Indian Army Nursing Previous Exam paper-4

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-4 Indian Army conducts recruitment rally every year state wise thousands of candidates participate in this ralys In this process lot of members fail in the written exam thats why we provide total previous questions so dont neglect this papers because we prepare based on the previous papers to advanced papers.Indian Army All Subjects questions also given in this article like General Knowledge, Chemistry,Biology and total given All trades Selection process also given below.

Indian Army Nursing Previous Exam paper-4

01. The earliest surat factories were established by the 

a. Portuguese
b. Dutch
c. English
d. French

Ans:C

02. The first women’s university in India was founded by

a. Gandhi ji
b. J.C. Kumarappa
c. D.K. Karve
d. Jyotibha fule

Ans:C

03. The length of India’s coast line is about?

a. 5900 km
b. 6100 km
c. 7000 km
d. 7517 km

Ans:D

04. Which of the following is not a tributary of the Ganga?

a. Yamuna
b. Sutlej
c. Sone
d. Gomti

Ans:B

05. The earlier name of the WTO was

a. UNIDO
b. OECD
c. GATT
d. UNCTAD

Ans:C

06. India has the maximum volume of foreign trade with

a. USA
b. Japan
c. UAE
d. Germany

Ans:A

07. The Indian Constitution was amended for the first time in

a. 1950
b. 1951
c. 1952
d. 1953

Ans:B

08. The design of the National Flag was adopted by the Constituent Assembly of India in

a. July, 1947
b. July, 1948
c. July, 1950
d. August, 1947

Ans:A

09. Which of the following of Indian Bird has been included in the world conservation list?

a. Vulture
b. Sparrow
c. Crow
d. Peacock

Ans:A

10. Swami Vivekananda’s birthday is observed in India as

a. World Religious Day
b. Renaissance Day
c. National Youth Day
d. Peace Day

Ans:C

11. The coin ‘rupia’ was first issued by

a. Sher Shah
b. Akbar
c. Alauddin Khilji
d. MB Tughlaq

Ans:A

12. The first movement launched against the British in India was

a. Khilafat
b. Swadeshi
c. Non-Cooperation
d. Quit India

Ans:B

13. Which foreign country is closest to Andaman Island

a. Myanmar
b. Indonesia
c. Sri Lanka
d. Pakistan

Ans:A

14. The highest peak in South India is 

a. Makurti
b. Anamudi
c. Doda Betta
d. None of these

Ans:B

15. ‘Economic Survey’ is published by

a. Ministry of Finance
b. Planning Commission
c. Government of India
d. Indian Statistical Institute

Ans:A

Trade Selection Process
General Duty  Click Here
Technical  Click Here
Tradesman  Click Here
Clerk  Click Here
Nursing Assistant  Click Here
TES(Techical Entry Scheme)  Click Here

Army Nursing Syllabus and Pattern 

Army GD 10Years Previous Exam Papers

16. Which of the following is the largest public sector organization in India

a. Bharat Petroleum
b. Steel Authority of India
c. Indian Oil Corporation
d. Oil and Natural Gas Commission

