Indian Army General Duty Previous Exam Paper-3

Indian Army General Duty Previous Exam Paper-4

Indian Army General Duty Previous Exam Paper-3 Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge and General Science and School Maths and All trades Selection process also given below.

Indian Army General Duty Previous Exam Paper-3

1. Which is the deepest ocean in the world

a. Indian Ocean

b. Atlantic Ocean

c. Pacific Ocean

d. Arabian Sea

Ans:C

2.What is the term for a member of the Rajya Sabha?

a. 5 Years

b. 4 Years

c. 2 Years

d. 6 Years

Ans:D

3.Who was the first Indian to be appointed President of the International Court of Justice

a. Nagendra Singh

b. Bhagat Singh

c. Dr Hardayal

d. None of these

Ans:A

4. Which day is observed as Human Right Day?

a. 24th October

b. 4th July

c. 10th December

d. None of these

Ans:C

5. India’s biggest multipurpose river valley project is……..

a. Hirakud

b. Bhakra Nangal

c. Damodar Valley

d. None of these

Ans:B

6. In which state is ‘Sanchi Stupa’ situated

a.Madhya Pradesh

b.Uttar Pradesh

c.Bihar

d.Maharashtra

Ans:A

7. ‘Each one Teach one’ programme relates to……….

a. Adult education

b. Regular education

c. Non – formal education

d. Awakened citizen

Ans:A

8. When was ‘Shimla Pact’ between India and Pakistan inked

a. 1955

b. 1971

c. 1962

d. 1972

Ans:D

9. The River Mahanadi originates from?

a. Raipur

b. Patna

c. Ujjain

d. Dehradun

Ans:A

10. Who wrote the book ‘Anand Math’?

a. Bankim Chandra Chattopadhyay

b. Abul Fazal

c. Kalidas

d. Sarat Chandra Chatterjee

Ans:A

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

11. ………. is the author of ‘Meghdoot’ 

a. Kalidas

b. Tulsidas

c. Kautilya

d. Vedvyas

Ans:A

12. ……….is the largest planet of the solar system 

a. Jupiter

b. Mercury

c. Venus

d. None of these

Ans:A

13. Which of these is not a part of our Parliament

a. President

b. Lok Sabha

c. Chief Justice

d. None of these

Ans:C

14. Where did Ashoka fight his last battle? 

a. Malaya

b. Kalinga

c. Kochi

d. None of these

Ans:B

15. Gautam Buddha was born in 

a. 563 BC

b. 472 BC

c. 627 BC

d. None of these

Ans:D

16. What is the heartbeat rate of a young healthy man?  

a. 50 times

b. 72 times

c. 108 times

d. None of these

Ans:B

17. Brain is responsible for ……… 

a. Thinking

b. Balancing the body

c. Both (a) and (b)

d. Only (a)

