Indian Army Technical Pervious Exam Paper-1

Indian Army Technical Pervious Exam Paper-1

Indian Army Technical Pervious Exam Paper-1 Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge and General Science and School Maths and All trades Selection process also given below.

Indian Army Technical Pervious Exam Paper-1

01. Gautama Buddha preached his first sermon at  

a. Valabhi

b. Vaishali

c. Sarnath

d. Rajagriha

Ans:C

02. Which of the following is not Union Territory? 

a. Pondicherry

b. Mizoram

c. Chandigarh

d. Daman and Diu

Ans:B

03. Which tribe of Assam celebrates the Baikho festival during the spring season in order to propitiate the Goddess of wealth ‘Baikho’  

a. Rabha

b. Boro

c. Chutia

d. Dimasa

Ans:A

04. Which of the following is the longest railway bridge in India? 

a. Saraighat (Brahmaputra)

b. Dehri-on-Sone (Sone)

c. Godavari Bridge

d. Naranarayan Setu

Ans:D

05. The heating element in an electric iron is made of 

a. Tungsten

b. Nichrome

c. Copper

d. Aluminium

Ans:B

06. Why do some automobiles have additional yellow headlights? 

a. Yellow light does not produce dazzling effect in the eyes of the people coming from front

b. Yellow light consumes less power

c. Yellow light is able to penetrate the fog and is thus able to illuminate the road better in foggy nights

d. (a)and (b) / (c) and (b)

Ans:C

07. When was the Indian National Congress founded and who was its first President?  

a. Womesh Chandra Bonnerjee 1885

b. Dadabhai Naoroji, 1886

c. Surendranath Banerjee, 1885

d. Ms. Anne Besant, 1886

Ans:A

08. Original name of the great novelist Munshi Premchand was  

a. Ajay Rai

b. Dhanpat Lal

c. Ajay Lal

d. Dhanpat Rai

Ans:D

09. India lies between the longitudes of 

a. 68°7E to 97°25E

b. 77°E to 97°E

c. 72°E to 97°E

d. 62°E to 90°E

Ans:A

10. Which mountain range is situated between river Narmada and Tapti 

a. The Sahyadri

b. The Mahadev Hills

c. The Satpura

d. The Aravallis

Ans:C

11. A sum of Rs 20000 is to be divided between two brother aged 15 years and 13 years so that at the age of 18 they get equal amount while the compound rate of interest is 5% per annum. What is the amount received by the younger brother

a. Rs 8123.50

b. Rs 1213.50

c. Rs 9512.50

d. Rs 1000.50

Ans:C

12. In a class there are 30 boys, whose average weight is decreased by 200 gm. When one boy whose weight is 25 kg leaves the class, a new one is admitted. Find the weight of the new comer  

a. 16 kg

b. 17 kg

c. 18 kg

d. 19 kg

Ans:D

13. 27/5 +33/4 -19/3 is equal to 

a. 379/60

b. 22/3

c. 152/60

d. 259/60

Ans:C

14. If one side of a rectangle is increased by 50% while the other side is decreased by 50 %, the area of the resulting rectangle will be how many percent more or less than the area of the original rectangle  

a. No change in area

b. 10% decrease in area

c. 25% increase in area

d. None of the above

Ans:D

15. 32.25 × 4.8 + 26.14 =? -128.64

a. 298.68

b. 309.58

c. 309.48

d. 298.78

Ans:B

16. 8888 + 888 + 88 + 8 is equal to 

a. 9784

b. 9792

c. 9072

d. None of these

Ans:D

17. From the top of a cliff 90m high, the angles of depression of the top and bottom of a tower are observed to be 30°and 60°respectively. What is the height of the tower 

a. 45 m

b. 60 m

c. 75 m

d. 30 m

Ans:B

18. A and B deposited together Rs 2000 in a Bank at a rate of 5 %. After 3 and 4 years, A and B gets equal amount. What is the share of A 

a. Rs 1034

b. Rs 1054

c. Rs 1084

d. Rs 1024

Ans:D

19. A sells an article to B at a profit of 5 %. B sells it to C at a loss of 5 %. If C pays Rs 23.94 for it, what did it cost A  

a. Rs 25

b. Rs 25.98

c. Rs 26.56

d. Rs 24

Ans:D

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

20. A vessel full of water weighs 16.5 kg. When the vessel is 1/4 full, it weighs 5.25 kg. What is the weight of empty vessel?  

a. 1.5 kg

b. 2 kg

c. 2.5 kg

d. None of these

Ans:A

21. (?.?)?– 0.027 / (?.?)?+ 0.69 + 0.09 is equal to 

a. 0

b. 2.6

c. 2.3

d. 2.0

Ans:D

Indian Army All Soldier Trades PFT Tips

22. The sum of all numbers between 800 and 1100 which are divisible by 79 is 

a. 2864

b. 2844

c. 3844

d. 3854

Ans:B

23. (??)?.? ÷ ((??)?.?×(??)?) = (√??)? 

