Army General Knowledge Most Important Previous Questions

Army General Knowledge Most Important Previous Questions

Army General Knowledge Most Important Previous Questions

Army General Knowledge Most Important Previous Questions These All questions are very very important for Amy Navy Airforce Coastguard CISF BSF CRPF and For All competitive exams Thats way we gather these questions and provide  for yours so Dont neglect each and every question carefully read in this article.

1) Which national park in India is famous as it is the last refuge of the endangered Asiatic lions?
a)Jim Corbett National Park
b)Gir National Park
c) Bandhavgarh National park
d) Kaziranga National park

2) Who is the 24th ‘Tirthankara‘ of Jainism?         
a) Rishabhadeva
b) Mahavira
c) Parshanath
d) Arsthanemi

3) Indian society is well-known for its
(a) Religious unity
(b) Social unity
(c) Cultural
(d) Social stratification

4) Which of the following is wrong about Jainism.
(a) Mahavira believed the theory of Karma and transmigration of soul.
(b) The vital doctrine of Jainisam is Ahimsa or non-injury to anyone.
(c) Mahavir Swami believed in castism like Brahmanism
d) None

5) Pravasi Bhartiya Divas observed on ?
a) 05 april
b) 09 january
c) 07 october
d) none of these

6) “Dipa karmakar” is associated with which game 
a) squach
b) shooting
c) gymnastic
d) badminton

7) The capital of Harshavardhana was 
a) Pataliputra
b) Ujjain
c) Kanauj
d) Ajmer

8) Who composed  ‘Sare Jahan se achha Hindostan Hamara’
a) Ravinder Nath Tagore
b) Bankim Chander Chatterji
c) Mohmad Iqbal
d) Prem Chand

9) When was the Battle of Buxar fought ? 
a) 1705
b) 1728
c) 1756
d) 1764

10) Which infamous national park and tiger reserve in Rajasthan had no tigers in the wild at the beginning of 21st century?
a) Bandhavgarh National park
b) Sariska National park
c) Hazaribagh National park
d) Indravathi National park

GK Most Important Questions-2 

Gk Most Important Questions-3

11) first Jain council was arranged at
a) Patliputra
b) Devgiri
c) Pavapuri
d) Vaishali

12) Vardhana (Mahavira) , The son of Sidharth and Trishla, born in 599 B.C. at
(a) Kundangram near Vaishali (Bihar)
(b) Kapilvastu
(c) Patliputra
(d) Mithila

13) Which of the following pair is wrong about the days and their celebrations 
a) airforce day-8 october
b) navy day-4 december
c) army day-30 january
d) flag day-7 december

14) The number of players on each side in baseball is _____ ? 
a) 7
b) 8
c) 9
d) 10

15) What is the full form of “CSIR”
a) Council of Scientific and Industrial Research
b) Center for Science and Industrial Research
c) Center for Share and Investment Ratio
d) Council for Scientific and Informational Research

10th base Defence Jobs

ITI based Defence Jobs

Diploma base Defence Jobs

Inter Base Defence Jobs

16) Who is the author of ‘Rajtringani’ ?
a) Ban Bhatt
b) Jasdev
c) Kalhan
d) Kalidas

17) With which game is “Duleep Trophy” associated ?
a) Hockey
b) Football
c) Cricket
d) Tennis

18)Which is the largest man-made lake ?
a) Wular
b) Chilka
c) Udai Sagar
d) Govind Sagar

19) Which one of the following Indian State does not have an International Border ?
a) Uttar Pradesh
b) Bihar
c) Haryana
d) Punjab

20) Which national park, established in 1936, was India’s first national park?
a) Gir National park
b) Dudhwa National Park
c) Bandhavgarh National park
d) Jim Corbett National park

Answer Key:

Question Number Answer
1 B
2 B
3 D
4 C
5 B
6 C
7 C
8 C
9 D
10 B
11 A
12 A
13 C
14 C
15 A
16 C
17 C
18 D
19 C
20 D

 

Download PDF for More Questions

Army GD Exam Previous Question Paper -1

Army GD Exam Previous Question Paper -2

Army GD Exam Previous Question Paper -3

Army GD Exam Previous Question Paper -5

Army GD Exam Previous Question Paper -6

Army GD Exam Previous Question Paper -7

Army GD Exam Previous Question Paper -8

Army GD Exam Previous Question Paper -9

Army GD Exam Previous Question Paper -10

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*