Ans:C

18. Blood is purified by ……… 

a. Lungs

b. Heart

c. Kidney

d. All of the above

Ans:D

19. ………. is used in thermometer to show the temperature  

a. Lead

b. Mercury

c. Silver

d. None of these

Ans:B

20. Which of the following set of animals are cold blooded 

a. Crow, Earthworm, Frog

b. Frog, Crow, Whale

c. Penguin, Salamander, Monkey

d. Rohu, Frog, Cobra

Ans:D

Army General Knowlwdge Questions Part-I

Army General Knowlwdge Questions Part-II

Army General Knowlwdge Questions Part-III

Army General Science Previous Questions Click Here

21. Solar Eclipse occurs when ……… 

a. Earth comes between sun and moon

b. Moon comes between sun and earth

c. During crisis

d. Sun comes between moon and earth

Ans:B

22. Good conductor of electricity is  

a. Glass

b. Paper

c. Copper

d. Water

Ans:C

23. Beriberi is caused due to deficiency of vitamin 

a. A

b. B

c. C

d. D

Ans:B

24. ATP is ………. 

a. Adenosine Tetraphosphate

b. Adenine Tri Phosphate

c. Adenosine Triphosphate

d. None of these

Ans:B

25. Which law was stated by Ernst Haeckel 

a. Law of inheritance

b. The biogenetic law

c. Law of dominance

d. Law of segregation

Ans:C

26. Melting point of ice is 

a. 1000𝐶

b. 40𝐶

c. 00𝐶

d. 50𝐶

Ans:C

27. Haemoglobin is found in 

a. Vein

b. Urine

c. Blood

d. AIDS

Ans:C

28. The nucleus of an atom consists of 

a. Electrons and Neutrons

b. Electrons and Protons

c. Protons and Neutrons

d. Neutrons only

Ans:C

29. A mixture of metal dissolved in mercury is known as ………. 

a. Amalgam

b. Alloy

c. Mercury salt

d. Solution

Ans:A

30. The formula of Ammonium Chloride is 

a. NH4Cl

b. NH4Cl2

c. NHCl2

d. NH4Cl4

Ans:A

S.no Mock Test Click
01 Airforce Group-Y Click Here
02 Airforce Group-X Click Here
02 Navy MR Click Here
02 General Knowledge Click Here

31. Rusting of Iron is a  

a. Physical Change

b. Chemical change

c. Biochemical change

d. Electrochemical change

Ans:B

32. Penicillin is a ………… 

a. Antibiotic

b. Fats

c. Enzymes

d. Proteins

Ans:A

33. The male and female genes in a flower are called ova and  

a. Zygote

b. pollen

c. Pupa

d. Sperms

Ans:B

34. Which is the fundamental particle that constitutes an atom other than proton and electron? 

a. Neuron

b. Photon

c. Neutron

d. Anion

Ans:C

35. Which of the following is not acompound? 

a. Air

b. Steel

c. Water

d. Brass

Ans:C

36. The value of 2-(2) is 

a. 0

b. 4

c. 8

d. 16

Ans:C

37. If two angles of a triangle are 30 and 105, then the third angle will be  

a. 75

b. 45

c. 65

d. 60

Ans:C

38. What is the value of 7/9 of 45? 

a. 33

b. 35

c. 38

d. 28

Ans:C

39. If (0.4z – 3) = -7/5. Find the value of z (1.5z + 9) 

a. 98/25

b. 26/35

c. -96/25

d. None of these

Ans:C

40. Find the area of a playground of 300m length and 200m breadth. 

a. 60,000 𝑚2

b. 500 m

c. 10,000 𝑚2

d. 60,000 𝑚3

Ans:A

41. If 8 men can do a piece of work in 15 days, then in how many days could 20 men do the same work  

a. 7 days

b. 8 days

c. 10 days

d. None of these

Ans:D

42. What is the fractional value of 4.21 

a. 421/100

b. 121/10

c. 121/1000

d. 21/100

Ans:A

43. Find the value of 1/2 + 1/4 

a. 3/4

b. 3/2

c. 5/4

d. 1/8

Ans:A

44. What is the square root of 0.0036 

a. 0.06

b. 0.6

c. 00.6

d. 6

Ans:A

45. Perimeter of a square is 1000 cm. Find one side of that square 

a. 10 cm

b. 100 cm

c. 20 cm

d. 250 cm

Ans:D

46. 3 1/4 hrs. convert in Minutes 

a. 205

b. 195

c. 210

d. 180

Ans:B

47. (x + 4) (x + 5) =? 

a. x2 + x – 20

b. x3 + 9x – 20

c. x2 + 5x + 1

d. x2 +9x +20

Ans:D

48. If the average of 40, 10, 25, 20, 35 and x is 25, then the value of x is  

a. 20

b. 30

c. 35

d. 36

Ans:A

49. Simplify 81 x 81 + 68 x 68 – 2 x 81 x 68

a. 169

b. 196

c. 201

d. None of these

Ans:A

50. Area of square  

a. side x side

b. length x breadth

c. length x length

d. 4 x side

Ans:A
Download PDF for More Questions

Army GD Exam Previous Question Paper -1

Army GD Exam Previous Question Paper -2

Army GD Exam Previous Question Paper -4

Army GD Exam Previous Question Paper -5

Army GD Exam Previous Question Paper -6

Army GD Exam Previous Question Paper -7

Army GD Exam Previous Question Paper -8

Army GD Exam Previous Question Paper -9

Army GD Exam Previous Question Paper -10

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*