Indian Army Tradesman Previous Exam Paper-1

Indian Army Tradesman Previous Exam Papers

Indian Army Tradesman Previous Exam Paper-1 Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge and General Science and School Maths and All trades Selection process also given below.

Indian Army Tradesman Previous Exam Paper-1

01. The Aryans were settled in
a. Rajasthan
b. Punjab
c. Valley of Ganga
d. Valley of India

Ans:B

02. Against whom was the war of American Independence fought
a. France
b. Denmark
c. Royalty of America
d. Great Britain

Ans:D

03. When the Moon comes between the Sun and the Earth, it is called

a. Full moon night

b. Lunar Eclipse

c. Solar Eclipse

d. None of these

Ans:C

04. Which is the deepest ocean in the world?

a. Pacific Ocean

b. Indian Ocean

c. Arabian Se

d. None of these

Ans:A

05. How many islands of India are located in the Bay of Bengal  

a. 190

b. 204

c. 300

d. 710

Ans:B

06. How many articles are in constitution of India  

a. 395

b. 396

c. 397

d. 400

Ans:A

07. Which of the following is not an official language of UN?  

a. German

b. Russian

c. French

d. Spanish

Ans:A

08. I.S.R.O (Indian Space Research Organization) is located at  

a. Pune

b. Bangalore

c. Chennai

d. Delhi

Ans:B

09. National Defence Academy is located at 

a. Cochi

b. Dehradun

c. Pune

d. Kolkata

Ans:C

10. Oscar Award is given for (international)  

a. Film

b. Press

c. Peace

d. Gallantry

Ans:A

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

Army Tradesman Syllabus and Pattern

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

Army Clerk Previous Exam Papers

Army Technical Previous Exam Papers

11. The largest gold producing country in the world is 

a. Brazil

b. Canada

c. China

d. USA

Ans:C

12. Kayak is a kind of 

a. Tribat

b. Boat

c. Ship

d. Weapon

Ans:B

13. Pandit Shiv Kumar Sharma is associated with which musical instrument 

a. Santoor

b. Sitar

c. Sarod

d. Tabla

Ans:A

14. Who was the author of the Novel ‘Godan’ 

a. Maithili Sharan Gupta

b. Munshi Prem Chand

c. Rabindranath Tagore

d. Jai Shankar Prasad

Ans:B

15. Modern economy is one of the 

a.Cash economy

b. Planned economy

c. Credit economy

d. Open economy

Ans:B

Indian Army GD Previous Exam Paper-1

Indian Army GD Previous Exam Paper-2

16. The Battle of Plassey was fought in 

a. 1757

b. 1782

c. 1748

d. 1764

Ans:A

17. ‘Good Friday’ is associated with 

a. The birth of Christ

b. The Last Supper

c. The passion, crucifixion and death of christ

d. The resurrection of Christ

Ans:C

18. National Sports Day is observed on 

a. 29 Aug

b. 22 April

c. 1 oct

d. None

Ans:A

19. Where is the biggest Meteorological laboratory located in India 

a. Patna

b. Pune

c. Jaipur

d. Ambala

Ans:C

20. Bird that cannot fly is  

a. Cuckoo

b. Parrot

c. Peacock

d. Kiwi

Ans:D

21. Unit of electromotive force is  

a. Newton

b. Power

c. Joule

d. Volt

Ans:D

22. Sound waves are 

a. Longitudinal

b. Transverse

c. Both

d. None of these

Ans:C

23. When a wave travels from one medium to another, the quantity which will not change is 

a. Amplitude

b. Speed

c. Frequency

d. Wavelength

Ans:C

24. The sky appears blue because 

a. Scattering of water droplets

b. Scattering of dust particles

c. Scattering of air

d. None of these

Ans:D

30. Which of the following diseases usually spreads through air 

a. Plague

b. Typhoid

c. Tuberculosis

d. Cholera

Ans:C

26. If the atom of sodium has atomic Number 11, then what is its mass?  

a. 11

b. 12

c. 13

d. 23

Ans:D

27. Which of the following material alters the rate of chemical reaction?  

a. Acid

b. Base

c. Catalyst

d. None of these

Ans:C

28. Which of the following is acid 

a. Nacl

b. HCl

c. NaOH

d. KOH

Ans:B

29. An organic compound must contain which of the following? 

a. Carbon

b. Hydrogen

c. Nitrogen

d. Oxygen

Ans:A

30. The main constituent of stainless steel is  

a. Fe

b. Cr

c. Ni

d. C

Ans:A

Indian Army Trades wise Selection Process:

