Indian Army Technical Pervious Exam Paper-3

Indian Army Technical Pervious Exam Paper-3

Indian Army Technical Pervious Exam Paper-3  Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge and General Science and School Maths and All trades Selection process also given below.

Indian Army Technical Pervious Exam Paper-3

01. International Literacy Day is observed on

a. 8th September
b. 18th of October
c. 18th of September
d. 10th of October

Ans:A

02. Line drawn on a map through a place having equal height above sea level are called

a. Isobars
b. Contour
c. Isotherms
d. Isotopes

Ans:B

03. Which of the following temple is located on the hills of Guwahati?

a. Ugratara
b. Navgraha
c. Umananda
d. Durgeshwari

Ans:B

04. The only swimming national garden of the world Keibul Lamjao National Park’ is situated in

a. Manipur
b. Mizoram
c. Meghalaya
d. Nagaland

Ans:A

05. Rajghat dam is located on which river?

a. Narmada
b. Sutlej
c. Betwa
d. Chambal

Ans:C

06. The instrument for measuring the altitude of celestial bodies is called

a. Spherometer
b. Altimeter
c. Sextant
d. Spectrometer

Ans:C

07. The French Revolution ended in

a. 1799
b. 1765
c. 1789
d. 1793

Ans:A

08. Who was awarded Nobel Peace Prize in 2004?

a. Yasser Arafat
b. Shirin Abadi
c. Nelson Mandela
d. Wangari Maathai

Ans:D

09. Which is the last month of National Calendar of India?

a. Chaitra
b. Phalguna
c. Ashadha
d. Bhadra

Ans:B

10. Which type of soil retains maximum amount of water

a. Black
b. Clay
c. Red
d. Loam

Ans:B

11. In a division sum, the divisor is 12 times the quotient and 5 times the remainder. If the remainder is 48, what is the dividend?

a. 4848
b. 676
c. 250
d. 5800

Ans:A

12. Which pair of rational number lies between 1/5 and 2/5

a. 262/1000 , 275/1000
b. 362/1000 , 562/1000
c. 451/1000 , 552/1000
d. 121/1000 , 131/1000

Ans:A

13. If √????? = 135, then the value of  [ √???. ?? + √?. ???? + √?. ?????? +√?. ????????] is

a. 1.49985
b. 14.9985
c. 149.985
d. 1499.85

Ans:B

14. Presently the population of Rampur village is 625. If 4% increase in population is expected every year, find out the expected population at the end of second year

a. 766
b. 667
c. 675
d. 677

Ans:C

15. In an examination, 40% students failed If the number of failed students is 240, find out the total number of students appeared in the examination?

a. 280
b. 560
c. 600
d. 500

Ans:C

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

Army Technical Syllabus and Pattern

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

Army Clerk Previous Exam Papers

16. A businessman has a 10% loss in selling a watch at Rs.360. If he wants 5% profit, find out the selling price of the watch?

a. Rs 420
b. Rs 415
c. Rs 500
d. Rs 450

Ans:B

17. If each side of a rectangle is increased by 50%, its area will increase by

a. 125%
b. 150%
c. 200%
d. 50%

Ans:A

18. 176 * 0.00125 is equal to

a. 0.022
b. 2.2
c. 0.0022
d. 0.22

Ans:D

19. How much time does a train, 75m long moving at a speed of 60km/h take to pass another train 100m long, moving at 65 km/h in the opposite direction?

a. 5.55 s
b. 6.04 s
c. 6.66 s
d. 7.01 s

Ans:A

20. 74 is divided into two parts, so that 5 times one part and 11 times the other part are together equal to 454. The parts are

a. 60, 14
b. 14, 60
c. 30, 44
d. None of these

Ans:A

21. If 2x-6=8x+1, the value of x is

a. 9/2
b. 5/2
c. 7/2
d. 3/2

Ans:D

22. 20/3 + 61/4 + 15/4 – 37/5 is equal to

a. 259/15
b. 287/15
c. 277/15
d. 274/15

Ans:D

23. In a football tournament, there are 87 players for 7 different teams. Each team has at least 12 players. What is the possible maximum number of players for a team?

a. 13
b. 14
c. 15
d. 21

Ans:C

24. 360 people have food stuff for 7 weeks. If a reinforcement of 60 more people comes and the ex-endorsement bears the same rate, in how many weeks the food stuff will be consumed

a. 3
b. 4
c. 5
d. 6

Ans:D

25. How many students are there in a Class if after filling 4 rows of seats 2 students remain standing and if 3 rows are filled, 9 students remain standing

a. 7
b. 26
c. 30
d. 34

Ans:C

26. A particle moves with a uniform velocity

a. The particle must be at rest
b. The particle moves along a curved path
c. The particle moves along a circle
d. The particle moves along a straight line

