Indian Army Nursing Previous Exam Paper-1

Indian Army Nursing Previous Exam Papers

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-1 Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge and General Science and School Maths and All trades Selection process also given below.

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-1

01. Which was the first metal to be used by man

a. Silver

b. Brass

c. Bronze

d. Copper

Ans:D

02. The Indus valley civilization was discovered in

a. 1932

b. 1922

c. 1921

d. 1902

Ans:C

03. Use of plough has been evidenced at

a. Lothal

b. Kalibangan

c. Banwali

d. Harappa

Ans:B

4. The Aryans came to India from.

a. Central Asia

b. Eastern Europe

c. South Pole

d. South-East Asia

Ans:A

05. With which religion is ‘kaivalya’ associated?

a. Jainism

b. Hinduism

c. Buddhism

d. Sikkim

Ans:A

06. Which of the following rules did not embrace Buddhism?

a. Ashoka

b. Kanishka

c. Samudragupta

d. Harsha

Ans:C

07. The title ‘Devanam priya’ was given to

a. Chandragupta Maurya

b. Ashoka

c. Kanishka

d. Harsha

Ans:B

08. The strategy of ‘divide and rule’ was adopted by

a. Lord Minto

b. Lord Wellesley

c. Lord Curzon

d. Both (a) and (b)

Ans:C

09. Delhi became the capital of India in

a. 1923

b. 1916

c. 1910

d. 1911

Ans:D

10. In which Session of congress, this organization splitted

a. Surat, 1907

b. madras, 1927

c. Lahore, 1929

d. Gaya, 1922

Ans:A

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

11. India is the largest producer of

a. Coffee

b. Oilseeds

c. Wheat

d. Oilseeds

Ans:C

12. On which river, the Ukai dam has been constructed?

a. Ganga

b. Yamuna

c. Narmada

d. Tapti

Ans:D

13. Which state capital is situated on the river Ganga?

a. Patna

b. Kolkata

c. Ranchi

d. Bhubaneswar

Ans:A

14. Jog falls is situated on river

a. Sharavathi

b. Krishna

c. Godavari

d. Ganga

Ans:A

15. The Ghana bird sanctuary is located in

a. Madhya Pradesh

b. Punjab

c. Tamil Nadu

d. Rajasthan

Ans:D

16. The climate best suited for horticulture is

a. Equatorial

b. Mediterranean

c. Monsoon

d. Tundra

Ans:B

17. Which is the world’s largest desert?

a. Sahara

b. Gobi

c. Thar

d. Taklamakan Desert

Ans:A

18. The Shivasamudram falls is on a. Subernarekha

b. Kaveri

c. None of these

d. Indravati

Ans:B

19. Which of the following is not a Rabi crop? 

a. Maize

b. Wheat

c. Grain

d. Mustard

Ans:A

20. Which of the following is a cash crop? 

a. Rubber

b. Rice

c. Millets

d. Wheat

Ans:A

21. Nucleus was first discovered by 

a. Robert Koch

b. Leeuwenhock

c. Robert Brown

d. Fonta

Ans:C

22. The biggest cell is 

a. Hen egg

b. Human egg

c. Ostrich egg

d. Kidney cell

Ans:C

23. Which of the following is a cold blooded animal? 

a. Lizard

b. Rabbit

c. Pigeon

d. Rat

Ans:A

24. Father of Genetics is

a. Mendel

b. Sutton

c. Morgan

d. Boveri

Ans:A

25. The fundamental unit of heredity is 

a. Protein

b. Lipids

c. RNA

d. Gene

Ans:D

Indian Army GD Previous Exam Paper-1

Indian Army GD Previous Exam Paper-2

Indian Army Tradesman Previous Exam Papers

Indian Army Technical Previous Exam Papers

Indian Army Clerk Previous Exam Papers

26. Mendel worked on 

a. Garden pea plant

b. Grand plant

c. Maize plant

d. Heterozygous

Ans:A

27. Number of chromosomes in man is 

a. 46

b. 487

c. 50

d. 52

Ans:A

28. Dr. Hargobind Khorana has been awarded Noble Prize for research on 

a. Oral contraceptive

b. Hormones

c. Genetic code

d. limnology

Ans:C

29. DNA structure was discovered by 

a. Weismann

b. Watson and Fraancis Crick

c. Hargobind Khorana

d. Sutton

Ans:B

30. The two strands of DNA are 

a. Similar and complementary

b. Anti-parallel and complementary

c. Anti-parallel and non-complementary

d. None of the above

Ans:A

31. Which one of the following is not a physical change? 

a. Evaporation of water.

b. Sublimation of 𝑁𝐻4𝐶𝑙

c. 𝐶𝑂2 turns lime water milky

d. Distillation of alcohol

Ans:C

32. Photochemical reaction takes place in the presence of 

a. heat

b. light radiation

c. water

d. air

Ans:B

33. A chemical change does not occur when 

a. iron rusts

b. turning of lime water milky by 𝑐𝑜2

c. burning of gases

d. water boils

Ans:D

34. Reactions accompanied by absorption of heat are called 

a. endothermic

b. exothermic

c. photochemical

d. chemical

A

35. Which one of the following is not a physical property of matter? 

a. Density

b. Combustibility

c. Solubility

d. Electrical conductivity

Ans:B

36. Neutrons can be found in atoms of all elements except 

a. Carbon

b. Helium

c. Hydrogen

d. Neon

Ans:C

37. The smallest particle in which matter can exist is called 

a. An ion

b. An atom

c. A molecule

d. An element

Ans:B

38. Which of the following is not an element? 

a. Aluminium

b. Mercury

c. Gold

d. Water

Ans:D

39. Isotopes of an element have 

a. The same atomic number

b. The same atomic weight

c. The same atomic weight but different atomic number

d. Different atomic number

Ans:A

40. Which of the following is a compound?

a. Milk

b. Gold

c. Coal

d. Water

Ans:D

41. The least prime number is 

a. 0

b. 3

c. 1

d. 2

Ans:D

42. What is the total number of prime number less than 100?

a. 30

b. 25

c. 26

d. 24

Ans:B

43. The number 649578 is divisible by 

a. 5

b. 6

c. 9

d. 11

Ans:B

44. Which of the following fraction is not equal to the other three? 

a. 9/15

b. 4/5

c. 6/10

d. 3/5

Ans:B

45. 1/5 – 1/9 =?

a. 4/45

b. 3/72

c. 7/12

d. 1/36

Ans:A

46. The sum of the fraction 2/3, 4/3 and 6/18 is 

a. 16/9

b. 27/9

c. 11/18

d. 2/5

Ans:B

47. The square root of 73.96 is

a. 8.6

b. 0.86

c. 86

d. None of these

Ans:A

48. A number is 64 times the square of its reciprocal. The number is 

a. 4

b. 10

c. 2

d. 16

Ans:A

49. The least number which must be subtracted to 4931 to make it a perfect square, is 

a. 31

b. 100

c. 140

d. 110

Ans:A

50. Complete surd form of 3/4 √ 𝟑𝟐 is 

a. √32

b. √18

c. √16

d. √24

Ans:B

More Army Previous Question Papers Click Here

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-2

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-3

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-4

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-5

Download PDF for More Questions

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*