SSC GD 18 November 2021 1’st Shift Questions and Answers

General Knowledge and English Exam Review with answers so this is very important

SSC GD 18 November 2021 1’st Shift Questions and Answers

SSC GD 18 November 2021 1’st Shift Questions and Answers SSC (Staf Selection Service) recruit candidates for the General Duty post of BSF, CISF, ITBP, CRPF, NIA, SSF, SSB, Rifleman. SSC GD is Paramilitary jobs youth very interested to join in this jobs but they don’t have awareness fully that’s reason we provide full details of SSC GD. in this Website we provide General Knowledge and English Exam Review with answers so this is very important so don’t Neglect this questions and answers.

Computer Man

 

1) Which planet is closest to earth

Ans: Mercury is the nearest planet to Earth—and to every other planet in the solar system

  • Mercury does not have any moons or rings.
  • Mercury is the smallest planet.
  • Mercury is the closest planet to the Sun.
  • Your weight on Mercury would be 38% of your weight on Earth.
  • A solar day on the surface of Mercury lasts 176 Earth days.
  • A year on Mercury takes 88 Earth days.
  • Mercury may be seen as an evening “star” near where the sun has set, or as a morning “star” near where the sun will rise.

2) Ranji trophy is associated with which game

Ans: Largely regional in nature, the Ranji Trophy can be summed up as a domestic first class cricket series played by various regional teams against one another.

3) In which year did India become a member of UNO

Ans: 30 October 1945

4) Dandia’ is a popular dance of which state

Ans: state of Gujarat

5) Who is the first prime minister of Pakistan

Ans: Liaquat Ali Khan (1947–1951)

SSC GD Constable General Awareness Questions PDF

SSC GD Constable General Awareness Questions PDF – 2

SSC GD Number and Letter Series 100 Bits

SSC GD Top 100 Physics Questions and Answers

SSC GD Top 100 Chemistry Questions and Answers

6) In which field First received the nobel prize in india

Ans:  Rabindranath Tagore – Nobel Prize for Literature (1913) Way back in 1913, when India was still a British colony, Rabindranath Tagore put India on the world map by winning the country’s first Nobel Prize.

7) Which instrument is used to measure earthquake

Ans: Seismographs are instruments used to record the motion of the ground during an earthquake.

8) Who discovered how blood circulates?

Ans: William Harvey and the Discovery of the Circulation of the Blood.

9) Which vitamin is known as calciferol?

Ans: A unique aspect of vitamin D

10) Who did the Gupta dynasty started?

Ans: Chandra Gupta I, king of India (reigned 320 to c. 330 ce) and founder of the Gupta empire.

11) What is the chemical name of baking soda

Ans: Sodium hydrogen carbonate

12) What is the capital of Germany

Ans: Berlin, capital

13) Who is the iron man of india

Ans: Sardar Vallabhbhai Patel Birth Anniversary: Lesser-known Facts About the ‘Iron Man of India’

14) When did first world war start

Ans: 28 July 1914 – 11 November 1918

1 September 1939 – 2 September 1945 (2’nd War)

15) Who wrote the book my experiments with truth

Ans: Mahatma Gandhi

16) Kaziranga national park is located in which state

Ans: Assam

17) Article 280 is related to

Ans: The Finance Commission is constituted by the President under article 280 of the Constitution

20) A+B =10 Days and B+C=15 Days and A+C=20 then Find A+B+C=?

21) Percentage

22) Question Figure

23) Directions

24) Time and Work

25) Surds

26) Volume and Area

27) Simple interest

28) planning commission was replaced by niti aayog in which year

Ans: On 1 January 2015, a Cabinet resolution was passed to replace the Planning Commission with the newly formed NITI Aayog (National Institution for Transforming India). Union Government of India announced the formation of NITI Aayog on 1 January 2015.

29) Ghumura is a folk dance of which state

Ans: state Odisha

30) Who among the following is the 21st lieutenant governor of Delhi

Ans: Shri Anil Baijal took over as the 21st Lt. Governor, Government of N.C.T. of Delhi on 31st December, 2016.

31) The kedarnath temple was built by

Ans: Adi Shankaracharya

32) Godavari river originates from which state

Ans: Maharashtra state

33) What is Sri Lanka’s largest city?

Ans: The largest city in Sri Lanka is Colombo, with a population of 648,034 people.

34) Who is known as Grand Old Man of India

Ans: Dadabhai Naoroji was born on 4 September 1825 in a poor Parsi family in Bombay (now Mumbai)

35) Who is the CEO of NITI Aayog

Ans: Shri Amitabh Kant is currently the CEO of NITI Aayog.

36) When was the battle of buxar fought

Ans: 22 October 1764

37) Number Series 

38) Analogy

SSC GD 17 November 2021 1’st Shift Questions and Answers

SSC GD 17 November 2021 2’nd Shift Questions and Answers

SSC GD 17 November 2021 3’rd Shift Questions and Answers

SSC GD 16 November 2021 1’st Shift Questions and Answers

SSC GD 16 November 2021 2’nd Shift Questions and Answers

SSC GD 16 November 2021 1’st Shift Questions and Answers

Download UFJ APP CLICK HERE>>
Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*