Projects and Rivers Questions and Answers

Projects and Rivers Questions and Answers

Projects and Rivers Questions and Answers River Valley Projects and Canals play very important for the growth, We are giving GK Questions and Answers on the River Valley projects and Canals in India in the form of multiple choice questions which strengthen the knowledge of aspirants who are preparing for the examinations like SSC GD, Army, Navy, Airforce, NDA, Coastguard, UPSC, State Services, IBPS, SBI, SCC, Railways etc.

Projects and Rivers Questions and Answers

Damodar Valley multipurpose river valley project:

  • River —- Damodar.
  • Purpose —- Power and irrigation and flood control.
  • Beneficiary State — West Bengal and Jharkhand

Bhakra Nangal multipurpose projects :—

  • River —- Sutlej.
  • Purpose —- Power and irrigation.
  • Beneficiary State —- Punjab, Himachal Pradesh, Haryana and Rajasthan.

Nagarjunasagar project :—

  • River —- Krishna.
  • Purpose —- Power and irrigation.
  • Beneficiary State —- Andhra Pradesh.

Hirakud multipurpose projects :—

  • River —- Mahanadi.
  • Purpose —- Power and irrigation.
  • Beneficiary State —- Odisha.

Tungabhadra multipurpose projects :—

  • River —- Tungabhadra.
  • Purpose —- Power and irrigation.
  • Beneficiary State —- Andhra Pradesh and Karnataka.

Gandak project :—

  • River —- Gandak.
  • Purpose —- Power and irrigation.
  • Beneficiary State —- Bihar,Utta Pradesh and Karnataka.

Kosi multipurpose river valley project :—

  • River —- Kosi.
  • Purpose —- Flood control, power and irrigation.
  • Beneficiary State —- Bihar and Nepal.

Farakka multipurpose river valley project :—

  • River —- Ganga and Bhagirathi.
  • Purpose —- Power and irrigation,avoid accumulation of slit to improve navigation.
  • Beneficiary State —- Paschim Banga.

Beas multipurpose river valley project :—

  • River —- Beas.
  • Purpose —- Irrigation and Power.
  • Beneficiary State —- Rajasthan, Haryyana, Punjub and Himachal Pradesh.

Rajasthan Canel multipurpose river valley project :—

  • River —- Sutlej, Beas and Ravi.
  • Purpose —- Irrigation.
  • Beneficiary State —- Rajasthan, Punjub and Haryana.

Chambal multipurpose river valley project :—

  • River —- Chambal.
  • Purpose —- Power and irrigation.
  • Beneficiary State —- Madhya Pradesh and rajasthan.

Kakrapara project :—

  • River —- Tapti
  • Purpose —- Irrigation.
  • Beneficiary State —- Gujarat.

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-1

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-2

SSC GD English Previous Questions Part-1

SSC GD English Previous Questions Part-2

Ukai project :—

  • River —- Tapti.
  • Purpose —- Power and Irrigation.
  • Beneficiary State —- Gujarat.

Tawa project :—

  • River —- Tawa (narmada).
  • Purpose —- Irrigation.
  • Beneficiary State —- Madhya Pradesh.

Poochampad multipurpose river valley project :—

  • River —- Godavari.
  • Purpose —- Irrigation.
  • Beneficiary State —- Andhya Pradesh.

Malaprabha multipurpose river valley project :—

  • River —- Malaprabha.
  • Purpose —- Irrigation.
  • Beneficiary State —- Karnataka.

Durgapur multipurpose river valley project:—

  • River —- Damodar.
  • Purpose —- Irrigation and navigation.
  • Beneficiary State —- Karnataka, Paschim Banga and Jharkhand.

Mahanadi Delta multipurpose river valley project :—

  • River —- Mahanadi.
  • Purpose —- Irrigation.
  • Beneficiary State —- Odisha.

Iddukki multipurpose river valley project :—

  • River —- Periyar.
  • Purpose —- Hydroelectricity.
  • Beneficiary State —- Kerala.

Ramganga multipurpose Projects :—

  • River —- Chisot streem near Kala.
  • Purpose —- Power and irrigation.
  • Beneficiary State —- Uttar Pradesh.

General Knowlwdge Questions Part-I

General Knowlwdge Questions Part-II

General Knowlwdge Questions Part-III

General Science Previous Questions

Matatilla Project :—

  • River —- Betwa.
  • Purpose —- Multipurpose power and irrigation.
  • Beneficiary State —- Uttar Pradesh and Madhya Pradesh.

Tehri Dam Project :—

  • River —- Bhilangana , Bhagirathi.
  • Purpose —- Hydroelecricity.
  • Beneficiary State —- Uttarakhand.

Rihand Scheme :—

  • River —- Rihand.
  • Purpose —- Hydroelectricity.
  • Beneficiary State —- Uttar Pradesh.

Kundah Project :—

  • River —- Kundah.
  • Purpose —- Hydroelectricity and irrigation.
  • Beneficiary State —- Tamil Nadu

Mandi Project :—

  • River —- Beas.
  • Purpose —- Irrigation.
  • Beneficiary State —- Himachal Pradesh

Shivasamudram Project :—

  • River —- Cauveri.
  • Purpose —- Irrigation.
  • Beneficiary State —- Karnataka.

Tata Hydel scheme :—

  • River —- Bhima.
  • Purpose —- Hydroelectricity.
  • Beneficiary State —- Maharastra.

