Indian Army General Duty Previous Exam Paper-8

Indian Army General Duty Previous Exam Paper-8

Indian Army General Duty Previous Exam Paper-8 Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge and General Science and School Maths and All trades Selection process also given below.

Indian Army General Duty Previous Exam Paper-8

01. When did the Jalianwala Bagh tragedy take place 

a. August 15, 1919

b. April 13, 1919

c. June 20, 1920

d. June 19, 1919

Ans:B

02. The author of the book titled “Lajja” is 

a. Tehmina Durrani

b. Taslima Nasreen

c. Tarla Dalal

d. Benazir Bhutto

Ans:B

03. In which state is Sriharikota located? 

a. Gujarat

b. Tamil Nadu

c. Andhra Pradesh

d. None of these

Ans:C

04. At which place is National Defence Academy Located? 

a. Dehradun

b. Chennai

c. Khadakwasla

d. Nagpur

Ans:C

05. In which state is the Hirakud Dam located? 

a. Orissa

b. Maharashtra

c. Bihar

d. Jammu & Kashmir

Ans:A

06. In which city, the 2012 Olympic Games were held 

a. Paris

b. London

c. Sydney

d. Tokyo

Ans:B

07. What is the currency of Saudi Arabia? 

a. Dinar

b. Lira

c. Riyal

d. None of these

Ans:C

08. The oldest Veda is  

a. Rig veda

b. Atharva veda

c. Sam veda

d. Yajur veda

Ans:A

09. What instrument is related to Pandit Shiv Kumar Sharma  

a. Tabla

b. Sitar

c. Sarod

a. Santoor

Ans:A

10. What is the minimum age to become a member of Lok Sabha  

a. 21 years

b. 25 years

c. 30 years

d. None of these

Ans:B

11. Rangaswami Cup is related to which game 

a. Football

b. Volleyball

c. Hockey

d. None of these

Ans:C

12. What name is given to an imaginary line that divides earth in two equal half 

a. line

b. Equator

c. Longitude line

d. Isotherm

Ans:B

13. Who was the first Indian woman to conquer Everest  

a. Bachendri Pal

b. Junko Tabei

c. Sherpa Lakpa

d. Kalpana Chawla

Ans:A

14. In which state is Darjeeling located 

a. Assam

b. West Bengal

c. Sikkim

d. Uttar Pradesh

Ans:B

15. Number of spokes in Ashoka Chakra in a tricolor  

a. 12

b. 18

c. 24

d. 25

Ans:C

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

16. What is the nature of Electric Circuit for domestic use?  

a. Series

b. Parallel

c. Combination

d. None of these

Ans:B

17. Image formed by a concave mirror is 

a. Virtual

b. Actual

c. Erect

d. Reverse

Ans:A

18. On which scale loudness of sound is measured? 

a. Hertz

b. Mega

c. Decibel

d. None of these

Ans:C

19. What is called “change in position in a particular direction of an object”?  

a. Velocity

b. Acceleration

c. Displacement

d. None of these

Ans:A

20. How many liters are in a gallon 

a. 4.546

b. 5

c. 5.125

d. 2.5

Ans:A

21. What is the speed of sound in air  

a. 325 m/s

b. 332 m/s

c. 232 m/s

d. 340 m/s

Ans:B

22. Which of the following is not found in a moving body 

a. Velocity

b. Momentum

c. Kinetic energy

d. Potential Energy

Ans:D

23. What is the household (common) name of sodium bicarbonate? 

a. Washing soda

b. Baking soda

c. Common salt

d. None of these

Ans:A

24. Which material alters the rate of chemical reaction? 

a. Acid

b. Catalyst

c. Alkali

d. None of these

Ans:A

25. Which is the main metal found in the Amalgam? 

a. Brass

b. Tin

c. Mercury

d. Iron

Ans:C

Territorial Army Zone wise Eligibility Click Here

SSC GD General Knowledge Online Test

