Army All Trades General Knowledge Previous Questions

Army All Trades General Knowledge Previous Questions

Army All Trades General Knowledge Previous Questions General knowledge is the most important for all competitive exams lot of members wants to read GK thats way we provide very useful questions and Answers also this questions  prepare for GK Questions on various static general studies subjects such as Indian History, Geography, Economy, Polity & Constitution, Banking, Society, Environment, Sports, Indian Culture etc. for competitive examinations including Army, Navy,  Airforce, Coastguard, SSC, UPSC, CDS, NDA, Railways and all other examinations.

1) Where is Indravati National Park located
a) Punjab

b) Chhatisgarh

c) Manipur

d) Rajastan

Ans: B

2) When is “ World Cancer Day” 
a) February 4

b) February 19

c) February 21

d) February 12

Ans:A

3) Mahavira born on –
a) 540 BC

b) 640 BC

c) 740 BC

d) 340 BC

Ans:A

4) Gautam Budha, the son of Shakya King and Mayadevi, born in 567 B.C. at. 
(a) Sarnath

(b) Lumbini (near Kapilvastu)

(c) Vaisali

(d) Kosala

Ans:B

5) The currency of Thailand 
a) pound

b) dinar

c) baht

d) rupee

Ans:C

6) The first asian games was held in _____ ?
a) japan

b) india

c) south korea

d) china

Ans:B

7) The retirement age of the Chief Justice of India is ____
a) 60 years

b) 62 years

c) 65 years

d) 67 years

Ans:C

8) India Muslim League was founded in the year ______
a) 1885

b) 1905

c) 1906

d) 1916

Ans:C

9) N.D.A (National Defence Academy) is situated at ______ 
a) Dehradun

b) Mhow

c) Kharagwasla

d) Cochin
Ans:C

S.no Mock Test Click
01 Airforce Group-Y Click Here
02 Airforce Group-X Click Here
02 Navy MR Click Here
02 General Knowledge Click Here

10) The first Indian lady to become Miss World was
a) Rita Fariya

b)Arti Shah

c) Devika Rani

d) Nargis

Ans:A

11) Which country is known as the land of thousand lakes ? 
a) Japan

b) Norway

c) Finland

d) Cuba

Ans:C

12) Who was the founder of the ‘Brahma Samaj’ ?
a) Vivekananda

b) Ram Mohan Roy

c) Daya Nand

d) Annie Basant

Ans:B

13) The Arjuna Award was instituted in the year 

a) 1965

b) 1963

c) 1961

d) 1975

Ans:C

14) Where is Lakshyadweep situated ? 
a) Bay of Bengal

b) Arabian Sea

c) Indian Ocean

d) Pacific Ocean

Ans:B

Army All Trades General Knowledge Previous Questions

15) Dilwara Temples are situated in 
a) Madhya Pradesh

b) Himachal Pradesh

c) Orissa

d) Rajasthan

Ans:D

16) Who excavated “Banwali”

a) Sir Auriel Stien

b) R.S.Bisth

c) Jones

d) None

Ans: B

17) Which of the following national park is in Himachal Pradesh 
a) Dudhwa

b) Pin Valley

c) Hemis

d) Valmiki

Ans:B

18) No–Tobacco Day falls on 
a) June 30

b) May 31

c) April 30

d) September 31

Ans:B

19) Siddhartha had a son before he became Gautama Buddha. What was the name of his son?
a) Rahul

b) Subodh

c) Kanishka

d) Vijay

Ans:A

20) Oscar Award is given for (International) Ans:D
a) Peace

b) Press

c) Gallantry

d) Film

Ans:D

21) What was the capital city of Bahamas 
a) Nassau

b) Manama

c) minsk

d) Thimphu

Ans:A

22) ‘ Do or Die ‘
a)Bala gangadhara tilak

b) V D savarkar

c) Mahatma Gandhi

d) Subhash chandra bose

Ans:C

23) In ICICI,(Industrial……. and Investment Corporation of India); C stands for;

a) Corporation

b) Credit

c) Cash

d) Company

Ans:B

24) Nagarjuna sagar project is situated on the river
a) Tungabhadra

b) Cauvery

c) Krishna

d) Godavari

Ans:C

25) Which of the following pair about project and river is wrong :

a) Bhakra Dam – Sutluj

b) Nagarjun Sagar Project – Krishna

c) Sardar project – Ganga

d) Hirakund Dam – Mahanadi

Ans:C

26) Who wrote the book ‘The white tiger’ ? 
a) Mahatma Gandhi

b) Aravind Aadiga

c) Suche

d) Jim

Ans:B

27) On which day United Nations Day falls ? 
a) 30 October

b) 2 October

c) 24 October

d) 14 October

Ans:C

28) Who was the first commander in chief of Independent India ? 
a) Gen K M Kariappa

b) Gen V P Malik

c) Gen B N Sharma

d) Gen Shanker Roy Chaudhary

Ans:A

29) The excavation of Mohanjodaro in 1922 for Indus Valley civilization was under the supervision of

a) D.R.Sahani

b) V.A.Smith

c) R.D.Banerji

d) Ketelbey

Ans:C

30) The Chinese pilgrim who visited India during the period of Harshavardhana was
a) Fa-hien

b) Hiuen Tsang

c) Itsing

d) Wang-sung

Ans:B

Army General Knowlwdge Questions Part-I

Army General Knowlwdge Questions Part-II

Army General Knowlwdge Questions Part-III

Download PDF for More Questions

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*