Mahi Project :—

  • River —- Mahi.
  • Purpose —- Irrigation.
  • Beneficiary State —- Gujarat.

Thein Project :—

  • River —- Ravi.
  • Purpose —- Irrigation.
  • Beneficiary State —- Punjab.

1) Which of the following dams is located in Karnataka?

  1. Tung Bhadra Dam
  2. Gandhi Sagar Dam
  3. Srisailam Dam
  4. Mullaiperiyar Dam

Ans: Tung Bhadra Dam

  • Tung Bhadra Dam is constructed on the Tung Bhadra river in Karnataka.
  • There are 5 National Parks and 23 Wildlife sanctuaries.
  • The capital of Karnataka is Bengaluru.
  • The official language of Karnataka is Kannada.
  • Srisailam Dam is located in Andhra Pradesh.
  • Gandhi Sagar Dam is located in Madhya Pradesh.
  • Mullaiperiyar Dam is located in Kerala.

2) In which state is Bansagar Dam located?

  1. Maharashtra
  2. Gujarat
  3. Andhra Pradesh
  4. Madhya Pradesh

Ans : Madhya Pradesh

3) The Rana Pratap Sagar Dam is built on the river _______.

  1. Ganga
  2. Jhelum
  3. Beas
  4. Chambal

Ans : Chambal

4) Dalma Wildlife Sanctuary is located in ________.

  1. Assam
  2. Jharkhand
  3. Odisha
  4. Punjab

Ans : Jharkhand

5) Tehri Dam is built on the river ________.

  1. Koyana
  2. Bansagar
  3. Chambal
  4. Bhagirathi

Ans : Tehri Dam is built on the river Bhagirathi. It is the highest dam in India situated in Uttarakhand. The length of the dam is 575 m.

Navy General Awareness Important Questions and Answers

Airforce General Awareness Questions and Answers

Top 70 General Science Questions and Answers

Defence General science Important Questions

SSC GD Constable General Awareness Questions PDF

SSC GD Constable General Awareness Questions PDF – 2

6) Ban Sagar Dam is built on which river ?

  1. Mahanadi
  2. Krishna
  3. Son
  4. Sharavathi

Ans : Son river

7) Rana Pratap Sagar Pariyojna is the joint project of which states?

  1. Madhya Pradesh and Bihar
  2. Madhya Pradesh and Chhatisgarh
  3. Madhya Pradesh and Gujrat
  4. Madhya Pradesh and Rajasthan

Ans : Madhya Pradesh and Rajasthan.

  • The project aims at judicious utilization of the water resources of the river Chambal.
  • The water resources are used for irrigation, power generation, soil conservation, and economic devel­opment of the region.
  • The project started with the construction of a masonry dam at the border of Madhya Pradesh and Rajasthan.
  • The project would provide irrigation facilities to about 5.15 lakh hec­tares of agricultural land in Rajasthan and Madhya Pradesh.

8) The Hirakud Dam is constructed across the river

  1. Mahanadi
  2. Godavari
  3. Cauvery
  4. Periyar

Ans : Mahanadi

  • The Hirakud Dam is constructed across the river Mahanadi.
  • Hirakud Dam is close to Sambalpur city in Odisha.
  • Sambalpur is called the rice bowl of Odisha.

9) Salal Dam is built on which of the following rivers?

  1. Chenab
  2. Mahanadi
  3. Krishna
  4. Satluj

Ans : Chenab

10) On which river is the Bhakra Nangal Dam situated?

  1. Sutlej
  2. Ghaggar
  3. Ravi
  4. Chenab

Ans : Sutlej

Important Points

  • Bhakra Nangal Dam is a concrete gravity dam on the Satluj River in Bilaspur, Himachal Pradesh in northern India.
  • The dam forms the Gobind Sagar reservoir.
  • The father of Bhakra Nangal dam is Sir Chaudhari Chhotu Ram.
  • He conceived the Bhakhra Dam way back in 1923, to rid the farmers of the so-called economic plague-spots of erstwhile Punjab state.
  • He was also the originator of the concept of compensating the farmer for at least the expenses incurred by him on farming, the concept  has now evolved into ‘Minimum Support Price’.
  • Born on November 24, 1881, in the village of Garhi Sampla, Rohtak, Sir Chhotu Ram was graduated from St Stephen’s College, Delhi in 1905 with a distinction in Sanskrit.

11) On which river is the Bhakra Nangal Dam situated?

  1. Narmada River
  2. Chambal River
  3. Cane River
  4. None of these

Ans : Chambal River

Important Points

  • Gandhi Sagar Dam is one of the Major Dams built on India’s Chambal River.
  • The Dam is located in the Mandsaur, Neemuch Districts of Madhya Pradesh.
  • Chambal River is the chief tributary of the Yamuna River and rises in the Vindhya Range just South of Mhow, western Madhya Pradesh state.
  • It is one of the cleanest perennial rivers of India.

12) On which river is the Bhakra Nangal Dam situated?

  1. Godavari
  2. Cauvery
  3. Mahanadi
  4. Krishna

Ans : Krishna

Important Points

  • Constructed across the Krishna river, the Nagarjuna Sagar Dam is located at the border of Nalgonda district, Telangana and Guntur district, Andhra Pradesh.
  • This is the largest and highest masonry dam in the world.
  • The dam was constructed between 1955 and 1967 and has a total capacity of 11.56 km3.
Download PDF Here CLICK HERE>>
Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*