SSC GD Top 100 Biology Questions and Answers

SSC GD Top 100 Biology Questions and Answers

SSC GD Top 100 Biology Questions and Answers

Q1. Alcoholic drink contains .
Ans -: Ethyl Alcohol
Q2. Glucose in stored in the form of by Animals.
Ans -: Glycogen
Q3. Ascariasis is caused by .
Ans -: Round Worm
Q4. BCG vaccination (Bacillus Calmette Guerin) givesimmunity from .
Ans -: Tuberculosis
Q5. Blood groups was discovered by –
Ans -: Karl Landsteiner
Q6. The first successful heart transplant in India was performed by –
Ans -: Dr. Panangipalli Venugopal
Q7. The oral polio vaccine was discovered by –
Ans -: Jonas Salk
Q8. Companion cells are unique to .
Ans -: Angiosperms
Q9. DNA stands for .
Ans -: Deoxy ribonucleic Acid
Q10. Dog bite can cause rabies. Bite of which other animal can also cause rabies?
Ans -: Bat

Q11. Endocrine glands are also known as .
Ans -: Ductless Glands
Q12. The Small Pox vaccine was discovered by –
Ans -: Edward Jenner
Q13. Deficiency of iodine leads to .
Ans -: Enlargement of Thyroid Gland

SSC GD General Knowledge Questions and Answers -1

SSC GD General Knowledge Questions and Answers-2

SSC GD English Previous Questions Part-1

SSC GD English Previous Questions Part-2

Q14. First vaccine produced by bio-technology was used against which virus?
Ans -: Hepatitis-B
Q15. Turmeric is obtained from of a Plant.
Ans -: Stem
Q16. Genes are made by .
Ans -: Polynucleotides
Q17. Haematopoies is occurs in .
Ans -: Bone marrow
Q18. Leprosy is also known as .
Ans -: Hansen’s Disease
Q19. A human skull has number of bones.
Ans -: 22 Bones
Q20. Deposition of which acid in the muscles leads to a feeling of fatigue in Humans?
Ans -: Lactic Acid

Q21. RBC’s count in the blood is increased when a person is having .
Ans: Polycythaemia
Q22. Where are the Lachrymal glands situated in the human body?
Ans: Eye Orbit
Q23. The red, blue and purple colour seen in plants is because of the pigment.
Ans: Anthocyanin
Q24. Which part of the human brain controls Motor skills of the body?
Ans: Frontal Lobes
Q25. What is the name the hormone that regulates the amount of glucose in the blood .
Ans: Insulin
Q26. Name the gas used for making vegetable ghee?
Ans: Hydrogen
Q27. Which is the largest gland in the human body?
Ans: Liver
Q28. The smallest functional unit of a kidney is the ?
Ans: Nephron
Q29. James D. Watson, a Nobel Prize winning scientist is expert in the field of .
Ans: Genetics
Q30. Polio is caused by a .
Ans: Virus

Q31. The flow of energy in the Energy Pyramid is always .
Ans: Upwards
Q32. Saliva helps in the digestion of .
Ans: Starch
Q33. Which Parent’s chromosome is used for sex determination test?
Ans: Father
Q34. The bio-gas used for cooking is a mixture of .
Ans: Methane & Carbon dioxide
Q35. The yellow colour of the human faeces is a result of the pigment called .
Ans: Urobilin
Q36. Which air pollutant causes the most serious health hazards?
Ans: Sulphur dioxide
Q37. Vitamin K is required for the synthesis of .
Ans: Prothrombin
Q38. Which compound is used in anti-malarial drug?
Ans: Chloroquine
Q39. Dental cavities are caused because of the deficiency of?
Ans: Fluorine
Q40. What is the process of filtering blood through an artificial kidney called?
Ans: Dialysis

Q41. Which is the first vaccine injected into a newly born baby?
Ans: BCG
Q42. Food poisoning is caused by .
Ans: Clostridium botulinum

Computer Man

Q43. Which hormone is used as an oral contraceptive?
Ans: Progesterone
Q44. The longest and largest bone in the human body is?
Ans: Femur
Q45. Which metal is present in hemoglobin?
Ans: Iron
Q46. What is the total number of chromosomes found in the human gene?
Ans: 46
Q47. The PH value of human blood is?
Ans: 7.40
Q48. The plants, which grow under water stress conditions are called?
Ans: Xerophytes
Q49. During photosynthesis, Solar Energy is converted to .
Ans: Chemical energy
Q50. Which is the smallest bone in the human body?
Ans: Stapes