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

31. Which is the largest bone in the human body  

a. Radius

b. Femur

c. Tibia

d. Humerus

Ans:B

32. Protein is digested in human body in 

a. Small Intestine

b. Liver

c. Mouth

d. Stomach

Ans:A

33. Animal kingdom is divided into how many sub-kingdom  

a. One

b. Two

c. Three

d. Four

Ans:B

34. AIDS effects 

a. Blood Circulatory System

b. Nervous System

c. Immune System

d. Respiratory System

Ans:C

35. Which of the following is the richest source of vitamin C?  

a. Amla

b. Tomato

c. Guava

d. Lemon

Ans:B

36. 16.03 x 1000 =?  

a. 16030

b. 16050

c. 17030

d. 18040

Ans:A

37. A motorcycle was bought for Rs.950 and was sold for Rs.1350, then gain % is  

a. 25%

b. 35%

c. 40%

d. 42.10%

Ans:D

38. 25 ÷ 5 of 5

a. 0

b. 25

c. 5

d. 10

Ans:B

39. What is the Geometric mean of 2, 6, 8, 24 

a. √24

b. √48

c. 26

d. 16

Ans:A

40. If a + b = 7, ab = 10 then a – b = ? 

a. 7

b. 5

c. 4

d. 3

Ans:D

41. What will be the value of √(???)? ? = ?
a. 5

b. 15

c. 25

d. 125

Ans:C

42. The sum of ages of a father and his son is 60 years. If years before age of father was 4 time to his son then the their present age is  

a. 20 years, 40 years

b. 15 years, 40 years

c. 15 years, 45 years

d. 10 years, 50 years

Ans:C

43. What is the value of log 13 + log 1/13? 

a. 0

b. 1

c. 13

d. 1/13

Ans:A

44. In a trapezium one pair of opposite side is 

a. Small

b. Equal

c. Parallel

d. None of these

Ans:C

45. The lengths of the two tangents drawn from an external point to a circle are 

a. Equal

b. Unequal

c. Equal to chord

d. None of these

Ans:A

46. PQRS is a parallelogram. If L, M are the midpoint of QR and PS respectively, and O is point on LM, then the area of triangle OPQ is equal to  

a. 1/3 of the parallelogram PQRS

b. 1/4 of the parallelogram PQRS

c. 1/2 the parallelogram PQRS

d. 1/6 the parallelogram PQRS

Ans:B

47. 30% of 140 = x% of 840, then x is

a. 5

b. 10

c. 6

d. 15

Ans:A

48. It was Sunday on Jan 1, 2006. What was the day of the week Jan 1, 2010? 

a. Sunday

b. Saturday

c. Friday

d. Wednesday

Ans:C

49. If D, E and F are respectively the midpoints of the sides BC, CA and AB Of ∆ ABC, then the orthocenter of triangle DEF is the 

a. Orthocentre of ∆ ABC

b. Centroid of ∆ ABC

c. Circumcentre of ∆ ABC

d. incentre of ∆ ABC

Ans:B

50. A can do a piece of work in 24 days. B is 60% more efficient than A. The number of days B takes to do the same piece of work is 

a. 12

b. 15

c. 16

d. 17
Ans:B

Army Tradesman Previous Exam Paper-2

Army Tradesman Previous Exam Paper-3

Army General Knowlwdge Questions Part-I

Army General Knowlwdge Questions Part-II

Army General Knowlwdge Questions Part-III

Army General Science Previous Questions Click Here

Download PDF for More Questions

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*