Indian Army General Duty Previous Exam Paper-7

Indian Army Clerk Previous Exam Papers

Indian Army General Duty Previous Exam Paper-7 Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge and General Science and School Maths and All trades Selection process also given below.

Indian Army General Duty Previous Exam Paper-7

01. The capital of lakshadweep is  

a. Mahe

b. Minicopy

c. Kavaratti

d. Kachativu

Ans:C

02. The title ‘Devanam priya’ was given to  

a. Harsha

b. kanishka

c. Ashoka

d. Chandragupta Maurya

Ans:C

03. Who was the founder of sunga dynasty? 

a. Ajatshatru

b. Bimbisara

c. Agnimitra

d. Pushyamitra

Ans:D

04. India is the largest producer of 

a. Coffee

b. Tobacco

c. Oilseeds

d. Wheat

Ans:C

05. Jog falls is situated on river 

a. Sharavati

b. Ganga

c. Godavari

d. Krishna

Ans:A

06. The number of banks Nationalised in 1969 is 

a. 8

b. 12

c. 14

d. 20

Ans:C

07. Election of Rajya Sabha is held after every 

a. 1 years

b. 2 years

c. 6 years

d. 5 years

Ans:B

08. India first took part in Olympic games in the year  

a. 1920

b. 1928

c. 1972

d. 1964

Ans:A

09. Delhi became the capital of India in 

a. 1910

b. 1931

c. 1916

d. 1923

Ans:B

10. Who was the founder of the French East India Company  

a. Dumas

b. Colbert

c. Duplix

d. De La Haye

Ans:B

11. How many Lok Sabha seats belong to Rajasthan? 

a. 32

b. 25

c. 30

d. 17

Ans:B

12. India’s first atomic reactor was 

a. Zerlina

b. Dhruva

c. Apsara

d. Kamini

Ans:C

13. How many players are there on each side in the game of Basketball?  

a. 4

b. 5

c. 6

d. 7

Ans:B

14. How much districts are there in Meghalaya?  

a. 11

b. 2

c. 5

d. 9

Ans:A

15. How many Dynes are there in 1 gram weight? 

a. 900

b. 375

c. 981

d. 250

Ans:C

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

16. Where is the Judicature of Orissa? 

a. Bhubaneswar

b. Cuttack

c. Both

d. None of the above

Ans:B

17. Where is the permanent secretariat of the SAARC?  

a. Kathmandu

b. New Delhi

c. Islamabad

d. Colombo

Ans:A

18. When was Mahatma Gandhi assassinated? 

a. 1948

b. 1951

c. 1958

d. 1971

Ans:A

19. When was pottery developed in the Indus Valley? 

a. 5000 BC

b. 6000 BC

c. 3500 BC

d. 2600 BC

Ans:C

20. Which is the major mineral found in Punjab? 

a. Coal

b. Gold

c. Salt

d. Iron

Ans:C

21. Optical fiber works on the principle of 

a. Scattering

b. Interference

c. total internal reflection

d. refraction

Ans:C

22. Ozone layer in the upper atmosphere is due to the reactions of?  

a. carbon dioxide and oxygen

b. oxygen and ultraviolet rays

c. infra-red rays and ultraviolet rays

d. carbon dioxide and layers of atmosphere

Ans:B

23. The color of an opaque object is due to the color it 

a. Refracts

a. Absorbs

b. Scatters

c. Reflects

Ans:D

24. The speed of light will be minimum while passing through  

a. Water

b. Vaccum

c. Air

d. Glass

Ans:D

25. An air bubble in water will act like a 

a. convex lens

b. convex mirror