Ans:D

27. If a particle covers equal distance in equal time intervals, it is said to be

a. at rest
b. move with a uniform speed
c. move with a uniform velocity
d. None of the above

Ans:B

28. A quantity has a value of -6.0 m/s. It may be the

a. speed of a particle
b. velocity of a particle
c. acceleration of a particle
d. None of the above

Ans:B

29. In a circular motion, the

a. direction of motion is fixed
b. direction of motion changes continuously
c. acceleration is zero
d. velocity is constant

Ans:B

30. The force of friction between two bodies is

a. parallel to the contact surface
b. perpendicular to the contact surface
c. inclined at 300to the contact surface
d. inclined at 600 to the contact surface

Ans:A

31. Machine oil is put between the moving parts of a machine to

a. To change the friction from kinetic to static
b. reduce the friction
c. Increase the friction
d. Change the friction from static to kinetic

Ans:B

32. If a constant force acts on a body initially kept at rest, the distance moved by the body in time t is proportional to

a. T
b. T2
c. T3
d. T4

Ans:B

33. The momentum of a body of given mass is proportional to its

a. volume
b. shape
c. speed
d. color

Ans:C

34. The principle of conservation of linear momentum states that the linear momentum of a system that

a. cannot be changedD
b. cannot remain constant
c. can be changed only if internal forces act
d. can be changed only if external forces act

Ans:A

35. When a stone tied to a string is whirled in a circle, the work done on it by the string is

a. positive
b. negative
c. zero
d. undefined

Ans:C

36. A porter with a suitcase on his head is going up of the stairs of a flight with a uniform speed. The work done by the ‘weight of the suitcase’ on the suitcase is

a. positive
b. negative
c. zero
d. undefined

Ans:B

37. In which of the following cases, the potential energy of a spring is minimum

a. When it is compressed
b. When it is extended
c. When it is at its natural length
d. When it is at its natural length but is kept at a height h above the ground

Ans:C

38. A rocket works on the principle of conservation of

a. angular momentum
b. energy
c. mass
d. linear momentum

Ans:D

39. If the distance between two point masses is doubled, the gravitational attraction between them

a. is reduced to half
b. is reduced to a quarter
c. becomes four times
d. Doubled

Ans:A

40. Lead ball falls through water more slowly than through air because

a. the value of g is less in water
b. density of air is less than that of water
c. of the viscous force in water
d. of the surface tension of water

Ans:C

41. Any charge in matter that results in the disappearance of one or more substances and the appearance of one or more substances, each having its own set of intensive properties is known as

a. extrinsic change
b. intrinsic change
c. physical change
d. chemical change

Ans:D

42. Which of the following is a chemical change

a. Heating of iron to red hot
b. Magnetization of iron piece
c. Rusting of iron
d. All of the above

Ans:C

43. Which of the following is not a chemical change

a. Combustion of fuel
b. Electrolysis of acidified water
c. Oxidation reaction of cells at anode
d. Glowing of a platinum wire

Ans:D

44. Which of the following is always accompanied during a chemical change

a. Evolution of light
b. Evolution or absorption of heat
c. Evolution of heat only
d. Absorption of heat only

Ans:B

45. Common salt is obtained from seawater by process of

a. Sublimation
b. Evaporation
c. Crystallisation
d. Filtration

Ans:B

46. Water, on passing over rocks, becomes hard because it dissolves

a. Calcium carbonate
b. Sodium chloride
c. Sodium carbonate
d. Sodium phosphate

Ans:A

47. Which of the following is liquid at room temperature

a. Mercury
b. Bromine
c. (a) and (b)
d. Nickel

Ans:C

48. Aniline can be easily purified by the process of

a. steam distillation
b. fractional distillation
c. sublimation
d. crystallization

Ans:A

49. Electron was discovered by

a. Crookes
b. J J Thomson
c. Henry
d. Rutherford

Ans:B

50. Anode rays were discovered by

a. Goldstein
b. J Stanley
c. Rutherford
d. Thomson

Ans:A

Army Technical Previous Exam Paper-1

Army Technical Previous Exam Paper-2

Army Technical Previous Exam Paper-4

Army Technical Previous Exam Paper-5

For More Information Go to Offiial Website Click Here

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*