SSC GD Number and Letter Series 100 Bits

SSC GD Number and Letter Series 100 Bits

SSC GD Number and Letter Series 100 Bits

1) QPO, NML, KJI, _____, EDC

A. HGF
B. CAB
C. JKL
D. GHI
Answer: Option A

Explanation:

This series consists of letters in a reverse alphabetical order.

2) JAK, KBL, LCM, MDN, _____

A. OEP
B. NEO
C. MEN
D. PFQ
Answer: Option B

Explanation:

This is an alternating series in alphabetical order. The middle letters follow the order ABCDE. The first and third letters are alphabetical beginning with J. The third letter is repeated as a first letter in each subsequent three-letter segment.

3) BCB, DED, FGF, HIH, ___

A. JKJ
B. HJH
C. IJI
D. JHJ
Answer: Option A

Explanation:

This series consists of a simple alphabetical order with the first two letters of all segments: B, C, D, E, F, G, H, I, J, K. The third letter of each segment is a repetition of the first letter.

4) QAR, RAS, SAT, TAU, _____

A. UAV
B. UAT
C. TAS
D. TAT
Answer: Option A

Explanation:

In this series, the third letter is repeated as the first letter of the next segment. The middle letter, A, remains static. The third letters are in alphabetical order, beginning with R.

5) SCD, TEF, UGH, ____, WKL

A. CMN
B. UJI
C. VIJ
D. IJT
Answer: Option C

Explanation:

There are two alphabetical series here. The first series is with the first letters only: STUVW. The second series involves the remaining letters: CD, EF, GH, IJ, KL.

6) FAG, GAF, HAI, IAH, ____

A. JAK
B. HAL
C. HAK
D. JAI
Answer: Option A

Explanation:

The middle letters are static, so concentrate on the first and third letters. The series involves an alphabetical order with a reversal of the letters. The first letters are in alphabetical order: F, G, H, I , J. The second and fourth segments are reversals of the first and third segments. The missing segment begins with a new letter.

7) ELFA, GLHA, ILJA, _____, MLNA

A. OLPA
B. KLMA
C. LLMA
D. KLLA
Answer: Option D

Explanation:

The second and forth letters in the series, L and A, are static. The first and third letters consist of an alphabetical order beginning with the letter E.

8) CMM, EOO, GQQ, _____, KUU

A. GRR
B. GSS
C. ISS
D. ITT
Answer: Option C

Explanation:

The first letters are in alphabetical order with a letter skipped in between each segment: C, E, G, I, K. The second and third letters are repeated; they are also in order with a skipped letter: M, O, Q, S, U.

9) Look at this series: 7, 10, 8, 11, 9, 12, … What number should come next?

A. 7
B. 10
C. 12
D. 13
Answer: Option B

Explanation:

This is a simple alternating addition and subtraction series. In the first pattern, 3 is added; in the second, 2 is

10) Look at this series: 36, 34, 30, 28, 24, … What number should come next?

A. 20
B. 22
C. 23
D. 26
Answer: Option B

Explanation:

This is an alternating number subtraction series. First, 2 is subtracted, then 4, then 2, and so on.

11) Look at this series: 22, 21, 23, 22, 24, 23, … What number should come next?

A. 22
B. 24
C. 25
D. 26
Answer: Option C

Explanation:

In this simple alternating subtraction and addition series; 1 is subtracted, then 2 is added, and so on.

12) Look at this series: 53, 53, 40, 40, 27, 27, … What number should come next?

A. 12
B. 14
C. 27
D. 53
Answer: Option B

Explanation:

In this series, each number is repeated, then 13 is subtracted to arrive at the next number.

13) Look at this series: 21, 9, 21, 11, 21, 13, 21, … What number should come next?

A. 14
B. 15
C. 21
D. 23
Answer: Option B

Explanation:

In this alternating repetition series, the random number 21 is interpolated every other number into an otherwise simple addition series that increases by 2, beginning with the number 9.

14) Look at this series: 58, 52, 46, 40, 34, … What number should come next?

A. 26
B. 28
C. 30
D. 32
Answer: Option B

Explanation:

This is a simple subtraction series. Each number is 6 less than the previous number.

15) Look at this series: 3, 4, 7, 8, 11, 12, … What number should come next?

A. 7
B. 10
C. 14
D. 15
Answer: Option D

Explanation:

This alternating addition series begins with 3; then 1 is added to give 4; then 3 is added to give 7; then 1 is added,

16) Look at this series: 8, 22, 8, 28, 8, … What number should come next?

A. 9
B. 29
C. 32
D. 34
Answer: Option D

Explanation:

This is a simple addition series with a random number, 8, interpolated as every other number. In the series, 6 is added to each number except 8, to arrive at the next number.

SSC GD General Knowledge Questions and Answers -1

SSC GD General Knowledge Questions and Answers-2

SSC GD English Previous Questions Part-1

SSC GD English Previous Questions Part-2

17) Look at this series: 14, 28, 20, 40, 32, 64, … What number should come next?

A. 52
B. 56
C. 96
D. 128
Answer: Option B

Explanation:

This is an alternating multiplication and subtracting series: First, multiply by 2 and then subtract 8.

18) Look at this series: 201, 202, 204, 207, … What number should come next?

A. 205
B. 208
C. 210
D. 211
Answer: Option D

Explanation:

In this addition series, 1 is added to the first number; 2 is added to the second number; 3 is added to the third number; 4 is added to the fourth number; and go on.

19) Look at this series: 544, 509, 474, 439, … What number should come next?

A. 404
B. 414
C. 420
D. 445
Answer: Option A

Explanation:

20) This is a simple subtraction series. Each number is 35 less than the previous number.

Look at this series: 80, 10, 70, 15, 60, … What number should come next?

A. 20
B. 25
C. 30
D. 50
Answer: Option A

Top 70 General Science Questions and Answers

Defence General science Important Questions

SSC GD Constable General Awareness Questions PDF

SSC GD Constable General Awareness Questions PDF – 2

Explanation:

This is an alternating addition and subtraction series. In the first pattern, 10 is subtracted from each number to arrive at the next. In the second, 5 is added to each number to arrive at the next.

21) Look at this series: 2, 6, 18, 54, … What number should come next?

A. 108
B. 148
C. 162
D. 216
Answer: Option C

Explanation:

This is a simple multiplication series. Each number is 3 times more than the previous number.

22) Look at this series: 8, 6, 9, 23, 87 , … What number should come next?

A. 128
B. 226
C. 324
D. 429
Answer: Option D

Explanation:

8 x 1 – 2 = 6
6 x 2 – 3 = 9
9 x 3 – 4 = 23
23 x 4 – 5 = 87
87 x 5 – 6 = 429 …

Download 100 Questions  and Answers PDF

Download PDF Here CLICK HERE>>
Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*