Indian Army Technical Pervious Exam Paper-4

Indian Army Technical Pervious Exam Paper-4

Indian Army Technical Pervious Exam Paper-4 Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge and General Science and School Maths and All trades Selection process also given below.

Indian Army Technical Pervious Exam Paper-4

01. Indian Railways manufactured Rail Coach Factory at

a. Varanasi
b. Perambur
c. Kapurthala
d. Chittaranjan

Ans:C

02. Where is the Headquarter of South East Central Railway?

a. Bhubaneswar
b. Bilaspur
c. Hajipur
d. Asansol

Ans:B

03. Chapchar Kut, Mim kut and Thalfavang kut are the main festivals of

a. Nagaland
b. Mizoram
c. Manipur
d. Meghalaya

Ans:B

04. Which of the following is the smallest Continent

a. Asia
b. Australia
c. Europe
d. Africa

Ans:B

05. Who among the following became a Jain monk and spent his last days at Shravanabelagola?

a. Chandragupta Maurya
b. Ashoka
c. Harsh Vardhan
d. Krishnadev Rai

Ans:A

06. At Ellora, 34 cave temple were built between … and … AD.

a. 500 , 700
b. 300 , 500
c. 700 , 800
d. 250 , 450

Ans:C

07. ‘Sick Man of Europe’ is the nickname of

a. Yugoslavia
b. Rome
c. Turkey
d. Italy

Ans:C

08. The HQ of UNO is located at

a. Geneva
b. New York
c. Paris
d. Washington DC

Ans:B

09. Who is the recipient of Nobel Prize 2004 Literature?

a. Elfriede Jelinek
b. Edward Prescott
c. Peter Jackson
d. David J Gross

Ans:A

10. As per Saka Era, when was the National Calendar adopted by the Nation

a. Chaitra 1, 1950, Saka
b. Chaitra 1, 1947, Saka
c. Chaitra 1, 1979, Saka
d. Chaitra 1, 1957, Saka

Ans:D

11. A hare, preceded by a greyhound is 87.5 m before him. While the hare takes 4 leaps, the greyhound takes 3 leaps. If greyhound and the hare go 11/4 m and 7/4 m respectively in one leap, in how many leaps will the greyhound overtake the hare?

a. 120
b. 210
c. 170
d. 200

Ans:B

12. A monkey climbing up a greased pole, ascends 5m and slips down 2m in alternate minutes. If the pole is 35m high, then the monkey will reach the top in

a. 11 min
b. 11 min 24 s
c. 11 min 36 s
d. None of these

Ans:D

13. Walking 7/6 of his usual rate, a man is 25 Min late, find his usual time

a. 1 h 20 min
b. 2 h 30 min
c. 3 h
d. 4 h 10 min

Ans:B

14. Solve √𝟒/𝟑− √𝟑/𝟒= ?

a. 1
b. -123
c. 123
d. 1/2

Ans:A

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

Army Technical Syllabus and Pattern

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

Army Clerk Previous Exam Papers

15. A sum of Rs 624 was distributed among three friends in the ratio of 1/2 : 1/3 : 1/4 , respectively. Find the share of the third friend.

a. 156 Rs
b. 144 Rs
c. 210 Rs
d. 170 Rs

Ans:B

16. Which of the following is the lowest ratio 7 : 15, 15 : 23, 17 : 25 and 21 : 39 

a. 7 :15
b. 15 : 23
c. 17 : 25
d. 21 : 39

Ans:A

17. A sum of Rs.6100 was divided among 8 men, 10 women and 12 children in such a way that each man received 25 % more than a woman and each woman received 25 % more than a child. How much did each woman received

a. 203.68 Rs
b. 206.08 Rs
c. 206.10 Rs
d. 203.08 Rs

Ans:B

18. The sum of the present ages of a father and his son is 60 years. Six years ago, father’s age was five times the age of the son. After 6 years, son’s age will be?

a. 18 years
b. 20 years
c. 22 years
d. 16 years

Ans:B

19. A person standing on the bank of a river observes that the angle of elevation of the top of a tree standing on the opposite bank is 60°. When he was 40m away from the bank, he finds that the angle of elevation to be 30°. What is the height of the tree?

a. 36.64 m
b. 38.64 m
c. 42.64 m
d. 34.64 m

Ans:D

20. One variety of sugar is sold for Rs 3.20 per kg at a loss of 20% and another variety is sold for Rs.6 per kg at a gain of 20%. If equal quantities of the two are mixed together and the mixture is solid at Rs.5.40 per kg. What is the loss or gain percentage?

