SSC GD 24 November 2021 All Shift Questions and Answers

SSC GD 24 November 2021 All Shift Questions and Answers

SSC GD 24 November 2021 All Shift Questions and Answers

SSC GD 24 November 2021 All Shift Questions and Answers SSC (Staf Selection Service) recruit candidates for the General Duty post of BSF, CISF, ITBP, CRPF, NIA, SSF, SSB, Rifleman. SSC GD is Paramilitary jobs youth very interested to join in this jobs but they don’t have awareness fully that’s reason we provide full details of SSC GD. in this Website we provide General Knowledge and English Exam Review with answers so this is very important so don’t Neglect this questions and answers.

Computer Man

 

1) Who is the only Indian to get two medals in Paralympics?

Ans: Shooter Avani Lekhara

Shooter Avani Lekhara became the first Indian woman to win two medals at the Paralympics after clinching bronze in the women’s 50m rifle 3 positions SH1 category at Tokyo just days after her gold in women’s 10m air rifle shooting standing SH1 class.

2) In which state is the Aravalli Range located?

Ans: Rajasthan

Guru Shikhar, the highest peak in the Aravalli Range at 5,650 feet (1,720 m) in Mount Abu of Rajasthan, lies near the south-western extremity of the Central Aravalli range, close to the border with Gujarat state.

3) When was the Ujala Yojana scheme launched?

Ans: UJALA scheme was launched by PM Narendra Modi on 1st May 2015 under the government of India.

4) Father of Economics

Ans: Adam Smith

5) Which country held the 2016 Olympics?

Ans: Rio de Janeiro 2016 Olympic Games, athletic festival held in Rio de Janeiro that took place August 5–21, 2016. The Rio Games were the 28th occurrence of the modern Olympic Games.

SSC GD Constable General Awareness Questions PDF

SSC GD Constable General Awareness Questions PDF – 2

SSC GD Number and Letter Series 100 Bits

SSC GD Top 100 Physics Questions and Answers

SSC GD Top 100 Chemistry Questions and Answers

6) Who Won French open 2020 women’s singles

Ans: Iga Swiatek

7) What is the chemical name of vitamin K?

Ans: Phytonadione is the chemical name of Vitamin K

8) Which is the code name of the atomic bomb dropped on Hiroshima ?

Ans: Little Boy

Key Points

  • On August 6, 1945, during World War II, the United States dropped an atomic bomb on the city of Hiroshima, Japan.
  • The bomb was known as “Little Boy”, a uranium gun-type bomb that exploded with about thirteen kilotons of force.
  • The bombing of Hiroshima, codenamed Operation Centerboard I, was approved by Curtis LeMay on August 4, 1945.
  • The B-29 plane carried Little Boy.

Important Points

  • Three days after the United States dropped an atomic bomb on Hiroshima, a second atomic bomb was dropped on Nagasaki on August 9, 1945.
    • 21-kiloton plutonium device known as “Fat Man”.
  • The B-29 “Bockscar”, piloted Major Charles Sweeney, was assigned to deliver the “Fat Man”.

 

9) Which state is famous for kathakali dance

Ans: Kerala

10) Raniganj in west bengal is famous for

Ans: coalfield

11) Who gave the theory of drain of wealth?

Ans: Naoroji’s famous drain theory and poverty. Dadabhai Naoroji’s work focused on the drain of wealth from India to Britain during the period rule of British rule in India.

12) What is The largest gland in human body is

Ans: liver

  • Largest gland of the human body – Liver.
  • The smallest exocrine gland – Goblet cell.
  • The pancreas has both an endocrine and an exocrine function.
  • Apocrine sweat glands are usually associated with hair follicles, continuously secrete a fatty sweat into the gland tubule.

13) 1, 2 , 2 , 4, 8, 32 , ? 

Ans: 256

14) MANGOES Can Be written as AEGMNOS then FRIEND Can written as

Ans: DEFINR

15) Which team has won most IPL titles?

Ans: Mumbai Indians

16) Who is the chairman of Rajya Sabha

Ans: Vice President of India

17) What is known as Golden city of India?

Ans: Jaisalmer

20) What is the theme of national technology day 2021

Ans: Science and Technology for a Sustainable Future

21) Where is Koyna Dam located in which state?

Ans: Maharashtra, India

22) Question Figure

23) Directions

24) Time and Work

25) Surds

26) Volume and Area

27) What is the folk dance of assam called

Ans: Bihu: folk dance of Assam.

28) kheda movement started by mahatma gandhi in which year

Ans: Kheda Satyagraha of 1918

29) Who established principle of kingship?

Ans: Balban

30) Golden langur is very famous found in which national park

Ans: Manas Biosphere Reserve,  Assam

31) Who is the CEO of Uidai 2021?

Ans: Saurabh Garg

Download UFJ APP CLICK HERE>>
Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

SSC GD 22 November 2021 All Shift Questions and Answers

SSC GD 22 November 2021 All Shift Questions and Answers

SSC GD TOP Important Bits In The 2021 Exam

SSC GD 18 November 2021 All Shift Questions and Answers

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*