General Knowledge questions and answers

General Knowledge questions and answers

General Knowledge questions and answers

General Knowledge is the most important in all com-putative exams like State wise govt exams and Central wise govt  exams this is the major role and we provide most important questions for exams so dont neglect this questions If you want to get job this is the must topic  GK Questions on various static general studies subjects such as Indian History, Geography, Economy, Polity & Constitution, Banking, Society, Environment, Sports, Indian Culture etc. for competitive examinations including Army, Navy,  Airforce, Coastguard, SSC, UPSC, CDS, NDA, Railways and all other examinations.

1) Which of the following commission was appointed by the Central Government on Union-State relations in 1983?
a. Sarkariya commission
b. Dutt commission
c. Setalvad commission
d. Rajamannar commission

2) What is the minimum age to become a member of Lok Sabha?
A. 30 years
B. 18 years
C. 25 years
D. 35 years

3) From which country the concept Fundamental Duties in Indian Constitution is taken?
A. USA
B. Russia
C. South Africa
D. Canada

4) Supreme Court of India was established on the recommendation of
(a) Pits India Act of 1784
(b) Regulating act of 1773
(c) Charter act of 1L793
(d) Charter act of 1813

5) Article 21A of Indian constitution deals with:
(a) Protection against arrest and detection in certain cases
(b) Right to education
(c) Freedom of speech
(d) Equality before law

6) Civil services day is observed on:
(a) 23 April
(b) 21 July
(c) 4 November
(d) 21 April

7) Who is the legal advisor of India?
A. Attorney General of India
B. CAG
C. President
D. Solicitor General of India

8) Which of the following article dealt with the formation of Parliament?
A. Article 54
B. Article 63
C. Article 77
D. Article 79

Army All Trades General Science Previous Questions Click here

Army General Knowledge Previous Questions Click Here

9) What is the capital of India
a) Delhi
b)Haryana
c) Chandigarh
d) Bhopal

10) Which of the following indus site located in pakistan
a) Rangapur
b) Kalibangan
c) Banwali
d) Mohenjodaro

11) Where is Dachigam National Park located
a) Uttarakhand
b) Jammu Kashmir
c) Rajastan
d) West Bengal

12) Human Rights Day is observed on
a) December 10
b) December 14
c) December 25
d) December 28

13) What is the name of Rajiv Gandhi crematorium ?
a) Raj Ghat
b) Vijay Ghat
c) Kishan Ghat
d) Veer Ghat

14) What was the original name of Gautama Buddha?
a) Mahavira
b) Siddhartha
c) Suddhodhona
d) Rahul

15) “Katakali” classical dance associated with the state of (AA)
a) Tamilnadu
b) Andhra Pradesh
c) Karnataka
d) Kerala

16) Pultizer prize is awarded for outstanding work in the field of
a) science and technology
b) environmental studies
c) literature and journalism
d) International understanding

17) What is currency of Ghana?
a) Euro
b) Cedi
c) Rupee
d) Dirha

10th base Defence Jobs

ITI based Defence Jobs

Diploma base Defence Jobs

18) ‘Go back to vedas ‘
a) Jaggi Vasudev
b) Swami Dayananda sraswati
c) Swami Vivekananda
d) Ramana Maharshi

19) NCERT (National Council for Educational Research and……) fill in the blank from choice
a) teachers
b) taught
c) training
d) terrif

20) Salarjang museum is at
a)hyderabad
b) mysore
c) banglore
d) delhi

21) In1945, on which city was the first atom bomb dropped ?
a) Hiroshima
b) Berlin
c) Nagasaki
d) None of these

22) The Nilgiris are part of the
a)Eastern Ghats
b)Western Ghats
c)Vindhyachal
d)Tamil Nadu Hills

23) Rovers cup is associated with
a) football
b) hockey
c) cricket
d) golf

Answer Key:

Question Number Answer
1 A
2 C
3 B
4 B
5 B
6 D
7 A
8 D
9 A
10 D
11 B
12 A
13 D
14 B
15 D
16 C
17 B
18 B
19 C
20 A
21 A
22 B
23 A

 

Download PDF for More Questions

Army GD Exam Previous Question Paper -1

Army GD Exam Previous Question Paper -2

Army GD Exam Previous Question Paper -3

Army GD Exam Previous Question Paper -5

Army GD Exam Previous Question Paper -6

Army GD Exam Previous Question Paper -7

Army GD Exam Previous Question Paper -8

Army GD Exam Previous Question Paper -9

Army GD Exam Previous Question Paper -10

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*