Indian Army Clerk Previous Exam Paper-1

Indian Army Clerk Previous Exam Papers

Indian Army Clerk Previous Exam Paper-1 Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge and General Science and School Maths and All trades Selection process also given below.

Indian Army Clerk Previous Exam Paper-1

01. ICICI is the name of a

a. chemical industry

b. bureau

c. corporation

d. financial institution

Ans:D

02. The famous Dilwara Temples are situated in 

a. Uttar Pradesh

b. Rajasthan

c. Madhya Pradesh

d. Uttarakhand

Ans:B

03. Who is the first Indian woman to win Asian Games gold in 400m run? 

a. P.T.Usha

b. Kamaljeet Sandhu

c. M.L. Valsamma

d. LK. Malleswari

Ans:B

04. FFC Stand For

a. Foreign Finance Corporation

b. Film Finance Corporation

c. Federation of football Council

d. None of above

Ans:B

05. The ratio of width of our National flag to its length is  

a. 2: 3

b. 2: 4

c. 3: 4

d. 3: 5

Ans:A

06. The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is 

a. Na

b. Ag

c. Mg

d. Fe

Ans:D

7. Plants receive their nutrients mainly from 

a. Soil

b. Atmosphere

c. Chlorophyll

d. Light

Ans:A

08. Sound waves in air are 

a. Transverse

b. Electromagnetic

c. Polarised

d. Longitudinal

Ans:D

09. Which of the following is used in pencils 

a. Phosphorous

b. Graphite

c. Charcoal

d. Silicon

Ans:B

10. Most soluble substance in water is  

a. Sugar

b. Salt

c. Camphor

d. Sulphur

Ans:A

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

Army Clerk Syllabus and Pattern

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

11. The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, the the value of x is  

a. 16

b. 18

c. 20

d. 22

Ans:A

12. A fruit seller had some apples. He sells 40% apples and still has 420 apples. Originally, he had 

a. 600

b. 650

c. 700

d. 750

Ans:C

13. If 2994/14.5 = 172, then 29.94/1.45 =? 

a. 172

b. 17.2

c. 1.72

d. 0.172

Ans:B

14. The percentage increase in the area of a rectangle, if each of its sides are increased by 20% is  

a. 40%

b. 44%

c. 50%

d. 54%

Ans:B

15. A train passes a station platform in 36 seconds and a man standing on the platform in 20 seconds. If the speed of the train is 54 km/hr, what is the length of the platform?  

a. 120 m

b. 240 m

c. 300 m

d. None of these

 

16. The angle of elevation of a ladder leaning against a wall is 𝟔𝟎𝟎 and the foot of the ladder is 4.6m away from the wall. The length of the ladder is  

a. 4.6 m

b. 9.2 m

c. 10 m

d. 11.2 m

Ans:B

17. The H.C.F of two numbers is 23 and the other two factors of their L.C.M are 13 and 14. The larger of the two numbers is 

a. 250

b. 322

c. 415

d. 500

Ans:B

18. If a person walks at 14 km/hr instead of 10 km/hr, he would have walked 20 km more. The actual distance travelled by him is 

a. 50 km

b. 60 km

c. 70 km

d. 80 km

Ans:A

19. X and Y can do a piece of work in 20 days, and 12 days respectively. X started the work alone and then after 4 days I joined him till the completion of the work. How long did the work last?  

a. 10 days

b. 15 days

c. 20 days

d. None of these

Ans:A

20. The least number of complete years in which a sum of money put out at 20% compound interest will be more than doubled is  

a. 4

b. 5

c. 6

d. 7

Ans:A

Indian Army GD Previous Exam Paper-1

Indian Army GD Previous Exam Paper-2

Indian Army Tradesman Previous Exam Papers

Indian Army Technical Previous Exam Papers

Indian Army Nursing Previous Exam Papers

21. The brain of any computer system is 

a. ALU

b. CPU

c. Memory

d. None of these

Ans:B

22. Missing slot covers on a computer can cause 

a. Over heat

b. power surges

c. EMI

d. Incomplete path for ESD

Ans:A

23. What is Process in computer? 

a. a program in execution

b. contents of main memory

c. program in High level language kept on disk

d. none of these

Ans:A

24. Frames from one LAN can be transmitted to another LAN via which device? 

a. Bridge

b. Router

c. Repeater

d. Modem

Ans:A

25. In LISP, which function evaluates both <variable> and <object>? 

a. Add

b. Setq

c. Set

d. Eva

Ans:C

In the following sentences, a word or phrase is written in italicized letter. Choose the alternative which is opposite in meaning to the italicized part:

