Indian Army Clerk Previous Exam Paper-4

Indian Army Clerk Previous Exam Paper-4

Indian Army Clerk Previous Exam Paper-4 Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge and General Science and School Maths and Computer Science All trades Selection process also given below.

Indian Army Clerk Previous Exam Paper-4

01. The first lady Governor of independent India was:

a. Vijaya Lakshmi Pandit
b. Sheila Dixit
c. Sarojini Naidu
d. None of these

Ans:C

02. MODVAT is related to

a. Sales Tax
b. Wealth Tax
c. Income Tax
d. Excise Duty

Ans:D

03. Which is the Capital of Bhutan? 

a. Paris
b. Kabul
c. Thimphu
d. Tehran

Ans:C

04. Gobar gas mainly contains?

a. Carbon dioxide
b. Carbon Monoxide
c. Hydrogen Sulphide
d. Methane

Ans:D

05. Myanmar is the name of

a. Bhutan
b. Thailand
c. Burma
d. Sri Lanka

Ans:C

06. Stainless steel is an alloy whereas air is a

a. Gas
b. Mixture
c. Compound
d. Solution

Ans:B

07. Atomic theory was invented by

a. Benjamin
b. Marie Curie
c. Albert Einstein
d. John Dalton

Ans:D

08. MacMahon line is between

a. India & Pakistan
b. Pakistan & Sri Lanka
c. India & China
d. Pakistan & China

Ans:C

09. Seismograph is used to measure:

a. Rainwater
b. Depth of water
c. Speed of wind
d. Earthquake

Ans:D

10. Which period is known as the Golden Age in Indian History?

a. Aryans period
b. Guptas period
c. Mauryas period
d. Slave period

Ans:B

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

Army Clerk Syllabus and Pattern

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

11. 8 😕 :: 1: 4

a. 16
b. 24
c. 32
d. 26

Ans:C

12. The average of the following numbers is 21. 18, 15, x, 22, 31. Find the value of ‘x’:

a. 10
b. 12
c. 14
d. 19

Ans:D

13. If the diameter of a semi-circular protractor is 14 cm, then find its perimeter; (π=22/7)

a. 22
b. 30
c. 32
d. 36

Ans:A

14. For what value of k, the equation 4x2+ kx + 9 = 0 

a. 12
b. 10
c. 14
d. 16

Ans:A

15. Find the median of the following numbers 2, 10, 9, 9 5, 2, 3, 7, 11.

a. 4
b. 5
c. 6
d. 7

Ans:B

16. If 2x + y= 35 and 3x + 4y= 65, find the value of xy:

a. 6
b. 3
c. 9
d. 12

Ans:B

17. A man goes 15 m due west and then 8m due north. Find the shortest distance from the starting point.

a. 15
b. 16
c. 17
d. 18

Ans:C

18. If an article purchased for Rs 60 is sold for Rs 80 what is the % of profit or loss on sale

a. Profit 40%
b. Profit 50%
c. Profit 25%
d. Profit 33.33%

Ans:D

19. A 200-meter-long train passes a pole in 15 seconds, what is the speed of the train?

a. 48 Km/hr
b. 32 Km/hr
c. 50 Km/hr
d. 40 Km/hr

Ans:C

20. Calculate the simple interest on Rs 4000 for 3 years at 8% per annum:

a. 850
b. 960
c. 980
d. 880

Ans:B

21. Full form of R.A.M is:

a. Real Access Memory
b. Random Access Memory
c. Random Available Memory
d. None of these

Ans:B

22. An item found on the standard office toolbar:

a. Save Button
b. File
c. Help
d. Printer Shortcut

Ans:A

23. The programming language that the Computer understands is:

a. Machine language
b. Computer language
c. Source program
d. None of these

Ans:A

24. Which of the following is not a part of C.P.U?:

a. Processor
b. ALU
c. Primary Memory
d. CMOS Battery

Ans:D

25. Which is related to an Internet?

a. Telnet
b. E-mail
c. UPS
d. None of these

Ans:B

26. What do you understand by ALU?

a. Access Logical Unit
b. Arithmetic and Logical Unit
c. Arithmetic Logic Unit
a. None of these