Q51. The study of Trees is called?
Ans: Dendrology
Q52. Who proposed the Theory of natural selection?
Ans: Dendrology
Q53. Turpentine oil is obtained from .
Ans: Resin from Pines
Q54. Upper most layer of skin is called?
Ans: Epidermis
Q55. Which is the only element found in Chlorophyll?
Ans: Magnesium
Q56. What are Bryophytes ?
Ans: Amphibious Plants
Q57. Which component of the Cell is called it’s ‘Kitchen’?
Ans: Chloroplast
Q58. What is known as ‘Suicidal bags of cell’?
Ans: Chloroplast

SSC GD History Important Questions & Answers

Q59. What is systolic and diastolic pressure in a healthy man?
Ans: 120mm & 80mm
Q60. Dermatology is the study of?
Ans: Human Skin

Q61. Which chemical is popularly used in Rat poison?
Ans: White Phosphorus
Q62. What is the Dental formula of man?
Ans: 2123/2123
Q62. What is the name of first cloned sheep?
Ans: Dolly
Q64. is the normal cholesterol level in human blood.
Ans: 180-200 mg/dL
Q65. A is the smallest structural and functional unit of nervous system.
Ans: Neuron
Q66. 99% percentage of water is lost during transpiration, True or False?
Ans: TRUE
Q67. Which enzyme is present in all members of the animal kingdom except Protozoa?
Ans: Amylase
Q68. Zika virus is carried by Mosquito.
Ans: Aedes
Q69. Tomato contains which acid?
Ans: Oxalic Acid
Q70. Which animal respire without having blood in them?
Ans: Oxalic Acid

Q71. Which cells acting as phagocytes are present in the liver?
Ans: Kupffer cells
Q72. Which cell organelles function as the power house of a living cell?
Ans: Mitochondria
Q73. A bite of a mad dog causes –
Ans: Hydrophobia
Q74. Which disease is known as ‘silent killer’?
Ans: High Blood pressure
Q75. Human saliva contains the enzyme known as .
Ans: Ptyalin
Q76. Which gland disappears during old age?
Ans: Thymus
Q77. The insect responsible for the spread of Kala-azar is –
Ans: Sand Fly
Q78. is known as the strongest natural fibre.
Ans: Silk
Q79. Which is known as graveyard of RBC’s ?
Ans: Spleen
Q80. The gland known as master gland in human body is the .
Ans: Pituitary gland

Q81. The process of cell division is known as –
Ans: Mitosis
Q82. Which part of the Plant body acts as the carrier of food and other substances to all its parts?
Ans: Phloem

Top 70 General Science Questions and Answers

Q83. Which is the sweetest sugar?
Ans: Fructose
Q84. The hearing function is associated with which part of the Human Brain?
Ans: Temporal Lobe
Q85. Which major chemical compound is found in human kidney stones?
Ans: Calcium oxalate
Q86. Which metal is present in Insulin?
Ans: Zinc
Q87. Thirst, hunger and sleep are controlled by which part of the brain?
Ans: Hypothalamus
Q88. Alcohol affects which part of human brain?
Ans: Cerebellum
Q89. Which part of human brain is the regulating centre for swallowing and vomiting?
Ans: Medulla Oblongata
Q90. Which part of the Human Eye changes it size based on the amount of Light?
Ans: Pupil

Q91. is the plant which yields biodiesel or biofuel.

Ans: JatrophaCurcas

Q92. The part of the human eye which regulates the quantum of light entering is –

Ans: Iris
Q93. Which salt is found in bone in largest amount?

Ans: CalciumPhosphate
Q94. What is the name of the test done to diagnose cancer?

Ans: BiopsyTest

SSC GD Constable General Awareness Questions PDF

SSC GD Constable General Awareness Questions PDF – 2

SSC GD Number and Letter Series 100 Bits

SSC GD Top 100 Physics Questions and Answers

SSC GD Top 100 Chemistry Questions and Answers

Q96. Intake of which vitamin is recommended to improve blood coagulation?

Ans: Vitamin K
Q97. Who explained about the blood circulation for the first time?
Ans: WilliamHarvey
Q98. Alexander Fleming invented.

Ans: Penicillin
Q99. Who is credited for producing first man-made Gene in a lab?

Ans: Dr.Hargobind Khurana
Q100. Xerophthalmia is a disease caused by lack of which vitamin?
Ans: Vitamin A

Download PDF Here CLICK HERE>>
Download PDF Here CLICK HERE>>
Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*