Indian Army Tradesman Previous Exam Paper-2

Indian Army Tradesman Previous Exam Paper-2 1 Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge and General Science and School Maths and All trades Selection process also given below.

Indian Army Tradesman Previous Exam Paper-2

01. In which language, did Buddha preach?

a. Sanskrit
b. Magadhi
c. Pali
d. Saurseni

Ans:B

02. Where was Adolf Hitler born 

a. Austria
b. China
c. Germany
d. Italy

Ans:A

03. What name is given to an imaginary line which divides earth in two equal half

a. Longitude
b. Latitude
c. Equator
d. None of these

Ans:C

04. Which day is observed as Human Right Day?
a. 24th October
b. 4th July
c. 10th December
d. None of these

Ans:C

05. The length of rainfall in Jaisalmer is

a. 2 cm
b. 8 cm
c. 9 cm
d. 10 cm

Ans:C

06. The minimum age for Governor is-

a. 30 years
b. 32 years
c. 35 years
d. 36 years

Ans:C

07. What is the full form of WHO

a. World Health Organization
b. World Home Organization
c. World Hunter Organization
d. World Himalaya Organization

Ans:A

08. The First electric train started in India from Mumbai to Kurla Harbour in the year 

a. 1920
b. 1925
c. 1951
d. 1953

Ans:B

09. Which of the following cannot attack from surface to air

a. Akash
b. Trishul
c. Prithvi
d. None of these

Ans:A

10. Which of the following languages is spoken by the largest number of persons 

a. English
b. Chinese
c. Hindi
d. Russian

Ans:B

11. Booker award is given for 

a. Literature

b. Films
c. Medicine
d. Sports

Ans:A

12. Sir Don Bradman was from the country 

a. Australia
b. England
c. New Zealand
d. West-Indies

Ans:A

13. Zubin Mehta the famous music composer is which country’s citizen 

a. Japan
b. USA
c. India
d. France

Ans:C

14. Who was the writer of the book titled “India Wins Freedom”.
a. Bana Bhatt
b. Maulana Abul Kalam Azad
c. V.S. Naipaul
d. None of these

Ans:B

15. National income of a country is based on

a. The taxes earned by the state
b. The sum of all factor income
c. Personal incomes of all citizens
d. Surplus of exports over imports

Ans:B

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

Army Tradesman Syllabus and Pattern

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

Army Clerk Previous Exam Papers

Army Technical Previous Exam Papers

16. PC stands for 

a. Personal Computer
b. Private Computer
c. Personal Calculator
d. Professional Computer

Ans:A

17. Which type of stone the Taj Mahal is made of 

a. Slaty Stone
b. Dholpur Stone
c. Red Marble
d. White Marble

Ans:B

18. Teacher’s Day celebrate every year on 

a. 5 September
b. 6 September
c. 7 September
d. 8 September

Ans:A

19. The speed of laser printer is measured in 

a. DPM
b. PPM
c. CPS
d. DPS

Ans:B

20. In C.S.I.R.; I stands for

a. India
b. Investment
c. Industrial
d. Instrumen

Ans:C

21. The weight of an object on the moon is……. its weight on the earth

a. 1/2
b. 1/6
c. 6 times
d. Equals

Ans:A

22. The focal length of a convex mirror is always 

a. 6 cm
b. 20 cm
c. 10 cm
d. None of these

Ans:B

23. What is the device that steps up and steps down the voltage in A.C 

a. Transformer
b. Indictor
c. Conductor
d. Dynamo

Ans:A

24. Electromagnetic radiation is emitted by which of the following

a. X-Ray
b. Electrons
c. Ultra-Sonic
d. None of these

Ans:A

25. Who invented the Laser 

a. Michel Faraday
b. Charlie Babies
c. Roentgen
d. T.H. Maiman

Ans:D

26. What is the mass of an electron 

a. 1/1850 gm
b. 0.1 g,
c. 9.1 ? 10−28??
d. None of these

Ans:C

27. Which fuel is used in a nuclear reactor? 

a. Ag
b. U-235
c. U-239
d. Cobalt

Ans:B

28. Dry ice is composed of ………. 

a. Hydrogen
b. Carbon Dioxide
c. Oxygen
d. Helium

Ans:B

29. Due to which of the factor the energy never exhaust on the sun 

a. Nuclear fission
b. Nuclear fusion
c. Both
d. None of these

Ans:B

30. Metal used for making electric cables is

a. Pb
b. Ag
c. Cu
d. Sn

Ans:C

31. The human brain weight approximately

a. 400 gm
b. 1400 gm
c. 140 gm
d. 1800 gm

Ans:B

32. A Bat is related to which of the following 

a. Mammal
b. Bird
c. Arthropod
d. Reptile

Ans:A

33. Which is the sweetest sugar 

a. Glucose
b. Lactose
c. Sucrose
d. Fructose

Ans:D

34. Which of the following causes influenza disease 

a. Bacteria
b. Virus
c. Fungi
d. None of these

Ans:B

35. The main gas causing greenhouse effects is 

a. Oxygen
b. Nitrogen
c. Ammonia
d. Carbon dioxide

Ans:D

36. 252/18 =?
a. 14
b. 15
c. 18
d. 28

Ans:A

37. A sum of Rs 750 become Rs 795 in 2 years by simple interest, then the rate of simple interest is 

a. 8%
b. 5%
c. 4%
d. 3%

Ans:D

38. ??+??+?? = ?

a. 10
b. 12
c. 13
d. 14

Ans:D

39. Choose the H.C.F. of 144, 180 and 192

a. 8
b. 10
c. 12
d. None of these

Ans:C

40. ?? + ?? =?

a. 16
b. 64
c. 65
d. 80

Ans:C

41. Mohan’s age is 1/3 of his father’s age. The sum of their age is 60 years. What is the age of Mohan?

a. 15 years
b. 20 years
c. 10 years
d. None of these

Ans:A

42. At what % of simple interest an amount will be double in 5 years

a. 15 %
b. 20 %
c. 25 %
d. 30 %

Ans:B

43. Value of log 10 is

a. 1
b. 10
c. 100
d. 0

Ans:A

44. 6.46 in the fractional form is

a. 646/99
b. 64640/1000
c. 640/100
d. 649/100

Ans:D

45. What will be the unit number of the product of (????)????

a. 1
b. 2
c. 7
d. 9

Ans:C

46. 25/[25+{25/(7-2)}]=?

a. 5/6
b. 3/5
c. 2/5
d. 1

Ans:A

47. 3/45 of 2/9 percent will be

a. 15%
b. 10%
c. 20.5%
d. 30%

Ans:D

48. Mahesh bought a cycle for 500 rupees and sold for 600 rupees, the percentage profit would be

a. 10%
b. 15%
c. 20%
d. 25%

Ans:C

49. Harish took 10000 rupees from Sohan, if interest rate is 12% annual, how much money will Harish return after 6 years

a. Rs.7200
b. Rs.17000
c. Rs.17500
d. Rs.17200

Ans:D

50. ?? ??×?? = ?, ???? ??? ????? ?? x

a. 49
b. 7
c. 1
d. None of these

Ans:A

Army Tradesman Previous Exam Paper-1

Army Tradesman Previous Exam Paper-3

For more Information Go to Ofiicial Website Click Here

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*