Vitamins Questions and Answers For All Competitive Exams

Vitamins Questions and Answers For All Competitive Exams

Vitamins Questions and Answers For All Competitive Exams vitamins is very important and useful our body and also very use for different competitive examinations. majorly we discuss about Defence and Paramilitary jobs, In the Examination lot of questions given based on this topic like Army Navy Airforce NDA Coastguard CISF BSF CRPF, we provided objective type questions,dont neglect this topic, All the Best.

Vitamins Questions and Answers For All Competitive Exams

1. Vitamin A was discovered in which year?
a). 1910
b). 1912
c). 1922
d). 1927
Ans. B

 

2. Different types of Vitamins are:
a). Fat-Soluble
b). Water-Soluble
c). Both A and B
d). None of the above
Ans. C

 

3. Fat soluble Vitamins are:
a). Vitamin A
b). Vitamin D
c). Vitamin E
d). All of the above
Ans. D

 

4. Retinol is the scientific name of which Vitamin?
a). Vitamin A
b). Vitamin D
c). Vitamin K
d). Vitamin C
Ans. A

 

5.Which of the following is not a fat-soluble vitamin?
a) Vitamin D
b) Vitamin K
c) Vitamin C
d) Vitamin A

Ans:C

 

6.Deficiency of which vitamin causes Beri-Beri?
a) Vitamin B12
b) Vitamin B2
c) Vitamin B6
d) Vitamin B1

Ans:D

 

7.Name the disease caused by the deficiency of Niacin?
a) Pellagra
b) Rickets
c) Scurvy
d) Pernicious anemia

Ans:A

 

8. Which of the following is a component of the coenzyme A?
a) Retinol
b) Pantothenic acid
c) Pyridoxine
d) Retinoic acid

Ans:B

 

9. Vitamin C is present in:
A. Tomatoes
B. Papaya
C. Guava
D. All of the above
Ans. D

 

10. Megaloblastic anemia is caused due to deficiency of ___________
a) Cobalamin
b) Pyridoxine
c) Niacin
d) Folic acid

Ans:D

General Knowlwdge Questions Part-I

General Knowlwdge Questions Part-II

General Knowlwdge Questions Part-III

General Science Previous Questions

Download PDF for More Questions

11. Which of the following vitamin is also known as cobalamin?
a) Vitamin B11
b) Vitamin B12
c) Vitamin B6
d) Vitamin B2

Ans:B

 

12. Mark the INCORRECT statement about Ascorbic acid.
a) It is a strong reducing agent
b) It can have synthesized in the body
c) Involves in hydroxylation of prolyl- and lysyl- residues of collagen
d) Shows antioxidant activity

Ans:B

 

13. Name the vitamin which takes part in blood clotting?
a) Vitamin E
b) Vitamin K
c) Vitamin D
d) Folic acid

Ans:B

14. The First Person to discover vitamins was

a) Jenner
b) Casimir Funk
c) Calvin
d) Mellanby

10th base Defence Jobs

ITI based Defence Jobs

Diploma base Defence Jobs

Inter Base Defence Jobs

15.Vitamin B12 (Cobalamin) is only synthesized by

a). fishes
b). micro-organisms
c). plants
d). animals

Ans:B

16.Vitamin B12 is useful in the prevention and treatment of

a). pernicious anemia
b). scurvy
c). cataract
d). beri-beri

Ans:A

17.The disease Beriberi is due to a dietary deficiency in

A. vitamin B1 (thiamine)
B. vitamin B2 (riboflavin)
C. vitamin B6 (pyridoxine)
D. vitamin B12

Ans:A

 

18.Which of these is a symptom of vitamin A deficiency?

A. Osteoporosis
B. Impaired taste perception
C. Blindness
D. Impaired blood clotting

Ans:C

 

19.A deficiency of niacin causes

A. pellagra
B. scurvy
C. cataract
D. anemia

Ans:A

 

20.A deficiency of niacin causes

A. pellagra
B. scurvy
C. cataract
D. anemia

Ans:A

Army Tradesman Previous Exam papers

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

Army Clerk Previous Exam Papers

Army Technical Previous Exam Papers

Click For All Govt and Private Jobs CLICK HERE>>
JOBS ALERT ON TELEGRAM JOIN HERE>>
JOB ALERT ON YOUR WHAT’S APP DAILY JOIN HERE>>

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*