Indian Army General Duty Previous Exam Paper-9

Indian Army General Duty Previous Exam Paper-8

Indian Army General Duty Previous Exam Paper-9 Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge and General Science and School Maths and All trades Selection process also given below.

Indian Army General Duty Previous Exam Paper-9

01. The chief ore of Aluminium is

a. Iron

b. Cryolite

c. Bauxite

d. Hematite

Ans:C

02. Deficiency of Iron leads to 

a. Rickets

b. Malaria

c. Dental Cavity

d. Anaemia

Ans:D

03. The famous Integral Coach Factory(ICF) for the manufacture of railway coaches are situated at 

a. Kolkata

b. Borivali

c. Perambur

d. Chittaranjan

Ans:C

04. Which is known as Pink city in India 

a. Mysore

b. Karnataka

c. Hyderabad

d. Jaipur

Ans:D

05. Country that is called as Land of Rising Sun 

a. Russia

b. Japan

c.Korea

d.Holland

Ans:B

06. Sharavati project is in 

a. Orissa

b. Kerala

c. Andhra Pradesh

d. Karnataka

Ans:D

07.The language spoken by the people by Pakistan is 

a. Hindi

b. Palauan

c. Sindhi

d. Nauruan

Ans:C

08.The World’s Largest desert is 

a. Thar

b. Kalahari

c. Sahara

d. Sonoran

Ans:C

09. Country that has the highest in Barley Production 

a. China

b. India

c. Russia

d. France

Ans:C

10. The metal whose salts are sensitive to light is  

a. Zinc

b. Silver

c. Copper

d. Aluminum

Ans:B

11. The Central Rice Research Station is situated in  

a. Chennai

b. Cuttack

c. Bangalore

d. Quilon

Ans:B

12. Mount Everest is located in 

a. India

b. Nepal

c. Tibet

d. China

Ans:B

13. Which soil is suitable for agriculture 

a. Red soil

b. Sand

c. Black soil

d. Alluvial soil

Ans:D

14. Black soils are best suited for the cultivation of 

a. Cotton

b. Rice

c. Cereals

d. Sugarcane

Ans:A

15. The device used for measuring altitudes is  

a. Altimeter

b. Ammeter

c. Audiometer

d. Galvanometer

Ans:A

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

16. The Gateway of India is 

a. Chennai

b. Mumbai

c. Kolkata

d. New Delhi

Ans:B

17. The first chairman of the Atomic Energy Commission was 

a. Dr.C.V.Raman

b. Dr.H.J.Bhabha /

c. Dr.A.P.J.Abdul Kalam

d. Dr.Vikram Sarabhai

Ans:B

18. D.D.T. was invented by 

a. Paul Muller

b. Rudolf

c. Karl Benz

d. Dalton

Ans:A 

19. Which is considered as the biggest port of India

a. Kolkata

b. Cochin

c. Chennai

d. Mumbai

Ans:D

20. The gas used for making vegetables is 

a. Oxygen

b. Carbon dioxide

c. Hydrogen

d. Nitrogen

Ans:C

21. Which of the following has the strongest Bleaching property 

a. Chlorine

b. Fluorine

c. Bromine

d. Iodine

Ans:A

22. The most abundant element in the earth’s subse is 

a. O

b. Al

c. Si

d. c

Ans:A

23. Which of the following gases do not form Part of the atmosphere 

a. Nitrogen

b. Chlorine

c. Carbon dioxide

d. Oxygen

Ans:B

24. Nitric acid does not react with 

a. Copper

b. Gold

c. Silver

d. Zinc

Ans:B

25. Brass gets discolored in air because of the presence of which of the following gases in air 

a. Oxygen

b. Hydrogen Sulphide

c. Carbon dioxide

d. Nitrogen

Ans:B

26. The bell metal is an alloy of 

a. Nickel and copper

b. Zinc and copper

c. Tin and copper

d. Tin and aluminum

Ans:C

27. Parsec is used to measure 

a. Brightness of heavy body

b. Astronomical distance

c. Density of stars

d. Orbital velocity of giant stars

Ans:B

28. By fixation of nitrogen, what is meant? 

a. Manufacture of nitrogen

b. Liquefaction of nitrogen

c. Conversion of nitrogen into nitric acid

d. Conversion of atmospheric nitrogen into Useful compounds

Ans:D

29. Atoms of the same element, i. e., having the Same atomic number that differ in atomic Weight, are called  

