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

Due to a conflict of interest, the judge had to _______ herself from hearing the case.

A) Remove

B) Recuse

C) Indulge

D) Quell

Ans: B

In the given options the correct option to fill in the blank is Recuse.
Recuse refers to the idea that a judge or jury member shouldn’t take part in a trial because they have a specific stake in the outcome.Example: She had to recuse herself from that hearing.
The complete sentence is: Due to a conflict of interest, the judge had to recuse herself from hearing the case

46) Directions: In the following question, an idiomatic expression/a proverb has been given, followed by four alternatives. Choose the one that best expresses the meaning of the given idiom/proverb.

Like a red rag to a bull

A) Caution against dangers

B) A cause of irritation

C) A straw before an elephant

D) To do a job at high speed

Ans: B

The meaning of the idiom “Like a red rag to a bull” is to be certain to produce an angry or violent reaction. (Idiom “Like a red rag to a bull”

SSC GD 10 January 2023 1’st Shift Questions and Answers

SSC GD 17 November 2021 2’nd Shift Questions and Answers

SSC GD 17 November 2021 3’rd Shift Questions and Answers

SSC GD 16 November 2021 1’st Shift Questions and Answers

SSC GD 16 November 2021 2’nd Shift Questions and Answers

SSC GD 16 November 2021 1’st Shift Questions and Answers

Download UFJ APP CLICK HERE>>
Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

6 Comments

  1. Sir, aa shift ke a shift petandi.adi best
    And also a yopics ekkuva repeat avvutunayo koda video last lo ping cheyandi. Enduku antai easy ga chudochu video.

  2. Frst exam lo e section start chesthe time save ayi anni attempts cheyadaniki chance untundo chepandi sir high marks gain chese topics malli okasari videos petandi sir

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*