Indian Army Clerk Previous Exam Paper-3

Indian Army Clerk Previous Exam Paper-3

Indian Army Clerk Previous Exam Paper-3 Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge and General Science and School Maths and Computer Science All trades Selection process also given below.

Indian Army Clerk Previous Exam Paper-3

01. Which one of the following is not an objective of fiscal in India?

a. Full employment
b. Price stability
c. Equitable distribution of wealth and incomes
d. Regulation of international trade

Ans:D

02. Which of the following is deducted from NNP to arrive NI?

a. Indirect tax
b. Capital consumption allowance
खपत भत्ता
c. Subsidy
d. Interest

Ans:A

03. The first woman governor of state in free india was 

a. Mrs sarojini naidu
b. Mrs sucheta kriplani
c. Mrs indira Gandhi
d. Mrs vijaya lakshmi pandit

Ans:A

04. Which of the following does not come under the purview of the election commission?

a. To conduct the election of PM of India
b. To assign selection symbols to the political parties
c. To give recognition to political parties
d. give recognition to political parties

Ans:A

05. The denominator of a fraction is 3 more than its numerator. If the numerator is increased by 7 and the denominator is decreased by 2, we obtain 2. The sum of numerator and denominator of the fraction is

a. 5
b. 13
c. 17
d. 19

Ans:B

06. The least number which when divided by 16, 18, 20 and 25 leaves 4 as remainder in each case, but when divided by 7 leaves no remainder is

a. 17004
b. 18000
c. 18002
d. 18004

Ans:D

07. The ratio of the areas of a regular hexagon and an equilateral triangle having same perimeter is

a. 2:3
b. 6:1
c. 3:2
d. 1:6

Ans:A

08. How many types of relationships are there in MS access?

a. 3
b. 4
c. 5
d. 6

Ans:A

09. How many types of computer models are there?

a. 3
b. 4
c. 5
d. 7

Ans:B

10. When we create a chart on a separate sheet in the same workbook, it is called a

a. View chart
b. View heat
c. Embedded chat
d. Chart sheet

Ans:D

11. The five-year plan that gave priority to heavy industry was

a. Second
b. First
c. Seventh
d. Fourth

Ans:A

12. The sangeet natak akademi fellowships and award for the year 2010 were presented by the vice president on july 22, 2010. Who of the following received awards in the field of dance?

a. Chhanu lal Mishra
b. Malabika mitra
c. Atamjit singh
d. Tk murthy

Ans:D

13. Which of the following is called ‘blue planet’?

a. Saturn
b. Earth
c. Jupiter
d. Mars

Ans:B

14. Which one of the following gland is responsible for secretion of sex hormones?

a. Adrenal gland
b. Thyroid gland
c. Pituitary gland
d. Sebaceous gland

Ans:C

15. In cauliflower plant, the useful part is 

a. Underground stem
b. Root
c. Young inflorescence
d. Leaves

Ans:D

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

Army Clerk Syllabus and Pattern

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

16. In order to tell excel that we are entering a formula in cell, we must begin with an operator such as

a. $
b. @
c. =
d. #

Ans:C

17. Using the chart wizard, we can quickly and easily turn our

a. Data into charts and vice-versa
b. Chart into charts
c. Data into charts
d. Charts into most advanced charts

Ans:C

18. Excel can display up to…. fields of a data form.

a. 16
b. 32
c. 64
d. 128

Ans:Ans:B

19. A numeric value can be treated as a label value if it proceeds with.

a. Apostrophe (‘)
b. Exclamation (!)
c. Hash (#)
d. Ampersand (&)

Ans:A

20. Which menu option can be used to split windows into two?

a. Format > windows
b. View > windows > split
c. Windows > split
d. View > split

Ans:C

21. Opportunity cost of a commodity in a company is 

a. The cost that the firm could have incurred when a different technique was adopted
b. The cost that the firm could have incurred under a different method of production
c. The actual cost incurred
d. The next best alternative output sacrificed

D

22. A firm sells new shares worth Rs.1000 direct to individuals. This transaction will cause

a. Gross national product to rise by Rs. 1000
b. Gross domestic product to rise by Rs. 1000
c. National income to raise Rs.1000
d. No impact on gross national product

Ans:D

23. The finance commission is primarily concerned with recommending to the president about

a. Tax given to the states
b. Distributing the net proceeds of the taxes between the center and the states
c. Both ‘a’ and ‘b’
d. Neither ‘a’ nor ‘b

Ans:C

24. Nowadays the election commission of India uses EVM during the general election in the country. What is the full form of EVM?

a. Electronic voting machine
b. Electronic validation machine
c. Electronic validation management
d. Early voting movement

