Indian Army Nursing Previous Exam paper-2

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-2 Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge and General Science and School Maths and All trades Selection process also given below.

Indian Army Nursing Previous Exam paper-2

01. At present, number of member consists in rajya sabha is 

a. 250
b. 245
c. 238
d. 240

Ans:B

02. What is the maximum number of elected members in a state assembly?

a. 250
b. 300
c. 600
d. 500

Ans:D

03. Panchayati raj has received constitutional status with which amendment act?

a. 72nd
b. 73rd
c. 74th
d. 75th

Ans:B

04. Election of Rajya sabha is held after every 

a. 1 year
b. 2 years
c. 6 years
d. 5 years

Ans:D

05. The source of india’s sovereignty liens in the 

a. President
b. Prime minister
c. People of india
d. Preamble of the constitution

Ans:D

06. The concept of five year plans in India was introduced by

a. Lal bahadur shastri
b. Indira gandhi
c. Jawaharlal nehru
d. Lord mountbatten

Ans:C

07. The contribution of agriculture to India’s

a. Constant
b. Increasing
c. Decreasing
d. None of these

Ans:C

08. What is the animal insignia of the RBI?

a. Panther
b. Tiger
c. Lion
d. Elephant

Ans:B

09. The number of banks nationalised in 1969 is 

a. 8
b. 12
c. 20
d. 14

Ans:D

10. Which of the following is the banker of the banks?

a. IDBI
b. RBI
c. SBI
d. PNB

Ans:B

Ans:C

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

Army Nursing Syllabus and Pattern 

Army GD 10Years Previous Exam Papers

11. Who among the following has been honoured with Dadabhai Naoroji Award for Culture by the UK government?

a. Pandith dheerobai
b. Asha Kuriyan
c. Madhav Sharma
d. Banki moon

Ans:C

12. G. Sathiyan has jumped to No.1 spot in the National rankings list. Which game does he represent? 

a. Table-Tennis
b. Cricket
c. Foot Ball
d. Hockey

Ans:A

13. Who has been awarded as the best Central Bank Governor of the Year award 2014?

a. Raghavan rao
b. Raghuram Rajan
c. Janet Yellen
d. Keshav Madavlal

Ans:B

14. Which of the following countries has recently launched “Gandhi Inspired Tourist Attraction project”? 

a. South Africa
b. India
c. Indonesia
d. Korea

Ans:A

15. Who has won the Man Booker Prize 2014? 

a. Janet Yellen
b. Ben Bernanke
c. Veernder patel
d. Richard Flanagan

Ans:D

16. India’s first Bio-refinery is to be established with the support of __? 

a. Pakistan
b. Bhutan
c. Norway
d. Indonesia

Ans:C

17. The SAARC movement was launched for

a. Regional cooperation
b. Military strategy
c. Cultural exchanges
d. Political

Ans:A

18. Non – alignment means

a. Non – aggression
b. Non – interchanges
c. Neutrality
d. Negation of power Blocks

Ans:D

19. The headquarters of Asian Development Bank Is at

a. New Delhi
b. Tokyo
c. Manila
d. Bangladesh

Ans:C

20. India is not a member of which od the following?

a. ASEAN
b. SAARC
c. NAM
d. G-15

Ans:A

21. Among the biotic components of the ecosystem, the producer system is?

a. Sea
b. Rivers
c. Green Plants
d. Animals

Ans:C

22. Which of has following group of gases contribute to the ‘Green House Effect’?

a. Carbon tetrafluoride and Nitrous oxide
b. Carbon monoxide and Sulphur dioxide
c. Ammonia and Ozone
d. Carbon dioxide and Methane

Ans:D

23. Which one of the following disease is not transmitted by tiger mosquitoes?

a. Dengue
b. Chikungunya
c. Japanese Encephalitis
d. Yellow fever

Ans:D

24. Which one of the following air pollution can affect blood stream leading to death?

a. Cadmium
b. Asbestos dust
c. Carbon monoxide
d. Lead

Ans:C

25. What is Pollination?

a. germination of pollen grains
b. growth of pollen tube in ovule
c. transfer of pollen from anther to stigma
d. visiting flowers by insects

