General Knowledge For Navy Airforece Coastguard SSC GD Army TA

General Knowledge For Navy Airforece Coastguard SSC GD Army TA

General Knowledge For Navy Airforece Coastguard SSC GD Army TA

1. The World Population Day is celebrated on

(a) 19th July

(b) 11th July

(c) 15th July

(d) 17th July

Ans:(b)

World Population Day is an annual event, observed on July 11 every year, which seeks to raise awareness of global population issues. … It was inspired by the public interest in Five Billion Day on July 11, 1987, the approximate date on which the world’s population reached five billion people.

2. Gandhiji made a dramatic bid for temple entry rights for untouchables in the year

(a) 1940

(b) 1935

(c) 1930

(d) 1920

Ans:(c)

Related Matter: The king formed the Temple Entry Committee in 1932 to examine the possibilities of opening the shrines’ doors to all castes and issued the Proclamation in 1936, he said. Gandhi had visited Travancore to take part in the celebrations for the successful implementation of the proclamation in January 1937.

3. Who was the editor of the Revolutionary Paper ‘Vande Mataram’?

(a) Shyamji Krishna Verma

(b) Bhikaiji Cama

(c) VD Savarkar

(d) None of these

Ans:(b)

The Bande Mataram was an English language weekly newspaper published from Calcutta (now Kolkata) founded in 1905 by Bepin Chandra Pal and edited by Sri Aurobindo Ghosh. Its aim was to prepare Indians to struggle for complete independence.

4. How many nations had signed the Charter of United Nations on 26th June, 1945?

(a) 64

(b) 61

(c) 52

(d) 51

Ans:(d)

The Charter was signed on 26 June 1945 by the representatives of the 50 countries. Poland, which was not represented at the Conference, signed it later and became one of the original 51 Member States.

5. The United Nations International Children’s Emergency Fund (UNICEF) is headquartered in

(a) Paris (France)

(b) Vienna (Austria)

(c) New York (USA)

(d) Brussels (Belgium)

Ans:(c)

UNICEF headquarters are in New York,On 11 December 1946, the United Nations established UNICEF.

6. Under which article of the Constitution the President of India has been empowered to promulgate ordinance?

(a) Article 356

(b) Article 360

(c) Article 200

(d) Article 123

Ans:(d)

Article 123 of the Constitution grants the President certain law-making powers to promulgate ordinances during the recess of Parliament. These ordinances have the same force and effect as an Act of Parliament but are in the nature of temporary laws.

7. Finances are distributed between the centre and the state on the recommendation of

(a) Planning Commission

(b) Public Accounts Committee

(c) Finance Commission

(d) National Development Council

Ans:(c)

The Finance Commission is constituted by the President under article 280 of the Constitution, mainly to give its recommendations on distribution of tax revenues between the Union and the States and amongst the States themselves.

8. What is the currency of Malaysia?

(a) Dollar

(b) Peso

(c) Ringgit

(d) Baht

Ans:(c)

Ringgit, monetary unit of Malaysia. The ringgit, also known as the Malaysian dollar, is divided into 100 sen. The Central Bank of Malaysia (Bank Negara Malaysia) has the exclusive authority to issue banknotes and coins in Malaysia. Coins are issued in denominations ranging from 5 to 50 sen.

9. Who wrote the play Malavikagnimitram?

(a) Vishakhadatta

(b) Kalidasa

(c) Kanishka

(d) Harisena

Ans:(b)

Malavikagnimitra, (Sanskrit: “Malavika and Agnimitra”) five-act drama written by Kalidasa in the 5th century ce. The story is a light tale set in a harem, and, unlike Kalidasa’s other works, it sustains a playful and comical mood throughout

One Lakh SSC Notification 2021 Full Details

Click Here For 75,000 Jobs Notification Full Details

10. What is the deepest point on the Earth?

(a) Java Trench

(b) Puerto Rico

(c) Mariana Trench

(d) Litke Deep

Ans:(c)

The deepest part of the ocean is called the Challenger Deep and is located beneath the western Pacific Ocean in the southern end of the Mariana Trench, which runs several hundred kilometers southwest of the U.S. territorial island of Guam. Challenger Deep is approximately 36,200 feet deep.

11. Through which ocean is most of the world trade carried out?

(a) Pacific ocean

(b) Arctic ocean

(c) Atlantic ocean

(d) Indian ocean

Ans:(c)

12. Which is the third largest country in the world?

(a) Canada

(b) United States of America

(c) China

(d) Brazil

Ans:(b)

Natural borders are oceans, seas, rivers, and mountain ranges. The three largest sovereign countries by surface area are Russia, Canada, and the United States. Together they occupy roughly a quarter of Earth’s landmass.