Ans:D

17. Who is responsible for the registration of voters

a. Government
b. Voters
c. Political Parties
d. Election Commission

Ans:D

18. The Election Commission of India does not conduct the elections to the

a. Lok Sabha
b. Local Bodies
c. Rajya Sabha
d. President’s election

Ans:B

19. Where is the headquarters of Oil and Natural Gas Commission?

a. Dehradun
b. Digboi
c. Mumbai
d. Vadodara

Ans:A

20. The First Asian Games were held in

a. India
b. Iran
c. China
d. Pakistan

Ans:A

21. Sea mouse belongs to phylum

a. Mollusca
b. Cnidaria
c. Arthropoda
d. Annelida

Ans:D

22. One of the following animal belongs to Cyclostomata

a. Channa
b. Loris
c. Dodo
d. Petromyzon

Ans:D

23. An egg laying mammal is

a. Delphinus
b. Macaca
c. Monotremes
d. Macropus

Ans:C

24. Uracil is present in RNA at the place of

a. Adenine
b. Guanine
c. Cytosine
d. Thymine

Ans:D

25. Copying genetic information from one strand of DNA into RNA is

a. Translation
b. Transcription
c. Transformation
d. Transduction

Ans:B

26. Mycobacterium leprae causes leprosy, Corynebacterium diphtheria causes diphtheria and Vibrio comma causes

a. tetanus
b. influenza
c. cholera
d. typhoid

Ans:C

27. Pollination by wind is called

a. Anemophily
b. Hydrophily
c. Zoophily
d. Entomophily

Ans:A

28. Pollen grains in plants are produced in

a. Roots
b. Leaves
c. Flower
d. Stem

Ans:C

29. Nitrogen is fixed in ecosystems in ways stated below. Which one of the statements below are false?

a. By cyanobacteria
b. By electrical discharges in the atmosphere
c. By industrially synthesized fertilizer
d. By denitrification

Ans:D

30. The two strands of DNA are

a. Similar and complementary
b. Anti-parallel and complementary
c. Anti-parallel and non-complementary
d. None of the above

Ans:A

31. Ptyalin is an enzyme produced in the

a. salivary glands
b. pituitary glands
c. thyroid glands
d. pancreas

Ans:C

32. Which of the following gases is the most toxic?

a. Carbon dioxide
b. Sulphur dioxide
c. Carbon monoxide
d. Acetic acid

Ans:A

33. Which of the following elements behave chemically both as a metal and a nonmetal?

a. Boron
b. Carbon
c. Argon
d. Mercury

Ans:C

34.What is the chemical name of table salt?

a. Sodium nitrate
b. Ammonium chloride
c. Sodium chloride
d. Calcium chloride

Ans:D

35. Why is phosphorus kept under water?

a. to make it wet
b. to make it durable
c. water forms a protective coating on it
d. to save it from catching fire when exposed to dry air

Ans:B

36. What is extracted from Bauxite?

a. Mica
b. Aluminum
c. Copper
d. Tin

Ans:B

37. Brass is an alloy of?

a. Copper and Tin
b. Copper and Zinc
c. Copper and Aluminum
d. Iron and Copper

Ans:A

38. Contact lenses are made from?

a. Polyvinyl chloride
b. Teflon
c. Polystyrene
d. Lucite

Ans:A

39. Which gas is filled in refrigerators?

a. Chlorofluorocarbon
b. Acetylene
c. Methane
d. Butane

Ans:A

40. The single acid which dissolves gold is?

a. Aqua regia
b. Hydrochloric acid
c. Nitric acid
d. Selenic acid

Ans:A

41. How many different oxides are formed by nitrogen?

a. Two
b. Three
c. Four
d. Five

Ans:A

42. The major component used in preparation of different types of glasses is

a. Sodium borate
b. Sodium silicate
c. Silica
d. Calcium silicate

Ans:C

43. If b = 4, c = 9, then the value of √𝒃𝒄 + √𝒃 + is 

a. 11
b. 17
c. 19
d. 13

Ans:D

44. The value of 𝑳𝒐𝒈√𝟐 (𝟑𝟐) is

a. 16
b. 10
c. 15
d. 5

Ans:B

45. The value of 3 log3 + 2 log 2 is 

a. Log 106
b. Log 108
c. Log 109
d. None of these

Ans:A

46. One is the value of 

a. log10 2
b. log10 100
c. log10 10
d. log101000

Ans:C

47. The H.C.F of 185, 333 and 481 is 

a. 37
b. 74
c. 38
d. 78

Ans:A

48. The HCF and LCM of two numbers are 4 and 48 respectively. If one of these numbers is 12, the other number is 

a. 12
b. 16
c. 4
d. 8

Ans:B

49. LCM of 42, 70, 98 and 126 is 

a. 126
b. 2205
c. 4410
d. 8820

Ans:C

50. The least number which when divided by 5, 6, 7 and 8 leaves a remainder 3, but when divided by 9 leaves no remainder is 

a. 1683
b. 1363
c. 3246
d. 1863

Ans:A

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-1

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-2

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-3

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-4

Indian Army Nursing Previous Exam Paper-5

Download PDF for More Questions

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*