Indian Army General Duty Previous Exam Paper-4

Indian Army General Duty Previous Exam Paper-4

Indian Army General Duty Previous Exam Paper-4 Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge and General Science and School Maths and All trades Selection process also given below.

Indian Army General Duty Previous Exam Paper-4

01. Arjuna Award is given to
a. Outstanding sports persons
b. Poets
c. Scientists
d. Actors

Ans:A

02. The main city of Kashmir Valley is
a. Pathankot
b. Srinagar
c. Kupwara
d. None of these

Ans:B

03. Which is known as the land of Midnight Sun
a. Japan
b. Switzerland
c. Norway
d. None of these

Ans:C

04. ‘Satyameva Jayate’ has been taken from …………….
a. Mandukya Upanishad
b. Rigveda
c. Natyashastra
d. Samveda

Ans:A

05 Chilika lake is situated in
a. Orissa
b. Bihar
c. Madhya Pradesh
d. None of these

Ans:A

06. Capital of Mizoram is
a. Aizawl
b. Shillong
c. Imphal
d. None of these
Ans:A

07. Bihu is the traditional dance of which state?
a. Bihar
b. Assam
c. Punjab
d. None of these

Ans:B

08. London is situated on the bank of ……………. River
a. James
b. Tames
c. Hames
d. Thames

Ans:B

09. By using a map, you can find
a. Distance
b. Direction
c. Altitude
d. All of these

Ans:D

10. Who is the Supreme Commander of the Armed Forces?
a. Chief Justice of Supreme Court
b. Speaker of Lok sabha
c. President of India
d. None of the above

Ans:C

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

11. Which is the deepest ocean in the world
a. Pacific Ocean
b. Indian Ocean
c. Arabian Ocean
d. None of these

Ans:A

12. India liberated Goa from the Portuguese in
a. 1947
b. 1965
c. 1961
d. 1960

Ans:C

13. Paris is situated on the bank of river
a. Seine
b. Thames
c. Volga
d. None of these

Ans:A

14. National Botanical Garden is situated in which city

a. Rewa
b. Jaipur
c. Chandigarh
d. Lucknow

Ans:D

15. What is H1N1
a. Cough
b. Bird Flu
c. Swine Flu
d. None of these

Ans:C

16. What is laughing gas?
a. Carbon dioxide
b. Sulphur dioxide
c. Hydrogen peroxide
d. Nitrous oxide

Ans:D

17. The most important ore of aluminum is
a. Bauxite
b. Calamine
c. Calcite
d. Galena

Ans:A

18. The gas used to extinguish fire is
a. Neon
b. Nitrogen
c. Carbon dioxide
d. Carbon monoxide

Ans:C

19. The mammal which lay eggs is
a. Bat
b. Kangaroo
c. Squirrel
d. Duckbilled Platypus

Ans:D

20. Laparoscopy is connected with 

a. Radars

b. Science of tissues

c. Study of laser beams

d. Gynecological operations

Ans:D

S.no Free Online Mock Test Click
01 Airforce Group-Y Click Here
02 Airforce Group-X Click Here
02 Navy MR Click Here
02 General Knowledge Click Here