a. Gain 20 %
b. Loss 20 %
c. No profit; No loss
d. None of the above

Ans:A

21. At what rate percent per annum, a sum of Rs 1800 will become Rs 2700 in 10 Years?

a. 7.5 %
b. 6.75 %
c. 6 %
d. 5 %

Ans:D

22. An electric wire is sold only in multiples of 1 m and a customer required several length of wire, each 85cm long. To avoid any wastage and to minimize labor, he should purchase minimum length of 

a. 8.5 m
b. 1.7 m
c. 17 m
d. 85 m

Ans:C

23. The sum of angles of a hexagram is

a. 7200
b. 6600
c. 3600
d. 8400

Ans:A

24. The least number which when divided by 36, 48 and 112 leaves no remainder is

a. 360
b. 420
c. 1020
d. 1008

Ans:D

25. A wheel makes 1000 revolutions in covering a distance of 88 km. The ‘r’ radius of the wheel is

a. 7 m
b. 14 m
c. 21 m
d. 28 m

Ans:B

26. A body is floating in water. The apparent weight of the body is

a. equal to weight of liquid displaced
b. less than the weight of liquid displaced
c. weight of body minus weight of liquid displaced
d. Zero

Ans:D

27. The upward thrust (or buoyant force) acting on a body immersed in a liquid depends upon

a. The atmospheric pressure acting on the body
b. The depth of body below the freesurface of the liquid
c. The density of body
d. The temperature of liquid

Ans:D

28. The specific heat capacity of an object depends upon

a. Its mass
b. Its volume
c. Heat given to it
d. Its material

Ans:D

29. When ice is converted into water, then

a. heat is absorbed
b. heat is released
c. temperature increases
d. temperature decreases

Ans:A

30. Latent heat of fusion of ice is 80cal/g. The heat required to melt 2g of ice is

a. 40 cal
b. 80 cal
c. 160 cal
d. 160 J

Ans:A

31. High temperature is measured by

a. mercury thermometer
b. gas thermometer
c. pyrometer
d. sphygmomanometer

Ans:C

32. The bottom of dam is made thick due to

a. the water exerts low pressure on bottom wall
b. it is a custom
c. it looks beautiful
d. the water exerts more pressure on

Ans:D

33. The pressure on earth will be less when the man is

a. lying
b. sitting
c. standing on one foot
d. standing on two feet

Ans:A

34. When two bodies A and B are dipped completely in liquid, there is an equal apparent loss of weight of both the bodies in the liquid, then we can say that they have

a. equal volumes
b. same density
c. equal weight in the water
d. equal weight in the air

Ans:A

35. Which method of heat transfer does not require a medium

a. Conduction
b. Convection
c. Radiation
d. None of these

Ans:C

36. The solar cooker works on the same principle as that of

a. Bolometer works
b. Pyrometer works
c. black body works
d. None of these

Ans:C

37. For a perfect black body the absorptive is

a. 1
b. 0.5
c. Zero
d. Infinite

Ans:A

38. If 3/4 x = 48 ; x =?

a. 12
b. 64
c. 17
d. 87

Ans:B

39. A body of density p is dropped from rest at height h into a lake of density (>p). Neglecting damping forces, the maximum depth to which the body sinks before returning to float on the surface is

a. hp/-p
b. h(-p)/
c. h(p-)/p
d. hp/p

Ans:C

40. The weight of a block is 15 N in air and 12 N when immersed in water. The specific gravity of block is

a. 0.8
b. 0.25
c. 15
d. 5

Ans:D

41. Which of the following is a true statement about the physical change?

a. Physical changes are temporary changes and can be reversed
b. During physical change the composition of constituents molecule changes
c. Energy is absorbed or released during a physical change
d. Identity of the substance is lost after the physical change

Ans:A

42. Consider the following statements, Rutherford’s alpha particle scattering experiment proved that nucleus

1. contains massive particles 2. is a positively charged centre 3. is quite stable

Which of these statements are correct

a. 1, 2 and 3
b. 1 and 2
c. 2 and 3
d. 1 and 3

Ans:A

43. Pure water can be obtained from seawater by the process of

a. Filtration
b. Distillation
c. Evaporation
d. Fractional distillation

Ans:B

44. Which of the following has maximum number of atoms

a. 18 g of water
b. 16 g of
c. 44 g of O2
d. 16 g of CH2

Ans:D

45. The Latin name of sodium is

a. Natrium
b. Kalium
c. Stannum
d. Cuprum

Ans:A

46. The solubility of CO2 in water increases with

a. Increase in temperature
b. Reduction of gas pressure
c. Increase in gas pressure
d. increase in volume

Ans:C

47. Which of the following equation is balanced?

a. 2C2H6+O22CO2+H2O
b. SO2+2H2S3S+H2O
c. Al4C3+H2OAl(OH)3+CH4
d. KMnO4+HClKCl+MnCl2+H2O+Cl2

Ans:B

48. For the reaction, 2HI(g) ⇋ H2(g)+I2(g) 2HI(g) ⇋ H2(g)+I2(g), 

a. KP> KC
b. KC> KP
c. KP= KC
d. None of the above

Ans:C

49. Neutrons are present in all atoms except

a. He
b. C
c. H
d. N

Ans:C

50. The molecularity of a reaction is

a. same as its order
b. different than the order
c. maybe same or different as compared to orders
d. always zero

Ans:C

Army Technical Previous Exam Paper-1

Army Technical Previous Exam Paper-2

Army Technical Previous Exam Paper-3

Army Technical Previous Exam Paper-5

For More Information Go to Offiial Website Click Here

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*