Ans:B

27. How many bites is in 1Kilo Byte?

a. 1000
b. 1024
c. 1096
d. 512

Ans:B

28. How many cycles per second is in 1 GHz?
a. 1,000
b. 100,000
c. 1,000,000
d. 1,000,000,000

Ans:C

29. Which of the following holds the system date and time?

a. Control Card
b. SMPS
c. ROM
d. CMOS Battery

Ans:D

30. The first file the Computer look for at the start up is

a. (a) Help
b. Auto Exe
c. Command.Com
d. Edit.Com

Ans:B

S.no Free Online Test Click
01 Airforce Group-Y Click Here
02 Airforce Group-X Click Here
03 Navy MR Click Here
04 Navy AA/SSR Click Here
05 General Knowledge Click Here

Choose the appropriate word from the four choices which best describes the meaning of the Word or Phrase underlined:

31. His achievement has been incompatible with his efforts. 

a. proportionate
b. excessive
c. consistent
d. inconsistent

Ans:D

32. I never expected such licentious conduct from him. 

a. illegal
b. full of deceit
c. irresponsible
d. immoral

Ans:D

33. She marvelled at her husband’s boldness. 

a. was greatly surprised
b. shocked
c. be happy
d. be proud

Ans:A

34. He is always making such nebulous proposals 

a. ambitious
b. insulting
c. vague
d. impracticable

Ans:C

Pick out the word that is most nearly the same (Synonyms) amongst the choices for the word underlined.

35. Dexterous
a. Unskilful
b. Skilled
c. Ignorant
d. Illiterate

Ans:B

36. Erudite
a. Uncertain
b. Learned
c. Ignominious
d. Entire

Ans:B

37. Futile
a. Fruitful
b. Unsavoury
c. Useless
d. Acceptable

Ans:C

Pick out the word that is opposite in meaning (Antonyms) amongst the choices for the word underline.

38. Oblivion
a. Observation
b. Remembrance
c. Memory
d. Memorizing

Ans:A

39. Obese
a. Thin
b. Fat
c. Rigid
d. None of these

Ans:A

40. Naked
a. Ignorant
b. Uncivilised
c. Clothed
d. None of these

Ans:C

In each of the following question, a sentence has been given in active / passive voice. Choose the alternative which expresses the same passive / active voice:

41. You must do the work:
a. The work must be done by you
b. You must have done the work
c. You might have done the work
d. The work must been done by you

Ans:A

42. Always speak the truth:
a. You should told the truth
b. The truth should be spoken by you
c. You are requested to speak the truth
d. Let the truth be always spoken

Ans:D

43. None helps the poor:
a. The poor are not helped by anyone
b. The poor are not helped by someone
c. None is helping the poor
d. The poor are being helped by none

Ans:A

44. Let her be told to wait here:
a. She should wait here
b. Wait here
c. Tell her to wait here
d. Ask her to wait

Ans:C

In each of the following question, a sentence has been given in Direct / Indirect Speech. Choose the alternative which expresses the same Indirect / Direct Speech voice:

45. Pinki said to Gaurav, “Will you help me in my work just know”:

a. Pinki asked Gaurav if he would help her in her work just then
b. Pinki questioned to Gaurav that will you help me in my work just now
c. Pinki told Gaurav whether he will help her in her work just now
d. Pinki asked to Gaurav that will he help in her work just now

Ans:A

46. I said to my brother, “Let us go to some hill station for a change.”:

a. I asked my brother to go some hill station for a change
b. I asked my brother if he would go to some hill station for a change
c. I permitted my brother to go to some hill station for a change
d. I suggested to my brother that we should go to some hill station for a change

Ans:D

47. The Manager said, “Well, what can I do for you?  

a. The Manager asked what he could have done for him
b. The Manager wondered what he could do for him
c. The Manager wanted to know what he could do for him
d. The Manager said that he couldn’t do anything for him

Ans:C

Choose the most appropriate answer of the question from the choices given so that the sense does not change:

48. The glory can never fade (Choose Interrogative):

a. When would their glory fade?
b. When can their glory fade?
c. How can their glory fade?
d. Who can fade their glory?

Ans:B

49. She is not as intelligent as he (Chose Comparative):

a. He is more intelligent than her
b. She is more dull than him
c. He is more intelligent than she
d. He is intelligent more than her

Ans:C

50. It is better to lend than borrow (Choose Positive) :

a. Borrowing is not as good as lending
b. To lend is good but of borrow
c. One should lend than borrow
d. Lending is not so good as borrowing

Ans:A

Army Clerk Previous Exam Paper-1

Army Clerk Previous Exam Paper-2

Army Clerk Previous Exam Paper-3

Army Clerk Previous Exam Paper-5

Download PDF for More Questions

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*