26. He directed a couple of mediocre films

a. noble

b. successful

c. outstanding

d. famous

Ans:C

27. Overeating can often be detrimental to health  

a. beneficial

b. injurious

c. useful

d. Destructive

Ans:A

28. They had an insipid conversation 

a. Curious

b. Loud

c. Argumentative

d. Lively

Ans:D

Choose the suitable preposition to fill in the blanks:

29. I have no objection ……… your living

a. in

b. on

c. to

d. with

Ans:C

30. He is junior ………. all his colleagues 

a. in

b. of

c. between

d. to

Ans:D

31. He was elected Chairman ………. the Board 

a. to

b. of

c. in

d. for

Ans:B

32. We take delight ………. hunting 

a. for

b. on

c. in

d. by

Ans:C

33. Would you return the paper ……….. tomorrow 

a. on

b. by

c. until

d. at

Ans:B

34. The city was plunged ………. darkness due to a sudden power failure 

a. at

b. to

c. under

d. Into

Ans:D

In each of the following question, a sentence has been given in Direct / Indirect Speech. Choose the alternative which expresses the same Indirect / Direct Speech voice: 

35. Pinki said to Gaurav, “Will you help me in my work just now” 

a. Pinki asked Gaurav if he would help her in her work just then

b. Pinki questioned to Gaurav that will you help me in my work just now

c. Pinki told Gaurav whether he will help her in her work just now

d. Pinki asked to Gaurav that will he help in her work just now

Ans:A

36. I said to my brother, “Let us go to some hill station for a change.” 

a. I asked my brother to go some hill station for a change

b. I asked my brother if he would go to some hill station for a change

c. I permitted my brother to go to some hill station for a change

d. I suggested to my brother that we should go to some hill station for a change

Ans:D

37. The Manager said, “Well, what can I do for you?” 

a. The Manager asked what he could have done for him

b. The Manager wondered what he could do for him

c. The Manager wanted to know what he could do for him

d. The Manager said that he couldn’t do anything for him

Ans:C

38. I said to my brother, “Let us go to some hill station for a change.” 

a. I asked my brother to go some hill station for a change

b. I asked my brother if he would go to some hill station for a change

c. I permitted my brother to go to some hill station for a change

d. I suggested to my brother that we should go to some hill station for a change

Ans:C

39. The Manager said, “Well, what can I do for you?” 

a. The Manager asked what he could have done for him

b. The Manager wondered what he could do for him

c. The Manager wanted to know what he could do for him

d. The Manager said that he couldn’t do anything for him

Ans:B

40. The / woods / floats / in waters 

a. the

b. Woods

c. Floats

d. in waters

Ans:A

41. The longer/ river in / our country is / ganges 

a. the longer

b. river in

c. our country is

d. ganges

Ans:D

42. Are/ you involved / in this project? / are you? 

a. Are

b. you involved

c. in this project

d. are you

Ans:D

Identify the Sentence

43. Gold is a precious metal.

a. Negative

b. Simple

c. Compound

d. complex

Ans:B

44. What he wants is not known. 

a. Simple

b. Compound

c. Negative

d. Complex

Ans:D

45. Can you help me with a thousand rupees.

a. Negative

b. Interrogative

c. Complex

d. Compound

Ans:B

46. What a wonderful figure it is

a. Exclamatory

b. Compound

c. Imperative

d. Negative

Ans:A

Choose idiom / phrase

47. Black and blue

a. Painting

b. Severely

c. Together

d. Intermix

Ans:B

48. To cry wolf 

a. To listen eagerly

b. To give false alarm

c. To turn pale

d. To keep off starvation

Ans:B

49. A man of straw: 

a. A man of no substance

b. A very active person

c. A worthy fellow

d. An unreasonable person

Ans:A

50. To make of clean breast of

a. To gain prominence

b. To praise oneself

c. To confess

d. To destroy before it blooms

Ans:C

More Army Previous Question Papers Click Here

Army Clerk Previous Exam Paper-2

Army Clerk Previous Exam Paper-3

Army Clerk Previous Exam Paper-4

Army Clerk Previous Exam Paper-5

Download PDF for More Questions

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*