SSC GD General Knowledge Previous Questions-I

SSC GD General Knowledge Previous Questions-II

SSC GD General Science Previous Questions

26. What is the chemical name of laughing gas 

a. Nitric oxide

b. Nitrous oxide

c. Carbon mono-oxide

d. None of these

Ans:B

27. What is the chemical formula of glucose 

a. C2H5OH

b. C6H12O6

c. CH3COOH

d. C2H2O6

Ans:B

28. Which of the following is an allotrope of carbon 

a. Fluorine

b. Granite

c. Diamond

d. None of these

Ans:C

29. What mineral is found in hemoglobin? 

a. Phosphorous

b. Iron

c. Iodine

d. None of these

Ans:B

30. Which is the largest gland in the human body 

a. Thyroid

b. Pituitary

c. Liver

d. None of these

Ans:C

31. Which of the following controls coordinating activities of human body? 

a. Hormones

b. Lung

c. Kidney

d. None of these

Ans:D

32. Sunlight produces vitamin are 

a. Vitamin ‘E’

b. Vitamin ‘A’

c. Vitamin ‘C’

d. Vitamin ‘D’

Ans:D

33. Which of the following is the best source of protein 

a. Fish

b. Bean

c. Apple

d. Ghee

Ans:A

34. Plague is a disease spread by 

a. Fly

b. Mosquito

c. Dog

d. Rat

Ans:A

35. Cell division takes place by which of the following process 

a. Heterosis

b. Fusion

c. Mitosis

d. None of these

Ans:C

36. What percentage of 10.4 kg. of 40 kg.  

a. 26%

b. 24.6%

c. 28%

d. 25%

Ans:A

37. If 4a3+1= 501, find the value of ‘a’:  

a. 4

b. 5

c. 6

d. 7

Ans:B

38. What will be the Factors of x2+15x+ 56? 

a. (X-7) (X-8)

b. (X-7) (X+8)

c. (X+7) (X+8)

d. (X+7) (X-8)

Ans:C

39. What will be the Simple interest of Rs 5,000 at the rate of 8% in 2 years?  

a. Rs 1200

b. Rs 1000

c. Rs 800

d. Rs 750

Ans:C

40. Find the speed in km/hr if a man completes 2.5 km in 10 minutes: 

a. 10 kms per hour

b. 15 kms per hour

c. 12 kms per hour

d. None of these

Ans:B

41. What is the formula for circumference of a circle?  

a. 𝜋r2

b. 2𝜋r

c. 2/3𝜋r

d. 2(𝜋+r)2

Ans:B

42. Find the next number of the series 5, 10, 13, 26, 29, 58, 61, …

a. 122

b. 120

c. 125

d. 121

Ans:A

43. If the Cost price = Rs.500; Profit = 20%, the Selling Price =?  

a. 650

b. 600

c. 700

d. 800

Ans:B

44. Find the Square root of 0.000064

a. 0.08

b. 0.8

c. 0.008

d. 0.80

Ans:C

45. If the area of a square is 144 sq.m., then what will be the length of its side? 

a. 12 meters

b. 11 meters

c. 13 meters

d. 14 meters

Ans:A

46. Three boys can do a piece of work in 2 days. How long will it take one boy to do it?  

a. 3 days

b. 5 days

c. 6 days

d. 4 days

Ans:C

47. What is the percent of 15 to 15? 

a. 2%

b. 2.25%

c. 100%

d. 30%

Ans:B

48. One angle of a right-angled triangle is 𝟓𝟎𝟎, what will be the measurement of the third angle? 

a. 60

b. 50

c. 30

d. 40

Ans:D

49. The value of Sin 90 

a. 0

b. 1/2

c. 1

d. 3/4

Ans:C

50. The value of (23)2 ÷ (22)3 is:  

a. 0

b. 1

c. 64

d. None of these

Ans:B

Army GD Exam Previous Question Paper -1

Army GD Exam Previous Question Paper -2

Army GD Exam Previous Question Paper -3

Army GD Exam Previous Question Paper -4

Army GD Exam Previous Question Paper -5

Army GD Exam Previous Question Paper -6

Army GD Exam Previous Question Paper -7

Army GD Exam Previous Question Paper -9

Army GD Exam Previous Question Paper -10

Indian Army Official Website www.joinindianarmy.nic.in

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*