c. concave lens

d. concave mirror

Ans:C

26. Aspirin comes from which of the following? 

a. Willow bark

b. Oak tree

c. Acacia

d. Eucalyptus

Ans:A

27. The medulla oblongata is a part of human? 

a. Heart

b. Brain

c. Liver /

d. Sex Organ

Ans:B

28. The largest organ of human body is? 

a. Brain

b. Heart

c. Skin

d. Liver

Ans:C

29. Root nodules are commonly found in? 

a. leguminous plants

b. parasitic plants

c. epiphytic Plants

d. aquatic plants

Ans:A

30. The vitamin which is generally excreted by human in urine is?  

a. Vitamin – A

b. Vitamin – D

c. Vitamin – C

d. Vitamin – E

Ans:C

31. The monomer of polythene is? 

a. vinyl chloride

b. ethylene

c. ethyl alcohol

d. None of the above

Ans:B

32. The most abundant rare gas in the atmosphere is? 

a. He

b. Ne

c. Ar

d. Xe

Ans:C

33. The metal that is used as a catalyst in the hydrogenation of oils is? 

a. Ni

b. Pb

c. Cu

d. Pt

Ans:A

34. The most malleable metal is? 

a. platinum

b. silver

c. iron

d. gold

Ans:D

35. The gas used in the manufacture of vanaspati from vegetable oil is? 

a. hydrogen

b. oxygen

c. nitrogen

d. carbon dioxide

Ans:A

From question 36 to 40, find the next term of the series.

36. AZ, BY, CX, .. 

a. EW

b. DW

c. WC

d. DA

Ans:B

37. DEF, HIJ, MNO, … 

a. STV

b. TUV

c. RST

d. STU

Ans:D

38. ab _ aa_ bbb _ aaa_bbba 

a. Baab

b. Abab

c. Abba

d. Baba

Ans:A

39. bc _ b _ c _b _ ccb 

a. Cbcc

b. Cbcb

c. Bbcc

d. Bcbc

Ans:B

40. cccbb _ aa _cc _bbbaa_c 

a. Bcaa

b. Abca

c. Baca

d.Bcac

Ans:D

41. The square root of 73.96 is  

a. 8.6

b. 86

c. 0.86

d. None of these

Ans:A

41. The period of 2s

a. 4𝜋2

b. 2𝜋

c. 4 𝜋

d. 𝜋

Ans:D

42. When a metallic ball bearing is placed inside a cylindrical container of radius 2 cm, the height of the water inside the container increases by 0.6 cm. The radius to the nearest tenth of a centimeter of the ball bearing is

a. 1 cm

b. 1.2 cm

c. 2 cm

d. 0.6 cm

Ans:B

44. If A : B = 6 : 7 and B: C = 8 : 9, then

a. 9 : 6

b. 6:9

c. 21:16

d. 16:21

Ans:D

45. If 3: 5 :: 60 : X. the value of X is 

a. 100

b. 36

c. 4

d. None of these

Ans:A

46. The ratio Between 7 months and 7 year is  

a. 1:1

b. 1:12

c. 1: 7

d. 7: 12

Ans:B

47. If a + b = 5 and ab = 6, then the value 𝒂𝟑 + 𝒃𝟑 is  

a. 25

b. 30

c. 45

d. 50

Ans:B

48. The value of 𝐬𝐢𝐧𝟏𝟖𝟎/𝐜𝐨𝐬𝟕𝟐𝟎 is

a. 1

b. 0

c. 2

d. √3

Ans:A

49. 0, 2, 6, 12, 30, … 

a. 40

b. 42

c. 44

d. 46

Ans:B

50. 4, 9, 13, 22, 35, .. 

a. 57

b. 43

c. 51

d. 55

Ans:A

Army GD Exam Previous Question Paper -1

Army GD Exam Previous Question Paper -2

Army GD Exam Previous Question Paper -3

Army GD Exam Previous Question Paper -4

Army GD Exam Previous Question Paper -5

Army GD Exam Previous Question Paper -6

Army GD Exam Previous Question Paper -8

Army GD Exam Previous Question Paper -9

Army GD Exam Previous Question Paper -10

Indian Army Official Website www.joinindianarmy.nic.in

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*