BharatRatna Award Most Important Previous Questions

BharatRatna Award Most Important Previous Questions

Bharat Ratna Award Most Important Previous Questions Bharat Ratna is the Highest Civilian Award of India. The award is conferred to the People who make great contribution in the field of art, literature, and science, and social service. In all competitive exams, most of the questions in GA appear from Current Affairs section.that will help the student to attune and equipped for different competitive examinations.

Bharat Ratna Award Most Important Previous Questions

1. Which among the following personalities got the India’s highest civilian awards?

A. Madan Mohan Malaviya

B. Manmohan Singh

C. Deendayal Upadhyaya

D. L. K Advani

Ans: A

 

2.Who is the first recipient of Bharat Ratna Award ?

A. C.V Raman

B. S.Chandrsshekhar

C. C.Rajagopaalachari

D. None of above

Ans: C

 

3. Who was the first musician recipient of Bharat Ratna Award

A. Lata Mangeshkar

B. M.S Subhulakhmi

C. pt.Ravi Shankar

D.Bhimsen Joshi

Ans: B

 

4.Which industrialist has been honorned with Bharat Ratna Award

A. JRD Tata

B. Sri Sriram

C. Dhirubhai Ambani

D.None of above

Ans: A

 

5.Who is the first non Indian to receive the Bharat Ratna?

A. Lord Mountbatten

B. Nelson Mandela

C. Shaik Mujibur Rahman

D.None of above

Ans: B

 

6. Bharat Ratna award is Awarded by ………… of India

A.President

B. Chief Justise

C.Prime Minister

D.Vice President

Ans:A

 

7.Who is the first Vice President recipient of Bharat Ratna Award

A. Zakir Husain

B. Vallabhai Patel

C.V.V Giri

D.Sarvepalli Radhakrishnan

Ans:D

 

8.Who is the first Prime Minister recipient of Bharat Ratna Award

A.Rajiv Gandhi

B. Jawaharlal Nehru

C. Indira Gandhi

D.Sarvepalli Radhakrishnan

Ans:B

 

9. Bharat Ratna Award was instituted in the year……………..

A.1948

B. 1952

C.1954

D.1956

Ans:C

 

10. Who was first indian to be awarded with Bharat Ratna and Noble Prize ?……………..

A.Satyajit Ray

B. Mother Teresa

C.B.R Ambedkar

D.Sir C.V Raman

Ans:D

Army General Knowlwdge Questions Part-I

Army General Knowlwdge Questions Part-II

Army General Knowlwdge Questions Part-III

Download PDF for More Questions
11.First Bharat Ratna Award was distributed on ……………

A. 2 January 1954

B. 26 January 1954

C. 15 August 1954

D. 2 October 1954

Ans:D

 

12.Who was First film maker to receive Bharat Ratna Award 

A.Mahesh Bhatt

B. Ramesh Sippy

C. Yash Chopra

D. Satyajit Ray

Ans:D

 

13.Governor-General who has been Awarded with Bharat Ratna Award ?

A.Bhagawan Das

B. Sir C.V Raman

C. C.Rajagopalachari

D. None of above

Ans:C

 

14.Who was the first posthmous recipient of Bharat Ratna Award ?

A. Rajkumar

B. B.R Ambedkar

C. M.G Ramachandran

D. Lal Bahadur Shastri

Ans:D

 

15. Dr A.P.J Abdul kalam, the former Indian President, recived the prestigious Bharat Ratna Award in the year

A. 1992

B. 1995

C. 1997

D. 1998

Ans:C

 

16.The first woman to receive the Bharat Ratna award

A. Sarojini Nadiu

B. Mother Teresa

C.Lata Mangeshkar

D.Indira Gandhi

Ans:D

Army Tradesman Previous Exam papers

Army GD Previous Exam Papers

Army Nursing Previous Exam papers

Army Clerk Previous Exam Papers

Army Technical Previous Exam Papers

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*