Indian Army Clerk Previous Exam Paper-2

Indian Army Clerk Previous Exam Paper-2

Indian Army Clerk Previous Exam Paper-2 Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge and General Science and School Maths and Computer Science All trades Selection process also given below.

Indian Army Clerk Previous Exam Paper-2

01. Who was the founder of the French East India Company? 

a. Dumas
b. Colbert
c. Duplex
d. De La Haye

Ans:B

02. Delhi became the capital of India in 

a. 1910
b. 1931
c. 1916
d. 1923

Ans:B

03. Which is the most fertile soil among the following
a. Black Soil
b. Red Soil
c. Laterite Soil
d. Alluvial Soil

Ans:d

04. Which State has the largest coast line

a. Gujarat
b. Tamil Nadu
c. Karnataka
d. Andhra Pradesh

Ans:A

05. Which of the following is the banker of the banks 

a. IDBI
b. SBI
c. RBI
d. PNB

Ans:C

06. Which of the following is the largest public sector organization in India?

a. Bharat petroleum
b. Steel Authority of India
c. Indian Oil Corporation
d. Oil and Natural Gas Corporation

Ans:D

07. Chief Minister of a state is responsible to

a. Governor
b. Legislative Assembly
c. Prime Minister
d. Rajya Sabha

Ans:B

08. The executive authority of the union is vested in the constitution by the

a. Prime Minister
b. President
c. Cabinet
d. Union Legislature

Ans:B

09. Who is the first woman space tourist?

a. Sunita Williams
b. Naina Amari
c. Anousheh Ansari
d. Sunita Narayan

Ans:C

10. Which of the following test helps in diagnosis of cancer?

a. X-ray
b. Urine test
c. Blood test
d. Biopsy test

Ans:D

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

Army Clerk Syllabus and Pattern

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

Directions (Q.No. 11-15) Some parts of the sentence have errors and some are correct. Find out which part of the sentence has an error corresponding to the appropriate letter (a), (b) and (c). If a sentence is free from error, marks the answer (d).

11. A large sign near (a)/ the entrance warns the visitors (b)/ to beware about bears (c)/ No error (d)

Ans:C

12. I told him (a)/ that I availed (b) / the opportunity (c)/ No error (d) 

Ans:B

13. It is time (a)/ we should have done (b)/ something useful (c)/ No error (d) 

Ans:B

14. I think (a)/ he owns an expensive (b)/ painting by Hussain (c)/ No error (d)

Ans:D

15. He will tell you (a)/ about it when (b)/ he will come back (c) No error (d)

Ans:C

Directions (Q.No. 16-20) In the question, sentences are given with blanks to be filled in with an appropriate words(s). Four alternatives are suggested for each question. Choose the correct alternative out of the four.

16. For a child, a blow ………… self- esteem is a terrible thing

a. with
b. to
c. on
d. of

Ans:D

17. It is our duty to get ………. the truth 

a. to
b. over
c. into
d. at

Ans:D

18. He told me that he ………… watching the movie

a. is finished
b. was finished
c. had finished
d. not finished

Ans:C

19. I do my work ………… carefully to make mistakes

a. so
b. very
c. too
d. more

Ans:C

20. He is very good ………… making stories 

a. in
b. about
c. at
d. For

Ans:C

Directions (Q.No. 21 – 25) In these questions, out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

21. Request
a. Ask
b. Please
c. Suggest
d. Offer

Ans:A

22. Foreboding
a. Alarm
b. Forecast
c. Failure
d. Foresight

Ans:A

23. Change
a. Alter
b. Renew
c. Review
d. Repeat

Ans:A

24. Genuine
a. Good
b. Real
c. Attractive
d. Lovable

Ans:B

25. Acquaint
a. Arouse
b. Introduce
c. Appoint
d. Acquire

Ans:A

Directions (Q.No. 26 – 30) In each sentence give below, one word has been printed in bold. Below the sentence, four words are suggested one of which can replace the word printed in bold without changing the meaning of the sentence. Find out the appropriate word in each case.