13. Which certificate indicates a guarantee of quality for agricultural food products like ghee, honey etc?

(a) ISI

(b) AGMARK

(c) BIS

(d) DPT

Ans:(b)

AGMARK( Agriculture marketing ) is a certification mark employed on agricultural products in India,The present AGMARK standards cover quality guidelines for 222 different commodities spanning a variety

14. Who is the Chairman of the NITI Aayog of India?

(a) President

(b) Vice President

(c) Prime Minister

(d) Finance Minister

Ans:(c)

Related Matter: NITI Aayog or the National Institution for Transforming India is a Government of India policy think-tank established by the Narendra Modi government to replace the Planning Commission which followed the top-down model. The stated aim for NITI Aayog’s creation is to foster involvement and participation in the economic policy-making process by the State Governments of India.The emphasis is on bottom-up approach and make the country to move towards cooperative federalism . The Union Government of India announced the formation of NITI Aayog on 1 January 2015, and the first meeting was held on 8 February 2015. The Prime Minister serves as the Ex-officio chairman.The governing council consists of all state Chief Ministers,Lieutenant Governers of union territories,and vice chairman nominated by the Prime Minister. In addition ti full members, there are two part time members and four ex-officio members and a chief executive officer. The temporary members are selected from the leading universities and research institutions.

15. Which of the following taxes is a progressive tax?

(a) Income tax

(b) Custom tax

(c) Sales tax

(d) None of these

Ans:(a)

This is based on principle of “ability to pay”. Under this system, lowest income people are generally exempted while highest income people pay highest taxes. Income Tax is thus an example of progressive tax.

16. Which gas was released during the Bhopal Gas Tragedy?

(a) Methane

(b) Methyl Isocyanate

(c) Acetylene

(d) Ammonia

Ans:(b)

methyl isocyanate gas
At least 30 tonnes of methyl isocyanate gas killed more than 15,000 people and affected over 600,000 workers. Bhopal gas tragedy is known as world’s worst industrial disaster. In 1969, the UCIL factory was made to produce Sevin (a pesticide) using methyl isocyanate as an intermediate.

17. Who presided over the first meeting of the Indian Constituent Assembly?

(a) Dr Rajendra Prasad

(b) Sachchidananda Sinha

(c)BR Ambedkar

(d) HV Kamath

Ans:(b)

9 December 1946: The first meeting was held in the constitution hall (now the Central Hall of Parliament House). 1st person to address – J. B. Kripalani. Temporary president Appointed – Sachchidananda Sinha.

General Knowlwdge Questions Part-I

General Knowlwdge Questions Part-II

General Knowlwdge Questions Part-III

General Science Previous Questions

18. Name the 24th RBI Governor who did not complete his term?

(a) Raghuram Rajan

(b) Urjit Patel

(c) Vimal Jalan

(d) BR Rau

Ans:(b)

Yale University (Ph. D.) Urjit Patel (born 28 October 1963) is an Indian economist, who served as the 24th Governor of the Reserve Bank of India (RBI) from 4 September 2016 to 10 December 2018.

19. Which metal was not known to Indus Valley people?

(a) Gold

(b) Silver

(c) Iron

(d) Copper

Ans:(c)

Gold, copper, silver, bronze metals were known to Indus Valley Civilization but not iron. The Indus valley people or Harappan people not discovered iron.

20. How many members are nominated by President to the Lok Sabha?

(a) 12

(b) 2

(c) 4

(d) 10

Ans:(b)

Maximum strength of the House is 552 members – 530 members to represent the States, 20 members to represent the Union Territories, and 2 members to be nominated by the President from the Anglo-Indian Community. At present, the strength of the House is 545.

21. Which State of India has highest Sex ratio as per Census 2011?

(a) Tamil Nadu

(b) Andhra Pradesh

(c) Puducherry

(d) Kerala

Ans:(d)

22. Port Blair, the capital of Andaman and Nicobar Islands, is located in which one of the following islands?

(a) North Andaman

(b) Little Andaman

(c) Middle Andaman

(d) South Andaman

Ans:(d)

Port Blair is the capital of the Union Territory of Andaman & Nicobar Islands. It is located on the east coast of the South Andaman Island.

23. Who is the founder of Mauryan dynasty?

(a) Ashoka

(b) Samudragupta

(c) Bindusara

(d) Chandra gupta

Ans:(d)

The Mauryan Empire’s first leader, Chandragupta Maurya, started consolidating land as Alexander the Great’s power began to wane.

24. The biggest planet in the solar system is

(a) Uranus

(b) Venus

(c) Jupiter

(d) Saturn

Ans:(c)

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-1

SSC GD General Knowledge Questions and Answers Part-2

SSC GD English Previous Questions Part-1

SSC GD English Previous Questions Part-2

Jupiter
Fifth in line from the Sun, Jupiter is, by far, the largest planet in the solar system – more than twice as massive as all the other planets combined.

25. GIS stands for

(a) Global Institute for Soils

(b) Geographical International Studies

(c) Geographical Information Systems

(d) Global Information Statistics

Ans:(c)

A Geographic Information System (GIS) is a computer system that analyzes and displays geographically referenced information. It uses data that is attached to a unique location.

Army Tradesman Previous Exam papers

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

Army Clerk Previous Exam Papers

Army Technical Previous Exam Papers

Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*