a. 6

b. 4.5

c. 3

d. 5.5

Ans:A

24. 106 × 106 – 94 × 94 =? 

a. 2004

b. 2400

c. 1904

d. 1906

Ans:B

25. The average of three results is 46. The average of the first two results is 25, the third result is  

a. 98

b. 80

c. 88

d. 78

Ans:C

26. At what angle must the two plane mirrors be placed so that the incident and resulting reflected rays are always parallel to each other 

a. 0°

b. 30°

c. 60°

d. 90°

Ans:D

27. A man cannot see objects at a distance greater than 3 m. He is suffering from 

a. astigmatism

b. myopia

c. hypermetropia

d. distortion

Ans:B

28. The ability of an eye to focus on the nearby objects as well as distant object is called  

a. flexibility

b. power of accommodation

c. myopia

d. least distance of distinct vision

Ans:A

29. Minimum value of refractive index is 

a. 1

b. 2

c. Zero

d. None of these

Ans:A

30. Which property of the medium varies when white layer passes through prism (medium) 

a. Mass

b. Density

c. Refractive index

d. All of the above

Ans:C

Indian Army GD Previous Exam Paper-1

Indian Army GD Previous Exam Paper-2

Indian Army Tradesman Previous papers Click here

31. When light moves from rarer medium to denser medium, then it bends 

a. away from the normal

b. towards the normal

c. 60° to the normal

d. All of the above

Ans:B

32. 5 liters of benzene weighs 

a. more in summer than in winter

b. more in winter than in summer

c. equal in winter and summer

d. None of the above

Ans:B

33. A copper disc has a hole. If the disc is heated, the size of hole 

a. Increases

b. Decreases

c. remains unchanged

d. None of the above

Ans:A

34. When water is heated from 0°C to 10°C, its volume 

a. Increases

b. Decreases

c. does not changed

d. first decreases and then increases

Ans:D

35. By cutting a convex lens (f) perpendicular to principal axis, focal length of each piece is 

a. f/2

b. 2f

c. 2/3 f

d. 7/2 f

Ans:B

36. Magnification of lens is 2. Size of object is 5 cm, then its image size is 

a. 10 cm/10

b. 2.5 cm/2.5

c. 6 cm/6

d. 13 cm

Ans:A

37. A permanent magnet 

a. attracts all substances

b. attracts only ferromagnetic substances

c. attracts ferromagnetic substances and repels all other

d. attracts some substance and repels other

Ans:D

38. Magnetic field is a 

a. vector quantity

b. scalar quantity

c. scalar as well as vector quantity

d. neither vector nor scalar quantity

Ans:A

39. Magnetic lines of force 

a. intersect an infinity

b. cannot intersect at all

c. intersect within the magnet

d. intersect at the neutral point

Ans:B

40. Water drops are spherical because of? 

a. viscosity

b. density

c. polarity

d. surface tension

Ans:D

41. For an elementary process 2X + Y Z + W. The molecularity is 

a. 2

b. 3

c. 1

d. None of these

Ans:B

42. The chemical reaction in which Reactants require high amount of activation energy are generally 

a. Slow

b. Fast

c. Instantaneous

d. spontaneous

Ans:A

43. A gas bulb is filled with N?? gas and immersed in an ice bath at 0°C which becomes colorless after sometime. This colorless gas will be  

a. ??2

b. ?2?

c. ?2?4

d. ?2?5

Ans:C

44. For a reaction, ??(g)+ ??(g)⇋2HI (g) the equilibrium constant ?? changes with

a. total pressure

b. catalyst

c. the amounts of ?2 and ?2 present

d. temperature

Ans:D

45. Le-Chatelier’s principle is not applicable to 

a. ?2(g)+?2(g)⇌ 2HI(g)

b. ?2 (g)+3?2 (g)⇌ 2N?3(g)

c. PCL(g)⇌ PC?3(g)+C?2(g)

d. Fe(s)+S(s)⇌ FeS(s)

Ans:D

46. The latin name of sodium is 

a. Natrium

b. Kalium

c. Stannum

d. Cuprum

Ans:A

47. Minimum value of refractive index is 

a. 1

b. 2

c. zero

d. None of these

Ans:A

48. The electron is 

a. an ? -ray particle

b. a ? -ray particle

c. hydrogen ion

d. positron

Ans:B

49. Heating of a substance results in 

a. a physical change

b. a chemical change

c. a physical or a chemical change

d. None of the above

Ans:C

50. The period of revolution of a geostationary satellite is? 

a. 24 hours

b. 24 days

c. 365 days

d. None of these

Ans:A

More Army Previous Question Papers Click Here

Army General Knowlwdge Questions Part-I

Army General Knowlwdge Questions Part-II

Army General Knowlwdge Questions Part-III

Army General Science Previous Questions Click Here

Download PDF for More Questions

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*