21. The fourth state of matter is 

a. Solid

b. Liquid

c. Plasma

d. Gas

Ans:C

22. Which of the following is a mixed fertilizer? 

a. Urea

b. Ammonium sulphate

c. CAM

d. NPK

Ans:D

23. Cow milk is a rich source of 

a. Vitamin A

b. Vitamin B

c. Vitamin C

d. Vitamin D

Ans:A

24. Typhoid is a disease of 

a. Liver

b. Lungs

c. Stomach

d. Intestine

Ans:D

25. The tooth with three roots is 

a. Maxillary Molar

b. Premolar

c. Incisor

d. Canine

Ans:A

26. The saliva helps in digestion of 

a. Proteins

b. Fats

c. Fibers

d. Starch

Ans:D

27. Short sightedness is due to 

a. shifting of the iris

b. weaker muscles

c. elongation of eyeballs

d. weakening of the retina

Ans:D

28. The weight of an average human male brain is about 

a. 1 kg

b. 1200 gms

c. 1350 gms

d. 1500 gms

Ans:C

29. Water has maximum density at 

a. 00 C

b. 40 C

c. 1000 C

d. 100 C

Ans:B

30. Which of the following diseases usually spreads through air 

a. Plague

b. Typhoid

c. Tuberculosis

d. Cholera

Ans:C

31. The ozone layer in the upper part of the atmosphere protects us from 

a. visible radiations

b. infra-red rays

c. ultra violet rays

d. cosmic rays

Ans:C

32. Aviation fuel for jet aero planes consists of purified 

a. Petrol

b. Kerosene

c. Gasoline

d. Diesel

Ans:B

33. Which of the following is not a gland? 

a. Stomach

b. Liver

c. Kidney

d. Pancreas

Ans:A

34. Long distance photography is facilitated by 

a. Visible light

b. X rays

c. Infrared rays

d. Ultraviolet rays

Ans:A

35. In fireworks, the green flame is produced because of 

a. Mercury

b. Sodium

c. Potassium

d. Barium

Ans:D

36. Area of a rectangular ground is 12500𝒎𝟐. Its length is 125 m. Its perimeter is 

a. 450m

b. 100m

c. 900m

d. 1250m

Ans:A

37. If 10, 20, x and 40 are in a proportion, the value of x will be 

a. 5

b. 20

c. 30

d. 80

Ans:B

38. If 10th January, 2004 is Tuesday, what will be the day on 10th? January, 2005 

a. Wednesday

b. Thursday

c. Tuesday

d. Friday

Ans:B

39. A cyclist covers 12 km in an hour. What is his speed in meters per Minute 

a. 100 m/min/100

b. 220 m/min/ 220

c. 200 m/min/ 200

d. 300 m/min

Ans:C

40. Speed of 1km/hr. is equal to

a. 60/1000 m/s

b. 3600/1000 m/s

c. 1000/3600 m/s

d. 1000/60 m/s

Ans:C

41. The cost of 18 bananas at the rate of Rs 4 per dozen will be  

a. Rs 5

b. Rs 6

c. Rs 10

d. Rs 8

Ans:B

42. 12 men and 18 women can reap a field in 14 days, 8 men and 16 women can reap the same field in 

a. 6 days

b. 3 days

c. 10 days

d. 9 days

Ans:A

43. The average of the height of 5 students having height 30, 40, 50, 60, 70 

a. 40

b. 50

c. 55

d. 45

Ans:B

44. At what rate percent per annum will a sum of money double in 8 years 

a. 12.5%

b. 25%

c. 00.6

d. 10%

Ans:A

45. A man buys a toy for Rs.1000 and sells it for Rs.1500. His gain percent is  

a. 331/3%

b. 50%

c. 25%

d. 58%

Ans:B

46. 3 hrs and 45 minutes = ……………. Seconds 

a. 13500

a. 18000

b. 10800

c. 10500

Ans:A

47. 30% of 140 = x% of 840, then x is

a. 5

b. 10

c. 6

d. 15

Ans:A

48. Which one of the following is equivalent of 6/20 

a. 6%

b. 20%

c. 26%

d. 30%

Ans:D

49. The square root of 4096 by means of factors is 

a. 33

b. 64

c. 96

d. 24

Ans:B

50. LCM of (2x3x5) and (3x5x7) is equal to 

a. 3

b. 3×5

c. 2x3x5x7

d. 2x3x5x3x5x7

Ans:C

Indian Army Trades wise Selection Process:

 General Duty             Full Details
 Technical             Full Details
 Nursing             Full Details
 Clerk             Full Details
Tradesman             Full Details

Download PDF for More Questions

Army GD Exam Previous Question Paper -1

Army GD Exam Previous Question Paper -2

Army GD Exam Previous Question Paper -3

Army GD Exam Previous Question Paper -5

Army GD Exam Previous Question Paper -6

Army GD Exam Previous Question Paper -7

Army GD Exam Previous Question Paper -8

Army GD Exam Previous Question Paper -9

Army GD Exam Previous Question Paper -10

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*