26. In a hole below a mango tree, a snake was Staying 

a. halting
b. stopping
c. living
d. sitting

Ans:C

27. It was a useless attempt on her part to appear in the examination 

a. fruitful
b. unjustified
c. future
d. futile

Ans:D

28. He is going to destroy you 

a. ruin
b. spoil
a. ruin
b. spoil

Ans:A

29. He was confident that his plan would work well

a. doubtful
b. careful
c. sure
d. upset

Ans:C

30. This is proper time to eat food 

a. wrong
b. accurate
c. exact
d. appropriate

Ans:D

S.no Free Online Test Click
01 Airforce Group-Y Click Here
02 Airforce Group-X Click Here
03 Navy MR Click Here
04 Navy AA/SSR Click Here
05 General Knowledge Click Here

31. The numbers 𝒙, 𝒙 + 2, 𝒙 + 4 are all prime, so 𝒙 is 

a. 3
b. 2
c. 11
d. 17

Ans:A

32. 8/1000 + 7/100 + 5/10 =? 

a. 0.0578
b. 0.875
c. 0.578
d. 0.0875

Ans:C

33. The least number which must be subtracted from 2361 to make it a perfect square, is 

a. 48
b. 57
c. 88
d. 40

Ans:B

34. The average of 20 values is 18. If 3 is subtracted from each of the value, then the new average will be 

a. 21
b. 15
c. 16
d. 17

Ans:B

35. If 3 : 5 : : 60 : x. The value of x is

a. 100
a. 36
b. 4
c. None of these

Ans:A

36. What percentage is 390 g of 1 kg 500 g?

a. 26 %
b. 20 %
c. 25 %
d. 22 %

Ans:A

37. By selling a cycle for Rs.330, a man gains 10%. What is the cost price of the cycle?

a. Rs 200
b. Rs 300
c. Rs 400
d. Rs 500

Ans:B

38. The simple interest on a certain sum for 5 years at 8% per annum is Rs.20 less than the simple interest on the same sum for 3 years and 4 months at 18 % per annum. What is the sum is?

a. 90
b. 200
c. 100
d. None of these

Ans:C

39. A and B can do a job in 2 days. If A alone can do the same job in 6 days. How many days will be taken by B to do the job alone?

a. 1 days
b. 2 days
c. 3 day
d. 4 days

Ans:D

40. The length of a tunnel, which a train 90 m long, travelling at 48 km/h, can cross in 21s is 

a. 180 m
b. 280 m
c. 190 m
d. 290 m

Ans:C

41. Which of the following are parts of the CPU

a. ALU
b. Memory
c. CU
d. Both ‘a’ and ‘c’

Ans:D

42. What are the units used to count the speed of a printer?

a. CPM
b. DPI
c. PPM
d. BIT

Ans:C

43. What is the other name for a LAN Card?

a. NIC
b. Network Connector
c. MODEM
d. Internet Card

Ans:A

44. A floppy disk rotates at 

a. 1000 rpm
b. 100 rpm
c. 2000 rpm
d. 360 rpm

Ans:D

45. A group of 4 bits is called 

a. bit
b. byte
c. nibble
d. None of these

Ans:C

46. Memory variables are temporarystorage place for pieces of 

a. Information
b. Database
c. RAM
d. None of these

Ans:A

47. A computer’s main memory is called

a. database
b. computer memory
c. RAM
d. ROM

Ans:C

48. RAM is used as small memory since it is ………….

a. Volatile
b. very costly
c. of low capacity
d. None of these

Ans:C

49. Which of the following does not represent I/O device?

a. Speaker which beeps
b. Plotter
c. Joystick
d. ALU

Ans:D

50. Storage of 1kb means which of the following number of bytes?

a. 1000
b. 964
c. 1024
d. 1064

Ans:A

Army Clerk Previous Exam Paper-1

Army Clerk Previous Exam Paper-3

Army Clerk Previous Exam Paper-4

Army Clerk Previous Exam Paper-5

Download PDF for More Questions

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*