Ans:C

26. Plants receive their nutrients mainly from?

a. atmosphere
b. chlorophyll
c. light
d. soil

Ans:D

27. What is movement of cell against concentration gradient is called

a. osmosis
b. active transport
c. diffusion
d. passive transport

Ans:B

28. The use and disuse principle of evolution was proposed by 

a. Hugo-de-vires
b. Lamarck
c. Weisman
d. Charles Darwin

Ans:A

29. Which one of the following scientist is not directly associated the work on evolution of life on earth?

a. Lamarck
b. Morgen
c. Darwin
d. Wallace

Ans:B

30. The disease caused by deficiency of protein in children is called

a. Kwashiorkor
b. Marasmus
c. Beri-Beri
d. Rickets

Ans:A

31. The chemical used as a fixer in photography is?

a. sodium thiosulphate
b. sodium sulphate
c. borax
d. ammonium sulphate

Ans:A

32. Water drops are spherical because of?

a. viscosity
b. density
c. polarity
d. surface tension

Ans:D

33. Aspirin is

a. acetyl salicylic acid
b. sodium salicylate
c. methyl salicylate
d. ethyl salicylate

Ans:A

34. The oxide of Nitrogen used in medicine as anesthetic is?

a. Nitrogen pentoxide
b. Nitrous oxide
c. Nitric oxide
d. Nitrogen dioxide

Ans:A

35. Which one of the following metals does not react with water to produce Hydrogen?

a. Cadmium
b. Lithium
c. Potassium
d. Sodium

Ans:A

36. The most electronegative element among the following is

a. sodium
b. bromine
c. fluorine
d. oxygen

Ans:A

37. Atomic number is equal to

a. Number of electrons
b. Number of neutron
c. Number of protons
d. Total number of protons and neutrons

Ans:C

38. Which of the primary component of natural gas?

a. Ethane
b. Propane
c. Methane
d. Butane

Ans:D

39. The metal used to recover copper from a solution of copper sulphate is?

a. Na
b. Ag
c. Hg
d. Fe

Ans:A

40. Which gas is used in fire extinguishers?

a. Carbon dioxide
b. Nitrogen oxide
c. Carbon monoxide
d. Sulpher dioxide

Ans:C

41. Rajni bought a saree for Rs 200 and sold it for Rs 150. Her loss per cent is. 

a. 15%
b. 50%
c. 25%
d. 30%

Ans:A

42. A bicycle is purchased for Rs 1685 and sold at a profit of 8% the selling price of the bicycle is 

a. 210.725
b. 18198
c. 1981.8
d. 18120

Ans:B

43. 24 men can complete a given job in 40 days. the number of man required to complete the job in 32 days is

a. 35
b. 53.99
c. 40
d. 25

Ans:B

44. A and B can do a job in 2 days. If A alone can do the same job in 6 days. How many days will be taken by B to do the job alone?

a. 4 days
b. 3 days
c. 1 days
d. 2 days

Ans:B

45. A, B and C together can finish a piece of work in 4 days, A alone can do it in 2 days and B alone in 18 days. How many days will be taken by C do it alone?

a. 9 days
b. 18 days
c. 11 days
d. 10 days

Ans:A

46. Express 63 km/h into m/s

a. 16.5
b. 17.5
c. 19.5
d. 18.5

Ans:B

47. Express 12.5 m/s itoh km/h

a. 50
b. 40
c. 55
d. 45

Ans:D

48. A car is travelling at a speed of 50 km/h. The distance will it cover in 12 min is

a. 8 km
b. 10 km
c. 4. 16 km
d. 12 km

Ans:B

49. The area of a rectangle is 255 𝒄𝒎𝟐 and its length is 17cm. The breadth of the rectangle is 

a. 10 cm
b. 12 cm
c. 15 cm
d. None of these

Ans:C

50. The area of a rectangular region is 560𝒄𝒎𝟐 and one of its side is 20 cm. Then the perimeter is.

a. 48 cm
b. 96 cm
c. 94 cm
d. 56 cm

Ans:B

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-1

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-3

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-4

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-5

Download PDF for More Questions

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*