SSC GD 16 November All Shifts 2021 Questions and Answers

SSC GD 16 November All Shifts 2021 Questions and Answers

SSC GD 16 November All Shifts 2021 Questions and Answers

SSC GD 16 November All Shifts 2021 Questions and Answers SSC (Staf Selection Service) recruit candidates for the General Duty post of BSF, CISF, ITBP, CRPF, NIA, SSF, SSB, Rifleman. SSC GD is Paramilitary jobs youth very interested to join in this jobs but they don’t have awareness fully that’s reason we provide full details of SSC GD. in this Website we provide General Knowledge and English Exam Review with answers so this is very important so don’t Neglect this questions and answers.

Computer Man

 

1) What is the full form of DNA?

ANS: Deoxyribonucleic acid (DNA) and ribonucleic acid (RNA) are perhaps the most important molecules in cell biology, responsible for the storage and reading of genetic information that underpins all life.

2) What is The UP New International Airport.

Ans: PM Narendra Modi has inaugurated the Kushinagar Airport in Uttar Pradesh. The Kushinagar Airport is the third International Airport in the state and a direction in the making U.P. the only state in the country to have five international airports.

3) Small chickenpox was caused by?

Ans: Chickenpox is an infection caused by the varicella-zoster virus. It causes an itchy rash with small, fluid-filled blisters. Chickenpox is highly contagious to people who haven’t had the disease or been vaccinated against it.

4) Who was the first woman chief minister of uttar pradesh

Ans: The first female to become chief minister was Sucheta Kripalani of the Indian National Congress party, who sworn in on 2 October 1963 as chief minister of Uttar Pradesh.

5) Which is known as the sorrow of Assam?

Ans: Flooding happens in regions like Assam, Arunachal Pradesh and Bangladesh because of the turbulent River Brahmaputra, often called the ‘Sorrow of Assam,’ due to its tendency to flood

SSC GD Constable General Awareness Questions PDF

SSC GD Constable General Awareness Questions PDF – 2

SSC GD Number and Letter Series 100 Bits

SSC GD Top 100 Physics Questions and Answers

SSC GD Top 100 Chemistry Questions and Answers

6) Where is the Pir Panjal Range Located?

Ans: The Pir Panjal range extends from Himachal Pradesh to Jammu and Kashmir. While the range was a blur to the locals, recently the view was completely clear. The Pir Panjal range is also called Pir Ki Gali.

7) Who is the PM of Bangladesh?

Ans: Sheikh Hasina

8) What is the full form of SIDBI?

Ans: Small Industries Development Bank of India(SIDBI) | Department of Financial Services | Ministry of Finance | Government of India.

9) What is the full form of WWW?

Ans: WWW is an abbreviation for World Wide Web and it is commonly called the WEB. It is a system that is used to store documents and is accessed using URL(Uniform Resource Locator) 

10) What is the capital of Lebanon?

Ans: Beirut

11) Floating National Park is located at?

Ans: Afloat on the waters of the Loktak Lake in Manipur, the Keibul Lamjao National Park is the world’s only floating wildlife sanctuary. Known for the patches and rings of biomass called phumdis, the park is a wetland ecosystem.

12) Hawa Mahal is located at?

Ans: Pink City, Jaipur, Rajasthan.

Hawa Mahal is famous because of its amazing and unique architecture. 953 windows or jharokhas are beautifully incorporated in the honeycomb design of this palace.

13) When was Bengal partitioned and why?

Ans: Announced on 19 July 1905 by Lord Curzon, the then Viceroy of India, and implemented on 16 October 1905, it was undone a mere six years later. The Hindus of West Bengal complained that the division would make them a minority in a province that would incorporate the province of Bihar and Orissa.

14) When Celebrate National Archives Day

Ans: On June 9

15) When and who founded the Vijayanagar empire?

Ans:  According to tradition and epigraphic evidence two brothers, Harihara and Bukka, founded the Vijayanagara Empire in 1336.

16) 27 : 125 :: 64 : ?

Ans: 216

17) AB : L :: BC : ?

Ans: W

18) BDGJ : OQTW :: AFIM : ?

Ans: NSVZ

19) BD, FH, JL, NP, ?

Ans: RT

20) Simple Intrest

21) Percentage

22) Question Figure

23) Directions

24) Time and Work

25) Surds

26) Volume and Area

SSC GD 16 November 2021 1’st Shift Questions and Answers

SSC GD 16 November 2021 2’nd Shift Questions and Answers

All Shifts Mixing Questions and Answers

1) Which regional division the Himalayas is situated between the Kali and Tista rivers?

Ans: The Kali and Teesta rivers divide the Nepal Himalayas

2) Ottawa is the Capital of which of the following country?

Ans: Ottawa, city, capital of Canada

3) A crater at the South Pole of the Moon is named after?

Ans: Matthew Henson

4) The filtration units of kidneys are called

Ans: Nephrons

Each of your kidneys is made up of about a million filtering units called nephrons. Each nephron includes a filter, called the glomerulus, and a tubule.

5) Which of the following musical instruments is propelled by wind?

Ans: The clarinet

Brass instruments (horns, trumpets, trombones, euphoniums, and tubas) Woodwind instruments (recorders, flutes, oboes, clarinets, saxophones, and bassoons)

6) Fundamental duties are included in the Indian Constitution by the __________ Amendment.

Ans: the 42nd Amendment
The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976, upon the recommendations of the Swaran Singh Committee that was constituted by the Government.

7) What is the major electricity generation power source in India?

Ans: coal

8) ‘Gangaur’ is a famous festival of which state of India?

Ans: Gangaur is one of the most important and colour festivals of Rajasthan.

9) World’s first fossil-free steel was manufactured.

Ans: Swedish green steel venture HYBRIT, which had made the ‘world’s first’ customer delivery of steel produced without using coal.

10) Which of the following gas contributes the maximum to the phenomenon of global warming?

Ans: Carbon dioxide is the gas that contributes maximum to the phenomena of global warming.

Download UFJ APP CLICK HERE>>
Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*