Ans:A

25. The HCF of two numbers is 8. Which one of the following can never be their LCM?

a. 48
b. 56
c. 60
d. 24

Ans:C

26. What will be the area of a circle whose perimeter is 88 cm?

a. 576 ??2
b. 616 ??2
c. 636 c??2
d. Cannot be determined

Ans:B

27. In which toolbar will you find autosum short button?

a. Formatting bar
b. Standard bar
c. Clipboard bar
d. Formula bar

Ans:D

28. What does CPU stand for?

a. Central processing unit
b. Central process unit
c. Central printing unit
d. Central peripheral unit

Ans:A

29. If one-third part of a tank is filled with 80 liter water. How much water is required for filling half of the tank?

a. 20 L
b. 120 L
c. 80 L
d. 100 L

Ans:B

30. Which of the following is not a usual file extension in DOS?

a. EXE
b. BAT
c. 0
d. Class

Ans:B

31. The sum of both digits of a digit number is 7. If the digits of the numbers are interchanged, the number so formed is greater than the original number by 27. Find the original number.

a. 25
b. 26
c. 27
d. 28

Ans:A

32. Which is the greatest out of the numbers?

a. (2 + 2 + 2)2
b. [(2 + 2)2]2
c. (2 x 2 x 2 )2
d. 43

Ans:B

33. If after the payment of 3/4 of a loan, Rs. 500 still remains to pay, what is whole of the loan?

a. Rs 2000
b. Rs 2100
c. Rs 1700
d. Rs 1500

Ans:A

S.no Free Online Test Click
01 Airforce Group-Y Click Here
02 Airforce Group-X Click Here
03 Navy MR Click Here
04 Navy AA/SSR Click Here
05 General Knowledge Click Here

34. What is the least number which is a multiple of 17 and when divided by 2, 3, 4, 5, 6, and 8 leaves 1 as remainder in each case?

a. 121
b. 1921
c. 361
d. 1020

Ans:B

35. The area of a square field is 24200 sq m. how long will a lady take to cross the field diagonally at the rate of 6.6 km/h?

a. 3 min
b. 2 min
c. 2.4 min
d. 2 min 40 s

Ans:B

36. Who developed the first mechanical Calculator?

a. Charles Babbage
b. Blaise Pascal
c. Leibnitz
d. None of these

Ans:D

37. ALU is used to 

a. perform arithmetic calculations
b. perform logical operations
c. Both ‘a’ and ‘b’
d. None of these

Ans:C

38. Which of the following does not represent I/O device?

a. Speaker
b. Plotter
c. Joystick
d. ALU

Ans:D

39. I have no objection ……… your living here

a. in
b. on
c. to
d. With

Ans:C

40. He is junior ………. all his colleagues 

a. in
b. of
c. between
d. to

Ans:D

41. You must do the work

a. The work must be done by you
b. You must have done the work
c. You might have done the work
d. The work must been done by you

Ans:A

42. Always speak the truth 

a. You should told the truth
b. The truth should be spoken by you
c. You are requested to speak the truth
d. Let the truth be always spoken

Ans:D

43. None helps the poor 

a. The poor are not helped by anyone
b. The poor are not helped by someone
c. None is helping the poor
d. The poor are being helped by none

Ans:A

44. The first Indian to swim across English Channel was

a. P.K. Bannerji
b. Mihir Sen
c. V. Merchant
d. Aarti Saha

Ans:B

45. The headquarters of International Atomic Energy Agency (IAEA) is located in 

a. Geneva
b. Washington DC
c. Vienna
d. London

Ans:C

46. Who is considered as ‘the father of sitar’ 

a. Tansen
b. Baiju Bawara
c. Amir Khusro
d. Ghulam Ali

Ans:C

47. The length, breadth and height of a room are 5 m, 4.5 m and 3 m respectively. The volume of the air it contains is 

a. 65700 L
b. 67500 L
c. 6750 L
d. None of these

Ans:B

48. The factors of 5 x (y + z) – 7 y (y + z) are

a. (5x – 7y) (y – z)
b. (5x – 7y) (y + z)
c. (5x + 7y) (y + z)
d. (5x + 7y) (y – z)

Ans:B

49. If x is added to a number which exceeds x by 4, the result is 26. The value of x is 

a. 15
b. 11
c. 20
d. None of these

Ans:B

50. Given that A = (2, ,6, 8, 9), B = (7, 8, 9, 12), then B – A is equal to

a. {7, 8, 9, 12}
b. {7, 12}
c. {2, 6, 7, 8, 9, 12}
d. {2, 6, 8, 9, 12}

Ans:B

Army Clerk Previous Exam Paper-1

Army Clerk Previous Exam Paper-2

Army Clerk Previous Exam Paper-4

Army Clerk Previous Exam Paper-5

Download PDF for More Questions

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*