a. Isotopes

b. Isomers

c. Isoelectric

d. Isotherm

Ans:A

30. The quantum number that tends to specify the orientation in space for an orbital is the  

a. Principal quantum number

b. Orbital quantum number

c. Magnetic quantum number

d. Spin quantum number

Ans:C

31. Oxygen is manufactured by the fractional Evaporation of 

a. Water

b. Liquid air

c. Hydrogen peroxide

d. Liquid oxygen

Ans:B

32. Sodium burns in air to give 

a. Sodium peroxide

b. Sodium hydroxide

c. Sodium monoxide

d. Sodium oxide and sodium nitride

Ans:A

33. Argon gas was discovered by

a. William Ramsay

b. Charles

c. Cavendish

d. John Davy

Ans:A

34. Formaldehyde is the starting material for the manufacture of 

a. D. D. T.

b. Rayon

c. Bakelite

d. Caprolactam

Ans:C

35. Carbohydrates are the compounds of 

a. Carbon and hydrogen

b. Carbon, oxygen and hydrogen

c. Carbon, oxygen, hydrogen and nitrogen

d. Carbon, nitrogen and hydrogen

Ans:B

36. The tides in the ocean are due to 

a. Wind over the oceans

b. Gravitational pull of the moon

c. Rotation of the earth

d. Revolution of the earth

Ans:B

37. When water freezes, its density 

a. Increases

b. Decreases

c. remains constant

d. Becomes zero

Ans:B

38. A chemical reaction that takes place with the evolution of heat is called a/an 

a. Reversible reaction

b. Endothermic reaction

c. Thermal reaction

d. Exothermic reaction

Ans:D

39. The process of manufacture of iron from its ore involves 

a. Oxidation

b. Reduction

c. Fractional distillation

d. Redox reduction

Ans:D

40. A double convex air bubble in water would behave as a 

a. Convergent lens

b. Divergent lens

c. Both as convergent and divergent lenses

d. None of them

Ans:B

41. 6.46 in the fractional form is 

a. 646/99

b. 64640/1000

c. 640/100

d. 646/100

Ans:D

42. In an examination, 80% of the students passed in English, 85% in Mathematics and 75% in both English and Mathematics. If 40 students failed in both the subject, find the total number of students. 

a. 400

b. 450

c. 500

d. 600

Ans:A

43. The largest number from among √2,∛3,∜4 is 

a. √2

b. ∛3

c. ∜4

d. All are equal

Ans:B
SSC GD General Knowledge Online Test

SSC GD General Knowledge Previous Questions-I

SSC GD General Knowledge Previous Questions-II

SSC GD General Science Previous Questions

44. In 10 years, A will be twice as old as B was 10 years ago, If A is now 9 years older than B, the present age of B is 

a. 19 years

b. 29 years

c. 39 years

d. 49 years

Ans:C

45. Curved surface area of a hemisphere is ……………? 

a. 3𝜋

b. 2𝜋2

c. 4𝜋2

d. 𝜋𝑟2

Ans:B

46. If Sin θ/Cos θ =1 then θ=……………? 

a. 60

b. 30

c. 45

d. 90

Ans:C

47. If the radius of a circle is increased by 75%, then its circumference will increase by  

a. 25%

b. 50%

c. 75%

d. 100%

Ans:C

48. The simple interest on a sum of money at 8% per annum for 6 years is half the sum. The sum is 

a. Rs.4800

b. Rs.6000

c. Rs.8000

d. None of these

Ans:D

49. A car is running at a speed of 108 km/h. What distance will it cover in 15 seconds 

a. 45 m

b. 55 m

c. 450 m

d. None of these

Ans:C

50. The HCF of 2/3, 8/9, 64/81 and 10/27 is 

a. 2/3

b. 2/81

c. 160/3

d. 160/81
Ans:B

Army GD Exam Previous Question Paper -1

Army GD Exam Previous Question Paper -2

Army GD Exam Previous Question Paper -3

Army GD Exam Previous Question Paper -4

Army GD Exam Previous Question Paper -5

Army GD Exam Previous Question Paper -6

Army GD Exam Previous Question Paper -7

Army GD Exam Previous Question Paper -8

Army GD Exam Previous Question Paper -10

Indian Army Official Website www.joinindianarmy.nic.in

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*